Zilver en brons voor Linda en Daan in Eupen; Bert derde in Ostseeman en meer – WTJ 1243

MAANDAG – Er waren meer podiumplaatsen voor Nederlanders afgelopen weekeind buiten Rahel Bellinga, Ijbele van Olst (allebei ticket Hawaii) en Barbara de Koning in Tabor. Zo werd Daan de Groot derde in de halve triathlon van Eupen en was Bert van Veen goed voor brons op de Ostseeman.
Funklasse-atleet Daan de Groot debuteert sterk op halve

 


Eerst naar de Belgische wedstrijden. Eupen viel altijd al samen met de IM Maastricht. Nu Limburg de lange afstand is kwijt geraakt, krijgt de Belgische plaats in de Voerstreek weer meer Nederlanders aan de start. Veertig in totaal stonden er. De winst ging naar Tim Brydenbach, die helemaal klaar lijkt voor een sterke performance op IM Vichy en daar kwalificatie Hawaii hoopt te halen. Dat Daan de Groot daar niet mee bezig is, is logisch. Zijn focus ligt op het WK Powerman Zofingen over precies een maand. Maar dat Daan in de toekomst nog wel eens een aardige Ironman-atleet zou kunnen worden, bewees hij op de halve van Eupen met een prachtige derde plaats met haast zicht op zilver. Nota bene bij z’n debuut op deze afstand. Tim was een klasse apart. Hij bleef de nummer twee – de bij ons onbekende Antoine Didier zeven minuten voor. Daan zat deze Didier op de hielen en strandde op slechts een half minuutje. Na het zwemmen was dat uiteraard veel meer. Onze columnist (komt vast weer wel richting Zofingen), plaatste zelf het volgende bericht over zijn race:
Derde bij mijn eerste halve triathlon! Toch niet slecht voor een funklasse-atleet. Met de 99e zwemtijd verloor ik helaas 11 minuten bij het zwemmen. Dat was een beetje te veel om nog voor de winst mee te doen, maar het duathlon-deel was wel genieten!
Linda tweede, winst voor Peter-Johan en Henk

 

 

Er waren meer successen voor de Nederlanders in deze wedstrijd, de Ostbelgien Triathlon. Zo finishte Linda van Vliet (ook wel eens als duatlete afgeschilderd) als tweede achter de Duitse Kristina Ziemons. Een drielandenpodium bij de vrouwen derhalve, want derde werd de Belgische Kelly Decaluwe. Vervolgens druppelden de Nederlandse vrouwen kort achter elkaar binnen: Meryl Burger vierde, Talisa van der Fluit vijfde, Yoni Pronk negende en Marloes Nieberg tiende. De elfde plaats was voor Sandra Smeets tevens sterkste F40. Ook Simone Lankhuijzen viel in de prijzen: derde F50 en dat gold ook voor Indra Bimmel: derde F40. Vlak de prestaties van de mannen ook niet uit. Daans stadsgenoot Marijn de Jonge pakte een puike zesde plaats. Peter-Johan Dillo finishte achtste, tevens snelste M40. Dave Rost werd in die groep derde en tiende overall. Verver ook goede races voor Frank Heestermans: 21e en Jacco Langerak 23e. Bas Goossens was goed voor de zevende plaats M40 en de winst bij de M50 ging naar Henk van Laar, die we in eigen land niet zo veel in actie zien. Zevende in die groep was Vordenaar René Bosch. De kwart triathlon van Eupen werd gewonnen door de Duitser Fabian Rahn en de Belgische Emma Claisse. Ook daar Hellas/Utrechts succes in de vorm van een tweede plaats voor Anne Stellaard. Eline Thijssen werd vierde, Chantal Berga vijfde.
In België waren er in het eerste augustusweekend nog meer wedstrijden. In Jabbeke won Stenn Goetstouters, prima bijgekomen dus van zijn tweede plaats op de Ironman Klagenfurt. Hij haalde het voor Kasper Lagae en Hans van den Buverie werd net als vorig jaar derde. Katrien Maes was beste vrouw en dat ook al weer voor de zevende keer dit seizoen. Lore Vanclooster en titelverdedigster Ine Couckuyt stonden naast haar op het podium.

 

Ostseeman met brons voor Bert van Veen

 

De Ostseeman wordt – ook bij onze oosterburen – wel eens de ‘Triathlon van Thijs Koelen’ genoemd. Vele malen stond de Deldenaar aan de start en hij haalde er diverse podiaplaatsen. In ‘zijn’ Ostseeman te Glücksburg was het clubgenoot Bert van Veen die een derde plaats haalde. Het was voor Bert zijn tweede deelname aan de Ostseeman, een kleinere hele triathlon in Duitsland met toch al achttien edities. Eerder won hij de ook al kleine hele Belman in België in 2016, om maar eens aan te geven dat Bert een echte lange afstands man is. De winst ging naar Till Schramm, die de wedstrijd voor de vierde keer won en wel in een nieuw parcoursrecord van 8.24.11 uur. De tweede plaats ging naar titelverdediger Christian Altstadt, vorige week nog geklopt door Per van Vlerken in Leipzig. Altstadt kwam zestien minuten later bij de finish. Voor Bert duurde de hele 9.06.14 uur. Jenny Schulz prolongeerde haar overwinning van 2018 en ook zij in een nieuw parcoursrecord al was het dan maar 14 seconcen. Vorig jaar was Jenny’s eindtijd 9.12.17 uur, nu 9.12.03 uur. Wat een timing! Nicole Klein finishte op bijna een uur als tweede Bianca Grosse op meer dan een uur als derde.

 

Mo is er nog niet

 

 

De Balkan kampioenschappen in de Turkse stad Istanbul zijn gewonnen door de Turk Gultigin  en de Kroatische Zeljka Milicic. In Almaty (Kazakhstan) was de Asian Cup-race voor de Fransman Felix Duchampt, die onder ITU-vlag uitkomt. Mohamad Masoo eindigde er negende. Het wordt zwaar voor de Syriër om zijn Olympische droom in Tokyo waar te maken, maar je weet het nooit. Hij kan nog altijd op Nederlandse steun rekenen, met name uit Castricum via NTB-bestuurslid Patrick Kingma.
Marco reports Malmö

 

We hadden her en der over de wereld onze reporters/deelnemers zitten. Zo was in Malmö, Zweden Marcǿ Akershoek onze correspondent. ,,Ik kwam als derde uit het water, gekkigheid. Beetje geluk, goede kant gezwommen en de juiste benen gevolgd. Op de fiets hele grote groep van 45 man. Als enige Nederlander met lopen alles gegeven wat ik had, naar omstandigheden tevreden. Heb nog een lang weg te gaan, zowel fysiek als mentaal.’’ Verder meldt Marco dat er een aantal valpartijen op de fiets waren. ,,Ik zat zelf achter een valpartij, kon nog net op tijd terugkomen. Koen (Hijman, red.) is tijdens de eerste wissel gevallen en vervolgens ook nog eens derailleur stuk, waardoor hij de strijd moest staken. Chris (Steenbakker, red.) zat in een groep daarachter, heeft gebrommerd op de fiets maar te ver van achter. Stijn (Jansen red.) zat in de achtervolgende groep, was niet geheel tevreden, maar in elk geval zonder grote problemen gefinished.’’ Dank weer Marco, voor je bijdrage. Op naar de volgende races.

 

Morgen nog meer wedstrijdverslagen van het afgelopen weekeinde.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.