Al veel EK medailles in Roemenië; Alles over Montréal en nog meer over Holten – WTJ 1219
MAANDAG – Het zal een paar WTJ’s vergen om alle gebeurtenissen van het afgelopen weekeinde in samen te vatten, maar we gaan er in elk geval ons best voor doen. Zondagavond na de wedstrijdjes Holten, Nuenen en Wychen legden we de eerste hand aan een verre van compleet overzicht. Nu beginnen we in alle rust opnieuw.
Laat dat begin maar eens liggen bij het Europees kampioenschap Multisport Festival in het Roemeense Targu Mures. Want we kwamen nog niet erg toe aan een voor Nederland uiterst succesvol EK tot dusverre. Het begon met de crosstriathlon, waarop Victor Goené brons haalde bij de beloftes (tiende totaal). De Veenendaler moest alleen de Italiaan Tommaso Gatti en de Fransman Thibault Gire voor laten gaan, nadat hij wel als tweede belofte uit het water stapte. Alex Kling was zevende bij de beloften en 17e in totaal. De over-all zege ging naar Xterra-specialist Ruben Ruzafa, die zijn tweede Europese titel boekte. Tim van Hemel moest zijn titel inleveren en belofte Gatti was goed voor brons. Geen Nederlandse vrouwen aan het vertrek. Morgane Riou haalde twee jaar terug op hetzelfde parcours in Transylvanië al eens zilver, nu was het goud voor de française. Ze gaf twee Italiaanse atletes het nakijken: wereldkampioene Eleonoro Peroncini en Sandra Mairhofer. Beloftekampioene werd wel een Italiaanse: Marta Menditto.
Brons voor Victor, goud voor Lucas Goené
Was Victor goed voor brons, zijn twee jaar jongere broer Lucas kroonde zich zelfs tot Europees juniorenkampioen. Sterk gezwommen, sterk op de ATB. Dat gaf de doorslag voor de schitterende winst van de Veenendaler. Op het WK nog negende, op het vorige EK nog elfde. Maar in het Vampierenrijk was Lucas heer en meester. Ook hier twee Italianen op zilver en brons: Lorenzo Spagnolo en Filippo Pradella. Ook de twee andere Nederlanders eindigden in de top tien: zevende Hugo Jan Bosscher, achtste Max van Helmond.
Wereldkampioene Willemijn nu derde van Europa
Na haar wereldtitel in Pontevedra, nu geen Europese titel in Roemenië voor Willemijn Fuite. Twee Slowaakse meisjes, die niet in Spanje op het WK waren, waren nu te sterk. Zuzana Mickalickova en Margarete Bicanova zijn vooral bekend uit de wintertriathlons, maar crosstriathlon ligt hen ook. Zuzana is nu zowel wereldkampioene wintertriathlon als Europees kampioene crosstriathlon. Inmiddels kunnen de meisjes ook hard zwemmen en fietsen. Pas bij het lopen kwam Willemijn ietsje terug. Brons is echter ook mooi. Mooi was ook het internationale debuut van Zoë van Dijk, die prachtig vierde werd en zelfs de snelste looptijd realiseerde. Soo Yin van Noorloos finishte als achtste.
EK RBR Sprint voor Choquert en Loizata Sarrionandia
Op zondag was het de beurt aan de duatleten op de korte afstand. Het werd een exacte kopie van het WK Pontevedra. Wereldkampioen Benjamin Choquert mag zich nu ook Europa’s beste noemen. De Fransman versloeg met zeven seconden Emilio Martin, de ervaren Spanjaard. Angelo Vandecasteele mocht ten tweede male dit jaar een bronzen plak ophalen: WK en EK. De Belg won later ook nog het open NK sprint Hoogerheide. In het secondenspel finishte Niels te Pas als 14e, Olaf Jan Bosscher op een 21e plaats en Jaimy Voogt werd 28e.
Eindelijk terug aan het internationale front was Lesley Smit, die in Targu Mures stekr vierde werd. De winst ging naar de Spaanse Irene Loizata Sarrionandia, die topfavoriete Sandrina Illes uit Oostenrijk en de verrassende Spaanse Sonia Bejanaro versloeg. Na Lesley volgde een minuutje later Sophie van der Most op een achtste plaats. Marije Hijman eindigde twaalfde en Marlou Bijlsma – vorig jaar nog gedubbeld – kwam nu al vijftiende over de meet. Elite en beloftes strijden altijd al samen, in Roemenië gingen zelfs de junioren gelijktijdig van start. Eenmaal de categorieën uitgefilterd kwamen er nieuwe successen voor Nederland. Want Niels te Pas scoorde brons. De Tukker zat er al een paar keer dichtbij en het voelde als een opluchting om eindelijk eremetaal te verdienen. Terecht overigens. Kampioen werd de Fransman Krilan le Bihan, de Belg Arnaud Dely greep zilver. Geen Nederlandse beloftes, in die categorie was de Spaanse Marta Pintanel Raymundo op alle fronten de sterkste.
In de juniorengroep was Olaf Jan Bosscher een minuutje verwijderd van brons. De Fries werd vierde met voor hem de Oekrainer Vitalii Vorontsov, de Belg Giani Vanden Broucke en nog een Oekrainer Valentin Marievskiy. Voor Jaimy Voogt was een zevende plaats weg gelegd.
Een volgende Nederlandse medaille ging naar Marije Hijman. De Boskoopse bereikte brons bij de juniores. Goud en zilver gingen naar de Slovaakse Liza Hazuchova en Alevtina Stetsenko uit Rusland. Aan Marije de eer om de snelste fietstijd neer te zetten. Conclusie na twee dagen EK Multisport Festival. 1 x goud en 4 x brons. Dinsdag gaat het verder met het EK crossduathlon.
WTS Montreal
Terug naar Montreal met een voor België historische zege van Jelle Geens. Voor het eerst een Belg op een WTS-podium en meteen nog de winst ook. Natuurlijk was het een verrassing dat de 26-jarige Limburger al in staat zou zijn op het allerhoogste niveau een wedstrijd te winnen. Dat hij de vorm had, bewees hij in Weert door landgenoot Marten van Riel te passeren en Europees brons te halen. Maar in dit gezelschap en dan eerst twintigste uit het water komen, snel naar de kop fietsend en vervolgens in een vlammende eindsprint met drievoudig wereldkampioen Mario Mola toch aan het langste eind. Vorig jaar de World Cup Antwerpen, dit jaar een World Triathlon Series, volgend jaar de…Olympische titel?
Gaat Jelle straks voor Olympisch goud?
Jelle is zo goed als zeker al van kwalifcatie voor de Spelen. Geldt dat ook voor bijvoorbeeld Rachel Klamer al. Haar tiende plaats staat misschien een beetje in de schaduw van wat de Belg laat zien, maar op basis van haar ITU-punten mag Rachel zich zo zoetjes aan toch weer gaan opmaken voor haar derde Spelen. Hoe groot de selectie wordt zal afhangen van komend weekeinde als in Hamburg het WK Mixed Relay plaats heeft. En feitellijk mag ook Maya Kingma dankzij steeds sterker resultaten toch steeds meer aan een Olympische zomer gaan denken. Tiende en veertiende in een WTS, het blijven wereldprestaites. Ook al lijken Katie Zaferes (vierde WTS-winst dit jaar), Georgia Taylor-Brown en nu ook Jessica Learmonth even ‘beyond the moon’. Het regende bij vlagen flink in Montreal trouwens, waar de Belgen ook met Claire Michel succes boekten op een zesde plaats. Prachtig.
35 jaar Triathlon Holten, heet, heter, heetst
De Holtense triathlonstichting organiseerde haar 35e triathlon. Twintig jaar daarvan zijn internationaal (ETU-Cup, World Cup en EK). Reden voor trouwe ETU-official/bestuurder Eugène Kraus om het bestuur in het zonnetje te zetten. Een ETU-ereprijs voor zowel de organisatie als de gemeente Holten-Rijssen. En ja, ze hadden het weer goed voor elkaar daar op de Sallandse Heuvelrug. Met een dubbele Duitse victorie ditmaal. Lasse Nygaard-Priester had wellicht niemand verwacht en ook wij dachten toen de Australiër Max Neumann langszij kwam, dat zijn zege verkeken was. Maar ja, het gezegde luidt niet voor niets 2×45 minuten en in de laatste minuut wint Duitsland. Zo ook met Lasse, die Neumann naar de tweede plaats verwees en landgenoot Jannik Schaufler ook meetrok naar het podium. Sterker nog: even leek het erop of Holten zou een compleet Duits podium krijgen met Tim Hellwig, maar hij zakte terug naar de zesde plaats. De Belgen hadden er ook hier vier in de top 17 met Jonathan Wayaffe als beste op een vijfde plek. Vierde werd de Brit Iestyn Harrett, landgenoot Ben Dijkstra heeft bij het lopen nog altijd last van een oude blessure en werd 13e.
Voor ons Nederlanders bleef het spannend tot aan het lopen. Toen zagen we de mannen toch weer afglijden naar posities waar ze zelf ook liever niet vertoeven. Je hoopt op die positieve uitschieter, maar hij kwam er in Holten helaas niet. Donald Hillebregt is in ETU-Cups rijp voor top 20, maar het werd een 35e plek. Lars van der Knaap deed het zo gek nog niet op een 37e plaats. Marco Akershoek hoopte op revanche Antwerpen, maar kreeg het niet. En Thomas Cremers verloor te veel in het water, eindigend 58e. Youri Keulen en Pim Venderbosch staakten de strijd.
Quinty al bijna in voetsporen van Rachel
Alle hoop was gevestigd op de vrouwen en daar slaagde Quinty Schoens cum laude. Als bijna jongste van het hele veld vierde worden en dat in drie intensieve weken. Want net als Lisa Tertsch deed ook Quinty Dnipro, Antwerpen en Holten achter elkaar. Dat Lisa ze alledrie won, is bijzonder. Maar achtste, veertiende en vierde worden, zoals Quinty, is absoluut ook speciaal. Lisa gaf de françaises Pauline Landron en Mathilde Gautier het nakijken. Na Quinty kwam anderhalve minuut later Jony Heerink als 24e binnen. Ze passeerde in de slotronde Marije Dankelman, die wel in de groep met Quinty had gefietst. De Overijsselse finishte 26e met Eva Daniels er pal achter. Joyce Caro liep op naar een 32e plek en ‘onze’ Eva Cornelisse kwam 34e aan. Rani Skrabanja 36e, Anna Witteveen 39e en Deborah Wissink 40e sloten de rij. Deborah sloot de rij deelnemers af. Kort daarvoor liep Anneke Jenkins binnen of moeten we zeggen mevrouw Javier Gomez. De Nieuw-Zeelandse werd – om enigerlei reden – gediskwalificeerd. Tien jaar terug was ze ook in Holten, maar toen om getuige te zijn van de Europese titel van haar latere echtgenote.
Jesse en Barbara wederom de beste junioren in Holten
We stonden nog niet stil bij de ETU Junior Cup-race in Holten, vrijwel jaarlijks de kweekvijver voor aanstormend talent. In de mannenrace was het Lorcan Redmond, die de bescheiden Braziliaan Miguel Hidalgo versloeg. De Italiaan Alessio Crociani greep het brons. In het vrouwenvel waren de françaises goed op dreef. Het resulteerde in winst voor Jessica Fullagar, vorig jaar nummer drie van Europa. Ook hier Braziliaans succes met Gabrielle Lemes op een tweede plek. Net als op het EK in Weert werd Magdalena Früh uit Oostenrijk derde. Kreeg ze in Limburg nog per ongeluk een fles champagne in handen, in Holten waren het confettikanonnen, die ze mocht ontsteken.
Net als op het EK in Weert en het EK jeugd in Kitzbühl waren Jesse Cuijpers en Barbara de Koning onze vlaggendragers. Jesse zat in de kopgroep van twaalf en verloor niet veel terrein bij het lopen: vijftiende. Barbara lag even op een tweede plaats zowaar, maar kende in de tweede ronde een terugval. De Brits/Nederlandse finishte als zesde. Ook Luna de Bruin deed het voortreffelijk met een achtste plek. De andere Nederlanders: 23.Niels van Lanen; 24.Ian Pennekamp; 33.Simon den Braber; 39.Mitch Kolkman; 42.Gjalt Panjer; 44.Joost Friderichs; 45.Hidde Mollee; 50.Daaf Plomp. Pech was er voor Syb de Jong en Ruben Slot, zij stapten uit. Bij de meisjes was Robin Dreyling tweede beste op een 17e plaats. Daarna: 20.Marit van den Berg; 25.Romy Spoelder; 27.Tamar Veltman; 28.Kim Groeneveld; 30.Kim van ’t Verlaat (op haar achttiende plaats). Volgens de uitslagen is Silke de Wolde niet gefinisht, ik meen toch dat ik haar heb mogen binnenpraten.
Andere races in Holten
Holten had het schema enigszins omgebogen teneinde meer publiek te lokken tijdens de internationale wedstrijden. Dat kwam door de extreme hitte nog niet helemaal uit de verf en we geven de toeschouwers geen ongeluk dat ze niet op de tribunes in de volle zon gingen zitten. In de ochtenduren was het dus al raak met de bedrijventriathlon. Glenn ten Berge was de avond ervoor al tweede geworden in de Vivera-run en klopte nu Mark Muller en André Aanstoot. Linda Klein was beste vrouw. Het Bike Total Team Bloemendal won bij de trio’s. Daarna was het de beurt aan de Olympische afstand. De temperatuur was toen nog redelijk, alles ging gewoon door. Triatleet Mario Salvador Sutton – Spanjaard woonachtig in Deventer – was de snelste. Cindy Brussé klopte Samantha de Bruin en collega Marjon Doppen (nota bene haar 1e triathlon). Eerste Divisie was er ook. Een race, die gewonnen werd door Aaron Lynch namens Hellas, waarna Marijn Geurken (Triathlon Soest) en Marijn de Jonge (Rogelli/TriMates) volgden. Het team van de laatste Marijn won ook het dagklassement. Daar had hij ook Cornelis Scheltinga, Daan Gehlen en Martijn Keijsers voor nodig. Bij de vrouwen was Diede Diederiks na een reeks tweede plaatsen in 1e Divisie eindelijk de beste. De EDO Sports-atlete klopte drievoudig wereldkampioene Sione Jongstra (Siosport) en Iris Dijkstra (Dolfijn). De laatste was nota bene een week eerder ook al derde op het EK 70.3 IM in Elsinore. De achtste triathlon ging naar Joost Somsen uit Eibergen en Laura van der Neut uit Enschede.
De Rabo-kidstriathlons op vrijdag waren voor Hugo Overmeen uit Holten, Britt van den Hoven uit Assen, de Duitser Jelle Kaindl en Maud Roelofs uit Nijverdal. De Holtense kampioenen zijn minstens zo belangrijk. Het waren Andy de Jong en Britt le Fevre op de kwart en Stefan Pekkeriet en Ymke Ophof op de achtste. Overigens werden de tijden van de achtste geregistreerd na het fietsen. Daarna mochten de atleten kiezen of ze enkel het aanloopstukje naar de finish dan wel een rondje Zandvoortpad zouden lopen. Het was nog steeds bloedheet en de organisatie nam – heel goed – geen enkel risico. Het koelde pas af toen de Reepenbahner Stimmungsmacher en DJ Sander Scherperman de After Party in gang zetten.
In de volgende WTJ eindelijk de andere Nederlandse races en een boel buitenland. Alvast eentje dan. De Centraal-Aziatische kampioenschappen volgden de Aziatische al een week later op. Mohamad Masoo deed allebei. Hij finishte nu als zevende, de winst ging naar de Serviër Ognjen Stojanovic en Ksenia Levkovska uit Azerbedjan.