Alles over de achtste van Nierup; EK Roemenië; 70.3 Lahti en Preview weekend – WTJ 1224

DONDERDAG – De ‘achtste van Nierup’ is een begrip in het Noord-Hollandse. Omar Brons noemt het steevast ‘Nieuwe Nietje’. De triathlon stond woensdag al voor de 33e keer op de rol en is daarmee een van de oudste wedstrijden in Noord-Holland, samen met onder meer Assendelft. Het was tevens de derde wedstrijd in het Van der Voort Triathloncircuit. De sfeer in deze avondwedstrijdjes doet me altijd denken aan de tijd dat in de Noord-Hollandse kermissen bezocht. Lekker druk, prettige chaos.

De voorinschrijving was dit jaar in 1.20 minuut vol, een nieuw record. Inschrijven is er een nog grotere uitdaging dan het voltooien van de wedstrijd. Met meer dan 24 graden watertemperatuur bleven ook hier de wetsuits in de tas.

Tristan en Maaike winnen alles in Noord-Holland

Tristan Olij en Maaike Vooren deden wat ze ook in Heerhugowaard en Langedijk al deden: winnen. Zelfs de nummers twee en drie bij de mannen waren een kopie van de wedstrijden. Tristan werd dus wederom gevolgd door Omar Brons (titelverdediger in Nierup) en Jeffrey van der Park. Tristan en Omar kwamen na 500 meter zwemmen ook als eersten uit het water, kort erna al gevolgd door Maaike Vooren die als derde mocht gaan fietsen. De Alkmaarse hield stand al waren de verschillen aan het eind klein, omdat Kim Hittinger minuten op haar inliep en ook Talisa van der Fluit dichterbij kwam. Dat werd het vrouwenpodium. Kim maakte een jaar eerder als atlete nog deel uit van het winnende trio, nu ontwikkelt de Bussumse zich snel tot een sterk triatlete. Talisa werd derde. Voor het eerst in tien jaar eindigde ze in eigen dorp niet bij de beste twee, hetgeen veel zegt over haar lange, stabiele carrière.

Maaike was overigens samen met Brenda Zwarthoed uit het water geklauterd. De laatste viel wat terug, maar Maaike hield een minuut op Talisa, die bij het lopen dus nog door Kim achterhaald werd. Dieuwertje Bax eindigde vierde. Tristan werd vorig nog door een slimme wissel van Omar geklopt. Nu toonde hij gogme door rustig te wachten op het looponderdeel en daar toe te slaan. Omar mist ook de supervorm van vorig seizoen. Met Jeffrey van der Park op drie en de sterke lopende Gijs Bergman op vier was het eerste kwartet binnen. Daarna volgde trouwe klant Emiel van Tongerlo en snelste fietser Joris de Boer bleef ‘golden oldies’ Chris Brands en Michael Krijnen voor. Beste trio was het ING Elite Team met Arjan van der Meulen, Wil Bleker en Joost Veldkamp. Traditiegetrouw bleef het nog lang onrustig in het gezellige Nieuwe Niedorp.

EK Targu Mures met meer crossduathlon maar dan elite

Op dezelfde woensdag meldden we al het prachtige brons van Zoë van Dijk en de ereplaatsen van de onze beloftes en andere junioren. We hadden het nog niet over de elite-race, die gewonnen werd door Arthur Serrieres voor de Oostenrijker Andreas Silberbauer en Italiaan Filippo Rinaldi. De drie beloftes uit Nederland eindigden bij de elite elfde (Victor Goene), 13e (Rody Kroon) en 16e (Alex Kling). Morgane Riou uit Frankrijk won in het Roemeense Targu Mures zowel het EK crosstriathlon als crossduathlon. Ze kopte de Italiaanse meiden Sandra Mairhofer en Eleonora Peroncini. Beloftenkampioenen waren de Italiaan Tommasso Gatti en de Russin Daria Rogozina, die trouwens al voor het derde jaar op rij Europees beloftekampioene werd.

Ruben beste Nederlander in Lahti 70.3

Tweede editie pas, maar nu al razend populair: de 70.3 Ironman van het Finse Lahti. Ook de Nederlanders weten de plek te liggen. Zeventien gingen erheen. De winst ging naar de Deen Daniel Baekkegard, die het duel met de Ozzie Nicholas Kastelein won, derde werd de Zwitser Manuel Kueng, 1 plekje lager dan vorig jaar. Beste Nederlander was Zeeuw Ruben Martens op een 28e plaats op een half uurtje van de winnaar, tevens vierde M25. Limburger Tim Geraedts finishte als 38e en vierde M30. Pro Michiel de Wilde had graag de lijn van Dubai en Les Sables d’Olonne door willen trekken, maar dat lukte in de Finse race niet. De IQ2-man eindigde 48e totaal en zestiende pro. Voor Rens de Ridder van TeamUnltd was een derde plaats bij de M18 weg gelegd. Rens reageerde vanuit het Land met de Duizend Meren: ,,Race liep niet zoals ik wilde. Op 46 kilometer gevallen met de fiets. Vrouwe bij verzorgingspost gaf de bidon verkeerd aan, ze hield hem vast in plaats van met de vlakke hand. Ik heb even in de ambulance gezeten. Na enkele minuten toch weer fiets gepakt en door. Wel veel last van mijn enklebanden, kon mijn vermogen niet meer fietsen. Lopen was afwisseldne wandelen en joggen. Niet tevreden dus met eindtijd, wel met mijn derde plaats.’’ Master Fred Keus werd 17e M55.

Een vierde plaats was er bij de vrouwen F25 voor Rosaline Wedzinga. Ze had daarmee een achterstand van 35 minuten op de Britse winnares India Lee. Als tweede liep haar landgenote Katrina Rye over ‘the magic carpet’ zoals dat komend weekeind in Hoorn ligt. Derde was de Finse topfavoriete Kaisa Sali.

Preview op Hoorn en Hamburg

Moeten we al gaan previewen? Eigenlijk wel he. Het Multisports Festival Hoorn staat voor de deur met vrijdagavond om 21 uur al de Nightrun, zaterdag de Ironkids en zondag de 5150-race, waarvan de laatsten rond half zes binnen worden verwacht. Ironman West-Friesland staat dus op het punt van beginnen, het zal een nieuwe dimensie aan de sport in Noord-Holland geven. Net even wat anders dus dan de woensdagavondwedstrijdjes al blijven ook die heel belangrijk voor onze sport.

Zaterdag start Rachel Klamer als enige Nederlandse in de sprint WTS van Hamburg. Belangrijk voor haar, maar echt van de grootste importantie is het WK Mixed Relay op zondag met uiteraard onze vier sterren Rachel, Marco van der Stel, Maya Kingma en Jorik van Egdom. Negentien landen doen mee, allemaal in hun allersterkste opstelling. Spektakel van de bovenste plank dus. Het EK Multisports Festival in Targu Mures sluit af met het EK halve en het EK aquabike.

Roth, Klagenfurt en Frysman in 1 adem!

De twee grote heles zijn Challenge Roth en Ironman Austria met 34 Nederlanders. Onder hen Ilona Eversdijk, oud-Hawaiigangers Bart Klein, Arjen Langbroek en Rob Rave en ook Thomas van der Wal (een week voor z’n eigen wedstrijd in Klazienaveen) en Ming Ming Yu. Geen Nederlandse pro’s. Die zijn wel in Roth uiteraard. Evert Scheltinga en Els Visser om precies te zijn. Ze krijgen gezelschap van 57 andere Nederlanders onder wie Thomas Naasz, Joost van Rens, Leontien Waaijer, Lars Vreugdenhil en de dutch-Challenge mannen Jefry Visser, Jort Vlam en Tim Moria. Maar ook vier TOGA atleten uit mijn dorp: Mark van den Bergh, Hans Berkhout, Koen van Elteren en Jurgen Lazaroms. Dichterbij huis is de 5e Frysman zaterdag, waarover we het morgen nog zullen hebben. Tweehonderd atleten bijeen voor een pure strijd oftewel It Striid.

 

Vrijdag meer!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.