Alle Nederlandse jeugd in finale Kitzbühl; Azië; Preview op races in weekend; Brief A.M. – WTJ 1208

DONDERDAG – Wie de jeugd heet, heeft de toekomst. Een zevende plaats voor Niels van Lanen in de eerste halve finale, een achtste voor Jesse Cuijpers in de tweede en ook een achtste voor Syb de Jong in de derde. De team-staf was meer dan tevreden want ook de meisjes slaagden in het bereiken van de finales. Met Barbara de Koning oop een uitstekende tweede plaats in de tweede halve finale, met Luna de Bruin als zesde en Robin Dreyling als negende. We hebben het over de resultaten van het Jeugdfestival in Kitzbühl, Oostenrijk. Van de 90 jongens en 78 meisjes aan dit festival en dan alle zes door: er waren wel eens mindere dagen voor de Nederlandse equipe! Afwachten natuurlijk hoe het zaterdag gaat, maar dit is wel een mooie opsteker. Alle zes de Nederlanders zijn door. Laten we daar gewoon even van genieten. Bijzonder trouwens hoe de ene serie kurkdroog weer had en de wave met bijvoorbeeld Syb meemaakte dat het met bakken uit de lucht kwam.

Zondag is bovendien nog het Europees jeugdkampioenschap mixed relay in het bekende wintersportstadje en afgaande op de prominente inbreng in de inviduele series kan Nederland daar best verrassend ver komen. Maar eerst nog zaterdag de individuele finales.

Ai Ueda is Aziatisch kampioene

Donderdag zijn ook de Aziatische kampioenschappen begonnen. In het Koreaanse Gyeongju (zeg maar het Weert van Azië) werd een begin gemaakt met de OD voor vrouwen. Topfavoriete Ai Ueda maakte die status geheel waar. Ze mag dan richting de veertig lopen, wij schatten haar kansen op de eigen Spelen in Tokyo volgend jaar hoog in. Want Ai is een taaie hoor, lastig te kloppen. Rachel heeft menig duel met haar uitgevochten inmiddels. Landgenote Juri Ide scoorde zilver, de Chinese Yi Zhuang brons. Voor het eerst ook deelnemers uit Mongolië trouwens.

Voor Mohamad Masoo (Mo voor de Nedelandse fans) is het een belangrijke wedstrijd. Kort eindigen betekent dat zijn Olympische droom dichterbij komt. Steeds meer mensen dromen ‘Olympisch’ natuurlijk. Het Nederlandse kwartet ook. Voor hen wordt het WK Hamburg over twee weken mega-belangrijk.

Previewtje op negen Nederlandse wedstrijden

Maar zo ver is het nog niet. Eerst het weekend. We previewen in vogelvlucht, want opnieuw is het haast niet bij te houden. Zo groot is het wedstrijdaanbod. Over Oud Gastel en de Triathlon Nations Cup hebben we het al gehad. Het belooft nu een echte Holland-België te worden met al wel Duitse deelnemers, maar daar zitten de toppers nog niet tussen.

Dan 010-Rotterdam natuurlijk. Het Superweekend op en rond de Willem-Alexander roeibaan. Alle divisies weer bijeen. Voor de meesten is het de derde ronde. Zondag is het nog een ‘gewone’ triathlondag in deze Rotterdamse wedstrijd, die in korte tijd snel gegroeid is. Daarmee doen we niets af aan de zondagwedstrijden, stuk voor stuk leuke evenementen. Het gaat dan om Huizen (sinds vorig jaar weer helemaal terug), om Westland (tweede editie), om Cuijk (rolling start als experiment), Nederhorst den Berg (draait al best lang mee), Aalten (oosten van het land) en Leidschendam (sprint afstand in het prachtige centrum).

Kleine wedstrijden trekken vaak meeste publiek

Over dat laatste nog wel een dingetje. Het valt op dat vooral de kleine wedstrijden veel publiek trekken. De recreanten brengen vaak nog de meeste aanhang mee en die evenementen worden ook écht in het hartje van een stad of dorp gehouden. Leidschendam is een fraai voorbeeld. Zwemmen in De Vliet middenin het dorp met grachten, sluisjes, veel terrasjes enzovoorts. Dat geeft toch net even wat sfeer dan zo maar in de polder. Ik denk vaak: zulke wedstrijden verdienen ook Teamcompetities, maar misschien juist wel niet. In Weert zagen we op de laatste wedstrijddag een massa volk staan in de ochtenduren tijdens de recreanten. Toen de Divisies eenmaal begonnen waren de tribunes leeg. Gelukkig trok dat weer bij tijdens de Teamrelay eredivisie. Maar Teamcompetitie is vooral doen, niet zozeer ernaar kijken. Zo lijkt het. Teams komen af en aan.

Over de grenzen dan maar, want nog geen veertig kilometer van Oud Gastel vandaan is zaterdag de World Cup Antwerpen. In de MAS komen de toppers bijeen op jacht naar nog meer ITU punten. Nederland stuurt Marco van der Stel, Donald Hillebregt, Marco Akershoek, Youri Keulen en bij de vrouwen Jony Heerink, Rani Skrabanja en Quinty Schoens. Succes allen!

Ironman Cork erg populair

Het Europees kampioenschap 70.3 Ironman in het Deense Elsinore is zondag. De meeste Nederlandse triatleten ‘verloor’ Oud Gastel overigens aan de Ironman Cork in Ierland. Gewezen winnaars Pleuni Hooijman en Stefan Overmars bijvoorbeeld, starten nu in Ierland. Maar ook Auke Geurts en Tom Oosterdijk zijn er, om er zo eens een paar te noemen. De nieuwe wedstrijd op de IM-kalender trekt meteen al zo’n veertig Nederlandse lange afstands triatleten. Verder gaat Timothy Wolvetang trachten zijn derde plaats in de Austria eXtreme te verbeteren, is ook de Swissman Xtreme (met Heleen de Hooge-Bij de Vaate!) en zelfs een hele op Ijsland. De Xterra-specialisten zijn op Sicilië.

De uitsmijter van vandaag

Zelden zo gelachen als bij de ingezonden brief van A. Meesters uit Den Bosch. Ruud kennende zou ie er niet direct blij mee zijn, maar het tegendeel bleek: hij plaatste de lange klaagzang meteen op onze FB-pagina. Ik ken Ruud al ruim dertig jaar, maar met deze vorm van zelfspot verraste hij mij enigszins. Voor de niet-insiders. Een man uit Den Bosch genoot van zijn rust op de 16 juni, vond het prima dat er een triathlon van Rosmalen voorbij trok, maar ergerde zich aan de speaker. Hij stuurde een ingezonden brief naar Brabants Dagblad en die is deze week geplaatst. Ruud op zijn beurt – onderwerp van de discussie – plaatste de brief meteen op Trikipedia-FB. Ik zeg: hulde voor zoveel zelfspot.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.