Ironman Tallinn met Rahel/Ijbele; Danne wint Norseman en ETU Cup Malmö – WTJ 1241

ZATERDAG – Weer even in het ritme komen hoor, dat krijg je als je kort voor het weekend terugkeert van de holidays. Dan val je meteen met je neus in de boter, middenin het volgende wedstrijdweekend. Terwijl collega Ruud me langs alle kanten ‘voedt’ met resultaten van Nederlandse triatleten in den vreemde, sta ik bij tweevoudig Giro-winnaar Ivan Basso. De oud-profcoureur doet mee aan de immens populaire Volksronde van Roosendaal als opwarmertje voor de 40e Draai van de Kaai, de profkoers van mijn geboortestad aanstaande maandag.

 

Terug thuis verzamelen we de triathlonresultaten in rap tempo. Er was een tijd dat WTJ’s op zaterdag niet verschenen, maar dat is geen optie meer. In vogelvlucht en met de belofte dat de uitgebreide verhalen de komende dagen zullen volgen, zijn hier de eerste indrukken van het eerste augustusweekend.

Rahel en Ijbele agegroup-winnaars Ironman Tallinn

Prachtig resultaat voor Rahel Bellinga en – vijf uur later – ook voor Ijbele van Olst op de Ironman Tallinn. Beiden wonnen hun agegroup. Rahel kwam na 1.03 uur uit het Lake Harku (Baltische Zee). Het zwemwater lag er perfect bij al was de temperatuur met 17 graden wat fris. De buitentemperatuur in de hoofdstad van Estland. Wist je trouwens dat er slechts twee Ironmans in een hoofdstad van een land worden gehouden? Tallinn en Kopenhagen (over twee weken). Het fietsen ging weergaloos voor de triatlete van Velofit/TV Soest. Rahel liet van alle vrouwen zelfs de zesde fietstijd noteren. Uiteraard het snelst in de ‘Sarah-groep’: 5.06 uur. Met de marathon mocht ze wat tijd verspelen. Dat gebeurde ten opzichte van een Finse enigszins. Nog altijd met de tweede marathontijd van de F50, kwam Rahel over de finishlijn als winnares. Na haar tweede plaats op Lanzarote en daarna blessureperikelen, komt de psychologe uit Soest nu tot dit geweldig resultaat: winst in 10.28 uur. Twee Nederlanders gingen sneller. Erik Doesburg dook onder de tien uur, Stefan Weber bleef er net boven. En bij het vallen van de nacht kwam er nog een Nederlandse zege bij. De Fries Ijbele van Olst was van de 861 deelnemers niet alleen de nestor, hij klokte na 15.37 uur ook een fraaie M70-zege, zijn eerste Ironman winst ooit. Rahel en Ijbele kunnen morgen hun Kona-slot in ontvangst nemen. Wat Rahel nu al ontving was een bakje met frites aan de finishlijn, uitgereikt door speaker Till Schenk maar zulks op advies van diens collega Ruud de Haan. Die weet dus zelfs in Estland de juiste snackbar te vinden. Rahel vond het geweldig. Ze zal komende week vertellen hoe geweldig.

Corinne Abraham en Mikal Iden (broer van Gustav) winnen Tallinn

O ja, nog wel even de wedstrijd. Het was dus de pro-race voor de vrouwen nadat vorig jaar bij de eerste uitgave de mannen aan de beurt waren (en Maastricht in datzelfde weekend de pro-women). Lang draaide de wedstrijd uit op een Brits duel tussen Kimberley Morrison en in de tweede helft topfavoriete Corinne Abraham. De laatste trok op de marathon stevig door en liep tot negen minuten uit op Kimberley, die in de slotfase nog verrast werd door de immer snoeihard lopende Kristin Liepold. Winst voor Corinne in een toptijd van 8.55.22 uur. Kristin dan op 9.04.08 en slechts 14 seconden later de in extremis geklopte Kimberley. Rahel gewoon negentiende van alle vrouwen! De mannenrace leverde toch nog een snelle winnaar op. De Noor Mikal Iden – inderdaad broer van ITU-toptriatleet Gustav – won in 8.19.54 uur. Hij bleef daarmee thuisfavoriet Rauno Pikkor (8.49) en de Roemeen Mihai Vigariu (8.54) royaal voor. Mooi evenement georganiseerd door voormalig toptriatleet Ain-Alar Juhanson. Nu maar hopen dat de World Triathlon Corporation hem niet afrekent op een te gering aantal (861) deelnemers.

Uitslagen Nederlanders Ironman Tallinn

M:

104.Erik Doesburg 9.57.13

117.Stefan Weber 10.04.28

527.Dik Feike 12.42.23

685.Ijbele van Olst 15.37.22 (1e M70)

V:

19.Rahel Bellinga 10.28.55 (1e F50)

 

Danne schrijft geschiedenis met winst op Norseman

De Norseman dan. Een historische overwinning voor Danne Boterenbrood. Na eerdere tweede plaatsen voor Gonny Rosendaal en Dirk Wijnalda was er zaterdag voor het eerste een Nederlandse Norseman-winnaar. Danne kwam, zag en overwon. En dat alles in een tijd van 13.13.59 uur. Episch. Uiteraard weldra alles over deze bijzondere victorie, waarbij we ons kunnen voorstellen dat de volgers enigszins in verwarring waren. Immers Lucy Gossage kwam na 11.27.12 uur ook al over de finish. Was de Britse daarmee niet de winnares. Antwoord: ja, van de Xtri Wereldkampioenschappen wel, maar de Norseman was wel degelijk voor Danne. Een half uur na de Maastrichtse kwam de Canadese Maggie Fournier op de Gaustatoppen aan om het ‘black shirt’ in ontvangst te nemen. Derde werd de Noorse Anna Asa Stava. (nee niet Strava). Wereldkampioen bij de mannen was de Noor Hans Christian Tungesvik in 9.59.40 uur. Norseman-kampioen werd zijn landgenoot Fredrik Linge Johnsen in 10.47.55 uur. Hoe Danne de lange, lange dag van ‘Simply The Ultimate Triathlon On The Planet’ is doorgekomen, lezen we de komende week.

Ook een tweede Nederlander kwam op de Gaustatoppen aan. Clemens Sassen vier minuten na Danne. Voor Jacco Feenstra, Patrick Heidl en – jawel hoor, The Last Man Standing – Hans Bosman lag de finish aan de voet van de berg in Gaustablikk. Zij kregen het ‘white shirt’. Voor notaris Mr. H.A. Bosman zat de extreem lange werkdag er na 19 uur en drie kwartier op. Op naar de Gelreman voor Hans!

Uitslagen Nederlanders Norseman

M:

46.Clemens Sassen 13.17.16

146.Jacco Feenstra 14.28.46

171.Patrick Heidl 15.20.41

213.Hans Bosman 19.45.57

V:

1.Danne Boterenbrood 13.13.59

 

Rani zeventiende en Marco derde uit het water in ETU Cup Malmö

We blijven in Scandinavië, maar dan een minder zware triathlon. De ETU Cup in het Zweedse Malmo ging immers maar over de sprint afstand. Het ging wel loeihard. De Ier Constantine Doherty won en kort daarop stormden de Portugees Vasco Vilaca en de Zweede Gabriel Sandor op de finish af. Beste Nederlander in deze sprintexplosie was Marco Akershoek op een 31e plaats, diie vooral verraste door als derde uit het water te komen.

Daarna volgden Stijn Jansen op een 48e en Chris Steenbakker op een 60e plaats. Koen Hijman haalde de finish niet. Van de Nederlandse ploeg wist alleen Rani Skrabanja de top twintig te halen. Rani finishte als 17e in een door de française Jessica Fullagar (juniorenwinnares in juli in Holten) gewonnen ETU-cuprace. De Britse Kate Waugh haalde zilver, brons ging naar Edda Hannesdottir uit Ijsland. Voor Joyce Caro was een 33e plaats weg gelegd, Elianne sloot de rij van 46 triatletes af.

Zondag meer over alle verdere wedstrijden – zoals het EK Xterra waar Ruben Slot vierde junior werd en Alex Kling lek reed – en uiteraard alles over Maastricht!

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.