Preview op Multisports Festival Maastricht, Norseman en al die andere races – WTJ 1240


ZATERDAG – Helemaal klaar was de inhaalslag nog niet. Onder de preview komen we er nog even op terug. En dan zien we volgende week wel weer. Eerst de komende, ongetwijfeld mooie, sportdagen. Het Multisports Festival Maastricht is begonnen met de Night Run. De zaterdag is ingeruimd voor de Ironkids en de 4:18:4, uitmondend zondag in de 5150. Het zal anders zijn in Limburgs hoofdstad als we het afzetten tegen de drie voorbije jaren met een Ironman. Maar toch, het sportfestijn wordt er met 1400 atleten niet minder om. Maastricht kan organiseren, dat bewijst ook het feit dat de stad nog volop in de race is voor het Eurovisie Songfestival 2020. De formule is gelijk aan Hoorn begin juli. Drie dagen sport en fun. Met ook nog eens een goed startveld. Want Rob Barel, Edo van der Meer, Diederik en Cornelis Scheltinga, Daan Gehlen, Thomas Cremers, Bob Martens (he’s back), de Belg Yorben Verboven, Robert de Korte, Michiel de Wilde, Joep Staps, Patrick Dekkers, Diede Diederiks, Anna Witteveen, Sophie van der Most en – last but nog least – Yvonne en Per van Vlerken staan niet wekelijks in dezelfde wedstrijd bijeen. Geert Schipper is er na zijn winst in eigen West-Friesland opnieuw bij. Zondag zal hij trouwens een bijzonder verhaal vertellen in Maastricht. Uit liefst 29 verschillende landen doen deelnemers me.

Norseman

Niet in haar eigen stad is Danne Boterenbrood, zij doet immers de Norseman zaterdag. Ze weet zich omringd door nog drie Nederlandse op deze epic-triathlon: Hans Bosman (die als The Last Man Standing verslag uit zal brengen op Trikipedia), Jacco Feenstra en Clemens Sassen. De Norseman begint in het Hardanerfjord met een sprong vanaf de laadklep van de veerboot. En daarna is het een lange dag keihard werken om de Gaustatoppen te bereiken. Live te volgen via www.nxtri.com

ETU Malmö en Tabor


Twee ETU-races dit weekend. In het Zweedse Malmö de elite met voor ons Marco Akershoek (kind aan huis in deze race), Stijn Jansen, Chris Steenbakker, Rani Skrabanja, Joyce Caro en Elianne Huitema. Zondag de ETU- Junior Cup in het Tsjechische Tabor met een mooi zestal voor TeamNL aan het vertrek: Barbara de Koning, Silke de Wolde, Robin Dreyling (top drie NK) Romy Spoelder en Kim van ’t Verlaat bij de meisjes en Simon de Brabar als ‘lucky guy’ bij de jongens. Natuurlijk is er ook weer een Ironman. Tallinn is aan de beurt. Vorig jaar in hetzelfde weekend als – toen nog – Ironman Limburg-Nederland. Nu met onder meer Rahel Bellinga en Ybele van Olst aan de start. Een pro-race voor de vrouwen. Favorieten zijn Corinne Abraham, Kelsy Withrow en Angela Naeth (mits ze natuurlijk goed zwemt). Over zwemmen gesproken, de watertemperatuur in de hoofdstad van Estland schommelt nogal. Eerst leek het erop of het zwemmen zou worden afgeblazen, maar nu gaat alles gelukkig gewoon door over de juiste afstanden. In Boulder, Maceio en Qujing zijn 70.3 Ironmans komende dagen. Ook de Slovakman en de Ostseeman (twee heles) staan op de kalender. Er is een race in het Belgische Jabbeke zondag en zaterdag zijn de Europese Xterra-kampioenschappen in het Tsjechische Prahatice. Namens Nederland zijn jonge talenten als Zoe van Dijk, Alex Kling, Ruben Slot naast ‘ervaren rotten’ als Rob van Zanten, Ralph van Dijk en Jeroen van Zoelen van de partij. Iedereen veel succes!

Terugblik op Leipzig, Trumer, Swedeman, Alaskaman, Outlaw, Kapelle en Nisraman

foto Andre Kempner

Terug nog naar wat ‘vakantie-wedstrijden’. In Leipzig is de grap of Per van Vlerken in staat is het record van vijf overwinningen van Per Bittner te verbeteren. Afgelopen weekeinde won Per (als Van Vlerken) voor de tweede keer zijn thuiswedstrijd. Eerder deed hij dat dus als Bittner ook al vijf keer. Yvonne is haar man voorlopig nog niet voorbij, al was het ook voor haar de derde opeenvolgende winst. Zondag kunnen ze er eventueel weer een overwinning aan vastplakken, op de 5150-triathlon van Maastricht. In Leipzig liet het duo Christian Altstadt en Simone Kraft achter zich. Die zijn er in Limburg niet bij.


In Oostenrijk is triathlon ook een populaire sport. Klagenfurt, Zell am See, Kitzbühl, Podersdorf. Stuk voor stuk bekende tri-oorden. Ook Trumer is dat en steeds meer Nederlanders ontdekken dat. De sprint afstand ging naar de Oostenrijkes Philip Pertl en Sigrid Herndler met een prachtige tweede plaats voor Kim van ’t Verlaat. Bij de mannen was Carlos Dorsman op een 178e plaats beste Nederlander. Jeroen – pa – van ’t Verlaat volgde vier plaatsen later. De halve afstand is er ook populair. Andreas Giglmayer en Camilla Pedersen zijn ook geen kleine namen op de erelijst erbij. Twee Nederlandse deelnemers: Ruud Braakman finishte 122e in 5.23 (da’s 1.20 uur van de Oostenrijkse winnaar vandaan), Willem Verheijen deed er iets meer dan zes uur over: 184e.
Andrew Fast deed zijn naam eer aan. Niet in de Swedeman Xtreme, waar hij uitstapte. Wel een week later op de Alaskaman, eveneens van het extreme soort (vraag dat maar aan Tommy Obst en Peter Denekamp). De Amerikaan heroverde zijn titel uit 2017, nu in een nieuw parcoursrecord van 11.13 uur. Beste vrouw was zijn landgenote Christine Ligocki, klaar met het ijskoude water en de besneeuwde bergwegen in 14.08 uur. Een week eerder dus de race tussen het Zweedse Oster en Noren.

Bob Rozema gaf er in Ruuds Tri Journaal een prachtverhaal over. Met partner/ervaringsdeskundige Josta Bolhuis als coach/buddy kwam Bob aan op de top en verdiende daarmee het ‘yellow shirt’. Bos is eerste Nederlander, die dat lukt. Het was overigens pas de tweede editie. Vorig jaar probeerden twee landgenoten het eveneens, maar zij strandden aan de voet van de slotklim en haalden het ‘white shirt’ op. De winst ging naar de Noren Frode Jermstad (in 11.35) en Pernille Dorstad (14.36). Knappe tweede plaats voor de Belg Joris Buyl. Precies 100 deelnemers mochten mee doen. Opvallend: vorig jaar nog vijf Zweden op de overall-podia, nu geen enkele.
Geen hele in Nottingham afgelopen weekend. De Outlaw triathlon moest vanwege noodweer het fietsonderdeel schrappen. Een zwemloop bleef over voor de 1200 (!) deelnemers en dat op een non-branch race (geen IM, Challenge enz.). Geen Nederlanders echter. De winst was voor David Bishop en Eleanor Wiseman.


Kapelle op den Bos was ooit een hele grote internationale triathlon, ja zelfs World Cup. Nu vooral nationaal. Winst voor Sander Heemeryck en Helga Sibick. Beste Nederlander? Richard de Haan op een 85e plaats. Bescheiden als altijd, vergat Ruud deze uitslag te vermelden.

Nog in België: de Nisraman. Claudia Striekwold komt in het rijtje Nederlandse winnaressen. De stoere Eindhovense voegt zich bij Jantiene Hannessen, Maud Golsteyn en Sandra Wassink. Vorig jaar trouwens geen vrouwen op de lange afstand, nu vijf. Na ‘De Striek’ kwam Margriet de Beus op een tweede en Sadie Zwikker op een vierde plaats binnen. Bij de mannen Michael Emmerik goed bezig op een achtte plaats, Michel Kriens tiende (2e M40) en oud-profwielrenner Malaya van Ruitenbeek op een twaalfde plaats. Specialist Yeray Luxem won. Arubaans vriend Mario Nooijen pikte na het NK halve in Klazienaveen ook nog de Nisraman mee en finishte veertigste. De korte afstand was nog een andere oud-coureur op dreef. Voornmalig ATB-crack Patrick Dekkers finishte als tweede achter de Belg Robbe Janssens. Karim Alders was daar zesde. En Diede Diederiks? Tja, die kan dit jaar alles. Ze won nu ook de short Nisraman. Minder bekend is Marlene Goldman, maar die finishte wel derde.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.