Alles over de triathlons in Rosmalen, GP Tri Zandvoort en Speedman Groningen – WTJ 1205

foto Miranda Kleijbeuker

ZONDAG – Landelijk waren we nog niet rond met alleen Nieuwkoop te vermelden. We plaatsen hier nog wel een mooie finishfoto van Ilona Eversdijk, die toch een van haar mooiste zeges boekte op deze zondag.

En het was uiteraard een goede vaderdag voor Dirk Wijnalda op de derde plaats.

Stefan en Eva namens Kijani vooraan in Rosmalen


De andere wedstrijden in het land. Te beginnen in Rosmalen. Jammer dat de camera’s van het Libéma Open tennistoernooi ook niet even een paar kilometer verderop filmden hoe de triatleten het er vanaf brachten. In de finale bleven twee triatleten overeind: Stefan van Thiel en Niels Persoon. In de beslissende ‘derde set’, het lopen was de voormalig landskampioen OD (2010 in Holten) zo’n 2,5 minuut sneller dan zijn uitdager Niels. Drie minuten later volgde Bart Pinkse op een derde plaats. Bart – vorig jaar nog winnaar van de High Tech triathlon Eindhoven – was tevens beste master. Dat was trouwens spannend want negen tellen later kwam Dennis van der Spoel als vierde en tweede master op het strandje aan. Vorig jaar was Dennis nog tweede. Ruud Fonken steeg een aantal plaatsen en maakte de top vijf compleet. Jos Broeren hield de eer van RDG hoog en won de M50 en triathlonpionier Ben Vork is ook nog steeds actief: de Bosschenaar won het M60-klassement.


Eva Cornelisse bezorgde hoofdsponsor Ask4Benefits-Kijani een mooie dag. Rosmalen hoort wel tot het werkgebied van deze sponsor, dus was het logisch dat hier enkele triatleten opdraafden. Met succes, want Eva kwam als achtste en beste vrouw binnen. Ze finishte net boven de 2 uur. Zes minuten later volgde Kim Lahaije van EDOSports als tweede. De derde plaats ging naar Marieke de Leede. Vijfde en beste master was Esther van Duijnhoven. Bij de trio’s (vroeger een heel populair onderdeel in Rosmalen) was het Superhelden Team 6.3 iedereen te vlug af.

De sprint afstand werd gewonnen door TVB-er Guido Jonkers en door Sharon Verstegen. Beste trio? Trio Amigo natuurlijk!

Bryan en Darinka winnen GP Zandvoort

Maarten Caminada in zijn eigen Zandvoort

We gaan naar Zandvoort. Al aan de zee! Waar Rosmalen het epicentrum van de tennissport in Nederland is, is Zandvoort dat voor de autosport. De hype neemt met de dag toe nu duidelijk is dat in mei volgend jaar het Formule-1 circus er neer strijkt. Des te uitdagender de Grand Prix Triathlon Zandvoort uit de Tri Hard Series. Zwemmen in de Noordzee, een aanloopstukje door de duinen en dan scheuren op het beroemde circuit. Het kan in Abu Dhabi, het kan hier in Nederland en een paar jaar kon het ook op Zolder, België. Het is jammer dat de wedstrijd samenvalt met zoveel andere leuke evenementen. Keuzes, keuzes. De Olympische afstand bijvoorbeeld zou best een sterker veld verdienen. Niets ten nadele trouwens van Bredanaar Bryan van Rutten. Na zijn tweede plaats in Amsterdam Nieuw-West ging de zege nu naar de man uit het Ironmanagers-team, pas twee jaar in de sport. Hij versloeg de broers Siljade: in volgorde Jordy en Ramon. De onderlinge verschillen waren niet heel groot, tevens de charme van een wedstrijd zonder uitgesproken favorieten. Corné Klein was goed voor de vierde plek en winst M50, vijfde was de ATAC-Brit Matt Warnock, tevens eerste M40. Zandvoorter Maarten Caminada finishte als negende. Bij de vrouwen winst voor de Haagse politie-agente Darinka Oslak, die elk jaar wel een overwinninkje meepikt. Claudine Jansen uit Amsterdam hield haar het langste bij, daarna viel een groot gat tot de nummer drie: Anna Bednarczyk, eveneens uit Amsterdam. Neiske Becks noteerde de snelste tijd, maar werd gediskwalificeerd. Morgen vragen we waarom. Bij de trio’s won Active Sport Premium.

 

NK Masters sprint met alweer Machiel en ook Katja


De koek was nog niet op, want Zandvoort herbergde ook het NK Masters op de sprint afstand. Natuurlijk niks ten nadele van de winnaars (en deelnemers) zondag, maar ooit hield de NTB een taskforce om te komen tot minder nationale kampioenschappen. Dat zijn er eerder meer dan minder geworden. Dit NK telde 57 deelnemers verdeeld over twaalf categorieën. Slechts 21 atleten gingen niet met een medaille naar huis. Nogmaals, niets ten nadele van Machiel Ittmann. Hij is sowieso aan een bijzonder seizoen bezig, doet namelijk ALLE NK’s. En won nu overall in Zandvoort. Hij liet Eddy Lamers en Michael Krijnen achter zich. De Almeerse Katja Duurland klopte stadgenote Germijn Heijnen en de Helderse Audrey Breur. Vertaald naar de categorieën vermelden we de nieuwe landskampioenen op de sprint triathlon. H40: Eddy Lamers; H45: Michael Krijnen; H50: Machiel Ittmann; H55: Ger van Henten; H60: Pieter Iedema; H65: Jos ten Velden; H70: Gerard van Wissen; D40: Katja Duurland; D45: Irene Ittmann (dubbelsucces in huize Ittmann!); D50: Audrey Breur; D55: Petra Schimmel; D60: Ingrid Haas.
De sprint afstand ging in Zandvoort naar Jeffrey Camphens en Karen Oud en toen was de koek nog niet op, want het nationaal jeugd- en juniorencircuit streek ook neer aan de Noordzeekust. Winnaars waren Ian Pennekamp en Luna de Bruin bij de juniores en het Almeerse duo Mauro Dieters en Seilna Franken bij de jeugd.

Speedman Groningen voor Devi en Danne


Naar het hooge noorden, naar de Speedman Groningen. Het evenement moest het dit jaar zonder Divisies/Teamcompetities of kampioenschappen stellen. Dat scheelt dan toch even in deelnemers, maar gelukkig waren Devi Wolthuizen en Danne Boterenbrood wel present. De kersverse Europees M30-kampioen Devi kwam, zag en overwon de Speedman. Eerder deed hij dat al in 2016. En ook op Danne stond geen maat in Grunn, de streek waar beiden graag komen om wedstrijden te doen. Devi was elf minuten binnen toen Orestes Carpay zich als tweede aan de finish kwam melden. Het duel om de tweede plaats was inderdaad boeiender, want Harm-Jan Stuut volgde een minuutje later. Jos Koning bleef als vierde Danne ook nog voor, maar toen was het al de beurt aan de kampioene, die er weer een vol seizoen van maakt met Teamcompetities en natuurlijk Norseman.
De voorsprong die Danne op de nummer twee Theresia Offringa had, zou op de Norseman trouwens niet misstaan. Er zat liefst twintig minuten tussen beide vrouwen. Derde aankomende Sarah Janus maakte ook een diepe buiging voor Danne nadat ze 26 minuten op zich liet wachten. Het zegt niet per se iets over deze noordelijke triatletes, het zegt alles over de grote klasse van Danne. Beste trio was ‘Een zwaluw maakt nog geen stamppot’. De sprint afstand werd gewonnen Tim Grelling, eerder in Ter Apel ook al winnaar. Fenna Heijnen van Tritanium was beste vrouw en Team Hallum won de estafette. Bij de bedrijventeams won RunX van Emiel Harder. De HIS (?) werd gewonnen door Rinus van der Veen en Robin Nijholt.

foto Frank Hopstaken

Zo, daarmee zijn we grotendeels door de Nederlandse wedstrijden uit het Vaderdagweekend heen. Maar er volgt nog veel meer de komende dagen. En dat alles terwijl de opbouw van de triathlon Oud Gastel begint en maandagavond het al tijd is voor de 26e Tridaagse.

Wim van den Broek

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: