Triathlonweek Gastel; Sophie snelste in Eutin; Jacomina in record Arch to Arc; Eline 4e in Celtman – WTJ 1206

WOENSDAG – Eén week per jaar verloopt de redactie van Trikipedia iets minder gestructureerd dan bedoeld. Dat is de week waarin de triathlon van Oud Gastel (home sweet home) zich aankondigd. Daarwover de komende dagen vast nog wel meer. Als inmiddels 35-jarige organisatie zou je denken dat het allemaal als vanzelf gaat. Maar niks zo dynamisch als triathlon, maar ook niks zo dynamisch als een triathlonorganisatie. Er gebeurt altijd wel wat. Dat maakt de uitdaging ook zo groot om er – zoals in Oud Gastel – met z’n allen een mooi evenement van te maken. Want dat heb in het hele land de afgelopen 35 jaar wel gemerkt: geen mooiere sport om te demonstreren hoe een dorp of stad één geheel kan zijn dan triathlon.

Proefzwemmen

Dinsdagavond ook weer. Aan de boorden van de Roosendaalse Vliet staan bijna honderd triatleten bijeen. Niet voor een wedstrijdje, nee om proef te zwemmen. Even dat water voelen, die wedstrijdspanning en na afloop toch ook die ontlading. De voorpret voor zaterdag. Prachtig om te zien. Verder hebben de 55 deelnemers aan de Tridaagse een prachtig fietstochtje gemaakt en trekken ze woensdagavond de wandelschoenen aan voor het laatste onderdeel. Het zijn niet meer weg te denken onderdelen van de 35e Triathlonweek in West-Brabant.

Sophie wint Bundesliga Rosenstadt Triathlon

Toch moeten we nog even terug naar het voorbije weekend, want er druppelen altijd nog wat wedstrijden na. Zo was er de winst voor Sophie van der Most in het Duitse Eutin. De 24e editie van de Rosenstadt triathlon telde mee als 2e Bundesliga Nord-wedstrijd. Prachtig staaltje inhaalwerk van de Maastrichtse trouwens, die als 22e uit het water kwam, als zevende haar fiets parkeerde en met 2e fiets- en 2e looptijd dus de volle winst pakte namens ProAthletes KTT 01. Teamgenote Augusta Gronberg Christensen werd op dertig seconden tweede. Dorte Zimmermann van Hannover 96 eindigde derde. In het teamklassement was de ploeg van Sophie ook de snelste. Anton Schiffer won bij de mannen, ook al namens dezelfde ploeg als waar Sophie voor uitkomt. Van de Nederlanders was Thomas Cremers een sterke nummer vier in de einduitslag. Thomas kwam nota bene als 32e uit het water, maar sloeg bij het lopen flink toe, waardoor hij de top vijf in denderde. Finn Timmermans had eveneens een sterk loopnummer en werd veertiende. Derde Nederlander Cornelis Scheltinga finishte als zestigste.

Xterra Denemarken voor Kris

Geen Nederlanders in de Xterra race Denemarken, meer specifiek te Hojbjerg. Toch een Benelux-overwinning want na jaren eervolle plaatsen, won de Belg Kris Coddens eindelijk weer eens een lekkere race. Hij vocht met de Duitser Peter Lehmann een bloedstollend duel uit. Was Kris na het zwemmen nog kansloos, met de mountainbike manifesteerde de Belg zich optimaal en lopend kon hij net dat verschil maken. De derde plaats ging naar de Deen Jens Emil Sloth Nielsen. De Tsjechische Helena Erbenova won de vrouwenrace voor eeuwige rivale Carina Wasle. Vier minuten scheidden beide kemphaantjes van elkaar. De Portugese Pauline Vie werd derde.

TOGA doet rondje Bardolino

Dat triathlon ook in Italië razend populair is merkten de triatleten van het Gastelse TOGA. De club bestaat tien jaar en maakt in de aanloop naar de thuiswedstrijd steevast een uitstapje naar zo mogelijk steeds een ander land. Dit jaar viel de keuze op Bardolino, waar ruim 800 atleten meededen aan alleen al de kwart serie. ,,En ze waren allemaal even sterk’’, zo verwoordde Jan Moerings van TOGA het later. Hij was met een 243e plaats beste van de club en ook beste Nederlander. Ad Verheijen (275e) en Koen van Elteren (297e) bleven ook nog binnen de top driehonderd. De race werd gewonnen door de Italiaan Michele Sarzilla en de Hongaarse Zsanett Bragmayer.

In Kortrijk was zondag zowel een du- als triathlon. De run-bike-run werd gewonnen door Guust de Smul en sterk duatlete Lotte Claes. De triathlon ging naar Louis Naeyaert en Stefanie Adam. Enige Nederlander was Sander van Nieuwenhuyse op een 45e plaats.

Extreme Triathlons zoals in Schotland

Het Vaderdagweekend was ook het eerste weekend van de extremere triathlons. De eerste in de rij was de Celtman Exrtreme Scottish Triathlon over 3,4 kilometer zwemmen, 200 kilometer Highland fietsen en een marathon lopen. Nou ja lopen, het is meer klimmen en klauteren, krijgen we het idee. Twee Munro’s in de route oftewel bergen van boven de 900 meter. Onherbergzaam gebied eigenlijk. Maar de grootste uitdaging ligt hem in het koude water van Loch Shieldaig, wat in de loop der jaren steeds kouder dreigt te worden. Van de 205 deelnemers wisten er 80 het witte shirt te behalen. Dat is de finish van de low-level route. Ultieme doel voor de triatleten is echter de high-leven finish op de bergtop te halen en het felbegeerde blauwe shirt te verdienen. Dat lukte dit jaar 86 die-hards. Vijf jaar na zijn eerste zege won de Zweed Johan Hasselmark opnieuw de Celtman. Nu in 11.52 uur. Veertig minuten later bereikte de Italiaan Francesco Mirando als tweede de top, derde werd de bekende Brit Graeme Stewart en oud-Stein winnaar Fraser Cartmell eindigde vijfde.

Nederlandse finishers in Celtman

Onder de blauwe shirt-winnaars ook Nederlanders. De beste was René Verheij van TV Dordrecht in 15.38.45 uur op een prachtige 29e plaats. Eline Koers volgde kort daarna in 15.56.04 al was het voor haar een triathlon met vele hindernissen, waarin ze ook een aantal keer verkeerd liep. Toch was een vierde plaats haar deel, ook al omdat ze vanwege verhuizing naar Engeland en blessure wat minder had kunnen trainen overigens. Eline lag een dik uur achter op de Britse winnares Rebecca Hoare, die op haar beurt landgenote Rachel hunt twaalf minuten voorbleef. Derde was de Zweedse Magdalena Trumstedt. Ook Richard Druppers mocht het hele parcours afleggen en finishte 57e bij de mannen in 16.47.23 uur. Johan Moree was de vierde en laatste Nederlander die de top bereikte in 17.02.57. Een soortgelijke eindtijd had Jasper Eikelboom, maar hij haalde de ‘short cut’ en deed dat als 160e in 17.04.41 uur.

Jacomina staat bijna in Parijs!

Het duurde even voor de Jacomina Eijkelboom aan het waanzinnige onderneming kon beginnen. De weersverwachtingen voor de Arch to Arc triathlon zijn alles  bepalend. Uiteindelijk kon ze dan toch zondag los. Voor de niet kenners. Je doet deze triathlon niet met tegenstanders. De race wordt zorgvuldig gepland en bij Enduroman aangevraagd. Tussen juni en september zijn er een tiental triatleten die de Arch to Arc zullen doen. Jacomina is enige Nederlandse en ook een van de weinige vrouwen dit jaar. Het is eerst hardlopen van Londen naar Dover, dan het Kanaal overzwemmen om tenslotte naar de Arc de Triomphe in Parijs te fietsen. Daar is de Hellas-atlete bijna gearriveerd. In een nieuwe recordtijd zoals het zich laat aanzien. Over het lopen deed Jacomina 18.55 uur, het Nauw van Calais over ging in 16.30 uur. Je moet je voorstellen dat zoiets door het getij niet in rechte lijn kan, maar met een enorme slinger zodat er dik 30 kilometer gezwommen diet te worden. De supervrouw is nu nog 15 kilometer verwijderd van de Champs Elysées en dat na dik 15 uur fietsen. Het vrouwenrecord staat op naam van de française Perinne Fages in 67.21.00 uur. Maar Jacomina gaat daar dus onder duiken. Onvoorstelbaar goed. Later meer natuurlijk over deze bovenmenselijke prestatie.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.