Berliner winst Richard, Rachel tweede; Ostsee- en Norseman; Shirins goud; Tri Nijmegen – WTJ 1245

WOENSDAG – Een echt grote triathlon ontbrak tot op heden nog in de Duitse hoofdstad Berlijn. Afgelopen weekeinde kwam daar verandering in met de 1. Bitburger 0,0 procent Triathlon. Een Bundesliga-wedstrijd, sterker nog de finale. Bovendien was triathlon niet de enige sport in Berlijn. Onder de titel Die Finals-Berlin 2019 werden in tien Olympische disciplines Duitse kampioenschappen gehouden. Het DK sprint was er dus ook en leverde winnaars op in de vorm van Valentin Wernz (3e overall) en Laura Lindemann (1e).

Rachel en Richard op dreef in Duitsland


Omdat het Bundesliga betrof mochten de teams in hun sterkste opstelling opdraven. Dus voegde Rachel Klamer zich bij haar EJOT Buschschütten team. Als vierde uit het water, kwam ze vanzelf in de kopgroep terecht. Bij het lopen was Laura Lindemann elf seconden sterker.

 

Goede opsteker voor Rachel met het oog op de race in Tokyo volgende week. Bovendien won haar team niet alleen de laatste race, maar ook de Bundesliga als geheel. Jony Heerink werd namens het Team Witten veertiende. Bij de mannen zit Richard Murray in dezelfde Buschschütten-formatie als Rachel. De Zuidafrikaan wist de race naar zijn hand te zetten, dankzij de snelste looptijd. De Portugees Joao Silva volgde op zes seconden en daarna was het de beurt aan de nieuwe Duits sprintkampioen Valentin Wernz. Voor Jorik van Egdom was een zevende plaats weg gelegd namens Team Postdam. En dan te bedenken dat Richard en Jorik samen uit het water kwamen. Toen nog op de 42e en 43e plaats. Joey van ’t Verlaat debuteerde dit seizoen in de hoogste Bundesliga met in zijn derde race een 56e plaats. Net als andere zwemmers kwam Joey in de knel bij een boei, werd daarbij aan z’n trisuit getrokken en verloor zo het contact met de grote groep. In Tubbingen was hij eerder op een sterke 34e plaats gefinished. Pim Venderbosch was de derde Nederlander op dit Duitse nivo: de Didammer werd 62e.

Ook Gijs finisht in Ostseeman

We blijven nog even in Duitsland, want naast de (door Heldoorn Coaching begeleidde) triatleet Bert van Veen was er nog een Nederlander actief in de Ostseeman van Glücksburg. Gijs van der Gugten van de Delftse studententriathlonclub DSZ Wave. Hij liet de tiende zwemtijd noteren, daarna zakte Gijs een beetje naar achteren om als 69e man te finishen in 11.02.36 uur.
Op de halve afstand ging de overwinning naar Luca Heerdt, die in de Nederlandse teamcompetitie nog wel eens voor TC Twente uitkomt. De winst bij de vrouwen ging naar Leonie Konczalla, die maar een kwartiertje langzamer was dan de mannenwinnaar: 4.00 om 4.15 uur.

Piet de beste ‘beentjes’ in City Triathlon Frankfurt


Naast het EK Ironman heeft Frankfurt een paar weken later nog de Frankfurter City Triathlon. Met opnieuw honderden deelnemers op de diverse afstanden. De kwart werd gewonnen door Boris Stein, de halve door Horst Reichel. De laatste klopte Lukas Wojt en Marc Eggeling. Allen Duitsers dus. Laura Zimmermann was beste vrouw. Drie Nederlanders individueel waarvan Piet Beentjes op een 159e plaats de beste was. Hij deed er een uur langer over dat Horst Reichel. In de relay zat Hoka One One-boy Jerry Kenbeek. Zijn team finishte als vierde.

Norseman: WK en open race. Hoe zit ‘t?


En dan terug naar de Norseman, naar de Gaustatoppen nabij Eidfjord. Ook wij kregen veel vragen waarom vooral Lucy Gossage op de beelden is terug te zien in plaats van ‘onze’ winnares Danne Boterenbrood? Dat komt omdat aan de achttiende editie van de Norseman het WK Xtri is toegevoegd. Wat Hawaii is voor Ironman, Roth voor Challenge, Maui voor Xterra en de Grand Final voor de ITU, dat is Norseman voor de Xtreme triathlons. Buiten de altijd legendarische loting om konden toppers zich via andere Xtreme triathlons zich kwalificeren voor het WK op de Norseman. Zo is volgend jaar b.v. Heleen bij de Vaate van de partij. 35 triatleten uit twaalf landen deden aan het allereerste WK mee. Bij de mannen waren het toch vooral de Noren. Zeven van hen stonden in de top tien, het podium was volledig Noors met Hans Christian Tungesvik, drievoudig winnaar Allan Hovda (op slechts 1.11 minuut, het kleinste verschil ooit op de Norseman!) en Jarle Wermskog. Tungesvik verraste met als enige een tijd onder de tien uur, hoewel hij vorig jaar al wel tweede werd op de Ironman Norway in Haugesund. Minder verrassend was de eerste wereldtitel voor elfvoudig Ironman-winnares en ook Long Course Weekend-specialiste Lucy Gossage. De Britse klokte 11.27.12 uur. Een half uurtje later kwam landgenote Flora Colledge op de fjordentop aan. Weer twaalf minuten verder volgde de Noorse Lina Mari Langseth, zodat ook hier de Noorse inbreng groot bleef. In de open race waren de tijden minder snel, maar de zeges niet minder fraai. Noor Frederik Linge Johnsen zou met 10.47 uur tiende geworden zijn op het WK, Danne met haar 13.13.59 uur negende. Een wedstrijd in een wedstrijd dus. De Maastrichtse heeft inmiddels laten weten zo veel indrukken te hebben opgedaan, dat ze even tijd nodig heeft voor een blog. Wij hebben alle tijd van de wereld Danne.

Fonkelend goud voor Shirin op EK tijdrijden Alkmaar!


Bijna zo ver dat we de meeste wedstrijduitslagen van de voorbij weken in de WTJ’s hebben opgenomen. Vandaag komt daar uiteraard die fabelachtig mooie Europese titel tijdrijden voor Shirin van Anrooij bij. Ze was voor ons al een fenomeen, ze laat nu ook de wielerwereld versteld staan met haar ongekende kwaliteiten. Eerstejaars junior pas en dan al zo hard kunnen trappen.
Het was de eerste gouden medaille voor Nederland op het EK wielrennen in Alkmaar. De 17-jarige Zeeuwse deed over de 22,4 kilometer door Alkmaar en de Schermer 30.18 minuten. Daarmee was ze twee seconden sneller dan de Russische Aigul Gareeva. De Zweedse Wilma Olausson werd derde en de tweede Nederlandse wielrenster Leonie Bos finishte als vijfde. Wat een dag voor Shirin van Anrooij en haar coach Marc Herremans.

Tri Nijmegen zeven weken verplaatst


En dan was er het nieuws dat de TRI HARD Series het triathlonevenement in Nijmegen moeten uitstellen. Er was begin dit jaar al sprake van het mogelijk samenvallen met de populaire drakenbootwedstrijden, beide evenementen zijn op dezelfde locatie. Vreemd genoeg is het Drakenbootfestival helemaal geannuleerd, maar bij de triathlon is geen sprake van afstel, maar uitstel. Geen triathlon Nijmegen derhalve op 18 augustus, maar geen nood: op 5 oktober mogen de deelnemers het alsnog proberen op de hetzelfde parcours. De ingeschreven deelnemers hebben allemaal mail gekregen. De komende dagen werkt de organisatie de website van Tri Nijmegen helemaal bij en wordt meer duidelijk. De organisatie zegt de situatie ten zeerste te betreuren, maar hoopt er op zaterdag 5 oktober een minstens zo groot feest van te maken. Het zal tevens de laatste triathlon van het seizoen in Nederland zijn.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.