De Norseman staat voor de deur : Danne Boterenbrood -RTJ 27

Dit weekend moet het gebeuren voor Danne Boterenbrood; zij start in de meest iconische triathlon van de wereld; de Norseman. Een veld van 40 dames aan de start aldaar, bij de mannen nog 3 Nederlandse deelnemers; Clemens Sassen, Hans Bosman en Jacco Feenstra.
Een wedstrijd die zijn weerga niet kent, zo maar starten is niet aan de orde, je moet worden ingeloot.
Starten met een 4 meter diepe sprong in het ijskoude water om tenslotte te finishen op de Gaustatoppen (1500 meter hoogte), in totaal 5000 hoogtemeters. Van kandidate voor de Olympische Spelen tot deelneemster aan de meest zware triathlon van de wereld.

Wij hadden een kort gesprek met Danne een paar dagen voor de race.

 

 

Jarenlang aan de top van Nederland, Europa en de wereld meegedraaid op het korte werk. Een studie en werk die veel tijd opeist, waardoor je bijna of geen wedstrijden meer deed. En dan bedenk je opeens, in een opwelling, na een paar jaar minder actief als triatlete, dat je mee wilt doen aan de Norseman? Of ging het anders.
Na een jaar zonder triatlons begon ik het te missen. Ik wilde altijd nog een mooie grote doen, zoals al eerder gezegd was de keuze tussen de Embrunman of de Norseman. Het was een van de dingen waar ik maar uitkeek toen ik stopte met professioneel racen: ‘zomaar’ kunnen racen waar en wanneer je zin had. Deels impulsief dus, maar deels ook iets waar ik al lang naar uitkeek.

Je doel, zo heb je ons in een eerder gesprek verteld, het zwarte finishers t-shirt, hetgeen betekent dat je bij de eerste 160 finishers moet zitten. Hoe schat je je kansen voor dat zwarte t-shirt in.
Vooraf schatte ik mijn kans op een zwart T-shirt goed in. Met een fit lijf leek me dat absoluut een haalbare optie. Nu, na 6weken heel beperkt trainen ivm een knieblessure weet ik het niet goed. Ik heb zelfs getwijfeld of ik wel zou starten, maar kon zo’n race niet laten schieten. Het wordt dus spannend en ik ben benieuwd wat de dag gaat brengen. Ik ga er in ieder geval alles aan doen.

 

Voor velen een droom, voor anderen een absurde wedstrijd. Hoe heb je je voorbereid op de komende wedstrijd en de (mogelijke) ontberingen.
Ik heb de trainingen op alle disciplines weer opgepakt (ik had bv een jaar niet echt gezwommen) en heb samen met Jacob Veenstra een plan gemaakt. Ik heb zo’n 10-12u per week getraind met een aantal weken Girona waarin ik meer trainde. Verder wat wedstrijden in de voorbereiding waaronder de Eredivisie wedstrijden voor FM en oa de Trinatura XL in La Roche.
De afgelopen weken heb ik helaas door een knieblessure een stuk minder kunnen trainen dan gehoopt, dus dat heeft de voorbereiding wel in de war geschopt.


Het lijkt me, dat het naast een fysieke aanslag, ook een mentale aanslag zal worden. Ook dat zal een specifieke voorbereiding hebben, kun je ons daar meer over vertellen.
Ik heb de wedstrijd o.a. met Jacob en Andrea Jochems doorgesproken en ik heb veel filmpjes gekeken. Ik denk dus een beetje te weten wat me te wachten staat. Verder heb ik een fantastische supportcrew waar ik op kan vertrouwen en heb ik ook wel ervaring met mentaal zware wedstrijden. Iets volhouden en afmaken is ook wel iets wat ik kan en leuk vind dus ik denk dat dat deel wel goed zit.


Van bijna niet of zeer onregelmatig trainen naar trainen voor de Norseman, daar moet een behoorlijke aanpassing in zijn gaan zitten in je persoonlijke leven.
Het leven heeft de afgelopen maanden inderdaad vaak om werken en trainen gedraaid al is het niet maniakaal geweest. Ik had vast nog meer kunnen trainen maar heb niet alles in het teken van gezet, dat wilde ik ook niet meer. Maar ik zal blij zijn als de druk straks van de ketel is en ik weer een keer een avond of weekend zonder planning heb 🙂

Is na de Norseman de cirkel wat betreft triathlon voor jou rond?
Wat betreft de lange afstand wel denk ik (al is de Embrunman er nog..). Verder heb ik niet het gevoel dat ik iets afsluit, daarvoor vind ik de wedstrijden nog veel te mooi. Ik zal wel zoeken naar nieuwe uitdagingen, de offroad triatlon in de Ardennen smaakte bijvoorbeeld ook naar meer 🙂

De Norseman is live te volgen via www.nxtri.com

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.