Alles over de triathlons Nederhorst den Berg, Aalten en Leidschendam – WTJ 1215

WOENSDAG – Terwijl we nog niet eens zijn toegekomen aan de buitenaardse duursportprestatie van Maarten van der Weijden met oud-triatleet Stefan van der Pal in de coach-boot, gaan we op woensdag nog vrolijk verder met de weekendwedstrijden 22/23 juni. We waren gebleven bij Nederhorst den Berg.

Niet ver van Huizen vandaan dat op dezelfde dag haar triathlon hield. Maar dat hou je altijd. Het Zomerspektakel waaraan de triathlon van Nederhorst den Berg gekoppeld is stond voor de 34e keer op het programma. Daarmee behoort de wedstrijd, georganiseerd door de Bergse Runners Club tot de oudsten in ons land. En nooit heeft de organisatie de behoefte gehad boven zichzelf uit te stijgen. Goed is goed. En waarom ook niet?

Zes maal is scheepsrecht voor Tim Jacobs op Zomerspektakel

Maar het dorp aan de Loosdrechtse Plassen bruist wel van de activiteiten. Twee dagen is het jaarmarkt, kinderattracties, muzikaal terras, disco night met optredens van Amy Winehouse, Prince en James Brown. Hoe dat mogelijk is? Tja, dan moet je zelf naar Nederhorst afreizen. Zondag deden dat nog veel triatleten, die zaterdag al in Rotterdam in actie kwamen. De gebroeders Jacobs bijvoorbeeld gingen eerst nog even langs thuisplaats Weesp, voordat ze weer de studentenstad Enschede in doken. Tim won en volgde daarmee tweelingbroer Daan op. Na vier (!) tweede, een derde en een vierde plaats was het eindelijk raak voor de Tim Jacobs. Broer Daan zit hem normaliter op de hielen, maar daar stak lokale favoriet Gijs Bergman een stokje voor. Het was lang geleden dat een inwoner uit Nederhorst zo kort eindigde in de eigen triathlon. Gijs steeg van de vijfde plek vorig jaar naar de tweede nu. Daan werd wel derde, waarna Barry Dooper (46 lentes) en Frank de Graaf (Double Weesp) de top vijf compleet maakten.

 

Emma den Besten is de beste in Nederhorst

Ook Weesper succes bij de vrouwen, want Emma den Besten was de beste van het vrouwenveld, zo’n tien minuten na Tim. Uit het verre Haaksbergen werd Lisa Bielevelt tweede en de ervaren Texelse Natascha van der Vis uit het Kijani-team, maar toch ook al 49 lentes, finishte als derde. Ik vraag me altijd af of Natascha voor elke wedstrijd de boot moet pakken. Nou ja, behalve dan als het op Texel zelf te doen is. Maar daar kampte aanvankelijk Ingrid van Lubek dus ook meem. Fenna de Hollander en Anna Morsink waren ook goed voor een top vijf-plekkie. Als vanouds won het Van Uin Tot Duin Dierenartesen team de trio-triathlon. In totaal trok Nederhorst 140 deelnemers.

Aalten gewonnen door Groninger Mathijs van Ark

Als Aalten altijd was blijven door organiseren stond de teller ook al wel op 34. Maar na jaren afwezigheid, pakte een stichting bestaande uit wielerclub De Peddelaars, atletiekclub AVA’70 en zwemclub Natare de draad weer op. Zondag opnieuw voor de vierde GUV Triathlon van Aalten, Achterhoek dus. Het was de Groninger student Mathijs van Ark die de wedstrijd op zijn naam schreef. Na de elfde zwemtijd reed hij met onder meer Emiel Pieterse naar voren. Bij het looponderdeel was de man van Triteam Groningen samen met Fons van Workum als enige in staat onder de 40 minuten te lopen. Daarmee legden de mannen de basis voor de plaatsen 1 en 2. De eerste zege voor Mathijs in een landelijke wedstrijd. Hij was overigens wel op de Olympische Spelen van Rio….als supporter. Het brons ging in Aalten naar Veenendaler Kees Rosenaal. Snelle zwemmer Jan-Jouke Mulder eindigde vierde en Emiel Pieterse was vijfde en snelste M40. Sander Giezen op een tiende plaats mocht zich laten huldigen als winnaar bij de M50.

Anne Siersema glorieert in Aalten

Tweedivisioniste Anne Siersema van de studentenclub Aloha zette de 24e tijd neer. De Amersfoortse was daarmee snelste vrouw, drie minuten later gevolgd door nog een Anne: Anne Jentink uit Utrecht. Op een vol podium was het daarna nog zeven minuten wachten. Melanie Witt uit ’s Heerenberg werd weliswaar op de hielen gezeten door Marian van Hilst, maar ze hield stand. Marian volgde 6 tellen later, maar daarmee wel winnares F50. Matty Geurink finishte vierde en tevens snelste F40. De Trio-estafette was een zege voor Haarlem een team bestaande uit Jessica Nash, Elmar Caspers en Gem Wender. De sprint afstand ging naar titelverdediger Eddy Lamers, winnaar in 2016 van de herboren Aalter triathlon. Marlou Bijlsma van Hellas beproefde haar geluk in deze race en werd vijfde totaal en eerste vrouw. Hier was het winnende trio een duo: Hermen van Eerden en Herald Luiten oftewel Athos Spanning.

 

De jeugd fietst in Aalten niet. Zij houden het bij een zwemloop. Twan Meinen en Lynn Oosterhout waren te sterk voor de rest. Aalten telde 325 starters, waaronder Bert van Asselt van hoofdsponsor GUV. En de triathlon maakt tevens deel uit van de Achterhoekse Unieke Spelen oftewel: de Achterhoek in beweging. Doelstelling is mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking in beweging te krijgen. En dat is met de triathlon uiteraard aardig gelukt.

Leidschendam voor Jurriaan en Juliette

Lest best in het rijtje Nederlandse wedstrijden. De Midzomertriathlon van Leidschendam. We hadden het er al over, want het was na vier jaar afwezigheid de terugkeer van triathlon-held Wouter Duinisveld. Reken maar dat het geen gemakkelijke tijd is geweest intussen, maar Wouter staat er gewoon weer. De man met een donorhart werd 78e op een totaal van 175 deelnemers nota bene. Team4Talent heeft z’n voorman weer in competitie en dat is geweldig.

Het was een warme, drukkende dag in hartje Leidschendam, waar de race gewonnen werd door Jurriaan Schuring, een week eerder nog zevende in Rosmalen. Hij legde de sprint afstand af in 58.04 en daarmee een dikke minuut sneller dan mede-favoriet Robert van der Toorn. Sjoerd van de Luit bleef als derde en laatste onder het uur, waarna Arnaud van Schie en Dennis van Elswijk er net boven zaten. Juliette ten Have, vorig jaar winnares van de triathlons Ter Aar en Noordwijkerhout, was nu de snelste in Leidschendam. Ruim drie minuten later kwam Wendy Sneekes het centrum in gelopen en weer drie minuten verder was de top drie een feit met Laurane Macquart. Beste trio was het team SMC Super. De jeugdserie werd opnieuw gewonnen door Sjoerd te Nijenhuis. Beste meisje was Danique Pannekoek. Het was genieten in Leidschendam. Waar Leiden de City triathlon dit jaar nog niet rond kreeg, is deze wedstrijd daar misschien wel een fraai voorbeeld voor.

Wie nu nog een Nederlandse triathlon weet uit 22/23 juni, waar we het niet over gehad hebben, mag het zeggen. Tot later!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.