Eerste blik op Hamburg; Roth; Klagenfurt; Frysman; Stein en Hoorn – WTJ 1226

ZONDAG – Opnieuw alles in vogelvlucht en de komende dagen meer. De belangrijkste races waren in Hamburg. Rachel Klamer is terug tussen de wereldtoppers met een vierde plaats. Het regende flink in de Duitse stad, maar publiek laat zich daar niet van weerhouden. De race werd bij de vrouwen gewonnen door Non Stanford en het was fotofinish voor Rachel, anders stond ze voor de tweede keer op het Hamburg-podium. De mannenrace was voor Jacob Birtwhistle met Jelle Geens opnieuw op het podium.: derde. Inmiddels dendert Jelle de top tien van de World Triathlon Series binnen: achtste.

Na Rachels vierde, was het zondag team’s achtste

Zondag stond natuurlijk alles in het teken van het WK Mixed Relay, traditiegetrouw in Hamburg. DE Nederlands ploeg moest top acht halen om op ‘Tokyo-koers’ te blijven. Dat lukte precies, ze werden achtste in de ranking staat het sterrenteam met Rachel, Marco van der Stel, Maya Kingma en Jorik van Egdom nu zevende. Dat biedt volop perspectief op de Olympische Spelen. De wereldtitel kwam opnieuw bij de Fransen terecht.

In Targu Mures werd het EK afgesloten met de halve triathlon. De Rus Andrey Bryunkhankov won, evenals de Britse Katrina Rye. Maar de ETU moet zich wel afvragen of het zinvol is om dit EK te blijven houden. 13 mannen-7 vrouwen, meest Oost-Europa. Het zou niet erg zijn als er ook al niet een EK halve Challenge en een EK 70.3 Ironman was.

Challenge Roth en Ironman Klagenfurt

De Challenge Roth kende vooral een topbezetting bij de vrouwen. Dat bleek ook wel, want terwijl winnaar Andreas Dreitz bij de mannen als enige onder de acht uur bleef, waren er liefst vijf vrouwen bij machte onder de negen uur te duiken. De snelste daarvan was toch weer Lucy Charles. Els Visser verbeterde haar persoonlijk record en werd zevende in 9.07.49 uur. Voor Evert Scheltinga zat er helaas geen korte klassering in. Hij finishte als dertiende. Ook titelverdediger Bart Aernouts moest een tandje terugschakelen en eindige na Dreitz, Jesper Svensson en Cameron Wurf als vierde. Later meer Challenge Roth.

Ironman Klagenfurt dan. Daar wel Belgisch succes met Stenn Goetstouwers, die tweede werd achter de verrassende Deen Daniel Baekkegaerd. De Sloveen David Plese finishte als derde. Natuurlijk was Daniela Ryf de gedoodverfde favoriete. Ze maakte haar status waar door 26 minuten voor de Oostenrijkse Biance Steurer te finishen. De in Amsrterdam woonachtige Frankie Sanjana deed het wederom voortreffelijk met een vierde plaats, maar wel al bijna op een uur van Ryf.

Frysman ongelofelijk relaxed

De derde ‘Grutte’ triathlon was de Frysman. Op geboortegrond won Dirk Wijnalda de vijfde editie en zette ook het parcoursrecord scherper. Het was de titanenstrijd tussen de Dirken, want de tweede man was snelste fietser Dirk Baelus uit België, die lang aan de leiding lag. De derde plaats ging naar Michel Besseling. Held van de dag was Hylke Sietzema, die na het zwemmen nog enige tijd op kop reed nota bene. Maar eerlijk is braaf: eigenlijk waren het allemaal helden. De bijna 200 deelnemers, de 150 heldenhelpers en iedereen bij Frysman betrokken.

Was het een Dirken-duel bij de mannen, bij de vrouwen ging het lang tussen Karla en Carla. Karla Schipper gaf haar titel niet zo maar uit handen, maar Carla van Rooijen had ook trek in de Frysman-zege. Het lukte de laatste in de twee marathonhelft Karla te passeren. Die werd ook nog voorbij gestreefd door Marjan Andringa, beste Friezin. Zo was het Carla-Marjan-Karla op het podium. Beste Noorderling was Tiedo Tinga, opvolger van Jacob Veenstra. Hij kreeg het zwaard van Grutte Pier, een bijzondere trofee. Later veel meer over alles rondom Frysman. Bijvoorbeeld de twee mannen – Kris Verhaert en Ben Schell – die de Frysman allebei vijf keer voltooid hebben. Pure klasse!

Zaterdag was ook de halve van Didam met als sterke winnaars Diederik Scheltinga en Diede Diederik. (da’s wel drie keer Diede….) Diederik was op alle onderdelen de sterkte en finishte met tien minuten voorsprong op Guido Kwakkel en nog meer op Robert de Korte. Voor Diede was er meer werk aan de winkel, zij moest eerst Corine Nelen van zich afschudden. Dat lukte en Corine eindigde tweede. Voor Charlotte Dieteren kwam de derde plaats als een blij moment.

Hoorn ook voor Tristan; Martijn wint Stein opnieuw

Zondag waren de ‘grotere’ wedstrijden in eigen land in Hoorn en Stein. In Hoorn won paratriateet Geert Schipper de 5150-afstand uit het Ironman-circuit. Tristan Olij was – Geert niet meergekent – wederom winnaar na eerder de drie avondwedstrijdjes al te hebben gewonnen.  Jeffrey van der Park en de Portugees Fabian Flores maakten de overige podiumplekken. Bij de vrouwen had Tessa Kortekaas de pech tijdens het fietsen te zijn aangereden door een motor. Het verhinderde haar niet de eerste Hoornse triahlon te winnen. Talisa van der Fluit werd tweede, Sofie Engels derde.

In Stein was Martijn Dekker wederom heer en meester. Ditmaal hield hij Daan Gehlen en Remco de Veen meteen op afstand en dat bleef zo tot aan de finish. Beste vrouw was nu wel Evelien Ruijters, die vorig jaar na twee lekke banden de strijd moest staken. Ook toen lag ze op kop. Nu geen pech en dan weet je het met de ex-atlete wel. Ruime winst, tweede was Deborah Ghyselen, die steeds vaker in Nederland mee doet en derde Floor van den Brand van Ferro Mosae.

Utrecht, Noordwijkerhout, Herkingen en Hardenberg

Jeroen Korstanje en Jolien de Gruijter wonnen zondag in Urecht de Olympische afstand. In Noordwijkerhout waren Michal Migala en Ingrid Eelkema te sterk voor de rest. De Belgische Zeeuw Joris Zaman won in Herkingen, waar de 1/8 vervangen was door een kwart. Beste vrouw Mandy Beukers uit Woerden. René Vosters liet Roth toch schieten, maar werd wel winnaar van de kwart in Oirschot. Beste vrouw Hanneke van Breugel. En tenslotte waren het Johan Neevel en Olga Elling, die de race van Hardenberg naar hun hand zetten.

Zoals gezegd: later alles uitgebreid!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.