Finale Triathlon Nations Cup Aarschot; Drie nieuwe Kona-gangers via Vitoria en Bolton – WTJ 1238

DINSDAG – Het was een meer dan geslaagd initiatief, de Triathlon Nations Cup. Drie, inmiddels goed bevriende, organisaties uit Duitsland, Nederland en België sloegen de handen ineen. Alledrie hadden ze min of meer een 1/3e triathlon als hoofdprogramma. Deze unieke afstand schiep een band. Eind vorig jaar werden de afspraken concreet en dit seizoen deden zo’n vijftig atleten mee aan de eerste uitgave. De race in Bonn beet het spits af, Oud Gastel volgde en Aarschot sloot zondag de reeks.

Een mooie finalewedstijd, waarin Ruben Geys en Deborah Ghyselen met succes hun koppositie verdedigden. Zij mochten na afloop de felbegeerde Trikipedia-trofeeën en extra geldprijzen in ontvangst nemen. Deborah gaf haar eindzege extra glans door de finalewedstrijd in Aarschot op haar naam te schrijven. Ze klopte landgenotes Elke Dom en Kristel Imbo. Verderop finishten Inge Vancauwenberghe en Tamara van Respaille, die in het eindklassement de posities twee en drie in namen. De Nederlands/Italiaanse Eugenia Pocoroba werd vierde, Dagmar Krijnen vijfde. Echtgenoot Michael deed nog beter. Hij finishte als derde achter Ruben Geys en Gunther Bernar, de Belgen.

Lukas en Deborah winnen Aarschot; Trikipedia Cup voor Ruben en Deborah

De dagzege ging overigens naar Lukas Bosmans. Hij was lang niet als eerste uit de Plas, maar fietste zo hard dat niemand hem nog kon passeren bij het lopen op dit loodzware parcours. Achter Lukas kwamen Yorben Verboven en Bart Borghs over de meet. Beste Nederlander was Stach Aarts, die jammer genoeg de race in Bonn had overgeslagen. De Amsterdammer werd vijfde. Dave Rost bleef ook nog in de top tien op een negende plaats. Michael Krijnen moest Leon van Hamersveld voor zien te blijven. Dat lukte, respectievelijk 25e en 27e en ook Jacco Langerak op een 32e en Leo de Bruijn op een 42e plaats streden dapper mee. In de mastersgroepen deden Pim Veeger, Hans van der Linden en Ad Schoonderbeek het prima.

In de slotwedstrijd was Eugenie beste Nederlandse op een elfde plaats. Marijke Zeekant, trouw deelneemster in Aarschot werd veertiende en Dagmar Krijnen achttiende. Esmeralda Spek-Hovestad deed het circuit ook en finishte in de Belgische wedstrijd, die vanwege Rock Werchter was vervroegd, als twintigste. De Gastelse Richelle van Helten moest de Frysman nog enigszins verwerken. Ze finishte als 28e. Stef Corthouts en Luka Schrijvers wonnen de sprint Plas-triathlon.

Llanos en Jackson winnen nieuwe Spaanse Ironman

Twee interessante Ironmans stonden er op het menu zondag. De nieuwe in het Spaanse Vitoria-Gasteiz. Nou ja, nieuw. De race was een enkele keer Challenge, daarna onder de ITU-vlag en nu dus Ironman. Gelijk schoot het deelnemersveld omhoog: 1887 atleten bij deze editie. Onder hen 25 Nederlanders. Die genoten met volle teugen van een schitterende race die gewonnen werd door de Spaanse grootmeester op het gebeid van heles: Eneko Llanos. De Spanjaard bleef onder de acht uur: 7.55.16 uur. Elf minuten later volgde Ozzie Josh Amberger op een tweede plaats. De Spanjaard Peru Alfero werd verrassend derde in 8.08. Bij de vrouwen won de nummer drie van Hawaii enkele jaren terug: Heather Jackson. De Amerikaanse kon al van verre genieten van deze zege; pas dertien minuten later volgde de Zwitserse Nina Derron als tweede. Met thuisfavoriete Judith Cocharan op drie was het podium compleet. Intussen kwamen ook de eerste Nederlanders binnen.

Niels en Auke naar Hawaii dankzij Ironman Vitoria-Gasteiz

Een daverende prestatie leverde Niels Kerdel. De man uit Hellevoetsluis verbeterde in zijn derde Ironman zijn pr met 22 minuten tot een ongelofelijk snelle 9.02 uur. Dat leverde Niels een vierde plaats op bij de M30-groep en later bleek dat voldoende voor het felbegeerde ticket Hawaii! Vierentwintig minuten na Niels loopt Auke Geurts binnen. De Amsterdammer was drie weken eerder in Cork. Toen hij het noodweer zag, besloot Auke zich terug te trekken. Deze race kon het niet worden. Snel verkende hij andere mogelijkheden om nog een lekkere Ironman te draaien. Het werd Vitoria-Gasteiz.

,,Daar heb ik geen spijt van. Man, man, wat een geweldige wedstrijd. Alles is even mooi, zwemmen in een meer, fietsen rolling in een prachtige omgeving en lopen dwars door de stad met uitzinnig Spaans enthousiasme. Ik had een goede dag en alles ging super tot 35 kilometer in de marathon. Kramp, stoppen, rekken, wandelen, afzien tot op het bot. Strijdend ten onder. Van de tweede plek naar de zevende terug gevallen. Dacht al: jammer maar helaas. Tot de rolling down begon: vijf slots en de winnaar en nummer drie bedankten voor de eer. Een verrassing. Maar na het drama in Cork voelt dit extra fijn.’’ Rogier Roelen eindigde achttiende bij de M50.
De Nederlandse klasseringen zijn als volgt.
25.Niels Kerdel 9.02.17 (4e M30)
71.Auke Geurts 9.26.05 (7e M45)
152.Mischa Stolker 9.48.44
187.Pieter Roeloffs 9.57.0
326.Rogier Roelen 10.23.20 (128e M50)
351.Daryl Beijlen 10.26.44
370.Hans van Rossum 10.30.00
434.Peter Bakker 10.41.11
442.Sander Giezen 10.42.43
460.Lonne Rooseboom 10.44.26
543.Richard van Groen 10.56.12
561.Robbert Claassen 10.57.58
614.Robin Boxsel 11.05.58
712.Marco Rijk 11.20.44
821.Harold van Barneveld 11.36.02
869.Otto Korstenbroek 11.42.28
901.Raymond de Esch 11.47.34
905.Jan Gerritsen 11.47.56
994.Hubert Hageman 12.03.48
1034.David Lasschuijt 12.11.09
1299.Erik Klomp 13.17.31
1301.Roel Sentjens 13.18.07
1367.Arno Engers 13.40.58
1405.Tonny Seen 14.04.57
1441.Norbert Deen 14.44.51
Daniel naar Kona dankzij Ironman UK
Intussen ging het ook in de Ironman UK voortreffelijk met een aantal Nederlanders. Daniel Nagel – stadsgenoot van Auke Geurts – beproefde er al drie keer zijn geluk. Driemaal is scheepsrecht, want zijn tweede plaats bij de M40 geeft recht op die mooie trip naar Kona om mee te doen aan het WK Ironman. Daniel werd tiende in totaal in Bolton, een age-group-only race. De overwinning ging naar de Brit Brian William Fogarty in 9.27 uur. Francesco Masciarelli, de Italiaan, werd elf minuten later tweede en op drie stond een Slowaak: Lukas Siska. Bolton is nooit een snelle race geweest, ook niet toen er nog wel pro’s mee deden. Daniel kent de race van binnen en buiten.
Nieuw was Julia de Leeuw in Bolton. De toptriatlete uit Weesp liet in haar tweede Ironman zien hoezeer zij deze afstanden aan kan. Julia werd derde totaal en tweede in haar leeftijdsgroep F25, haar persoonlijke verhaal later deze week in RTJ. De winst was voor Emma Wardall uit GB in 10.39 uur.  En hoe zwaar Bolton is bewees ook de tijd van Julia: een uur trager dan Maastricht, maar wel veel korter bij de top.
Misschien door de zwaarte, maar het aantal Nederlanders is hier veel minder groot dan bij de Spaanse Ironman. Hier komen ze:
10.Daniel Nagel 10.12.31 (2e M40)
438.Ruben den Hartog 13.23.48
486.Nick Sup 13.33.34
567.Jeroen Wuurman 13.54.20
V:
4.Julia de Leeuw 11.32.52 (2e F25)
26.Nick Huskens 12.56.52 (10e F25)
Tenslotte nog deze. De 2e Bundeslige race in het Duitse Verl. Voor Thomas Cremers mooie races om wedstrijdhardheid op te doen. De man uit Elst finishte verdienstelijk op een derde plaats.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.