Para’s Montreal; Alles over TRIAmsterdam; NK Zeewolde en Stiens – WTJ 1220

 


DINSDAG – De meeste geslaagde selectie in de Nederlandse triathlonsport is en blijft de paratriathlongroep van bondscoach Bas de Bruijn. Naar Montreal vertrokken vijf paratriatleten, vier vielen in de prijzen. De handbike/wheelchair-groep met Jetze Plat en Geert Schipper sloeg voor de negende keer toe. Negen keer al in internationale races is de volgorde 1.Jetze, 2.Geert. En zo was het dus ook in Montreal. Zilver was er voor Nico van der Burgt, brons voor Maurits Morsink. Waarmee alleen Margret Ijdema geen podiumplekje in de wacht sleepte: ze finishte vijfde.

Sven wint zijn tweede halve

foto Tri Amsterdam

We gaan naar de langere afstanden, want die waren er in eigen land op twee plaatsen. TRIAmsterdam was aan haar derde editie toe en trok iets meer dan 300 triatleten. Winnaar werd de man in topvorm Sven Strijk. Twee weken terug nog laureaat in Nieuwkoop, vorige week wat gas terug genomen in Oud Gastel waar hij vijfde werd en nu dus weer in de hoofdstad de snelste. Het kan niet op voor de man uit Bodegraven. De tegenstand was wellicht iets minder sterk, maar goed Eric van der Linden blijft wel onze eerste Olympiër in Sydney. Hij finishte als tweede een krappe vijf minuiten na Sven. Beste master ook. Voor Eric ligt het ultieme doel in de Embrunman. De derde plaats ging verrassend naar Stach Aarts voor eigen publiek. Hij was een weer eerder in Gastel nog randje top tien, maar hier rouleerde hij opperbest. Sven was tevreden al was het opnieuw een lange en zware dag. Hij neemt nu rust tot het NK Klazienavene. Florian Duterloo en Kelvin van der Doe waren de bekende nummers vier en vijf. Kelvin deed dat naar eigen zeggen met de ‘slowest 70.3 IM-run ever’.

Knappe race van Marlene in TRIAmsterdam

Wat is goed is, komt snel geldt zeker voor Marlene de Boer. Na haar winst in de Ouderkerkplas triathlon (eveneens van de TRI Hard Series) vorig jaar was de Amsterdamse psychomatisch fysiotherapeute nu ook al de snelste in de warme halve TRIAmsterdam, die in totaal 960 deelnemers trok op de twee afstanden. Marlene was pas toe aan haar eerste halve na een intensief voorjaar waarin ze begon te trainen en daarna een nieuwe werkkring kreeg en verhuisde. Twaalf minuten later volgde Anna Mersmann, eerder dit seizoen winnares van de Amsterdam Nieuw-West triathlon en derde kwam de Oostbrabantse Bregtje Hermans over het rode tapijt. Dat was overigens al op 23 minuten achterstand. Mooie winst dus voor Marlene, die naar Zell am See gaat voor een 70.3 IM. Het trio de Flow Traders won de estafette. De Olympische afstand ging naar Dolfijn-atleet Thomas van Dop, die jonkie Davy Heijsteeg royaal voorbleef. Beste vrouw Tjarda Rodenhuis uit Hilversum. Beste trio Team Vidar.

Nieuwe halve Zeewolde voor Martijn en Jorieke

 


Een tweede – nieuwe – halve triathlon, was die van Zeewolde. De Zeewolde Endurance bestaat natuurlijk al veel langer. De wedstrijd in de eveneens hete Flevopolder had ook het NK masters in huis. Maar eerst kijken we naar de halve afstand, die zeker een aanwinst genoemd mag worden. Martijn Paalman en Jorieke Casteleijn waren de verdiende winnaars van deze primeur. Martijn rekende na het zwemmen af met Raf Kelderman, die nog voor hem uit het water kwam. Daarna zou Chris Brands zijn grootste belager worden. De ‘Old soldier’ was in betere doen dan zijn favowedstrijd Gastel. Terwijl Martijn naar de zege liep, werd Chris bij het lopen enkel nog gepasseerd door de Belg Stijn Vanderhoeft. Terwijl de drie mannen binnen de vier uur aankwamen, was Tim Hezemans op een vierde plaats de eerste boven de vier uur. Wim Dokter werd vijfde en meteen tweede M50. Pas op een zesde plaats volgde de eerste M40: Andreas van Scherpenzeel. Beste master 60 ook vermelden, want dat is trouw lezer Frank Hamelink van de RTC Den Haag.


Ook nog in de top tien finishte Jorieke Casteleijn, veelvraatje uit Amersfoort. In haar deels panterpakje van TeamUnltd viel ze al snel op in Zeewolde, maar dat weerhield Jorieke niet van een klinkende overwinning. Zeewolde heeft een speciaal plekje in haar hart. Ze groeide erop, won veertien jaar geleden haar eerste halve marathon (verdiende er 200 euro mee) en komt er sindsdien graag terug. Ook voor deze halve, toch wel haar specialiteit. Het was al haar vijfde halve dit seizoen. Ze ondervond zeker tegenstand van Corine Nelen, die ook een lekkere wedstrijd draaide en pas bij het lopen de zege uit handen moest geven aan Jorieke. Op respectabele achterstand op dit tweetal werd Bernadette Lohmann uit Purmerend. Op een vijfde plaats was Priscilla Moorman snelste master. Aan deze eerste halve deden 76 atleten mee.

NK Mastertitels naar Dirk en Jeanet; topveld in Zeewolde


Een week voordat hij hoopt de kunnen schitteren in zijn geboorte-provincie Friesland, was Dirk Wijnalda in Zeewolde de beste master op het NK kwart. De man uit Bunnik klopte Johan Neevel, die op zijn beurt blij was Machiel Ittmann-zegereeks bij de M50 te kunnen doorbreken. Machiel stond overigens wel weer op het podium, als vijfde en tweede M50. Derde in de overall-stand was Michel Besseling. Bij de vrouwen is Jeanet van den Berg momenteel wel de sterkste master. Na haar fraaie winst op de Ironman 70.3 Luxemburg prolongeerde de Zwijndrechtse nu haar titel in Zeewolde. Ze ging twee leeftijdgenotes vooraf: Ingrid Eelkema en Marleen van den Broek. Het was een waardig NK met sterke bezetting in elke groep. Hieronder de kampioenen op een rijtje. Dat is toch een flinke brok triathlonhistorie niet waar?
H40: Martijn Boot; H45: Dirk Wijnalda; H50: Johan Neevel; H55: Edwin Ophof; H60: Henk van Pelt; H65 Ben Kok; H70: Gerard van Wissen; D40: Jeanet van den Berg; D45: Judy van den Berg; D50: Audrey Breur; D55: Cora Vlot; D60: Marijke Zeekant.
De koek was daarmee voor de organisatie nog niet op, want de Olympische afstand open serie werd gewonnen door Huib van den Brink en Reinalda Heemskerk. De sprint-afstand ging naar Koen Hijman en Alie Snoek en de race met scholieren uit het Voortgezet Onderwijs ging op deze eerste schoolvakantiedag naar Joran Stobbe en Dana Buitenhuis.

Stiens als opwarmer voor Frysman; winst David en Trudy


Een mooie opwarmer voor de Frysman van aanstaande zaterdag vormt de Bronsnijder triathlon in Stiens. De wedstrijd werd beheerst door de Friezen met dezelfde winnaar als vorig jaar: David van Oosten. De man uit Leeuwarden klopte Fries’ triatleet van het eerste uur Tiedo Tinga. Die laatste werd wel master-kampioen, maar zoals de 46-jarige Bolswardenaar in de Leeuwarder Courant al zei: ,,Dat telt niet. Ze kunnen overal wel een titel voor verzinnen.’’ Tiedo ging voor de overall-winst en staat er dus goed voor met het oog op de Frysman. De derde plaats ging naar Menno Altena voor Roelof de Roos, weer een master en Dyan Hendriks. Was het verschil tussen David en Tiedo niet meer dan een minuut, Trudy Veenstra had bij de vrouwen een makkie. Ruim een kwartier voorsprong liet ze noteren op Anique Willeme, die wel als allereerste van alle triatleten (M/V) uit de Kletsefeaert kwam. Niet zo verwonderlijk: Anique is wedstrijdzwemster bij de Dinkel. De derde plaats ging naar een vrouw, die zich minder thuis voelt in het water maar juist heel hard kan lopen. Mireille Baart van VZC scoorde de vijfde looptijd totaal, maar lag wel tien minuten langer dan Anique in het water. Vera Keidel en Natascha Binnewijzend maakten de bovenste vijf compleet, Natascha was daarmee tevens snelste master. In de trio’s won wederom het VanDuinTotDijk Dierenartsen-ploegje, zoals ze dat vrijwel wekelijks ergens in den lande doen.
De sprint-afstand in het fraaie Friese Stiens ging naar Hans Hiemstra en Lydwien Wilbers met Pro3Win als trio-triomfators en bij de bedrijventeams Bakker Training Therapie. Dan was er een supersprint, waar Ivor Feunekes en Fleur van Leeuwen het meest in bedreven waren. De jeugdtriathlons op vrijdagavond werden gewonnen door Jiri Heppener uit Bolsward en Marije van Achteren uit Leek. Het was de 13e uitgave van de triathlon Stiens, in het verleden gastheer van menig Divisiewedstrijd maar dat vonden ze een jaartje niet nodig. Evengoed blijft het een ambitieuze organisatie. Op naar de veertiende!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.