EK Jeugd in Kitzbühl, Eredivisie 010 Tri Rotterdam; nu enkel de wedstrijden in Oud Gastel – WTJ 1213

DINSDAG – Voordat we een rondje langs de Nederlandse wedstrijden gaan maken, nog even terug naar het ITU-gedeelte. Er was immers zaterdagmiddag nog dat Europees kampioenschap voor de jeugd op het Youth Festival in Kitzbühl. Nogmaals verbroedering van de atleten uit alle landen is het belangrijkste, maar de wedstrijdcompetitie werd uiteraard niet uit het oog verloren.
TeamNL deed het in de kwalificatiereeksen dermate goed, dat met spanning werd uitgekeken naar de finales met alle zes de Nederlandse jongens en meisjes. Het kwam (nog) niet tot podiumplaatsen. Barbara de Koning was met een negende plaats wederom beste Nederlandse, Robin Dreyling deed het lang niet slecht door 15e van Europa te worden en Luna de Bruin kreeg na een valpartij haar fiets niet meer in z’n fatsoen. Einde oefening helaas voor Luna.
Barbara en Jesse onze beste mensen in Oostenrijk

Eigenlijk was Kitzbühl wel een reprise van Weert, want was Barbara beste meisje, bij de jongens was dat andermaal Jesse Cuijpers. Hij finishte als twaalfde. Voor Niels van Lanen was een zeventiende plaats weg gelegd, Brabander Syb de Jong kwam als 27e binnen. Let wel: de beste zestig talenten uit heel Europa deden mee aan dit EK Festival. De titels gingen naar de Spanjaard Igor Bellido Mikhaiklova voor de Oostenrijker Jan Bader en de Portugees Alexandre Montez. Beste meisje was Anna Goreva uit Rusland met ook daar Portugal zilver voor Ines Rico. De Zwitserse Rebecca Beti ging er met brons vandoor. Zondag was dan ook nog de Mixed Relay met de Spanjaarden overtuigend winnaar voor de Hongaarse en Italiaanse ploegen. Nederland met Barbara, Jesse, Robin en Niels eindigden als zevende, ook weer van liefst 24 landen! Er zit heus wel pit in deze ploeg. En ook toekomstmuziek. Dat bewees het weekje in Oostenrijk.
Rotterdam Teamcompetities Triple Mix

En nu toch echt het Nederlands weekend. Rotterdam 010. De Teamcompetities en alles wat daar omheen hangt. Voordeel van een organisatie als TRI HARD Series is dat als in de ene wedstrijd een format moet worden gecanceld het altijd nog in een volgende kan worden uitgeprobeerd. De Triple Mix, die vorig jaar zo spectaculair het seizoen in Almere Duin inzette, kon vanwege het koude water daar nu geen doorgang vinden. Geen nood, het hele circus verhuisde naar de wél ruim 20 graden warme Willem-Alexander roeibaan.

Menno is terug in Nederland en ook in de Eredivisie
De Triple Mix dus, korte afstandjes triathlon en dat drie keer achter elkaar. Daar past inderdaad geen wetsuit bij. Individueel ging de winst naar Menno Koolhaas, die al aangekondigd had dit jaar een nationaler programma te draaien. Hij sloot weer aan bij z’n oude cluppie ZSC Oceanus en won dus prompt. Waarschijnlijk ook het eerste grote Eredivisie-succes voor de Aalsmeerse club. Sterk Eredivisionist Joey van ’t Verlaat kwam namens Rogelli als tweede binnen, de Belg Lucas van Deynze voor Squadra als derde. Met Rogelli/Trimates Koen de Leeuw op vijf, Victor Goené op zeven en Simon den Braber op twaalf was de Utrechtse formatie net als in Almere de sterkste van de dag. Squadra behaalde een tweede plaats met behalve Lucas ook Lars van der Knaap (4e), Bart Cooymans (15e) en Devi Wolthuizen (16e) voorin. De laatste moest noodgedwongen de triathlon van Oud Gastel afzeggen, omdat de Eindhovense formatie vanwege Antwerpen maar vier man op de been kon brengen. Derde werd dan TC Twente met Stijn Jansen als vlaggendrager op een zesde plaats.
Sarissa wint, maar Ferro Mosae doet dat niet
Bij de vrouwen won Sarissa de Vries gewoon een week na een halve toch weer dit explosieve werk. Zij weet als een van de weinigen lang met kort af te wisselen. Individueel kreeg Ferro Mosae er dan wel een zege bij, de teamwinst ging naar TV Almere. Veertien tellen na Sarissa kwam Eva Cornelisse namens Kijani binnen. Als derde was het al Silke de Wolde van de rood-witte formatie. Met Maaike Telkamp op een vijfde, Romy Spoelder op een negende en uiteindelijk Tamar Veltman op een 17e plaats was het Almeerse collectief te sterk voor Kijani en Ferro Mosae. Anna Witteveen, paar weken geleden nog succesvol in de 1e Divisie Weert werd 13e, Sophie van der Most had de Triple Mix niet echt lekker te pakken en kwam 14e aan en Eline Thijssen was de nummer 31. Daartussen de Kijani’s dus met naast Eva ook Joyce Caro (7e), Trudy Veenstra (12e) en Inge Heus (25e). De nog immer jonge Almeerse formatie schreef geschiedenis: niet eerder wonnen ze op Eredivisie-niveau. Ook zeldzaamL: Hellaas niet in de prijzen. Ze werden vierde. In een volgend WTJ de lagere divisies Rotterdam.
Prachtduels met Evert en Pamphiel, Sven en Milan in Gastel
Nu even switchen naar het eigen Oud Gastel. Niet meer over alles eromheen, puur de wedstrijden. De 1/3e vertrok vroeg ’s ochtends en na 1300 meter Vlietwater kwamen de Belg Pamphiel Pareyn en Evert Scheltinga de trappen bij Gastel Sfeer op. Fietsend vormden zich twee duo’s (iets wat vaker voor komt in Gastel): Evert en Pamphiel hielden elkaar scherp in de gaten en dat deden in de achtervolging ook Milan Brons en Sven Strijk. De laatste had duidelijk Nieuwkoop nog in de benen. Een zesde zege in Gastel voor Sven zou hem naast Bert Flier brengen, maar hij moest dit keer toch passen.

Vooraan snelden Evert en Pamphiel verder, de drie rondjes waren zo voorbij. Pareyn, een week eerder nog de nummer drie van België in Geraardsbergen, was daarvan goed hersteld. Evert zit in zijn opbouw naar Roth en vond Gastel een puike voorbereidingsrace. Dat pakte ook zo uit. Hij won maar op minder dan een minuut kwam ook Pamphiel al over het rood-witte tapijt van de provincie Brabant. Een steady looponderdeel leverde Milan Brons ook daadwerkelijk het brons op. De wedstrijd in Gastel ligt hem al jaren. Hij put er bovendien zelfvertrouwen uit voor volgende internationale 70.3 Ironmans. Niet Sven, maar broer Erik-Simon Strijk kwam als vierde over de streep. Hij wilde een dag later ook nog vlammen op de halve marathon in zijn eigen Roosendaal. Sven nam genoegen met de vijfde plaats en nummer zes was de leider in de Triathlon Nations Cup Ruben Geys. Hij verstevigt zijn voorsprong op zijn landgenoot  Gunther Bernar die na Marijn de Jonge (prima race man!) achtste werd. Pascal Valentijn finishte tiende en winnaar M40. Chris Brands viel net buiten de top tien, maar won wel het M50-klassement.

Mooie zege voor Anne in Oud Gastel
Anne Zijderveld wint haar wedstrijden nog wel eens door sterk lopen, maar in Oud Gastel won ze door juist als beste zwemster en fietster naar voren te treden. Daarna kon ze rustig uitlopen al kwam Kijani-teamgenote Juriena de Vries (oud-inwoonster Gastel) nog wel tot op vier minuten achterstand terug. Anne had deze wedstrijd al langer op haar bucket-list staan. ,,De organisatie deed een poging om zoveel mogelijk Hawaii-gangers bijeen te krijgen. Dat lukte vanwege Cork niet, maar ik wilde deze niet missen. Het liep geweldig, maar Gastel draagt je ook op handen naar de finish.’’
Cora Vlot toch weer
Op de derde plaats was het vervolgens lang wachten. Uiteindelijk werd ze toch weer ingenomen door zesvoudig winnares Cora Vlot, die uiteraard snelste F50 werd. Deborah Ghyselen werd nog wel vierde, maar ging door een hel met materiaalpech die weer verholpen werd maar minuten tijdverlies opleverde. Ze blijft wel leidster in de tussenstand van de Triathlon Nations Cup. Inge Vancauwenberghe die had aangegeven in de tweede serie 1/3e te willen starten staat tweede en Dagmar Krijnen volgt op een derde plaats met de hete adem van landgenote Wietske Bogaerts in de nek. Slechts 22 seconden schelen de twee. De recreatieve serie werd behalve door Inge (overall vijfde) bij de mannen gewonnen door Kees Kodde. Thijs-Jan Gerbrands volgde als tweede en TOGA-triatleet Koen Hussaarts sloot zijn thuiswedstijd als derde af. Bij de vrouwen waren Leontien Waaijer en militaire Marloes Voorhout twee en drie.
Kwart voor Neal en Lynn
De kwart afstand dan: gewonnen door nog een Hawaii-ganger Neal Keijzer uit Volendam. Beste vrouw was Lynn Lossie uit Woensdrecht, nota bene al op een zesde plaats. De winst op de 1/8e ging naar geboren Gastelaar Rob Musters (ook Kijani) en de Oosterhoutse Lizzy Bastiaansen. Nou ja, dat het een leuk feestje tijdens en na afloop was, dat hoef ik u niet meer te vertellen. De beelden zeiden de afgelopen dagen genoeg.
Nog een laatste over Ironman Cork. We vergaten te vermelden dat Tom Oosterdijk, Tjebbe Venema, Rosanne de Boer, Angelina van der Linden en Marcel van Wees zich gekwalificeerd hebben voor Hawaii.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.