EK Aquathlon: zilver voor Olaf Jan en Silke 4e; Xterra; Haugesund; Preview races – WTJ 1225

VRIJDAG –Het is al weer vrijdag. Daags voor de Tour de France-start in Brussel, twee dagen voor de finale WK vrouwenvoetbal, Wimbledon is bezig en zo kunnen we nog wel tig sportevenementen noemen. Laten we ons maar beperken tot de onze.

Het EK Multisport Festival in Targu Mures verwelkomde vandaag de aquatleten (gek woord trouwens, gebruik je bijna nooit). Aquathlon staat gelijk aan wat wij zwemloop noemen. Fietsen aan de kant en zwemmen en rennen maar. De Serviër Ognjen Stojanovic – eerder dit jaar al winnaar van twee Asian Cup triathlons – was de sterkste vandaag. Hij versloeg op de korte afstanden de Italiaan Andrea Secchiero en de Rus Alexander Bryunkhankov. Overall werden de Nederlanders achttiende (Olaf Jan), 34e (Roel) en 37e (Hugo Jan). De Roemeense fans hoopten vandaag op elite goud met Antoanela Manac, vorig jaar op Ibiza goed voor brons. Ze kwam heel dichtbij, maar ook de Italaaise equipe had na veel zilver en brons trek in goud. Bianca Seregni won, Antoanela werd tweede en Peter Kropko’s dochter Marta scoorde brons. Van de twee Nederlandse deelneemsters haalde Eva Cornelisse de finish niet. Ze werd duizelig en voordat het licht uit ging stapte ze verstandig uit. Silke werd tiende.

Daarna werd natuurlijk gekeken naar de leeftijdsgroepen en toen kwam er toch weer een medaille voor TeamNL bij. Want Olaf Jan Bosscher greep zeventien seconden na de Oekrainer Vitalii Vorontov naar zilver. Een knappe prestatie van de Fries, die vorig jaar nog zesde werd. Zijn broer Hugo Jan kwam op de opgeschoonde lijst tot een achtste plaats bij de junioren. Roel Kwaaitaal werd dertiende maar dan bij de beloftes. En dat Silke de Wolde sinds haar kwalificatie in Amersfoort de aquathlon beheerst bewees ze met een vierde plaats op dit EK. Zondag sluiten we het EK in Roemenië af met de lange afstand. Geen Nederlanders meer aan de start. Volgend jaar komt hetzelfde programma naar Almere, maar dan voor het WK. Zal allicht iets meer ‘dutchies’ opleveren.

Fransen veroveren Xterra Zwitserland

We hadden nog een Xterra open staan van vorige week. In Les Charbonnieres werd de Xterra Zwitserland afgewerkt. Tegen de Franse grens aan en met veel Franse successen. Liefst vijf van de zes podiumplaatsen gingen naar het Land van Marianne. Arthur Forissier won voor zijn landgenoten Cedric Fleureton en Corentin Duclos. Fleureton waren we een beetje uit het oog verloren. Quizvraagje: welke Nederlandse wedstrijd won Cedric in 2003? Bij de vrouwen won Camille Defer. Brons ging naar Isabelle Ferrer en de enige niet-Franse medaille kwam terecht bij de Zwitserse Ladina Buss. Geen Nederlandse pro’s, wel vier agegroupers. Beste waren Edwin Dollekamp op een 167e en Annemieke Oomen op een 45e plaats.

Zilver en brons voor Peter en Rianne in 70.3 IM Haugesund

We hadden het eerder al over de Ironman Haugesund in het hoge Noorwegen met zes Nederlandse finishers. Maar de gelijktijdig gehouden 70.3 Ironman bevatte ook maar liefst 15 landgenoten en daar waren een paar hele goeie bij. Roderikc van Zuylen bijvoorbeeld eindigde 15e in totaal in 4.33 uur en was zesde M30. Thomas Beving bleef ook in de top 50 van de zevenhonderd triatleten: 49e in 4.45 uur tevens 15e M30. Carl Klein kwam als 298e aan en daarmee 15e M55. En Peter Spoor deed er dan wel 7.38 uur over, de supermaster werd er wel mooi tweede M70 mee.

De race werd gewonnen door de Noor Marius Elvedal voor de Brit Finn Arentz en een tweede Noor Erik Marki Bjorli. Bij de vrouwen ging de winst naar Gunhild Berntsen uit het thuisland. Ze versloeg twee Kiwi’s: Emily McNaughtan en Shannon Proffit. Eén Nederlandse vrouw, maar die deed het lang niet slecht: Hellas-atlete Rianne Snel uit Ijsselstein was 23e totaal en brons bij de F35. Levert misschien nog wel een ticket Nice op.

Overwinning Erik Lenfert in Lingen

In het Duitse Lingen was onder meer een halve triathlon en ook kortere afstanden. De Olympische afstand op deze Krone Cup werd gewonnen door Erik Lentfert. Hij had er een kop-staartzege van kunnen maken, maar zwom fout. De briefing liep hij mis, waardoor Erik niet wist dat er een landgang in het zwemparcours was opgenomen. Op kop zwemmend verloor hij dus tijd op dat stukje, waar hij teruggeworpen werd naar een 16e plek. Als achtste kwam hij uiteindelijk uit het water, snelle wissel en als tweede de fiets op. Daarna met de master Volker Gerth op de hielen goed tempo gefietst en gelopen. De voorsprong aan de finish voor de man van TTvW Hof van Twente was een kleine mibnuut. ,,Mijn eerste overall-zege!’’ jubelde de Tukker.

Preview weekend

En dan hebben de meeste organisaties er de opbouw voor het komend weekend al weer opzitten. Op de Frysman wordt de Friese loper al bij Reaklif uitgerold. In Hoorn staat de finishboog voor de Nightrun klaar bij de Roode Steen en in het Steinderbos gaan de kinderen zo van start voor de Ironkids-wedstrijdjes. Heerlijk toch al die bedrijvigheid. En rood is wel de kleur van het weekend kennelijk, want in Roth is het natuurlijk ook één en al rood.

In Hoorn staan drie trekpleisters aan de start zondag: Tristan Olij wil elke Noord-Hollandse wedstrijd winnen dus ook deze 5150-Ironman, paratriatleet Geert Schipper ontbreekt niet in z’n eigen streek en Tessa Kortekaas is – met het oog op het NK in Klazienaveen – al vanuit Lanzarote naar Hoorn gevlogen om mee te doen aan het Ironman Multisport Festival 2019.

5e Frysman met veel favorieten

In de Frysman ontmoeten we de winnares van vorig jaar Karla Schipper en de nummers twee en drie van de mannen vorig jaar Jeroen Visser en Klaas Verschaeve. Lage startnummers zijn bewust ook vergeven aan Ben Schell en Kris Verhaert, die op gaan voor hun vijfde Frysman. Alle edities dus! Maar dat zich nieuwe namen komen melden in de voorste regionen van de lustrumeditie van Frysman, moaier wurdt in triathlon net! moge duidelijk zijn. Carla van Rooijen doet mee, Annemarie Rustenburg, Yvonne Troost en Gea Boschker. Geke Venema, Marjan Andringa, Tiedo Tinga en Samme Steenstra houden de Friese eer hoog, Michel Besseling is erbij, Niels Koole, Edwin Achterberg, Delphin Kruithof Kremer, Robert Mijwaart, Evert-Jan van Dasselaar, Arie de Jong, Joël Cox en last but not least: Dirk Wijnalda; terug op Friese bodem om eindelijk Frysman te worden!

Stein heeft ook mooi veld

In Stein komen zondag de Divisionisten weer in actie en zijn Martijn Dekker, Daan Gehlen en Tim Jacobs de te kloppen mannen op de lange afstand. Evelien Ruiters kreeg vorig jaar pech, maar wil Triathlon Stein nu ongetwijfeld wel winnend afsluiten. Zaterdag is de halve van Didam met Diederik Scheltinga als titelverdediger. Het is deze dag ook te doen in Hardenberg, Herkingen en Oirschot. Zondag dan naast Hoorn en Stein met 3e en 4e divisie gaan de 2e Divisonisten in Utrecht punten pakken voor hun teams. Het is ook de dag van Noordwijkerhout, Castricum (zonder Mohamad Masoo maar met Marijke Zeekant), en Luttenberg. Let op: overal zit wel iets van eikenprocessierupsen. Alleen in Beesd is dat over zo’n lang stuk parcours, dat de wedstrijd is afgeblazen.

Loodzware triathlons over hele wereld

Over de grenzen keken we al naar Roth en de slotdag van het EK in Targu Mures. Qua heles staan ook de loodzware Altriman in Frankrijk, de Laponia Tri in Zweden, de Stone BrixiaMan in Lago d’Iseo (nog zwaarder), de Canadaman Extreme, The Bastion en de Ironman Austria. Er zijn veel Nederlanders naar de 70.3 Ironman in het Zweedse Jönköping en iets minder landgenoten naar 70.3 IM’s in Muskoka, Manta of Challenge San Gil. Tenslotte roert ook Xterra zich weer met dit keer de Franse race in Xonrupt.

Eenieder veel plezier en tot op de wedstrijden!

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.