Brons voor Zoë, vierde plek Ruben op EK XTerra; Slovakman; Thor Beach; Boulder – WTJ 1244

 

DINSDAG – Wel terloops aangestipt, maar nog niet echter vermeld. Het Europees kampioenschap XTerra in het Tsjechische Prachatice. En ja, we weten het: er zijn ‘ontiegelijk’ veel kampioenschappen in de multisport. Het EK crosstriathlon in Roemenië is nog maar net achter de rug, of de commerciële variant kondigt zich al weer aan. We moeten natuurlijk geen boks- of dartssport worden, waar de overkoepelende bonden over elkaar heen buitelen. Anderzijds raken veel triatleten (ook toppers) toch aangetrokken door welk WK of EK dan ook. In Prachatice waren in elk geval weer genoeg crosstriatleten, die een gooi deden naar de Europese XTerra-titels. Het WK is steevast op Maui in oktober, het EK rouleert.

Xterra-titels voor Fransen, Ruben vierde


Dit jaar was de beurt dus aan de Tsjechen, waar de crosstriathlon erg populair is. De Fransen zegevierden echter. Arthur Serrieres en Morgane Riou werden in de ITU Europese kampioenschappen in Targes Mures al kampioen van Europa, in de XTerra-discipline deden ze het nog eens dunnetjes over. Arthur won van de Spaanse multikampioen Ruben Ruzefa Cueta. Derde werd Zuidafrikaan Bradley Weiss, zodat nummer vier ook nog op het EK-podium kwam: de andere Franse Arthur namelijk Forissier. Morgane won in het Hol van de Leeuw, de thuisfavoriete Helena Erbenova – ooit nog eens een jaar geschorst op dopinggebruik – behaalde het zilver. Het brons ging verrassend naar de Zwitserse Loanne Duvoisin. TeamNl bestond uit vijf deelnemers.

Ruben Slot was van het quintet de beste op een 52e plaats overall en daarmee net naast het juniorenpodium: vierde M15. Ralph van Dijk kwam 142e binnen, maar belangrijker was zijn tiende plaats M45. Voor Rob van Zanten was in het ijzersterke veld der 60-plussers een vijfde plaats weg gelegd. De Vlaardinger triatleet werd 225e in totaal. Alex Kling kon zichzelf daags na zijn 20e verjaardag, geen cadeautje geven. De Veenendaler kreeg materiaalpech en moest uitstappen.

Zoë boekt wederom internationaal succes


Maar het Nederlands team ging niet met lege handen naar huis. Daarvoor zorgde opnieuw de Apeldoornse juniore Zoë van Dijk. De dochter van Ralph (in zijn Schagener jonge jaren ook een talentvol triatleet) kwam als derde over de stoffige finishlijn. Het is voor de pas 18-jarige Zoë al haar tweede bronzen plak op een EK. Eerder had ze in Targu Mures al brons te pakken, maar toen op het EK crossduathlon. In de crosstriathlon werd ze toen vierde. In het totaalveld  van vrouwen finishte ze trouwens 43e.

Petr en Simona winnaars Slovakman


Eveneens in Tsjechië was op dezelfde dag – 3 augustus – de Slovakman (nee, niet in Slowakije dus). Een van de vele kleine heles in de Slavische landen, al trok deze Slovakman toch 155 lange afstands atleten. Natuurlijk mocht Petr Vabrousek voor eigen publiek niet ontbreken. De ouwe rot kan het nog steeds, getuige zijn zege in 8.48.08 al zat de Tsjechische belofte Michal Holub hem hier op de hielen. Slechts 33 seconden scheidden de nummer 1 en 2 van deze wedstrijd van elkaar. De derde plaats ging naar oud-winnaar Josef Krivanek. Ook Simona Krivankova won de Slovakman al eerder en deed dat nu opnieuw.  Ze finishte in 9.30.08 uur. Minder spanning bij de vrouwen, want 1 uur en een kwartier na Simona volgde pas Jana Candrova.  En weer een half uur verder maakte Katerina Kratka dat de prijsuitreiking kon beginnen.

Thor Beach Triathlon Denemarken met Ietsje


Niet elke triathlon ambieert het om steeds maar groter te worden en meer deelnemers te trekken. Zo is er een hele triathlon in Ierland, die amper vijf deelnemers trekt en niet omdat het per se heel zwaar is. Afgelopen zaterdag was in de categorie ‘kleine triathlons’ de Thor Beach in het Deense Thorsminde. Ook Nederlanders hebben het evenement ontdekt. Vorig jaar won Geke Venema nog de hele, daar deden nu geen Nederlanders aan mee. Het is een zware race, een strijd tegen de natuurlijk elementen.


Zo staat het ook als slogan op de site van de organisatie: ‘you against nature…’ Volgens deelneemster Ietsje de Boer uit Friesland klopt dat ook wel. ,,Er was veel golfslag op de Noordzee, waarin we zwommen. Na een half uurtje werd ik met een enorme klap het strand op gesmeten en gelijk door en golf weer terug de zee in genomen. Fietsen door de prachtige natuur en kilometers lang geen mens of dier gezien. En de finale door het mulle zand. Dat werd een lange strandwandeling, Afzien, maar wat een belevenis. Geweldig.’’, aldus Ietsje die de rij van deelnemers als vijftiende vrouw sloot op wat de kwart afstand genoemd werd met echter dik 60 kilometer fietsen.
De elf deelnemers aan de hele waren allemaal mannen. De Deen Niels Ploug won in 12.37.40 voor zijn landgenoten Thomas Lykkeberg en Kristian Aaroe Sorensen. Op de halve afstand waren de Spaanse Deen Nicholas Ward Munoz en Katrine Meldgaard de winnaars. Twee triatleten van Triathlon Vereniging Breda deden ook mee. Carin van Haren werd op een krap uurtje van de winnares vierde in 6.30 uur, clubgenoot  Guido Tap werd dertiende man in 5.59 uur, dat was 2,5 uur na toptriatleet Munoz. Martijn Groeneveld volgde als achttiende in 6.15 uur.

70.3 Ironmans in Boulder en Maceio


Naast Ironman Tallinn waren er in Amerika nog twee 70.3 Ironman-races. Zo’n beetje de laatste kwalificatiemomenten voor het WK in Nice over een maand. In sportstad Boulder won  de Amerikaan Chris Leiferman, al had het geen honderd meter langer moeten duren. Chris werd op de hielen gezeten door een jagende Tyler Butterfield. De Bermudaan moest zes minuten goed maken op Liefermann en op andere concurrenten. Hij begon als vijfde aan de halve marathon, stroopte de mouwen op en strandde op acht tellen van de overwinning. De Amerikaan Kennett Paterson werd derde, Andy Potts vierde. Zij zagen Tyler voorbijsnellen onderweg. Beste vrouw was de sterk gegroeide Skye Moench. De Amerikaanse gaf haar landgenotes Lesley Smith en Meredith Kessler met respectievelijk vijf en acht minuten klop. Twee Nederlanders van de partij: Wilfried Visser werd 331e in 5.40 uur, Ivo van Ee 664e in 6.21 uur.
Geen dutchies op de andere 70.3 Ironman in het Braziliaanse Maceio, sowieso voor 95 procent bezet met triatleten uit het thuisland.  Ook de podia waren geheel groen-geel gekleurd met het wereldbolletje erop. Uit het Sambaland dus.: José Belaromino won in 4.01, landgenote Fernanda Palma was na 4.35 uur snelste vrouw.

RIP Bjorg Lambrecht


Triest, emotioneel en bijzonder om mee te maken. Maandagavond waren we getuige van een zeer indrukwekkende minuut stilte in Roosendaal. Het had alles te maken met de tragische dood van wielrenner Bjorg Lambrecht, die tijdens de Ronde van Polen maandagmiddag zo’n enorme smak maakte en zo ongelukkig terecht kwam, dat de Belg het niet meer overleefde. De talentvolle klimmer had een grootse toekomst voor de boeg. Uit de hele sportwereld komen reacties. Van wielrenners, maar ook uit vele andere takken van sport, including triathlon. In Roosendaal, bij profronde Draai van de Kaai, gingen Bjorgs ploeggenoten (waaronder supersprinter Caleb Ewan) niet meer van start. En wij – organisatoren, speakers, officials en publiek – konden niet dan anders dan stil staan bij het helaas zoveelste wielerslachtoffer. RIP Bjorg Lambrecht, veel sterkte aan de nabestaanden  van deze pas 22-jarige held.

Morgen een andere dag, maar deze klap is de sportwereld niet zo maar te boven.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.