Henschotermeer Games, Munster ; voorbeschouwen: Swedeman, WTS Edonton, IM Zwitserland, Kapelle op den Bos, Nisraman, Rondje Eilanden en dank Marino – RTJ 12.

Vrijdag – We komen aan bij de voorbeschouwingen van de wedstrijd van aankomend weekend. Natuurlijk kijken we uit naar de WTS in Edmonton, De belangen zijn groot voor het Nederlandse Relay team, plaatsing voor de OS 2020 is de inzet. Derhalve zullen de atleten niet individueel starten, maar zich focussen op de relay. Quinty Schoens vervangt Rachel Klamer, die op een geplande hoogtestage is. Eigenlijk was voor alle teamleden deze hoogtestage gepland, maar er is toch besloten om de teamrelay in Edmonton toch te doen. Gekozen is om Rachel Klamer haar hoogtestae door te laten gaan, gezien haar belangen en positie op de individuele ranglijst. Het Nederlandse team staat in de tussenstand op een zevende plaats, maar weet de concurrentie in de vorm van België, Canada en Zwitserland dicht in de buurt.

We spraken Jorik van Egdom: “Wat voor ons belangrijk is, dat we het minste resultaat van vorig jaar (8ste in Edmonton) verbeteren. Alle punten die we meer kunnen krijgen hebben we nodig. 
We kunnen niet zeggen wat we precies nodig hebben om ons te kwalificeren, het gaat er vooral om wat we doen ten opzichte van onze concurrentie om de 7e plek. (België, Zwitserland en Canada). De uiteindelijke ranking wordt opgemaakt op 31 maart 2020. We hebben een goed team, zullen allemaal fris aan de start staan. Het belangrijkste is dat we op de key momenten mee zitten om zo een zo goed mogelijke uitslag te halen. Doel is wel top 6, dat zou realistisch moeten zijn als er geen gekke dingen gebeuren”.
De teamrelay is zondag op maandagnacht om 01:30 uur. De individuele races, zonder Nederlandse inbreng, in de nacht van zaterdag op zondag, respectievelijk 00:30 en 02:30 voor de vrouwen en mannen.


De Swedeman, een van die extreme races uit de serie Xtreme; Norseman, Celtman, Swissman, Janosik Slovak, Canada Xtreme, Icon Xtreme, Hispana Xtreme, Patagonman Xtreme, Man Xtreme, Blacklake Xtreme en Fodaxman Xtreme. 135 deelnemers uit 29 landen. Zwemmen finishend onder de grootste waterval van Zweden. 205 kilometer fietsen door de wilde natuur van Zweden met totaal 2000 meter klimmeters. Ook het lopen heeft een behoorlijk stijgingspercentage, de laatste 10 kilometer moet je vergezeld worden van een loopmaatje. Bob Rozema en Sjaak Stevens zijn de Nederlanders aan de start. Een verslag van Bob volgt na de wedstrijd.

 

Op zondag de Ironman Zwitserland: 51 Nederlanders aan de start, de meest opvallende namen Tanya ten Velden, Tijmen Smit en Erik Peeman. Tanya voor haar debuut op de hele: “Afzien, genieten, afzien, genieten! De finish halen, dat is het doel.. hoe lang ik daarover doe, ben ik niet mee bezig.  Blijkbaar kan ik dat. Dat wel kunnen is geen verwachtingen hebben”. Tijmen Smit wil een podiumplaats: “Het is erg warm in Zwitserland dus zowel mentaal als fysiek zo lang mogelijk het hoofd koel houden. Ik ga voor een podiumplaats en mocht dat lukken zal ik niet naar Hawaï gaan omdat we in november ons 2e kindje verwachten . Ik wil heel graag mijn pr aanvallen om het daarna in Almere te verbrijzelen”. Erik Peeman, H50 tegenwoordig, gaat voor een goede race, zonder Hawaii-ambities.
Een Pro-mannen race. In het verleden 9 maal Ronnie Schildknecht, als winnaar, ook dit jaar weer aan de start. Vorig jaar Jan van Berkel de winnaar, hij  zal verder geduchte concurrentie hebben van  Cameron Wurf, Ruedi Wild, David Plese en Ivan Rana. Geen Nederlandse Pro-atleten aldaar.

Het Rondje Eilanden is inmiddels uitgegroeid is een combinatie van sport  en festival ; vanaf vrijdag tot en met zondag zijn er volop activiteit. De wedstrijd op zaterdag met ruim 6oo deelnemers. Blijft lastig kanshebbers benoemen als een organisatie geen startlijst publiceert. Maar we komen er natuurlijk in de komende week op terug.

In Kapelle op den Bos een handjevol Nederlanders aan de start; Richard de Haan zal zijn nieuwe Fusion/Trikipedia outfit aldaar voor het eerst dragen.

 

We kijken ook met veel belangstelling uit naar de Nisraman; 39 Nederlandse deelnemers op de lange afstand, 15 op de korte afstand. Yeray Luxem natuurlijk als absolute favoriet.

Dan nog even terug in de tijd. Agelopen weekend de OD triathlon in Munster met als winnaar Luca Heerdt. Afgelopen twee jaren had Munster de 1. Bundesliga, nu weer back to basic.
Beste Nederlander Eric Lenfert op een 19e plaats en 1e H45.

Afgelopen woendag de Henschotermeer Games. Winst voor de mannen voor Justin van der Steen, voor Frank Janssen en Merijn Ellenkamp. Bij de dames de top 3 Sandra Wassink, Samantha de Bruin en Christina Drayer.

Tenslotte het vandaag aangekondigde afscheid, op zijn verjaardag,  van Marino Vanhoenacker. 7 voudig winnaar van IM Klagenfurt, in 2011 het wereldrecord scherper gesteld, derde tijdens IM Hawaii , 17 zeges in Ironamanraces en finisher in de triathlon van Oud Gastel 1995 in 2:11:30. We hebben van je genoten Marino!

 

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.