EK brons voor Zoë van Dijk; Alles over Krimpenerwaard, Nuenen en Wychen; Adieu Ferdi – WTJ 1221


DINSDAG – Op de derde dag van het EK Multisport Festival in het Roemeense Targu Mures stond de crossduathlon op het menu. Het leverde opnieuw een plak op, dit keer voor Zoë van Dijk. De Apeldoornse revelatie van deze sportweek werd al vierde op het EK crosstriathlon en schoof nu een plaatsje op ten koste van haar landgenote Willemijn Fuite die vierde werd. Zoë is een geweldig looptalent en ze kwam dan ook al als tweede bij haar fiets. Ook dat ging haar goed af, waarna ze als derde mocht beginnen met de slotrun. Daar zette ze opnieuw de snelste looptijd neer, alleen waren de twee Slowaakse meisjes voor haar een stuk rapper op de fiets geweest. Goud en zilver gingen net als bij de crosstriathlon naar Zuzana Michalickova en Margareta Bicanova. Na Zoë volgde Willemijn dus, die nog wel in een valpartij verwikkeld raakte.

Lucas met veel pech naar vierde plaats


De wedstrijd was op een pittig, bij vlagen riskant, parcours en dat bij ruim 30 graden. Bij de junioren mannen ging de titel naar de Fransman Corentin Lefer, wederom werden de Italianen geklopt. Nu zilver en brons voor Filippo Pradella en Francesco Podda. Lucas Goené had alle pech van de wereld. Steeds weer sloeg zijn ketting van de tandwieltjes en van lekker doortrappen was bij de Veenendaler geen sprake. Als telt niet, Lucas moest genoegen nemen met een vierde plaats, slechts 20 tellen verwijderd van brons. Max van Helmond volgde op een achtste plaats. Helaas ook bij de beloftes geen nieuwe medailles erbij. Vierde, vijfde en zesde worden zijn misschien ondankbare plaatsen, maar op Europees niveau toch niet slecht. Het gold voor respectievelijk Victor Goené, Rody Kroon en Alex Kling.

Tri Krimpenerwaard


En de maalstroom aan wedstijden gaat vrolijk verder. Van de Nederlandse reeks hadden we nog de Triathlon Krimpenerwaard op de rol staan. Een kwart, die werd gewonnen door Jeroen Visser. Vorig jaar rond deze tijd kende niemand hem. ,,Daar komt Jeroen Visser. Uit Utrecht. De man met de haarband’’ zo werd hij in de Frysman bestempeld. Maar daarin werd hij wel mooi tweede achter Jacob Veenstra. Daarna was het even rustig rond hem, maar zaterdag won hij dus in Krimpen aan de Lek, thuishaven van Yvonne van Vlerken.

Jeroen Visser groeit door met winst in Krimpen
Jeroen heeft er vier heles opzitten, zijn beste tijd is 9.26 uur. Doestelling is Kona 2021 en daar wereldkampioen M40 worden. Ambitieus? Ne, niet als je er heilig in gelooft. En dat doet de Utrechtenaar. Hij klopte met negen seconden de Rotterdammer Stijn van Hooff, vorig jaar trouwens ook al top tien in de Frysman. De derde plaats ging naar Richard den Hollander, tevens eerste master. Van de masters zaten er maar liefst zes in de top tien onder wie Eric Smits op een negende plaats en beste M50. De vrouwenrace ging naar Laura Boeschoten, die Lieke Ouwerkerk op haar eerste kwart triathlon wist te verslaan. Lieke moest nog beetje bijkomen van de triathlon Cuijk waar ze bij het fietsen met overstekende koeien werd geconfronteerd en waar de NTB-official de legendarische woorden riep: ,,Je mag er doorheen….als je durft’’. De derde plek in de Krimpenerwaard was voor Amber Middelhoek. Er deden vier vrouwen mee op een totaal van 70 atleten. De sprint afstand werd gewonnen door Robert de Korte en Wenda Zuiddam.

Teams Holten

We hebben het wel over de individuele uitslag van de 1e Divisie Holten gehad, maar veel belangrijker is natuurlijk de teamuitslag. Die pakte in het voordeel uit van Rogelli/TriMates 2 dat Hellas 2 en TC Twente 2 versloeg. Vijfde was het eerste niet B-team namelijk Triteam Spijkenisse. Maken zij daardoor de meeste kans op promotie? Bij de vrouwen TVA2 voor Hellas 2 en EDO Sports. Die laatste verdient het zeker om te promoveren. Zoals bekend, twee dezelfde teams komen elkaar niet tegen in de teamcompetities.

Nuenen ontbrak nog op erelijst van Edo


Op zondag trok het triathlonvolkje weer naar andere oorden in ons land. Naar Nuenen bijvoorbeeld. De Squadra triathlon houdt de traditie van de Oostbrabantse wedstrijd in ere, al is de ene periode niet met de andere te vergelijken. Tegenwoordig concentreert alles zich rondom het Laco Strandbad en vormt de dorpskern niet meer het hart van het evenement, de enige Nederlandse triathlon waar de Britse wereldtopper Simon Lessing ooit aan mee deed. In zijn plaats was Edo van der Meer gekomen. De Limburgse/Drent kwam, zag en overwon. In het natuurbad was Ruben Slot hem nog voor. Op de fiets greep Edo de kop met een half minuutje erachter Ruben. Derde man na het fietsen was Luc Verhamme, die dankzij de derde looptijd nog een plekje opschoof. Edo, Luc, Ruben: in die volgorde kwamen de mannen over de meet. De hardfietsende René Vosters en militair Henk Ruijssenaars werden vier en vijf. Wouter Rijckaert was op een zesde plaats beste M40. Snelste looptijd kwam op naam van topatleet en debuterend triatleet Ben Vriends, oorspronkelijk uit Zundert maar woonachtig in Eindhoven. Na als 66e uit het water geklauterd te zijn, finishte hij als zevende.

Claudia wint voor tweede keer Nuenen


Elfde en dertiende werden de eerste vrouwen. Het waren Claudia Striekwold en Kin Lahaije, die er een boeiend duel van maakten, waarvan niemand de uitkomst wist. Claudia, die de eerste seizoenshelft wat te veel hooi op haar vork had genomen (maar dat doet ze het hele jaar) of Kim, die steeds korter in de uitslagen komt. Een dikke minuut voordeel had Kim na het zwemmen, bij het fietsen kwam Claudia een heel eind terug. Het lopen gaf de lichte doorslag. Langzaam stuivertje wisselen, langzaam groeide de voorsprong van de Eindhovense op de Tilburgse. Mooie strijd vrouwen, zien we graag. Derde was Ellen Houweling, die wel harder liep dan de twee Brabantse vrouwen, maar te veel tijd verloor met zwemmen en met fietsen. Vierde was de eerste master Doris Mayrhofer uit Best. Mireille van Schijndel – long time, no see – was trouwens snelste F50.

TV Dordrecht en TV Arnhem winnen dagklassement 2e Divisie


Nuenen had ook de 2e Divisie Zuid in huis. Net als de 1e Divisie waren zij in het dorp van Van Gogh al toe aan de voorlaatste race. Individueel werd er gewonnen door Nick van Ingen van TV Dordrecht voor zijn teamgenoot Ben Muller en Bryan van Rutten van Ironmanagers. In het dagklassement won TV Dordrecht niet geheel onlogisch. De oudste triathlonclub van Europa klopte ZVL Leiden en Cerberus Nijmegen. Bij de vrouwen bestond het podium uit Jeanette Smelt-Bergmans (EDO Sports), Kahina Mebarki (TC Maastricht) en Heleen Moes van TV Arnhem. Die laatste club won het dagklassement voor TC Maastricht en RTC Den Haag. De sprint afstand ging naar Nuenenaar Edwin Achterberg en beste vrouw was Eline Peterse. De bloemen en bekers bij de mini’s waren voor Cas Lasarsoms uit Budel en Jonne Boot uit Bodegraven. Luca en Andrew Smith wonnen het oud-kind klassement. Zouden ze familie zijn van oud-Nuenen winnaar Spencer Smith, het beest uit Manchester?

Dertig jaar later is Wychen terug op de kalender


Als je 28 jaar geleden getuige was van de laatste triathlon en je mag er nu weer heen. Ja, dan is dat best een bijzonder moment. We hebben het over de triathlon van Wijchen. Toendertijd in het zwembad en omdat het de eerste wedstrijd van het seizoen was met werkelijk alle toppers: Kiens, Loyens, Van den Bos, Koenders, Osse, Van der Marel enzovoorts.
Bijna drie decennia later. Tom Middelhuis en Eric Peters pakken de draad weer op en op een stralende laatste junidag staan de triatleten aan de Maasbandijk tegenover Hotel-Restaurant Hoogeerd de popelen om in de 24 graden warme Loonse Waard de springen. Het gebeurt met folklore van het Sint Damatiusgilde, want we zijn in het katholieke zuid-oosten van Gelderland. Zwemmen in de zijtak van de Maas met Brabant aan de overkant. Als snelste komt Max Vugts na twee zwemrondjes uit het water. Ik herinner me hem nog van een jeugd-NK in Stein. Kort daarna volgen Sander van Eggelen en ook Joost Christiaans en Nicole Voet. Ergens daartussen dan al Joep Verhoeven. Hij oogt sterk in zijn nog korte triathloncarrière. Op de fiets is de Maastrichtenaar sterker dan de rest. Sander en Joost volgen op enige afstand. Wegfietsen is niet echt een ding voor de crosstriatleet uit Wageningen. Maar de verschillen zijn dan al groot. Joep kan met een comfortabele voorsprong aan het lopen beginnen. Hij houdt de riante marge van 5 minuten op de kronkeldijk vast. Het keerpunt ligt een stukje terug, zodat de atleten vaker langs de verfrissingspost komen. Goede oplossing. Gelukkig waait het op de hoge rivierdijk en dus is het een stuk aangenamer dan op zaterdag.

Joep en Nicole zijn winnaars van Wychen 2.0


Joep loopt juichend binnen, zijn supporters staan met de rode vlag met witte ster van Maastreech klaar. Na Joost Christiaans is John Noy de derde en de eerste uit de gemeente Wychen. Dan zijn Tom Hopman en Sander van Eggelen aan de beurt en is Wouter Kegge (oud-winnaar RBR Zandvoort) ook weer terug. Tja, als je in Wychen woont kun je niet ontbreken. Hij klopt plaatsgenoot Jos Janssen, waterrat Max wordt negende.

Daarvoor finisht al Nicole Voet. Mooi dubbelsucces voor het paartje Joost en Nicole. Ze doet aan vinzwemmen, maar is er voor Kijani ook graag bij in traithlons. ,,Zeker in de plaats waar ik ben opgegroeid.’’ zegt ze na afloop. Een kleine tien minuten later straalt Lizet Wolters van oor tot oor bij haar tweede plaats. Het publiek is dan al massaal toegestroomd of kijkt vanaf het enorme terras toe hoe Lisanne Bruijsten uit Wychen de derde plaats bemachtigt.
Trio De Berggeitjes 3.0 wint het teamklassement. De sprint gaat naar Wout Hendriks en Fleur Kalberg en beste trio is daar De Guido’s. Op de 1/16e winnen Justin Steenkamp en Danielle Hendriks. Waar de naam Hendriks valt, zitten we in de familie van Ron Hendriks, topmaster van weleer. ,,Nu moet ik het van de dokter even rustiger aan doen’’ aldus Ron, die wel trots is op de verrichtingen van zijn nakomelingen.

Dag Ferdi, bedankt voor alles


Over afscheid gesproken. Zaterdagavond was de laatste huldiging van de Olympische afstand een wel heel bijzondere. Ferdi de Boer won het masters 70-klassement. Dertig keer (!) deed hij mee aan onder meer de triathlon Holten, maar ook alle andere regio-wedstrijden en verderop in het land tot regelmatig het Turkse Alanya toe. Op zijn witte shirt stond ‘Mijn laatste triathlon’ en achterop ‘Holten bedankt’. Ferdi is 71, gewezen oud-ijzerhandelaar in Losser, was autocrosser, smokkelaar, fruithandelaar met Rusland en leerde op latere leeftijd van ‘vriend voor het leven’ Henk Knol zwemmen. Daarna was hij niet meer te stuiten in de triathlonsport. Nu moet hij wel stoppen. Heup is versleten. Speciaal voor Holten stelde hij de heupoperatie een paar dagen uit. Nu ligt Ferdi onder het mes. En wij van Trikipedia, bedanken Ferdi voor al die mooie jaren sport. Succes met operatie en herstel en het ga je goed Ferdi, samen met je maatje Henk, eveneens uit Losser.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.