Na de wedstrijdverslagen het andere – soms ook trieste- tri-nieuws uit deze zomer – WTJ 1246

DONDERDAG – Oostenrijk is een uitstekend land voor een actieve (tri-)vakantie, zo heb ik ervaren. Dan is het wel bizar om bij terugkeer te constateren dat het land deze zomer tot drie keer toe negatief in het (tri-) nieuws is geweest. Een triatlete die wordt op gruwelijke wijze ontvoerd en een subtopper loopt tegen de EPO-lamp op.

Kidnap Oostenrijkse

In het eerste geval ging het om Nathalie Birli, 27-jarige triatlete en vooral in eigen land een succesvol deelneemster aan wedstrijden. Zo werd ze in 2014 en 2015 vier keer vierde op de Oostenrijkse kampioenschappen tri- en duathlon. Op klaarlichte dag werd ze in de buurt van Graz door een automobilist aangereden tijdens haar fietstraining, vervolgens geslagen, vastgebonden en meegenomen naar een huis. Volgens Birli dreigde de man haar te vermoorden, te verdrinken in een badkuip. Na uren van doodsangst wist ze de man te overtuigen haar naar huis te brengen. Zelfs de fiets nam de man mee. Rond middernacht stond ze weer voor haar eigen huis, waar haar partner Martin Schöffmann haar opving. De 33-jarige dader is aangehouden. Hij kampt met geestelijke problemen. Nathalie kwam er met een gebroken arm en hoofdwond vanaf. Ze bedankte op Facebook iedereen die naar haar gezocht had. Nathalie is moeder van een drie maanden jong dochtertje.

Drie dopinggevallen deze zomer

En vervolgens was daar Florian Lienhart, die maar moeilijk kon leven met het feit dat zijn beste internationale prestatie een veertiende was in de African Cup van Larache. Hij heeft inmiddels bekend EPO te hebben gebruikt en heeft er spijt van. Lienhart werd betrapt tijdens twee Oostenrijkse wedstrijden.  Het feit dat zijn trainer ene Gerald H. is, die betrokken is bij het Aderlass dopingschandaal rondom de Duitse arts Mark Schmidt doet er ook al geen goed aan. Het is de derde dopingzaak in korte tijd in de triathlonsport. Met Lienhart worden in kort tijdbestek drie triatleten op doping betrapt. Eerder schorste de ITU al de Australiër Stephen Thomson (zilver agegroup 35-39 in Gold Coast) en de Portugees Nuno Silva (zilver agegroep 40-44 in Pontevedra).

Michi en agegrouper botsen

Het derde negatieve akkefietje, waarvan we niet weten of het waar is komt van de Oostenrijkse agegrouper Hermann Schöberl, die in de Challenge Praag een aanvaring had met Michael Weiss. De proftriatleet en oud-Ironman Maastricht winnaar zou door Schöberl bejegend zijn tijdens het lopen van de rondjes op het loopparcours in de Tsjechische hoofdstad. De agegrouper beweert dat Weiss heb in zijn maag stompte. Als dat al gebeurde gaf de man daar ook enigszins aanleiding toe, want Schöberl stak niet onder stoelen of banken dat Weiss in zijn mountainbike-periode een ‘stinkende dopingzondaar’ was geweest. Volgens de veelvuldig Ironman-winnaar was de agegrouper juist erg agressief en kwam op hem af. Nou ja, de waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

Triatlete geschept door truck in Ohio

Treurig bericht in de voorbije weken toch weer uit het Ironman-wereldje. Na een aantal gevallen van verdrinking was nu een aanrijding fataal voor de 44-jarige Amerikaanse triatlete Kristen Oswald. Het gebeurde in de 70.3 Ironman van Delaware, Ohio. De triatlete zou van haar lijn zijn afgeweken en daarbij aangereden door een vrachtauto. Ze overleed ter plekke aan haar verwondingen. Het kwam de organisatie en Ironman op forse kritiek te staan. In het wereldwijde circuit worden immers verkeersvrije parcoursen gepromoot. De World Triathlon Corporation onderzoekt samen met de plaatselijke autoriteiten de zaak.

Adri van Tilburg (70) deze zomer overleden

Op het gevaar af dat dit een trieste aflevering is geworden, halen we uit deze zomerperiode ook nog het overlijden van Adri van Tilburg aan. De triatleet uit Nederhorst den Berg (voorheen Weesp) was geliefd onder de triatleten. In de jaren negentig behoorde hij tot de eerste lichting triatleten in Weesp, waar hij uiteraard menigmaal aan de thuiswedstrijd mee deed. In 1997 waagde Adri zich voor het eerst aan de hele afstand in Almere. Het zou niet bij die ene keer blijven. Met uitzondering van 2002 deed hij onafgebroken mee tot en met 2010. Daar viel ook het WK in 2008 onder. Na zijn tiende finish in 2007 werd de Weesper triatleet gehuldigd met de jubileumtrofee van Almere. Zijn snelste jaar was 2000, toen de drie afstanden werden afgelegd in 11.32.52 uur. Op de NK’s lange afstand scoorde hij twee keer brons. In 2010 zwaaide Adri af met een tijd van 13.08.21 uur. Het was mooi geweest in de Flevopolder. Nog een laatste maal waagde hij zich aan een hele, de Ironman van Regensburg in 2011. In de categorie M60 en M65 viel de sportman regelmatig in de prijzen. Op de halve was hij immers nog niet uitgekeken. Winst in de halve Challenge van Almere 2013 bijvoorbeeld. Maar ook een abonnement op het podium op het NK halve afstand: 1x zilver, 3x brons. Alsof hij het voorvoelde besloot Adri op z’n zestigste te stoppen met werken en van het verdere leven te genieten. Dat speelde zich vooral af op het door hem en echtgenote Ria zo geliefde eiland Lanzarote. Adri deed er weliswaar nooit mee aan de Ironman, op de 70.3 IM van 2012 werd ie vierde, in de Ocean Lava-race van 2015 tweede en hij deed er de kwarts, Volcano-tri en liep er de marathons.

Volgens goede vriend Barry Dooper deed Adri het na wat hartklachten wel wat rustiger aan. ,,Maar dat was allemaal onder controle.’’ Daarom kwam de klap extra hard aan toen de geboren Amsterdammer op 28 juli in zijn slaap overleed. Adri is 70 jaar geworden. Hij feliciteerde me een maand eerder nog met m’n lintje. Ik vond het op mijn beurt een eer om in 2007 persoonlijk zijn trofee in Almere te mogen uitreiken. Rust zacht Adri en familie – beter laat dan nooit – veel sterkte gewenst.

Almere behoudt op het WK de klassieke afstanden

Zullen we toch maar beetje positief eindigen? Dat Almere volgend jaar gewoon de klassieke afstanden 3,8/180/42 mag aanhouden voor het WK lange afstand op het ITU Multisport Festivla is voor de liefhebbers van de lange afstand geweldig nieuws. Het schijnt niet zonder slag of stoot gegaan te zijn, daar binnen de ITU. De wereldbond distantieert zich in grote lijnen het liefst van de Ironman-distances en hanteert veelal de LD-afstand 3/120/30. Racedirector Richard Belderok is met succes de lobby ingegaan om in het veertigste jubileumjaar van de Holland Triathlon/Challenge Almere-Amsterdam de afstand  ook op wereldniveau te mogen organiseren. Bij het WK in 2008 was dat nog niet het geval, maar toen werd de titelstrijd op zondag geleverd met op zaterdag als vanouds de ‘hele’.  Dat het een jaar later – 2021  in Australië weer wordt teruggedraaid is voor later zorg.

Eurosport pakt draad van triathlon weer op

Prachtig nieuws kreeg ook maatje Ruud de Haan, die in de zomerweken door Eurosport benaderd werd voor het commentaar bij de beelden van het Tokyo Test-Event. Om twee redenen is dat goed. Ten eerste omdat Eurosport hiermee weer interesse toont in onze sport en twee omdat Ruud mijns inziens de beste man op de beste plaats is (meer dan ik, heb toch meer de interactie met publiek nodig). Ruud becommentarieert de races donderdag- en vrijdagnacht samen net Ivo van Haaren, die veelal atletiek en wintersporten doet bij de zender. Zondagmiddag is ook de zeer belangrijke Relay-wedstrijd te zien. In de aanloop naar die uitzendingen, blikken we volgende week nog eens terug op Eurosport en triathlon door de jaren heen. Een geschiedenis waar de redactie van Trikipedia best een prominente rol in vervulde.

Vrijdag previewen we met onder meer triathlon Leiderdorp, die er toch wel even anders uit ziet dan de voorbije jaren. Tot dan.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.