Snel langs Montreal met Snelle Jelle; langs Holten; langs Frankfurt en Nice – WTJ 1218

ZONDAG – Het weekend in een notendop, komende dagen beslist meer.


Het zat er aan te komen, die eerste Belgische WTS-zege. Zaterdag gebeurde het in Canada. Het was nog een kwestie van wie gaat ’t doen: Marten van Riel, Jelle Geens of toch de vrouwen. Het werd Snelle Jelle. In Montreal klopte hij alles en inderen, Mario Mola incluis. De wereldkampioen volgde op een seconde, de Canadees Tyler Mislawchuk finishte als derde. Magristrale wedstrijd van de Belg, die in Weert nog EK brons scoorde. En toen al zeiden we in het filmpje hoe goed hij op weg is. En dan te bedenken dat Jelle er alleen voor stond namens België.


Montreal de vrouwenrace, was met winnares Katie Zaferes weer als vanouds. De Britse meisjes Georgia Taylro-Brown en Jessica Learmonth hadden het nakijken. De Nederlandse vrouwen deden het niet slecht, maar je weet nooit of het voor Tokyo genoeg is. Rachel Klamer finishte gelukkig weer in de top tien, al was het randje: tiende.

En Maya Kingma deed een voortreffelijk zwem- en fietsnummer en werd toen links en rechts wel voorbijgstreeft door de top. Helemaal uit ging het kaarsje niet, want Maya werd schitterend veertiende. Het biedt perspectieven voor Tokyo voor beide dames. Dat willen we niet missen.

 


In snikheet Holten gingen de elite-zeges naar twee Duitse triatleten Lasse Nygaard-Priester en naar Lisa Tertsch
Lasse ondervond hevige tegenstand van Australiër Max Neumann, die langszij kwam en hem leek te kloppen. Tot er een tweede adem was bij de Duitser en de zege hem ten deel vil. Derde was ook een Duitser: Jannik Schaufler. . Beste Nederlander was toch weer Donald Hillebregt op een 33e plek. Na Donald volgen: Lars van der Knaap (zeer knap op een 37e plaats), Marco Akershoek als 42e en Thomas Cremers als 58e. Bij de vrouwen was het andermaal Lisa Tertsch die won. Het derde weekend op rij: van Dnipro, via Antwerpen naar nu Holten . Lisa wint ze allemaal. Het Franse duo Pauline Landron en Mathilde Gautier volgde.

En toen ontplofte het stadion bij de finish van Quinty Schoens, nota bene vierde in deze ETU Cup. Hoe zij zich razendsnel aanpast aan de internationale elite-top is ongelofelijk.
Ondanks deze ‘vluchtige’ WTJ wilden we u de reactie van Quinty niet onthouden. Ze reageerde in eerste instantie op een foto die Ruud onderweg maakte van Jorik van Egdom en Marco van der Stel op hun scootertje.


,,Hey Ruud! Leuke foto’s! Vooral die laatste, net jut en jul. Ten eerste heel erg bedankt vandaag voor de support op de motor! Dat was echt heel speciaal voor me en dat gaf me net dat extra zetje om te versnellen! Thanks daarvoor! Korte samenvatting van de race: 5de keer Holten, eerste keer bij de elites. Een mooi, sterk veld dus als doel top 15, top 10 zou uitmuntend zijn! Vanmorgen sinds 2 weken eindelijk weer eens een goede lage ochtendpols dus wist vanmorgen al dat dit nog wel eens een succesvolle dag zou kunnen worden. Ik hecht altijd veel waarde aan mijn ochtend pols en kan mijn lichaam daardoor goed inschatten dus was benieuwd of die pols gelijk had vandaag. Voor de start van de race in de morgen lekker op de camping rond gehangen, liggend op een matras onder de bomen in, genieten van het goede weer, en dus van stress niks te bekennen. Zonder enige stress naar de Domelaar en hoopte op een goede swim zonder al teveel gedrang. Een goed zwemonderdeel gehad, goed weg, bij de eerste boei wat gedrang maar kon op de terug weg mooi aansluiten aan de staart van de eerste groep, na een goede eerste wissel kon ik me meteen handhaven in de eerste groep en heb van voor de druk er goed opgehouden. Meteen in de gaten dat de groep erg groot was dus het plan was om de eerste keer Holterberg steady ophoog te rijden en bovenop vollebak door te trekken om wat aan de boom te schudden. Helaas loste er minder vrouwen dan gehoopt dus het tweede groepje oplettend van voor en slim rijden om energie te sparen voor het lopen. Maar ik dacht al op de fiets: shit daar gaat mijn top 15 met een kopgroep van 25/30 man… Gezorgd voor een snelle tweede wissel en liep als 3de de wissel uit. Meteen voelde dit super sterk en merkte meteen dat ik de overgang van fietsen naar lopen vandaag super goed aankon. Verwachte eigenlijk wel dat er nog genoeg mensen van mijn groep en van achter mij zouden oprapen maar steeds meer en meer kwam ik tot de conclusie ze niet meer kwamen. Helemaal verbaast was ik, ik liep gewoon voor plek 4/5/6, wat gebeurd me nu.. dit kan gewoon niet.. Ik voelde me enorm sterk en had controle over ons groepje van 3. Ik wist dat ik met zo een supporters in het thuis land een streepje voor had en wilde dan ook kosten wat kost als 4de over de finish komen. Gedragen door een enorm groot aantal supporters, locals, familie en vrienden voelde ik me zo speciaal tijdens het lopen, ik werd echt gedragen! Een heel speciaal moment voor mij als Ruud naast mij op de motor live verlag van mijn race komt doen, ik voelde gewoon dat ik nog genoeg energie overhad en demarreerde weg bij de Portugeese en kwam gewoon als 4de over de finish! Ik kon het niet geloven! Zoveel aandacht voor mij, zoveel mensen en zo een goede uitslag! En dat in eigen land, dat doet me zo deugd! Ik heb dan wel niet gewonnen of podium, maar ik kreeg zoveel aandacht dat deze 4de plaats voor mij een dik gouden randje heeft! Wie had dat gedacht vanmorgen! Ik in ieder geval niet! Zo zie je maar, alles is mogelijk! Een kers op mijn super goede seizoen tot nu toe! Proost!

Verder met Holten en de vrouwen. Jony Heerink finishte 24e, Marije Dankelman had een knappe race resulterend in een 26e plaats. Als vrijwel laatste uit het water kwam Joyce Caro nog terug tot een 32e positie. Een paar tellen later en Eva Cornelisse valt vermoeid over de meest als 34e, Rani Skrabanja moest haar krachtsinspanningen bekopen met een terugval bij het lopen naar de 36e plaats. Anna Witteveen en Deborah Wissink sloten het rijtje als 39e en 40e.

 

Het EK Ironman in Frankfurt was ook een Duitse aangelegenheid. Van die ‘Grosse Drei’ was het Jan Frodeno, die aan het langste eind trok. Hij duelleerde met Sebastian Kienle, die vier minuten later tweede werd. Daarnaa viel het gat na nummer dire Franz Loesche. Patrick Lange kon zich niet met de twee andere Hawaii-winnaars meten en werd elfde. Daartussen – erg goed gewoon – Bas Diederen op een achtste plaats. De Amerikaanse Skye Moench won bij de vrouwen. Tien minuten later volgde de Zwitserse Imogen Simmonds. Jen Annett uit Canada werd derde.
Op de ingekorte Ironman France in Nice pakten James Cunnama en Carrie Lester de zeges. De Zuidafrikaan klopte de verrassende Fransman Kevin Rundstadler. Derde werd vijfvoudig Nice-winnaar Frederik van Lierde. De Belg ging op zijn beurt landgenoot Diego van Looy vooraf. Beste vrouw was de Australische Carrie Lester. Ook hier Belgisch succes met Tine Deckers op een tweede en Karen Steurs op een vijfde plaats. Manon Genet uit Frankrijk werd derde vrouwen.
Verder veel meer leuks uit de triathlonwereld. Maar dat komt later wel. Speakertje is aan klein dutje toe.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Snel langs Montreal met Snelle Jelle; langs Holten; langs Frankfurt en Nice – WTJ 1218

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.