Tibor op Sicilië, Mo in Azië, John in Yorkshire – WTJ 1217

VRIJDAG – Ging het gisteren over de Extreme triathlons, in de Xterra-wereld kunnen ze er ook wat van. Zeker als de lange (dubbele) afstanden gehanteerd worden, zoals op Sicilië afgelopen zondag. Prima wedstrijd voor Tibor Gijssen om zich weer eens te meten. De reus uit Nijmegen laat zich niet in een hokje stoppen. Waar anderen braaf een wedstrijdprogramma uitstippelen en daar ook navolging aan geven, gaat Tibornator zijn eigen weg. Maar wel richting WK Xterra in Maui, in oktober.
Tibor blijft een bijzondere

Die brengt hem nu eens bij een crossloop, dan weer op de weg, dan weer een Trailrun en eventueel ook de combinatie van de drie sporten. In deze Xterra bijvoorbeeld. Het is wel zo, waar Tibor komt, wordt gepresteerd. In Lake of Piana degli Albanesi finishte hij zondag als derde achter de de Fransen Xavier Jové en Vincent Devaux. De meeste tijd verloor Tibor bij het zwemmen. Hij lag drie kwartier in het water tegen de twee Fransen 31 en 34 minunten. De tweede mountainbike-tijd en de derde looptijd leverden hem brons op. Een Italiaanse podium bij de vrouwen met Nunzia Gammella, Marianna la Colla en Giorgia Pecorara op 1, 2 en 3.
Mo elfde op Aziatische titelstrijd

Zoals we nog voor de drukte van Oud Gastel meldden, werden de Aziatische kampioenschappen in het Koreaanse Gyeongju bij de vrouwen volgens verwachting gewonnen door Ai Ueda. Bij de mannen was de wedstrijd open. Het leverde zelfs een verrassende winnaar op: Oscar Coggins uit Hong-Kong. Niet eerder leverde het land een Aziatisch kampioen af. Met spanning werd vanuit Nederland uitgekeken naar de race van Mohamad Masoo. Was de Syriër vorig jaar zesde, nu finishte hij elfde. Het wordt zwaar om Tokyo te halen, maar niets is onmogelijk.

Yorkshire met – de andere – John Manders
Er waren nog wat heles op de kalender, maar niet alles bleef daar van over. Zo is de Berlin XL inmiddels teruggebracht tot een halve en kwart triathlon, zonder Nederlanders en ging de XXL Corsaire aan de Bretonse kust bij Saint Malo wegens te weinig deelnemers (240) niet door. De volledige triathlon heeft twee jaar bestaan. Twee jaar terug was Christel Muis er nog vierde. Wel door ging de Britse Yorkshire triathlon over de volledige en halve afstand. De winst ging naar Chris Cope in 9.28.02 uur. Dat was drie kwartier sneller dan David Dorward. David Reevers finishte derde. Een Brits trio ook bij de vrouwen, waar Jane Graney won in 12.57.41 voor Karen Spruyt en Helen Moore, die er een dik uur langer over deden. De in Nederland geboren John Manders (niet te verwarren met Udenaar Johnny Manders) finishte in Yorkshire als elfde en tweede M50. Hij deed dat in een tijd van 11.36.12 uur.
Previewen op weekend

Het weekend is begonnen. Sportief ook al zelfs met de jeugdtriathlons in het Friese Steine en in Zeewolde. Beiden in de aanloop naar de wedstrijden van morgen, zaterdag. Ook Holten is al in beweging gekomen met traditiegetrouw op vrijdagavond de Vivera-run op het loopparcours van de triathlon.
In Holten strijden de mannen en vrouwen om de volgende punten in de ETU Premium Cup. Het wedstrijdprogramma is omgegooid. Recreanten gaan vooraf aan de wedstrijdatleten, omdat gebleken was dat toeschouwers pas laat in de middag naar de parcoursen trokken en de toppers dus voor lege tribunes binnen kwamen. Ook nu is het afwachten in hoeverre de tribunes vol raken, maar dat dan vooral vanwege de te verwachten bakoven. Het blijft sowieso nog tot zaterdagmorgen afwachten wat organisatoren overal in snikheet Europa zullen doen om de omstandigheden zo draaglijk mogelijk te maken. Hoe dan ook. Bij de mannen zijn Ozzie Callum McClusky, de Britse Fries met familie in Holten Ben Dijkstra en Calum Johnson de te kloppen mannen. Nederland doet mee met Donald Hillebregt, Marco Akershoek, Youri Keulen, Pim Venderbosch, Lars van der Knaap, Thomas Cremers en  Joey van ’t Verlaat.
Bij de vrouwen is oud-winnares Yulia Yelistratova favoriete al heeft ze met de Duitse Lisa Tertsch een geducht concurrente. Zij won immers afgelopen zondag nog de World Cup Antwerpen. TeamNL bestaat uit Jony Heerink, Quinty Schoens, Rani Skrabanja (alledrie goed gepresteerd in Antwerpen), Marije Dankelman, Deborah Wissink, Eva Cornelisse, Joyce Caro en Anna Witteveen. Negen jongens en negen meisjes vertegenwoorigen ons land bij de ETU Junior Cup in Holten, ook zij leggen de sprint afstand.
Geen Rachel in Holten, die is in Montreal
Jammer genoeg niet de meervoudig Holten-winnares Rachel Klamer aan de start in Holten. De tijd dringt voor Tokyo en dit weekeinde zijn in het Canadese Montreal weer World Triathlon Series. Die leveren net wat meer punten op dan ETU- en World Cups. Ze is op de Groupe Copley WTS Montreal niet alleen voor Nederland. Maya Kingma is inmiddels ook vaste waarde in het topteam. Bij de mannen geen Nederlanders, Jorik van Egdom en Marco van der Stel sparen zich voor het zeer belangrijke WK Mixed Relay in Hamburg volgende week.
Wel in Montreal zijn de paratriatleten, die hun race naar Tokyo op gang trekken. Jetze Plat, Geert Schipper, Nico van der Burgt, Maurits Morsink en Margret Ijdema komen uit voor Nederland. Sterker nog ze zijn al klaar. Jetze won, Geert finishte tweede. Marget eindigde vijfde, Maurits finishte derde en Nico werd tweede. Later meer hierover. Het zijn toch stuk voor stuk weer ijzersterke optredens. Blij dat we internationaal zo’n grote rol van betekenis kunnen spelen in de paratriathlon.
Andere wedstrijden
In vogelvlucht het verdere wedstrijdprogramma. Holten heeft onder andere ook de 1e Divisie in huis. Stiens, Zeewolde en Krimpen aan de Lek staan op zaterdag te boek, zondag schijnt het wat af te koelen en volgens TriAmsterdam (de halve), Nuenen met een 2e Divisiewedstrijd, de terugkeer van Wychen en een kindertriathlon in Leidsche Rijn. Het EK Multisports in het Roemeens Targo Mures is in volle gang. De Ironman Haugesund en Nice staan op de rol en wat te denken van het EK Ironman Frankfurt met het koningstrio Jan Frodeno, Sebastian Kienle en Patrick Lange. Bas Diederen mag het – hopelijk – van dichtbij meemaken als deelnemer.
Nice heeft overigens al besloten de marathon in te korten tot 3 kilometer, maar wat wil je. In Frankrijk is het inmiddels 44 graden in de schaduw. Dan is het hier in Holten zo slecht nog niet.
Iedereen veel succes in de races van een snikheet laatste juniweekend!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.