Alles over Xterra Frankrijk, Altriman, Canada; Brixiaman, Canadaman en meer extremen – WTJ1234

VRIJDAG – Ook een mooi afleveringsnummer: 1234. Dat optellend rijtje kwam na de 123e aflevering niet meer voor. De volgende gelegenheid duurt ook nog even. Dat is pas bij de 12345e aflevering in 2034 ongeveer….
De Xterra-races gaan uiteraard ook gewoon door. In het Canadese Victoria was een Xterra. Die werd gewonnen door de Kiwi’s Sam Osborne en Samantha Kingsford. De Amerikaanse favoriet Josiah Middaugh werd tweede, oud-winnaar Karsten Madsen uit Canada kreeg brons. Ook Canadees brons bij de vrouwen met crosstriatlete van het eerste uur Melanie McQuaid. Daartussen de Amerikaanse Suzie Snyder. Nederlanders maakten de oversteek niet.

Dichterbij huis was de Franse Xterra in Xonrupt. Met liefst 824 (!) deelnemers een van de grootsten in haar soort. Aan de top van al die deelnemers stond na afloop de Fransman Arthur Forissier. Elk jaar ging hij een treedje hoger: derde, tweede en nu winnaar. Landgenoot en eeuwige rivaal Arthur Serrieres finishte als tweede, de Spanjaard Ruben Ruzafa Cueto verloor zijn titel, maar werd nog wel derde. Tweevoudig Europees kampioene crossdu- en triathlon Morgane Riou won bij de vrouwen. Ook hier een dubbel Frans succes: Alizee Paties werd tweede en de Tsjechische Helena Erbenova derde. Zes Nederlanders deden mee. Landskampioen Joep Staps kwam als 45e aan, Jan van der Meijs was 135e en Bastin van Alten 282e. Nogmaals: op 824 triatleten hè. Bij de vrouwen een sterke race van Sanne van Paassen: vijftiende overall.
Altriman over Pyreneeëntoppen
Komen we bij een aantal kleinere of beter gezegd zwaardere hele triathlons. De Frysman heeft over de landsgrenzen vele varianten. In Les Angles in de Pyreneeën tijdens de Altriman moeten ze wel erg lang wachten op de winnaar. Na 13.33.39 uur kwam de Fransman Emmanuel Piron als snelste over de meet. Toen had hij dus al enkele Pyreneeënreuzen achter de kiezen, zoals dat voor alle deelnemers gold. Tien minuten later volgde de Spanjaard Rafael Espinar Puig als tweede en weer twee minuten verder was de Fransman Francois Fouss daar. Iets meer dan 17 uur deed de winnares Nathalie Villette erover. Anderhalf uur later volgde Nina Grandchamp als tweede en Camille Etienne was over de klassieke afstanden bijna 19 uur onderweg. De limiet ligt op twintig uur. Van de 215 gestarte atleten haaldenb 95 de streep. Geen Nederlanders nu, in het verleden werd Jacco Langerak eens tweede en ‘Frysman’ Michel Besseling vierde. De halve afstand werd gewonnen door de Spanjaard Erik Merino Alaminos en Jana Machacova. De Belg Jaryd de Mooij eindigde als zesde.
Laponia Tri was vooral koud
Normale, Nederlandse, temperaturen in Jönköping, maar honderden kilometers noordwaarts was het in het Zweedse Gallivare ijskoud. Om met Nielson te spreken. Watertemperatuur amper 11 graden, buiten niet veel warmer. En dan een hele doen. De Laponia Tri. Extreem of niet, het zwemmen werd terug gebracht tot een kilometer en ook het lopen was korter. Winnaar werd de Zweed Pontus Suorra, die op het oog een snelle tijd scoorde: 8.37.44 uur. Maar het zijn dus niet de klassieke afstanden. Beste vrouw was de Zweedse Erica Mansson in 10.35.01 uur. Een Scandinavische aangelegenheid, anders dus dan de Norseman waar vele nationaliteiten meedoen.
StoneBrixia en CanadaMan
Zwaar, zwaarder, zwaarst. Ook de StoneBrixia Man in het Italiaanse Lago d’Iso is geen kattenpis. Vooral veel Italianen onder de 72 deelnemers. De zeges gingen naar Federico Roncagliolo in 14.23.43 uur en naar zijn landgenote Elena Marocci, twee jaar terug al tweede. Ze was klaar na 18.16.56. Slechts twee vrouwen haalden de bergtop en daarmee de finish.
En ook de CanadaMan stond op de rol in en rond het Lac Mégantic. De top twee was identiek aan vorig jaar: Jerome Bresson in 11.13.07, tweede Sylvain Lafrance. Nieuw op het podium was de nummer drie Jordan Bryden. Beste vrouw Caroline Livesey in 12.10.23, maar zij moest tot het uiterste gaan. Haar naaste belaagster Lyne Bessette lag slechts 20 seconden achter. Derde op dik een uur finishte Joannie Desroches. Alles Canadees overigens.
The Bastion met Peter

Ook vergelijkbare podia in The Bastion aan de voet en rondom het Hever Castle. De winst op deze met 68 mensen bezette hele triathlon ging wederom naar Sion Stanfield. Nummer twee was opnieuw Sam Walsh. Alleen Oliver Teenan was nieuw in de top drie. Winnende tijd van Sion: 9.48.31. Cleo Fychan deed er als winnares een stuk langer over: 13.53.01. Twee minuten later was Jennifer Ansell daar al en derde in 14.25 uur werd Emily Carter. En zowaar nog twee Nederlanders. Stefan van der Fluit viel uit (dat rijmt) en Peter van der Kraan werd van de 68 deelnemers mooi 24e in 13.22.41 uur.
Tamara wint duathlon Ch’Triman

Een week eerder was nog de Chr’Triman in het Noord-Franse Gravelines. In de beginjaren van deze site was dit evenement nog adverteerder omdat ze graag meer Nederlandse deelnemers trokken. Dat is niet helemaal gelukt. Het is vooral een Frans-Belgische aangelegenheid. De hele werd gewonnen door ‘specialist niet-commerciële hele triathlons’ Lucky Berlage. Hij deed 9.05.56 uur over de afstanden. Zijn minder bekende landgenoot Adi Wets werd tweede in 9.23 en de Fransman Francois Sallet derde in 9.26. De winst bij de vrouwen ging ook naar België: Marie Detry in 11.41.27, daarmee 35 minuten rapper dan de française Mathilde Mahe. Slechts één Nederlander aan de start: oud-bondsblad redacteur Gerard Terwisscha van Scheltinga. Hij stapte bij het fietsen helaas uit. Bijna 200 deelnemers op de hele, bijna 1000 op de halve. Daar ging de overwinning naar Antoine Perche uit Frankrijk, die de Belgen Arne de Vliegher en Joris Buyl achter zich liet. Lies Vermont bezorgde de Belgen nóg een zege. Ze won in 4.51 uur. Na twee françaises volgde de Zeeuws-Vlaamse Monique Nobus-van den Broecke als beste Nederlandse op een vierde plaats negen minuten na de winnares. Diana Smeets werd 50e en bij de mannen was het Tony Seen, die 253e werd daarmee beste landgenoot. Er was nóg een Nederlands succes, want tegelijk met de triathlon wordt ook een lange afstands duathlon gehouden in Gravelines. Daar ging de winst bij de vrouwen royaal naar Tamara Kuijlen uit het Zeeuwse Anna Jacobapolder. Ze bleef de française Celine Levitre liefst 52 minuten voor. Bij de mannen een volledig Belgisch podium: Cedric Callewaert, Stef Vanhaeren en Diederik Derijcke.
Terug naar de halve afstand met de Challenge in het Mexicaanse San Gil. Een dubbel Amerikaans succes: Justin Metzler en Maddy Pesch wonnen de race in respectievelijk 4 uur en 4.44 uur.
Intussen bij onze zuiderburen: Brasschaat, Retie, Brecht, Oudenaarde
Ook enkele wedstrijden bij onze zuiderburen hebben we nog laten liggen. De klassieker in Brasschaat is van een halve in een ‘verlengde kwart’ veranderd. De race is nationaal geworden en heet nu Parktriathlon Brasschaat. Winnaars waren Tom Mets en – voor de tweede keer – Helga Sibick. In het Vlaamse Retie won zondag Tim Brydenbach de sprint triathlon. De Belg is wat minder actief in ons land dit jaar, maar is het vak duidelijk niet verleerd. Jonie Vanhoutte was beste vrouw. In Retie (samen met Kontich en Aarschot de ‘bekende driehoek’ vormend) was ook een T3-series tweede divisie. Die won Thomas Guilmot. De Zeeuw in Vlaamse dienst Ruben Martens finishte als zesde.
Daags voor Retie won Tim Brydenbach ook al de Birathlon in Brecht. De naam suggereert iets met alchohol wellicht, maar dat is toch niet het geval. Tim bereidt zich voor op Ironman Vichy teneinde zijn ticket Hawaii te bemachtigen. De korte wedstrijdjes liggen hem nog steeds goed.
De Triathlon Vlaanderen was op 7 juli in Oudenaarde. Opvallend is dat er zowel een weg- als een crosstriathlon wordt gehouden. Edouard Verstraete en de fameuze Alexandra Tondeur wonnen op het asfalt. Wereldkampioene Alexandra deed dat zelfs al voor de vijfde maal. Whytic Priem en Ine Couckuyt waren in het veld de sterksten. Alleen in die laatste deed 1 Nederlander mee: Danny van Dam. Hij eindigde 24e.
The Cave trekt 147 Nederlanders

Tenslotte uit het blokje ‘Zuiderburen’ The Cave op 30 juni in Kanne, Belgisch Limburg. De race speelt zich af in het Albertkanaal, fietsen met de Slingerberg erin en een spectaculair loopparcours. Gedurende 600 meter lopen de triatleten zelfs door een verlichte grot. Dat maakte de race uniek. Het aantal Nederlandse deelnemers ligt ver boven de honderd (147) op beide afstanden. Het mannenpodium was wel geheel Belgisch: Sylvain Denis won voor Sander Heemeryck en Nicolas Auverdin.  Beste Nederlander was Lennart Kleinjans op een 17e plaats, twee plaatsen lager finishte Sven Boonen die wel derde M40 werd. Mark Laarhoven (22e), Mark Overtoom (29e) en Reinhard van Dijk (33e) zaten ook goed van voren op een totaal van 284 deelnemers. Erik Visser won het M60-klassement. De vrouwenwedstrijd 1-100-10 was een kolfje naar de hand van Stefanie Adam. Zij was landgenote Liesbeth Verbiest en de Duitse Beate Goertz de baas. Inge Heus klasseerde zich keurig zesde, Gonny Rosendaal eindigde tiende en 2e F40. Met Nienke Elzinga op een twalfde, Saskia Elemans op een dertiende (3e F40) en Yvette van de Wegen (2e F50) op een veertiende plaats en ook nog Jitske Nijhuis op 15, waren er liefst zes Nederlandse triatletes in de top 15. De korte Cavenman werd gewonnen door Lars Baeyens en Ines van Troyen. Twee zesde plaatsen voor de Nederlanders Laurens Jansen en Frederique van Nieuwenhuijze.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.