70.3 Ironmans Jönköping, Muskoka, Manta, Steelhead, en Coeur d’Alene en Lubbock – WTJ 1233

 

DONDERDAG – Wat nog open stond waren de vele 70.3 Ironman wedstrijden van de voorbije weekends. Laten we snel een inhaalslag maken, te beginnen met veruit de populairste: die in het Zweedse Jönköping. De race trok vorig jaar al dertig Nederlandse triatleten, nu was dat al het dubbele aantal. Paul Terstegge is er alle edities bij geweest, maar de Brabander woont dan ook in Zweden.

 

Vooraan leek de race lange tijd te gaan tussen de Zweden Patrik Nilsson en Robert Kalinn, maar in de laatste kilometers van de wedstrijd rolde de Brit Elliot Smales het hele veld nog op, een halve minuut later gevolgd door topfavoriet Nilsson en derde werd de Deen Matthias Petersen, alle drie binnen een minuut van elkaar. Bij de vrouwen was Lisa Norden torenhoog favoriet. De zilveren medaillewinnares van de Spelen in Londen kwam met voorsprong uit het water, bouwde deze uit tot vijf minuten op de fiets. Er leek geen vuiltje aan de lucht tot het motortje op luttele kilometers van de finish ging haperen. Plots was de weg vrij voor de Britse Claire Hann, die uit het niets naar voren kwam en won. Ook de Deense Pernille Jensen haalde de arme Lisa nog bij, zodat ze nu eens geen zilver maar brons mee naar huis nam.

Edo tweede in Zweedse 70.3 IM

 


Van alle Nederlanders kwamen er 53 over de ‘Magic Carpet’. Beste van het span was Edo van der Meer, die 21e werd en daarmee tweede M35. Stiens-winnaar David van Oosten, reeds voor de derde keer in de Zweedse wedstrijd finishtes als 29e en vierde M25. Tijn Huberts bleef ook nog in de top honderd op een 78e plek, tevens tiende M25. Ook veel ereplaatsen in het vrouwenveld met name voor de grote ploeg die Edo (EDO Sports) had meegenomen naar Zweden. In het clubklassement waren de Zweedse clubs numeriek talrijker en sterker, maar individueel scoorden naast Edo en de Belg in Nederlandse dienst Nick Raymaekers (4e M30) ook de vrouwen goed. Jeanette Smelt-Bergmans was in haar eerste 70.3 Ironman goed voor een vijftiende plaats en daarmee brons F35. Vierde werd Melissa Visseren bij de F18, totaal eindigde ze zeventigste. Dat het – met Tim Plantaz erbij – bovendien al vijf slots voor het WK 2020 in het verre Taupo zou opleveren, had niemand verwacht. Buiten EDO Sports om finishte Emilie Nuyens als 43e en achtste F35, Wietske Bogaerts 61e en dertiende F35, Lotte van Trigt negentigste en elfde F30 en Yolanda Witteveen 134e en zesde F50.

Michael beste Nederlander in Muskoka 70.3 IM

 


Muskoka is een echt triathlonmekka in Canada. Ooit WK kwart, later halves en inmiddels ook al weer twaalf jaar 70.3 Ironman. Een agegroup-only race die gewonnen werd door de Canadees Nick Cosman bij de mannen. Hij was een jaar eerder nog tweede. Nu klopte hij de Amerikaan Steve Jackson en landgenoot Michael Lafiti. Een volledig Canadees vrouwenpodium met als winnares Miranda Tomenson. Vier Nederlanders, waarvan Michael Pawlicz de beste op een 136e plaats, daarmee twaalfde bij de ‘Abrahammen’. Beste Nederlandse vrouw was Catherine Zacal op een 265e plek op 2.10 uur van de overwinning verwijderd. Maar ze doet het wel.

Winnaar gediskwalificeerd in 70.3 IM Ecuador

 


In Ecuador waren ze toe aan de eerste lustrumuitgave van de 70.3 Ironman te Manta. Er waren een aantal opmerkelijke winnaars in het Ironman-circus afgelopen weekend. Daniel Baekegard was eentje van in Klagenfurt, de Braziliaan Fernando Toldi was bij zijn overwinning in Manta al even spraakmakend. Want de winnaar werd uit de uitslag gezet, omdat hij zijn tijdstraf na een slome inhaalmanoeuvre niet zou hebben uitgezeten. Fernando gebruikte Twitter om zijn ongenoegen kenbaar te maken. Het verwijt gold Ironman niet zozeer de Ecuadoriaanse organisatie. Hij had in elk geval zijn nummer niet bij de penaltybox gezien en navraag bij officials maakte de zaak ook niet duidelijker. Juichend over de finish en daarna de kater. Na drie derde plaatsen in Zuidamerikaanse 70.3 Ironmans was Fernando toe aan een zege. Helaas. Nu werd het de als tweede finishende Brit Tim Rea, die anderhalve minuut voor de Chileen Felipe van de Wyngard en voormalig Challenge Iceland-winnaar Kevin Collington binnen kwam. Sterk veld ook bij de vrouwen met de Amerikaanse Sarah Piampiano toch souverein (dertien minuten voorsprong) als beste voor Ecuadoriaanse kampioene Elizabeth Bravo en de Venezolaanse Susan Guillen.

 

 

In deze altijd prettige Latijnsamerikaanse chaos 1 Nederlander: de in Ecuador woonachtige collega-journalist Arjan Meesterburrie. Arjan ging ruim tien minuten harder dan vorig jaar: 5.09 nu oftewel ruim een uur na de winnaar. Hij werd er 76e mee en negende bij de M40.

De 70.3 IM’s in Steelhead, Coeur d’Alene en Lubbock

 

Een week eerder. De nog niet ter sprake gebrachte drie 70.3 Ironmans aan de andere kant van de Oceaan. Die van Steelhead werd gewonnen door Andrew Starykowicz met Joe Gambles en Taylor Reid op de plaatsen twee en drie. Jackie Hering won verrassend van Meredith Kessler en Dede Griesbauer. Eén Nederlander daar: Ramses Meijer finishte als 506e in 5.42 uur, bijna twee uur naar bike-animal Starykowicz.
Ook op de laatste junidag. De 70.3 IM van Coeur d’Alene, Idaho.Ruim 2500 deelnemers waaronder twee Nederlanders. Een Amerikaanse race, maar gedomineerd door de Australiërs. Kort achter elkaar kwamen de vaste rivalen Tim Reed, Sam Appleton en Josh Amberger binnen. Bij de vrouwen bleef de Amerikaanse Heather Jackson de voormalige wereldkampioene Mirinda Carfrae van Down Under wél voor. De Canadese Heather Wurtele werd op acht minuten van de winnares derde. Mattheus Zevenbergen was op de 608e plaats ruim twee uur na Reed beste Nederlander. Karin Williams was als Nederlandse goed voor een 510e plaats bij de vrouwen.
De laatste in de reeks ‘vergeten’ 70.3 Ironmans is een nieuwe. In Lubbock Texas waren bijna duizend triatleten voor de primeur bijeen. De wedstrijd werd gevolgd door Lance Armstrong, die toch in de buurt was. De Amerikaan Reid Foster en de Tsjechische Jana Richtrova zijn de eerste namen op de erelijst. Twee Nederlandse deelnemes ook hier. Henk Kool finishte als 405e op exact drie uur van de winnaar. Diana van Brandwijk was 130e vrouw, maar ook dertiende bij de F55. Ingeschreven stond ook ’s lands triathlonpionier Hans Dieben bij de M80. Bij nader inzien zag Hans er maar vanaf.

Resumerend was er weer een uitgebreid wedstrijdaanbod bij de World Triathlon Corporation. De wedstrijd in Jönköping was overigens de 850e 70.3 Ironman ooit gehouden. En dat in 45 verschillende landen.

Zo goed als bij, komen we weldra aan de vooruitblik op het tweede juliweekend toe. Met uiteraard het NK jeugd/junioren en het NK halve afstand in Klazienaveen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.