Uitgebreide preview op JMS Triathlon Klazienaveen met twee NK’s; Tiszy; Ironmans en Aarschot – WTJ 1235

VRIJDAG – We zijn net door alle uitslagen heen of het weekend breekt weer aan. Met in elk geval voor Nederland één duidelijke stip aan de horizon: Klazienaveen. Daar trekt toute triathlonminnend Holland dit weekeind heen voor de wedstrijden op zondag. NK halve, NK jeugd/junioren, teamcompetities enzovoorts. Het is de 13e uitgave van de JMS Triathlon, de grootste triathlon in Drenthe, misschien wel van de drie noordelijke provincies samen. Om de groei van het evenement verder door te zetten is de wisselzone en het finishterrein verplaatst naar het Esdalcollege. Voor wie Klazienaveen beter kent: dat is het Oude Marktplein. Voor de middenstanders is dit ook gunstiger.

Programma

Alles even op een rijtje voor zondag 14 juli. 8.30 uur kindertriathlon, 10 uur NK halve triathlon, 10.40 uur Olympische afstand triathlon, 11.15 uur sprint triathlon, 12.30 uur 3e Divisie Noord; 12.40 uur 4e Divisie Noord. 14.30 uur NK junioren, 16.00 uur NK jeugd. Volle bak, serie na serie.

NK halve afstand

De Peter van Dijk kindertriathlon bestaat dan ook nog eens uit vijf series. Zij leggen het zwemonderdeel overigens in het Neptunusbad af. Om tien uur begint de JMS triathlon dan met het FID NK halve afstand en het wateronderdeel verplaatst zich dan naar het Van Echtenskanaal. Deze nationale kampioenschappen bestaan sinds 1998 en zijn met uitzondering van 2000 ieder jaar gehouden. Klazienaveen is dus het 21e NK halve triathlon, voor de derde maal in Klazienaveen.Laten we hier nog eens de kampioenen tot dusverre op een rijtje zetten:

1998/Stein: Jan van der Marel-Marijke Zeekant
1999/Stein: Dennis Looze/Irma Heeren
2000/Nieuwkoop: storm geen NK
2001/Nieuwkoop: Casper van den Burgh/Bianca van Dijk
2002/Nieuwkoop: Casper van den Burgh/Sione Jongstra
2003/Nieuwkoop: Casper van den Burgh/Cora Vlot
2004/Nieuwkoop: Guido Gosselink/Sione Jongstra
2005/Nieuwkoop: Casper van den Burgh/Sione Jongstra
2006/Nieuwkoop: Robert van der Werff/Sione Jongstra
2007/Nieuwkoop: Dennis Looze/Yvonne van Vlerken
2008/Nieuwkoop: Bas Diederen/Ingrid van Lubek
2009/Nieuwkoop: Bas Diederen/Mirjam Weerd
2010/Nieuwkoop: Bas Diederen/Mirjam Weerd
2011/Didam: Bas Diederen/Mirjam Weerd
2012/Nieuwkoop: Edo van der Meer/Mirjam Weerd
2013/Didam: Dirk Wijnalda/Hanneke de Boer
2014/Didam: Dirk Wijnalda/Sione Jongstra
2015/Klazienaveen: Martijn Dekker/Rahel Bellinga
2016/Klazienaveen: Mark Oude Bennink/Sarissa de Vries
2017/Nieuwkoop: Martijn Dekker/Sarissa de Vries
2018/Nieuwkoop: Evert Scheltinga/Marleen Honkoop

Casper van den Burgh en Bas Diederen staan beiden op vier nationale titels, Dennis Looze, Dirk Wijnalda en Martijn Dekker hebben er twee. Sione Jongstra staat zelfs op vijf kampioenschappen. Mirjam Weerd heeft er vier en Sarissa de Vries twee.

Het rijtje favorieten is groot. Bij de mannen Evert en Diederik Scheltinga, Menno Koolhaas, Sven en Erik-Simon Strijk, Stefan Overmars, Milan en Omar Brons, Martijn Dekker, Marijn de Jonge en Michiel de Wilde. Outsiders zijn Jelle Lugten, Ynze Keulstra, Martijn Paalman, Mark Oude Bennink en Tom Oosterdijk. Niet voor het NK, wel voor het podium: Jan Stratmann en Per van Vlerken. In de masterklasse komen we namen als Rick Nijhoving, Jeroen Tiebie, Chris Brands, Machiel Ittman, Ton Elie, Aart van Wijk, Michel Besseling (afgelopen zaterdag nog derde in de Frysman) en….Rob Barel tegen.

Is het mannenveld al top, de vrouwenwedstrijd is haast van wereldniveau. Yvonne van Vlerken, Pleuni Hooijman, Tessa Kortekaas, Jorieke Casteleijn, Andrea Jochems, Janien Lubben, Trudy Veenstra,Sophie van der Most en bij de masters Jeanet van den Berg, Leonie Verstegen, Yvette van Wegen en Hilly Panjer maken de wedstrijd heel bijzonder. Pakt Yvonne twaalf jaar na dato opnieuw een Nederlandse titel? Dat is de grote vraag.

Teamcompetities toe aan voorlaatste races

Op de Elektro Techniek Emmen Sprint Triathlon zijn Joost Somsen en Jorinde van der Laan en Neiske Becks favoriet. De Sportlandgoed OD triathlon herbergt bekende namen als Jordi Fuhler, Sander Hoogeveen, Johan Neevel, Han Peter Lucas en bij de vrouwen Sarah-Lynn Reuver, Renate Post, Maaike Vooren, Iris Dijkstra en Cora Vlot.

De Heller & Heller Team 3e Divisiewedstrijd Noord heeft Hellas 3 aan de leiding met Van de Voortgroep/Oudeveer op een tweede en AV Impala 2 op een derde plaats. Ook in de 4e Divisiewedstrijd Noord staat Hellas aan de leiding, het vijfde team in dit geval. Tweede staat Rogelli/Trimates 3 en derde Team SSF samen met IZGS 2. Klazienaveen is in beide gevallen de voorlaatste wedstrijd in het circuit.

NK Jeugd- en junioren

 Het Gabinova NK Jeugd en Junioren sluit een lange, sportieve dag af. We kijken even terug naar de laatste vijftien jaar waarin bij de junioren de volgende kampioenen tevoorschijn kwamen.

2004/Oud Gastel: Martijn Dekker-Annika Fangmann
2005/Oud Gastel: Martijn Dekker-Annika Fangmann
2006/Aalsmeer: Gerbert van den Biggelaar/Annika Fangmann
2007/Stein: Jesper van Arkel/Maaike Caelers
2008/Aalsmeer: Tim Dullaart/Rachel Klamer
2009/Aalsmeer: Peter de Vries/Maaike Caelers
2010/Stein: Marco Akershoek-Neiske Becks
2011/Weert: Marco Akershoek-Ilona Eversdijk
2012/Weert: Jorik van Egdom-Anke de Boer
2013/Weert: Jorik van Egdom-Jeanine Kocken
2014/Amsterdam: Jorik van Egdom-Kirsten Nuyes
2015/Veenendaal: Niek Heldoorn-Quinty Schoens
2016/Veenendaal: Niek Heldoorn-Kirsten Nuyes
2017/Enschede: Niek Heldoorn-Rani Skrabanja
2018/Rotterdam: Niek Heldoorn-Quinty Schoens

Zondag komen daar sowieso twee nieuwe kampioenen voor in de plaats. Buiten Klazienaveen is het internationaal te doen in Tiszaujvaos. En precies daar is Quinty Schoens. Ze komt samen met Jony Heerink uit voor Nederland, bij de mannen doet Youri Keulen mee. De ETU Cup in Tartu, Estland (vorig jaar nog NK sprint) staat op het menu voor Stijn Jansen, die eindelijk pechvrij een Cup-race wil doen. Chris Steenbakker debuteert op een internationale ETU-Cup. Marije Dankelman en Eva Cornelisse doen ook mee.

De paratriatleten zitten in Canada. In Magog is de World Cup race, waarin Maurtis Morsink en Daniel Knegt/Koen de Leeuw van de partij zijn. Geert Schipper niet. Die is lekker aan het bijkomen van zijn Ijsselmeer-oversteek vrijdag. Hij deed er 5.38.38 uur over, tussen Medemblik en Stavoren. En nee, Geert doet het geen tweede keer, al viel zijn tijd hem niet tegen.

Ironman verwelkomt een nieuwe wedstrijd, de Spaanse klassieker in Vitoria Gasteiz is eindelijk ook doorgedrongen tot het IM-circuit. In totaal 31 Nederlanders doen mee. De bekendsten zijn Auke Geruts, Niels Kerdel en Marnix Cornelisse. De Spaanse Ironman ‘concurreert’ met IM Bolton in Engeland. Verder staan de 70.3-races in Astana en Muncie op de rol en Challenge huist zondag in Vietnam.

Triathlon Nations Cup Aarschot is finale

Last but not least: de Hageland Powertriathlon van Aarschot. Met veel meer Nederlanders dan normaal. Dat laatste heeft alles te maken met de Triathlon Nations Cup zoals die voor het eerst is gehouden. Atleten konden hun eerste eindtijden op 1/3e triathlons in Bonn en Oud Gastel neerzetten en maken in Aarschot straks de ‘hele triathlon’ compleet. In het klassement staan Ruben Geys en Deborah Ghyselen aan de leiding, maar de verschillen zijn klein. Het wordt een spannende, maar ook gezellige finale, daar in de finishstraat voor Café De Knoet.

Iedereen veel plezier op de wedstrijden!

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.