Alles over triathlons Hardenberg, Herkingen, Oirschot en Noordwijkerhout – WTJ 1230

 

WOENSDAG – Vorig jaar tweede achter Han Peter Lucas, nu overduidelijk de winnaar. Johan Neevel mag dan Abraham gezien hebben, hij is nog vaak onverslaanbaar. In de vierde DION triathlon van Hardenberg beten de jonkies zich stuk op de man uit Wezep. Achter de Nederlands masterkampioen finishte Holtenaar Glenn ten Berge als tweede. Martijn Schutteman was de tweede master op het podium op een derde plaats. Met zes masters in de top tien was het toch een beetje ‘veteranendag’ in Hardenberg. Max de Vries (M40) op een vierde plaats bijvoorbeeld. De nummer vijf was nog wel senior: Joos Hindriks.

Ook bij de vrouwen Olga Elling uit Vries (F40) de jonkies het nakijken. Bianca van den Belt en Trees van Breda volgend op enige afstand. Het trio Diaspora met Frank Meijer, Edwin Bijlsma en Jan Pullen ging het hardst van allemaal: onder de twee uur, waar Johan 2.01 uur scoorde. De spirnt was net als in Holten voor Joost Somsen uit Eibergen. Paula van der Pouw-Kuiper uit Weesp zocht ook een wedstrijdje verder van huis en won de sprint. En ook het Gouden Trio was succesvol: Jesse Zweers, Han van de Werfhorst en Thijs Terlouw grepen winst bij de trio’s.

Oud wethouder onwel

Minder goed liep het af voor deelnemer René de Vent, voormalig wethouder van Hardenberg. De Slagharenaar zakte net voor hij onder de finishboog wilde lopen in elkaar en werd per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Zijn toestand is stabiel. Burgemeester Peter Snijders was bij het evenement en zei dat zijn voormalig colleglid voor nader onderzoek in het ziekenhuis van Zwolle verblijft. Spoedig herstel toegewenst. Hardenberg trok 475 deelnemers. Eerste uit het water op bijgaande foto was Peter van Grootheest, zoals wel vaker.

Winst voor Joris Zaman en Mandy Beukers in Herkingen

Een kleine driehonderd deelnemers had Go Triathlon bij haar derde uitgave van de triathlon Herkingen. Het evenement is wat later gaan zitten, omdat de veel grotere triathlon Brouwersdam erbji gekomen is. Dat is dezelfde organisatie, allebei op Goeree Overflakkee. Voorzitter Erik Peeman zag Zeeuws-Vlaming Joris Zaman winnen, de Middelburgse beroepsmilitair Willem de Vos eindigde tweede en lange afstands specialist Leon van der Wilde finishte als derde. Ook hier dus drie masters 40 op het podium. ‘Beste senior’ was Stijn van Hooff op een vierde plaats. De Rotterdammer bleef Sander Bongers voor. In de achtertuin van collega Ruud (die overigens op de Frysman was op dat moment) won de Woerdense Mandy Beukers het vrouwenklassement. Petra Sloots houdt het dit jaar veelal bij hardloopwedstrijden, maar voor deze triathlon maakte ze een uitzondering: tweede. Melissa de Bruin maakte het podium compleet. Vorig jaar bestond Herkingen alleen nog uit een sprint afstand. Nu was de kwart erbij gekomen. De sprint bleef. Daarin ging de winst naar Dordtenaar Nick van Ingen en Lynn Lossie uit Woensdrecht. Het ging er allemaal ontspannen aan toe in Herkingen bij een watertemperatuur van 23 graden, met good-old Peter Keuker samen met Harro Verhage als fietsencontroleur en met tevreden gezichten aan de finish.

René Vosters kan voortaan kwartetten in Oirschot

Is Diederik Scheltinga ‘Mister Didam’ aan het worden, dan is René Vosters ‘Mister Oirschot’. Voor de vierde keer op rij won de Reuselaar de Triathlon Het Groene Woud in de Midden-Brabantse plaats. De opzet van de drie verenigingen (EOZC, De Pedaleur en Atletiek Oirschot) was iets anders dan voorgaande jaren in die zin dat alles zich nu concentreerde rond de Groenewoudsebrug. Daar was – naar goed Brabants gebruik – ook een feesttent voor entertainment geplaatst.

Kijken we naar de wedstrijd dan was Ivan Timmers als eerste uit het water en nam René resoluut de leiding over door een gemiddeld van dik 40 in het uur weg te trappen. Jef Bogers liep de snelste looptijd en werd net als vorig jaar tweede, nu op ruim acht minuten van de winnaar. Brons ging naar Robin Spijkerboer en de top vijf werd gecompleteerd door Joost van Beijsterveld en Roy Goossens. De top tien bestond uit louter Brabanders. En voor René geldt: het eerste lustrum lonkt.

Hanneke van Breugel zette haar tweede plaats van vorig jaar om in winst. De wielrenster uit Best maakt op haar specialiteit het verschil met de rest. Plaatselijk favoriete Wilma van Kollenburg werd op negen minuten achterstand tweede. En 25 minuten na Hanneke was het podium compleet met de Tilburgse Danielle Kollau. Beste trio was wederom KTC Best met Bart Mols, Koen van de Wiel en Cor Datema. De sprint afstand ging naar militair Henk Ruijssenaars uit Lierop en de Tilburgse duathlonspecialiste Kim Lahaije, die overigens ook al tweede plaatsen haalde in Rosmalen en Nuenen.

Bollenstreek-triathlon voor Michal en Ingrid

Met de triathlon van Noordwijkerhout sluiten we het volgende blokje (zeg maar blok) wedstrijdverslagen van 6/7 juli weer even af. Aan de kust is het altijd goed toeven bij TV De Bollenstreek. Het is al weer de 29e editie van deze zomerwedstrijd, waarvan het zwemmen niet in de Noordzee maar in het Oosterduinsemeer en voor de recreanten zwembad De Schelft plaats heeft. Sinds ene aantal jaren finisht het evenement in het centrum van het Hart van de Bollenstreek, zoals Noordwijkerhout genoemd wordt. De bollen zijn weer verdwenen, de triatleten niet. Voor eigen publiek won Michal Migala net als in 2015 opnieuw. Natuurlijk was plaatsgenoot Alex Schelvis als eerste uit het meer gekomen en lag Michal toen op bijna twee minuten. Bij het fietsen raakten twee man vooruit Michal Migala en Niels Persoon. Alex wisselde nog als derde, maar zou bij het lopen terugvallen naar een zesde plaats. Vooraan was het pleit beslecht: Michal liep beter dan Naalwijker Niels. Pascal Valentijn schoof op naar de derde positie en tevens snelste master, waarna van vier tot en met zes allen Noordwijkerhouters: Jisk Hoogervorst, Jordi Caspers en Alex Schelvis. Op de zevende plaats volgde al M50 Nico Verkade, nog altijd een fenomeen in zijn leeftijdsklasse.

Nog even over Michal. Hij is 36, en kwam tien jaar geleden uit Polen naar Nederland op zoek naar werk. Dat vond hij via uitzendwerk. Maar belangrijker: Michal wilde zijn Poolse landgenoten laten zien dat er meer is dan alleen vele uren maken in de kassen, bollenvelden of welk werk dan ook. Hij begon met triathlon en dat gaat hem steeds beter af. Vorig jaar voor zijn Poolse vaderland naar het WK 70.3 Ironman in Zuid-Afrika en ook in de toekomst heeft hij plannen. Mooie triatleet, fijne vent.

Ingrid Eelkema uit Leiden zwom niet alleen een minuut beter dan de Haagse Brenda Schuurkamp, ze fietste ook vier minuten en liep vier minuten harder dan haar. Ze werden er wel mooi 1 en 2 mee. De derde plaats ging naar de Leidse Juliette ten Have. Voor ingrid was het haar tweede overwinning in Noordwijkerhout na 2017 alleen nu als F40. In totaal bijna driehonderd deelnemers in de wedstrijd van Erik Nieuwenhuis c.s.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.