Alles over triathlons Utrecht, Castricum en Luttenberg; geen blauwalg Aarschot – WTJ 1231

WOENSDAG – Het derde lustrum van de Rijwielpaleis triathlon Utrecht, Mekka van de triathlonsport met twee clubs Hellas (ruim 700 leden, ’s lands grootste) en Utrechtse Heuvelrug Triathlon Team. En uiteraard met volop evenementen op dat gebied. Zondag was een wedstrijd met onder meer Teamcompetitie en het Nationaal Jeugd- en Juniorencircuit. En de ‘gewone’ Olympische afstand natuurlijk.

Tweede seizoenswinst Jeroen in Utrecht

foto Hellas triathlon

Om met die laatste te beginnen. Emil Hoogstad kwam als snelste uit het water met Jeroen Korstanje op een tweede plaats. Tijdens het fietsen wisselden de mannen stuivertje, zodat de Utrechtenaar als eerste aan het lopen begon. Emil zou tijdens het lopen uitvallen. Op het looponderdeel kwamen Marijn Geurken en vooral atleet Bouke Kooreman enorm opzetten, maar de verschillen waren te groot. Jeroen Korstanje, eerder dit jaar al winnaar in Haarlemmermeer, pakte zijn tweede seizoensoverwinning en steeg met stip van drie naar 1 in Utrecht. Hij liep niet onder de 40 minuten, maar het was genoeg om Marijn en Bouke achter zich te laten. Maarten Almekinders eindigde vierde en tweede master, vijf was Kees Boxma. Vijf mannen uit Utrecht bij de eerste tien, maar dat is al lang geen bijzonderheid meer. Zeker niet in eigen stad aan de Strijkviertelplas.

Jolien wint bij de vrouwen

foto Hellas triathlon

Bij de vrouwen was het lange tijd spannend. Renske Eilers zwom het snelst, fietsen deed Jolien de Gruijter hard waardoor de TV Arnhem-atlete oprukte naar een derde plaats achter Renske en Alies Depla. De grote marges ontstonden bij het lopen toen Jolien stabiel bleef rennen en Alies en Rense weliswaar in die volgorde als tweede en derde finishten, maar wel ruime achterstand noteerden. Respectievelijk zes en zeven minuten. Winst dus voor de atlete uit Ellecom. De als vijfde gefinishte Jessica Knol liet de snelste looptijd noteren. Vijfde werd Jolanda van der Zwaag, tevens winnares F40.

Triteams Groningen succesvol in 2e Divisie Utrecht

foto Hellas triathlon 

Utrecht dus ook met de Schuiteman 2e Divisie-races voor Noord geconfronteerd. De winst bij de mannen ging naar Izak Hanse van Aloha voor Eddy Lamers van Pikeur Makelaars en Pim van Diemen van ASU’11. Izak won eerder dit seizoen de Vathorst triathlon van Amersfoort en was tweede in de Divisie-race Weert. Grote namen verderop in de uitslag: Jacob Veenstra als 5e (daags na coaching Karla Schipper in Frysman), Martijn Boot als achtste, Rob Barel als elfde en Youri Severin als dertiende. Bij de vrouwen was Saskia van Vugt van het UHTT veruit de sterkste loopster.  Samantha de Bruin van VZC finishte tweede, derde werd Zoë van Dijk van Aquapoldro, net terug uit Roemenië met een prachtige bronzen plak op het EK crosdduathlon. In het dagklassement Teamcompetities won Triteam Groningen met naast Jacob ook Matthijs van Ark, Peter van der Maas en Orestes Carpay. TTW Weesp 2 werd tweede, Hellas 3 derde. De Groningse formatie was ook bij de vrouwen te sterk voor de rest. Nicole Clerx, Anique Willeme, Sanne van den Tol en Anne van Wijngaarden maakten deel uit van het kwartet. Utrechtste Heuvelrug Team tweede en Aquapoldro derde.
In de Bedrijventrio’s won het team Lifeguard 1 met Martin Pet, Sep Visser en Erik van den Haak. De sprint afstand was een prooi voor Bart in ’t Velt en Darinka Oslak.

foto Hellas triathlon

Net als in Noordwijkerhout in de Utrechtse jeugd- en juniorenseries een Poolse winnaar: Dorian Horsten, die Ruben Slot het nakijken gaf. Beste meisje was Robin Dreyling. Bij de jeugd kwamen Robin Schols en Selina Franken jubelend over de meet. Zondag hun NK in Klazienaveen, een belangrijke graadmeter. Totaal 610 deelnemers in alle series aan deze derde lustrumuitgave van de Rijwielpaleis triathlon Utrecht.

Castricum triathlon gewonnen door Leander en Marijke


In Castricum waren ze pas aan de vierde editie toe. Maar ook deze organisatie staat als een huis met natuurlijk de beste adviezen van NTB-bestuurder Patrick Kingma. En deelnemer, want Patrick eindigde op een keurige zevende plaats. Na het fietsen lag de Castricummer zelfs derde, maar dat was lopend niet vol te houden. De triathlon hoopte op deelname van hun ambassadeur Mohamad Masoo, maar hij moest in Azië opnieuw op jacht naar Olympische punten. Marijke Zeekant was nu de voornaamste blikvanger. Bij de mannen een kop-staartzege voor Leander van Diggelen. De triatleet uit Nieuw-Vennep had na het zwemmen 20 seconden op Patrick, na het fietsen drie minunten op Alex Admiraal en na het lopen/dus de triathlon vijf minuten op de nummer twee Sjors Groot. Alex Admiraal uit Castricum finishte als derde en supermaster Dirk Goldebeld klokte al de vierde tijd. Met Castricummer Tako Tabak was de top vijf vol. Marijke Zeekant kwam als negende en eerste vrouw binnen, maar niet nadat zij een superspannend duel had uitgevochten met Castricumse Lindsay van der Meer. Die kwam vier tellen eerder uit het zwembad, was veetien seconden langzamer bij het fietsen en weer vijftien secondjes sneller met lopen. Dankzij vloeiendere wissels was Marijke winnares en Lindsay op 24 seconden tweede. Derde finishte Danielle Schneider uit Geldermalsen. Marijke beschouwde de race als mooie opwarmer voor het WK in Lausanne later dit jaar. Badplaats Castricum kreeg zondag 213 deelnemers over de vloer.

Luttenberg voor Rutger en Sarah-Lynn


De 5e Nijboer Triathlon van Luttenberg was de zevende nationale wedstrijd zondag. En regionaal gezien kende de wedstrijd nog best een leuke bezetting. De winst ging naar Rutger op den Dries, vorig jaar ook in Vroomshoop al de snelste. De man uit Hellendoorn verloor een minuut op Pascal Dankelman met zwemmen, zakte zelfs naar een vierde plaats terug na het fietsen maar snelde in 36 minuten naar de overwinningsbloemen. Dat gebeurde pas in de laatste tweehonderd meter toen Pascal alsnog werd overvleugeld. Twee seconden verschil slechts in deze razendspannende wedstrijd. Wie zei ook weer dat kleine wedstrijdjes niet leuk kunnen zijn? Derde was Han Peter Lucas, die Hardenberg oversloeg en voor Luttenberg koos. Fietsbeest Edwin Ophof begon royaal aan de leiding aan het lopen, maar zijn 41 minutentijd was onvoldoende voor de eindzege. De man uit Raalte werd vierde, Hengeloër Tom Driessen vijfde en Joey Ophof – inderdaad, zoon van – zesde.


Na de overgang naar de Eredivisie moet Sarah-Lynn Reuver toch wel omschakelen. De Zwolse verliest nog te veel tijd met zwemmen op topniveau. Daarom was het wel lekker om weer eens een lokaal wedstrijdje te doen. Ze prolongeerde haar titel met Janine Kamphuis opnieuw op een tweede plaats. Janine kwam met een minuut voorsprong uit het zwembad en vrijwel gelijktijdig stapten Sarah-Lynn en Janine van de fiets. Lopend moet je dan van goeden huize komen om de blondine te verslaan. Het laagste treedje op het podium was voor Aafke Willemsen. Het bijprogramma mocht er ook wezen. De 1/8e ging naar René Poppe en Kimnberly Kok,. de mini’s waren voor Leonardo Hassing en Demi Engel en de jeugdcategorie werd gewonnen door de sterke Apeldoornse Lynn Oosterhuis, die twee meisjes vooraf ging alvorens op een vierde plaats de eerste jongen Wessel Jansman finishte. Dan is het wel zo fair om die andere twee meisjes ook te noemen hè: Marij Abbink en Lieke Kluin. Voor het eerst was er in Luttenberg ook een trio triathlon. Deze werd gewonnen door Team Elise Haas. Prima weertje en leuke sfeer omlijstten deze eerste lustrumeditie van de Luttenberger triathlon, niet ver van Holten vandaan.


Goed nieuws van onze vrienden uit Aarschot: de blauwalg is verdwenen/niet aangetroffen. Er kan gezwommen worden zondag in de finale van de Triathlon Nations Cup!
En dan gaan we hierna over op de wedstrijden over de landsgrenzen. Van Roth naar Klagenfurt, van Jonkoping naar Manta enzovoorts.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.