Alles over de triathlons in Didam, in Hoorn en in Stein – WTJ 1229

DINSDAG – Het bleef niet bij de Frysman alleen. Zaterdag was Didam, toch ook een klassieker van formaat en zondag kwamen de races in Stein en de nieuwe 5150 Ironman van Hoorn om de hoek kijken. In die volgorde kijken we naar de Nederlandse wedstrijden.

Didam, het land van vader en zoon Venderbosch, van Triathliem ook, zelfs de geboorteplaats van Bert Flier. Groene Triathlon. De halve in het Gelderse Montferland mag zich verheugen in grote deelname – ruim 500 deelnemers – en altijd wel een paar toppers. In het verleden was de organisatie ook enkele keren strijdtoneel van het NK halve afstand. Nu de 27e editie en die werd voor de vierde keer gewonnen door Diederik Scheltinga. Zijn thuiswedstrijd ligt de Arnhemmer bijzonder goed. Een week na de winst in het Kersenfeest in Gendt, was het dus weer raak voor de Team4Talent-man. Hij legde alle drie de onderdelen het snelst af, bijgevolg groeide zijn voorsprong naar liefst 10 minuten op de streep. Guido Kwakkel was toen de eerstvolgende finisher, tevens snelste master. Na het winnende trio Team Broekman to Count On volgde de derde man: Robert de Korte van Edo Sports. Een tweede hardfietser volgde pal achter hem: Tijmen Smit. Daags erna kreeg Tijmen te horen dat hij is toegelaten tot Challenge Roth 2020. Achter Diederik scoorden Tijmen en Robert de snelste fietstijden. Aan een ware inhaalrace op de halve marathon waren Wouter Baljet, Wouter Wanders en duathlonspecialist Thijs Wiggers begonnen. Het bracht hen terug aan de top op een respectievelijke vijfde, zesde en zevende plaats. Daarachter Michael Krijnen, dit seizoen iets vaker op de wegfiets. De vier fietstijd streepte Jan Blokland weg tegen de veertigste looptijd: conclusie een tiende plaats en winnaar M50.

Diede Diederiks: wat goed is, komt snel

Anderhalve minuut voor Diede Diederiks kwam Corine Nelen al uit het water. Ze scoorde de twaalfde zwemtijd. Maar de Almeerse werd op de hielen gezeten door Double D from Rotterdam. Bij het fietsen knabbelde Diede slechts een paar seconden van haar achterstand af, bij het lopen zette ze de achterstand snel om in een voorsprong van bijna vier minuten. Diede, pas twee jaar in de triathlonscene, leert snel. Na diverse tweede plaatsen in de 1e Divisie, won ze een week eerder Holten en nu dus Didam. De EDO Sports-atlete wordt gescout, denken we. Zo niet, dan moeten de coaches dat maar eens gauw gaan doen. Na Diede bleef Corine wel op de tweede plaats lopen, Charlotte Dieteren kon haar niet echt meer bedreigen. Ook die derde plaats was stevig in handen. Vierde en vijfde werden respectievelijk Heleen Moes en Lieke Hegeman.

De Olympische afstand ging naar Jonas Mertens en Hellas-atlete Danielle Vermeulen. De Daltons vormden het mooiste/snelste trio. De sprint afstand leverde fraaie zeges op voor elite-topper Lars van der Knaap en Sylvia van Breda. Trio-winst daar naar de Arnhemse Sportmadammekes. De mini-triathlon ging naar ‘vaak-sporter’ Robin Schols en naar Isis van Dijk.

Primeur in 5150 IM Hoorn voor Geert en Tessa

Natuurlijk was het spannend, zo’n allereerste keer triathlon Hoorn. En dan meteen maar onder het label Ironman, je moet het maar doen. Maar de Noord-Hollandse organisatoren, daartoe geïnspireerd door ExtraLeisure Limburg, bekend van IM Maastricht, slaagde daar al voor een heel eind in. Mooie uitstraling op de Kaasmarkt oftewel De Roode Steen. Het kan haast gaan toeval zijn dat triathlons bij een rode kei uitkomen. In de Frysman was dat immers zaterdag de Reaklif. Hoe dan ook. Veel publiek bij het Markermeer even na de middag voor de start van – nu nog – een 5150 afstand. Volgend jaar eind juni gaat Hoorn op voor het echie. Dan staat de 70.3 Ironman in de startblokken en wordt het startveld ongetwijfeld vele malen sterker, met alle respect voor de winnaars van nu. Uiteraard waren er nog nieuwe elementen, waar misschien geen rekening mee gehouden was. De lage waterstand in het beginstuk van het zwemmen bijvoorbeeld, de omwonenden langs het parcours die nog niet alle begrip voor de race konden opbrengen en nog wel wat kleine dingetjes waar de triatleten (216 op zaterdag, 570 op zondag) overigens weinig van gemerkt hebben. De echte heroïek volgt de komende jaren, hoewel met Geert Schipper er meteen een bijzondere winnaar is. Soms doen Geert en ook Jetze Plat tussen de valide atleten mee en dan weet je meteen: dat wordt hard werken om ze voor te blijven. Geert was bovendien in zijn achtertuin aan het sporten en dat gaf hem spreekwoordelijk vleugels. Vergelijken moet je het niet, maar de andere winnaar Tristan Olij moest toch zeven minuutjes toegeven op Geert. Anderzijds pakte Tristan al weer zijn vierde Noord-Hollandse zege. En deze telt toch wel zwaar. Snelste zwemmer, snelste fietser. Pas bij het lopen ingehaald door Geert in zijn wheelchair. Jeffrey van der Park volgde pas vijf minuten later en daarna was het de volslagen onbekende Guatemalees Fabian Flores die als 3e/4e finishte. Atleet Bouke Onstenk en master Koos Zut maakten de top vijf compleet.

Het verhaal van winnares Tessa Kortekaas hebben we hier al weergegeven. Altijd vervelend als zo’n aanrijding gebeurt, gelukkig kon ze nog lachen bij de overwinning en staat het NK in Klazienaveen niet op het spel. Ook mét val bleef het verschil twee minuten wat Tessa had op Talisa van der Fluit. Sophie Engels greep de derde plaats. Op de 4184-afstand (sprint) zaterdag waren Eddy van Leeuwen en Monica Batlle Carreras de sterksten. De Ironkids hadden vele winnaars. Hier komen ze: Stan Smit, Melissa Buis, Tim van der Wind, Selina Kamper, Siem Elbertsen, Robin Bleekemolen, Mika Temme en Olivia de Jong. Het bleef lang druk in het gezellig stadshart van Hoorn, land van de Broertjes Bontekoe. Volgend jaar nog grootser dus. Hou de site van Ironman.com in de gaten.

Stein doet weer volop mee

Ironman ambities hebben ze in Stein niet. De race keert voorzichtig terug op de kalender. Vorig jaar met een 1-62-11 en sprint afstand, zondag uitgebreid met twee divisiewedstrijden. De nieuwe organisatie in Limburg heeft in 1 jaar veel bijgeleerd. Veel beter zwemparcours in de haven naast het Julianakanaal, de Slingerberg terug in het fietsparcours en een mooi looprondje door Oud-Stein. Finish net als vorig jaar in het zeer sfeervolle Heerstraat-Centrum, waar de terrassen bomvol zaten. Trouwens al bij de start was het druk. De klassieker leeft weer onder de Limburgers, ook al is het dan niet de halve van weleer. Vrijdagavond al de Ironkids in het Steinerbos met als winnaars Thomas Geelen, Suus van Houtem, Cyriel van Zoelen, Sophie Bruls, Patryk Schnerr, Tabata Colucci, Jari Stappaerts, Loesha Loos, Christiaan Jansen, Kaat Baron, Ronan Driesen en Femke Scheepers. Alleen Femke prolongeerde haar zege.

Divisiewedstrijden zijn mooie aanvulling

Na een dagje rust was het zondagmorgen de beurt aan de 4e Divisie Zuid. Het team van TZC Vahalis uit Tiel heerste. Dagwinnaar Ton Elie en de nummer twee Benny Mulder gaven het goede voorbeeld. Derde werd Rob Mulders van RZC Renkum, de club die ook derde werd in het dagklassement. Tussen de twee Gelderse verenigingen eindigde TV Dordrecht 2 met de als vierde gefinishte Sander van der Matten als kopman. De finale 4e Divisie Zuid volgt in Amersfoort.

Kort daarna ging de 3e Divisie Zuid te water. Die serie ging een halve minuut sneller en kende Sven Schulz vna Ferro Mosae als winnaar. Dennis Geraedts van TV Roermond eindigde tweede, Milo Janssen van De Langstraat derde. De dagwinst ging naar Ferro Mosae met TC Maastricht en TV Weert 2 op zilver en brons. Kersvers Gedeputeerde Joost van den Akker mocht dus aan drie Limburgse formaties de prijzen en champagneflessen uitreiken. Daarna was het tijd voor de sprint afstand. Jesse Cuijpers deed zijn best om pa Roger (voorzitter) wederom met een zege te verblijden, maar daar stak de in Maastricht studerende Duitser Matthias Kindel een stokje voor. Jesse werd tweede. Quinty Schoens maakte het voor Limburg weer goed: vijfde totaal en uiteraard winnares.

Martijn en Evelien dicteren de lange afstand

De lange afstand dan. Vorig jaar deed Martijn Dekker als pro mee aan de primeur, nu was hij weer favoriet maar heeft de in Hemiksem woonachtige Limburger terug de amateurstatus. Martijn komt nog steeds uit voor ITZU maar op een andere basis. Hij werkt bij Decathlon en traint atleten. Daarmee is zijn snelheid niet verdwenen. Rap uit het water, ver uitlopend op de fiets en zorgen dat Daan Gehlen bij het lopen niet te dichtbij komt. Het liep volgens plan. Martijn won Stein voor de tweede maal op rij. Daan Gehlen deed slechts eenmaal een halve (Didam, paar jaar terug) maar nu pas klasseerde hij zich verdienstelijk op twee. NTB-coach Remco de Veen maakte het trio compleet. Sterk opererend in Weert, Oud Gastel en nu ook Stein deed Koen Beijens. Hij finishte vierde, snelste master. De Belg uit het ITZU-team Sjoerd Slootmaekers maakte het eerste kwintet compleet. Mooi later de winst van triathlon-icoon Jan Cuijpers bij de M60.

Evelien Ruijters was vorig jaar al gebrand op de zege. In koppositie en met nota bene haar specialiteit het lopen nog voor de boeg reed de Maastrichtse twee keer lek.Claudia Striekwold ging er met de winst vandoor. Die was er nu niet. Evelien nam revanche op zichzelf en iedereen. Ze was deze middag niet te kloppen al deed de kleine Belgische Deborah Ghyselen hard haar best. In de strijd om de derde plaats wisselden Floor van den Brand en Esther van Duijnhoven uiteindelijk nog van positie, zodat ook hier 1 en 3 Limburgs kleurde. Esther was als vierde wel snelste master. Het trio Break Out won de estafette-triathlon. Terwijl horeca-icoon Huub Biro als laatste van de 510 deelnemers binnen kwam, was het Limburgs feestje op het plein al in volle gang. Stein is meer dan terug en heeft met het achterliggen heuvellandschap goud in handen. Stiekem wil elke triatleet, de Slinger- en Snijderberg in zijn/haar fietsparcours hebben zitten.

Tot morgen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.