Mixed Relay Edmonton; Nieuw Zeeland wint, Nederland 8e plaats -RTJ 16

Maandag –  Vannacht de belangrijke Team Relay voor het Nederlandse team. Aanvankelijk was er een hoogtestage gepland, maar de keuze werd gemaakt om alsnog naar Edmonton af te reizen. Rachel Klamer wel op hoogtestage en vervangen door Quinty Schoens.

De afstanden 300 meter zwemmen, 6 kilometer fietsen en 1800 meter lopen.

Maya Kingma opende de race voor Team NL en kwam als eerste uit het water. Op de fiets weg met GBR en USA.
USA op slechts een paar seconden na het fietsen, nam direct de leiding over. Kingma gaf als derde de tik aan Jorik van Egdom.

USA als eerste uit het water in de tweede leg, GBR en NZL als twee en drie. Van Egdon in een groepje uit het water met ITA, AUS, CAN en SUI. Het gaatje naar was er liep tijdens het fietsen op naar 30 seconden. GBR (Brownlee) en NZL pakten het gaatje op USA. Geen kruit gewassen tegen de winnaar van de individuele mannenrace Brownlee (GBR). NZL als tweede de derde leg startend, NZL op 2, USA op 3.

De achtervolgers bleven bij elkaar, als achtste vertrok debutante Quinty Schoens als derde van Team NL op 48 seconden van het leidende Britse team. GBR met een voorsprong uit het water op USA en NZL. CAN maakte zich los uit de achtervolgende groep en vertrok als 4e op de fiets. Schoens als 8e op de fiets op 48 seconden.
Team NL liep ergens een tijdstraf van 10 seconden op. Team NZL en USA hadden de betere fietsers in de derde leg en het was er op en er over bij GBR. ITA, SPA, en AUS binnen op positie 4 tot 6, 30 seconden daarna ITA en NL. Tijdens de run de koppositie voor  NLZ, USA en GBR op 2 en 3. Als 8e tikte Quinty Schoens Marco v.d. Stel aan.

Vier koplopers na het vierde zwemonderdeel: USA, NZL, GBR en AUS. ITA en SPA volgden op 30 sec. NLD en ZWI vervolgens op 1:17. GBR en NZL pakten direct een voorsprong op de fiets. Zij kwamen ook als eerste terug, gevolgd door AUS, die ook een 10 seconden straf toebediend kregen , welke tijdens het looponderdeel uitgezeten moest worden. USA als 4e op 5 sec. NZL wint de race, GBR op 2, USA 3.
Het Nederlandse finishte als 8e.

 

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.