EK goud voor Janet, brons voor Iris; Pleuni en Tom in doornat Cork; meer 70.3 IMs – WTJ 1212


DINSDAG – Het EK 70.3 Ironman in het Deense Elsinore staat weliswaar niet zo hoog aangeschreven als het WK straks in Nice (daar lijkt werkelijk de hele wereld bijeen te komen als je naar de startlijsten kijkt), maar toch was het met Javier Gomez en Holly Lawrence als Europees kampioenen bepaald geen slecht startveld.Javier won overigens niet. Dat deed voor de tweede keer op rij de Amerikaanse Belg Rodolphe von Berg. De man van adel blijkt de man van staal te zijn. De zoon van Rodolphe von Berg is een geboren winnaar. ,,Maar Javier verslaan is natuurlijk wel een hoogtepunt in mijn loopbaan’’ aldus Rudy, die de Vlaamse taal overigens geheel niet machtig is.
Gomez en Lawrence pakken Europese titels 70.3 IM

Het verschil aan de finish op de immer taaie Gomez bedroeg slechts elf tellen. In dat verband had Holly Lawrence het makkelijker, zij won van meet af aan. Helle Frederiksen en Radka Vodickova kwamen kort erna uit het water. Even bleef het drietal redelijk samen maar toen nam de Britse afstand en was het een tweede Britse – Fenella Langridge, die aansloot bij Helle en Radka. Met vier minuten voorsprong maakt Holly zich op voor haar eerste Europese titel (naast de vele andere overigens) op de 70.3 Ironman. Dire minuten later maakte Fenella het Britse succes compleet, brons ging naar Tsjechië, de eega van Brad Kahlefeldt: Radka Vodickova. Ze waren respectievelijk drie en vier minuten verwijderd van de Europese titel.

Die ging bij de mannen (ook voor het eerst trouwens) naar Javier Gomez. De Spanjaard had al wel eens een ETU Challenge halve EK-titel te pakken, maar nog niet in het IM-wereldje. Hij kwam in pole-position uit het water (een soort doolhof in de haven van Elsinore, wel publieksvriendelijk) met de Deen Daniel Baekkegard daarachter en vervolgens mannen als Mik Taagholt, Florian Angert, Rodolphe von Berg en Ruedi Wild. Pieter Heemeryck miste een week na Geraardsbergen de echte power en stapte pas later aan de kant al fietste hij wel weer naar voren. Taagholt was de echte man vooraan op de fiets, maar ook hij viel weg bij het lopen. Von Berg mocht wel op kop beginnen aan de halve marathon in het qua weer kalme Denemarken (zonnetje erop, niet te veel wind). Er ontspon zich een prachtduel tussen Rodolphe en Javier. De Spanjaard kwam eerst zienderogen terug, moest toen even passen en begon in het slotgedeelte opnieuw aan een inhaalrace. Die strandde op elf seconden. Derde (en dus Europees zilver) ging naar een tweede Spanjaard Pablo Dapena Gonzalez, die het op het laatst erg moeilijk had. Maar het was genoeg om de Zweede Patrik Nilsson van zilver af te houden.
Pieter Heemeryck stapte bij het lopen uit, zodat de beste triatleet van de lage landen een keertje uit Nederland kwam: Hessel Dreteler finishte als 55e in 4.12 (de winnaar deed er 3.39 uur over) en dat was goed voor een negende plaats M30. Ook Roy Oudeman (77e in 4.16), Alain van der Putten (111e in 4.20) en Jan Verbakel (120e in 4.22) waren goed op dreef. Jan werd er eveneens negende van Europa mee, maar dan bij de M45.

Brons voor Iris, goud voor Janet op EK

De ‘Nederlandse’ medailles vielen echter bij de vrouwen. Iris Dijkstra was onze beste landgenote. De Dolfijn-atlete uit Amsterdam werkte een uitstekende halve af, die resulteerde in een 38e plaats in 4.47 uur en daarmee brons bij de jongste agegroup F18. Goud was er ook voor Nederland. Janet van Woudenberg uit Houten greep zelfs haar vijfde Europese titel op rij. Ze deed dat vier keer in de F65-groep en nu voor het eerst ook in de F70. Haar net was 6.35 uur. Janet blijft ons verbazen, jammer dat we ze zo weinig in Nederland in actie zien.

Berber Bergsma had ook een prima koers, resulterend in een 53e plaats in 4.53 uur. De Friezin was daarmee negende F25. Evert Scheltinga stond bij de pro’s ingeschreven, maar hij had veel meer trek in die andere superwedstrijd in Oud Gastel….

Noodweer, maar Ironman Cork voelt als warm bad

We gaan naar Ierland, naar Cork. Een gloednieuwe Ironman, waarover iedereen al maanden van tevoren razend enthousiast was. Zondag ging het los, maar dan in de meeste letterlijke zin. Het water kwam met bakken uit de lucht en dat niet zo maar even, nee de ganse dag. Zwemmen was door deze merkwaardige zomerstorm, -donder en –bliksem geen optie. De eerste Ironman van het Groene Eiland moest worden omgezet in een bike-run. Zwemwater 14 graden en de lifeguards kwamen er in hun bootjes niet tegenin. Geen zomer in Ierland dus. Triatleten in Cork, de tweede grootste stad van ierland kreeg het flink voor de kiezen. Ze kwamen niet naar boven op de Windmill Hill met 21 procent toch al een pittige. Nu met tegenwind en harde regen helemaal.
Het mooie was dat de Ierse fans het evenement desondanks omarmden. Waar ter wereld zie je dat zo veel mensen langs de kant staan de deelnemers naar boven schreeuwen (nou ja naast Roth dan). Dat wordt wat de komende jaren als het wel mooi weer is.

Alistair Brownlee debuteert met winst

Reikhalzend werd uitgekeken naar het debuut van Alistair Brownlee op de Ironman. De 31-jarige Brit liet zich niet afschrikken door de elementen. Met fietsen kwam hij met Marino Vanhoenacker vooraan te liggen, maar Bink kreeg materiaalpech. Vervolgens waren het de Duitser Markus Thomschke en de grote thuisfavoriet Bryan McCrystal die het heft in handen namen en de snelste fietstijden realiseerden. Met de zesde fietstijd was ook Tom Oosterdijk in 1 klap terug in de triathlonsport. De Hagenaar was vorig jaar natuurlijk de revelatie van Maastricht, waar hij tweede op het NK werd, daarna de teleurstelling op Hawaii met zijn blokkade in de laatste kilometers en terug via een zesde plaats in Barcelona naar nu een topprestaite in Cork.

Dekselse Tom lapt het ‘m weer op een hele

Tom had het net als iedereen loodzwaar, de klim was zelfs door de snelste fietser McCrystal niet te nemen. ,,Ook al omdat het publiek er een haag vormt en je door een haakse bocht even stil staat. In de wetenschap dat de marathon nog volgt, ga je voorzichtig de Mill op.’’ Toen Tom aansluitend ook nog eens een strakke 3 uurs-marathon eruit gooide ondanks krampen, was zijn kostje gekocht: vijfde in totaal op slechts 23 minuten van de grootmeester Alistair Brownlee, die zijn achterstand op de Ier McCrystal omboog in een overwinning. Zijn 2.51 uur op de doornatte marathon was daartoe toereikend. Als derde bleef ook de Duitser Markus Thomschke nog binnen de acht uur, maar de eindtijden waren nu natuurlijk weinig zeggend. Met alleen de Amerikaan Justin Metzler nog voor zich was de vijfde plaats zijn deel, daarmee menig prof achter zich latend. Onder andere Seppe Odeyn, die zich zonder zwemmen toch ook sterk gewaand moet hebben. De Belg werd zesde en meteen daarop volgde al Tjebbe Venema als zevende en winnaar M30.

Pleuni fietst met big smile door Ierland

Het kon dit keer niet op voor de Nederlanders, want bij de vrouwen was Pleuni Hooijman vastberaden naar een tweede plaats op weg. De Zwitsere Emma Bilham was superieur deze natte dag, maar Pleuni liet zich verder door niemand weerhouden. Ze fietste vierde, waar ze wel van baalde. Dat moest haar sterkste onderdeel zijn. Toch zagen we en lachende Pleuni op de fiets. Waarschijnlijk het binnenpretje dat ze alle weerstypes had bestudeerd op zoek naar de meest slechte weersomstandigheden. Cork dus.
Pleuni was meteen in de juiste sfeer van de Ieren. Ze had iets te veel kleding aangetrokken achteraf, maar smilede van oor tot oor bij de spandoeken op de Windmill Hill. We geven ze hier mee. ,,It’s just a hill, get over it!’’ of ‘’ Pain is temporary, results are online forever!’’  en die ene meesterlijke ‘’ Bike like you stole it!’’ Geweldig. Dat kan volgens mij alleen in Ierland. Pleuni heeft er zelf overigens ook een leuke aan toegevoegd: ,,The Irish are the most waterproof people on earth.’’ Op een klein halfuurtje van superster Emma Bilham werd ze tweede, de Amerikaanse Amanda Wendorff negen minuten erna derde. Rosanne de Boer maakte een uurtje later een schitterend Ironman debuut door twaalfde totaal te worden en tweede F25.
Zoals gezegd, het was een gouden dagje voor de Dutchies met ook Niels Ros nog vierde M30, Marcel van Wees vierde M40, Roy Lagerburg achtste M30. Een derde zege (na Tom en Tjebbe) was er bij de F45 voor Angelina van der Linden van Hellas. Ze klokte 10.33 uur.

De Nederlanders in deze Ironman Cork

Zoals gebruikelijk alle Nederlanders op een Ironman op een rijtje:
M:
5.Tom Oosterdijk  08.12.48 (1e M25)
7.Tjebbe Venema 08.14.27 (1e M30)
14.Niels Ros 08.37.31 (4e M30)
27.Roy Lagerburg 09.02.05 (8e M30)
55.Marcel van Wees 09.31.48 (4e M40)
59.Tijmen Kooij 09.33.36
206.Gerrit van Egmond 10.36.15
324.Philip van Zanten 11.06.14
372.Conrad Boerman 11.15.06
397.Eelco Noort 11.21.03
1120.Theodorus Wel 14.00.40
Steff Overmars DNF
V:
2.Pleuni Hooijman 09.19.50 (2e Pro)
12.Rosanne de Boer 10.25.29 (2e F25)
16.Angelina van der Linden 10.33.53 (1e F45)
62.Mirjam Steunebrink 12.01.31

70.3 Ironmans Mont Tremblant en Playa del Coco

Tot slot nog twee andere 70.3 Ironmans. De ene in het Canadese Mont Tremblant, vijf jaar terug naar strijdtoneel van het wereldkampioesnchap. Nu ook een mooi veld met een dubbel Canadees succes bij de mannen: Jackson Laundry als winnaar en twee minuten later Brent McMahon als tweede. McMahon stond overigens ook op de startlijst van Cork. De Amerikaan Eric Lagerstrom finishte als derde. Bij de vrouwen ex-Hawaii winnares Mirinda Carfrae aan de top, zeven minuten later gevolgd door de Amerikaanse Lauren Goss en het brons voor Meredith Kessler. Twee Nederlanders hier, de beste was Robin van den Oever op een 279e plaates in 4.59 oftwel 1 uur en 10 minuten van de zege verwijderd. Geen Nederlanders in de 70.3 Ironman Playa del Coco in Costa Rica. De race trok 898 deelnemers (iets minder dan de 3229 in Mont Tremblant) en werd gewonnen door de wereldkampioen Xterra Rom Akerson, de held van Costa Rica. Zijn landgenoot Ernesto Espinoza eindigde tweede en Federico Venegas Villegas – nog een Costaricaan – was derde. De winnares was Adilia Jimenez, ook zij uit het Middenamerikaanse thuisland. Zoals dat ook gold voor de nummers twee en drie: Anne Haehner en Jennifer Moscoso.

Straks nog meer flash-backs naar het voorbije weekend.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.