Inhaalslag: GP Muret, Alpe, Henschoter Games, Eilanden, NL op WK Nice; Tokyo – WTJ 1247

VRIJDAG – Toch nog wat zomerwedstrijdjes weten te vinden. Zo was de derde Grand Prix triathlon van Muret eind juli nog niet genoemd. Het werd een speciale aflevering, want de Garonne stroomde zo sterk dat het onverantwoord was om zelfs de meest ervaren triatleten erin te laten zwemmen. Vijf kilometer lopen dan maar, duathlon dus. Deze GP werd gewonnen door Leo Bergère, vaste waarde in het Franse Mixed Relay team met dit jaar de Europese (Weert) en wereldtitel (Hamburg) op zak. Leo klopte landgenoot Nathan Grayel en de Australiër Luke Willian. Bij de vrouwen maakten de favorieten voor de triathlon het ook op duathlon waar: Cassandre Beaugrand denderde voor Emilie Morier en Sandra Dodet over de meet. Rani Skrabanja deed als enige Nederlanders op het hoogste niveau mee. De Limburgse werd 47e. In de D2-klasse (zeg maar 1e Divisie Teamcompetitie) scoorde Jony Heerink op hetzelfde parcours een derde plaats. Alleen de françaises Noelia Juan Pastor en Julie le Colleter waren beter. Alledrie komen uit voor Les Tritons Meldois, logisch dus dat Jony’s team de beste formatie had. Mannenwinnaar was Lucas Damalix.

Gjalt, Syb, Shirin, Mark en Miriam op de Alpe

We blijven even in Frankrijk, want in mijn zomervakantie-terugblik ontbrak de Alpe d’Huezweek, waar Ruud uiteraard wel aan refereerde. Knappe prestaties op de duathlon van Gjalt Panjer (14e en snelste junior) en Syb de Jong (26e en derde junior). Twee weken voor haar gouden EK tijdrit in Alkmaar deed alleskunner Shirin van Anrooij gewoon op de beroemde ‘Nederlandse berg’ mee. Ze werd negende, vijfde pro. Winst bij de F50 was er voor Yvette van Wgen en een vijfde plaats voor Corine Knijnenburg, met TriOss altijd goed vertegenwoordigd in de Alpen. De duathlonwinst was voor de Fransman Emile Blondel-Herman en de Spaanse Anna Noguera. Daarna kwamen de langere afstands-cracks aan de beurt. Met Romain Guillaume en de weergaloze (6e overall op een totaal van 1192 atleten) Daniela Ryf voorop. Beste Nederlander was Mark Oude Bennink op de 17e plaats, revanche op zijn DSQ in Klazienaveen. Miriam van Reijen scoorde plaats zes, Anne Schoot Uiterkamp werd netjes veertiende. Het was een zware wedstrijd, maar dat weet je bij deze Alpenreus van tevoren.

52 Nederlanders op het WK 70.3 Ironman

Frankrijk normaals. Over exact een maand staat zo’n beetje de hele triathlonwereld bijeen in Nice voor het WK 70.3 Ironman, Hoe staat het er inmiddels voor met de Nederlanders? Of beter gezegd: wie zijn er? Los van de pro-list, die pas later bekend gemaakt wordt, staan er al 52 Nederlanders (een record voor een WK, vorig jaar waren het er nog 34 in Zuid-Afrika) aan de start. In alfabetische volgorde, women first.

Berber Bergsma, Meryl Burger, Rosanne de Boer, Iris Dijkstra, Alexandra Dronkers, Amber Hulleman, Kim Knape, Manon Peters, Eline Peterse, Jeanet van den Berg, Krista van Soldt, Josien Vergroesen, Jeanet van Woudenberg, Rozaline Wedzinga, Aafke Willemsen, Marijke Zeekant, Anne Zijderveld en Rina Zijgers.

Bij de mannen: Marc Aafjes, Johan Bloemhof, Roderik Bronkhorst, Gerard Busschers, Jurgen Claasen, Leo Coolen, Sebastien de Jong, Peter-Johan Dillo, Stefan Doodeman, Tim Geraedts, Auke Geurts, Jan Gremmen, Theo Haast, Nico Krijgsman, Roy Lagerburg, Paul Langelaan, Leon Lankester, Marinus Mulder, Stefan Oostland, Edwin Ophof, Hein Pretorius, Rob Rave, Ruben Martens, Anton Smit, Marius Sprong, Ardjan Swerink, Stephan van Brummelen, Kelvin van der Doe, Brice van der Post, Stefan van Dijk, Reinhard van Dijk, Huib van Engelen, Ruben van Zeijl, Pim Veeger, Jan Verbakel, Mark Wilson en Mink Zeilstra.

Van deze 52 zijn er in elk geval drie, die de WK dubbel (70.3 en 140.6) doen. Op Hawaii staan immers ook Rosanne de Boer, Roy Lagerburg en Anton Smit aan de start. Die groep bestaat voorlopig uit 19 Nederlanders.

Henschoter Games met Justin en Sandra

De enige twee Nederlandse wedstrijdjes, die in de ‘na-vakantie-WTJs’ nog ontbraken waren de Henschoter Games in Woudenberg en het Rondje Eilanden. De Hesnchoter zomer Games waren op een fraaie woensdagavond. Justin van der Steen klopte een sterk veld op de swim-run-swim. Frank Janssen werd tweede en Merijn Ellenkamp derde. Mauro Dieters was drie dagen na zijn nationale jeugdtitel al weer lekker op dreef met een vijfde plaats overall. En ook bij Sandra Wassink viel na Klazienaveen een last van haar schouders. Ze won aan het Henschotermeer voor Samantha de Bruin en Christina Draijer, partner van de nummer twee bij de mannen.

Rondje Eilanden was na tijdrit klaar, winst Ben en Deborah

Het 8e Rondje Eilanden Festival (H8RE) trof het minder goed, qua weer. Dat deerde de ruim 500 deelnemers overigens weinig. Velen maakten er langs de boorden van de Vinkeveense Plassen en op de eilandjes weer een lekker kampeerweekend van. Alleen voor de wedstrijd moest even geïmproviseerd worden en de finale uiteindelijk afgeblazen. Bleef als eindrangschikking de tijdrit over. Die werd bij de mannen gewonnen door Ben Muller uit Nieuw-Lekkerkland, twee jaar terug al eens derde in het Rondje. De tweede plaats ging naar z’n vaste rivaal Nick van Engen. Derde werd Olympiër Sander Berk. Bij de vrouwen ruilde Deborah Wissink het zilver van 2018 in voor goud. De Diepenheimse won de tijdritvorm en was zonder finale tevens eindwinnares. Tweede werd ruim een minuut later Marloes Nieberg, derde Tjarda Rodenhuis. Het zwemmen naar eiland 2 werd gewonnen door Alex Schelvis en Marloes Nieberg, het lopen op het tweede eilandje ging naar Joep Kluwen en Deborah Wissink.

Xterra-races: Joep tiende, Zoë tweede in Italia

De Xterra’s gingen de voorbije weken ook vrolijk door. Nu Ameland met de nieuwe Xterra steeds dichterbij komt, gaan we ook die wedstrijden niet uit het oog verliezen. Joep Staps laat het profbestaan weliswaar los, hij deed wel mee aan de Xterra Italië in en rond Lake Scanno. Voor Joep was op dit supertechnische, heuvelachtige parcours een prima tiende plaats weg gelegd, een kleine twintig minuten achter Xterra-wereldtopper Ruben Ruzafa Cueto. De Spanjaard klopte Xavier Dafflon en de Italiaan Filippo Barazzuol. Ralph van Dijk finishte als 72e in totaal en negende M45. Bij de vrouwen was Helena Erbenova enkele weken voor het thuis-EK nog wel de sterkste. Ze klopte het Italiaanse duo Sandra Mairhofer en Eva Garcia Gonzalez. Waar Ralph van Dijk is, is dochter Zoë niet ver weg. Ze deed de sprint en werd achter Marta Menditto toen al tweede. Een voorbode voor het EK dus. Mannenwinnaar op de sprint was voor de Italiaan Francesco Podda.

In het eerste augustusweekend was er dubbele Kiwi-winst in de Xterra Mexico. In Tapalpa Jalisco wonnen Sam Osborne en Samantha Kingsford. In de Canades Xterra Conquer The Crater waren het de Canadezen MJ Grodski en Katherine Knight die de winst pakten.

Tokyo Calling

De komende dagen veel nieuwtjes over het Tokyo Qualifying Event. De preview van de vrouwen stond vandaag op de ITU-site. Met uiteraard Rachel Klamer gerekend tot de kanshebbers. Hieronder wat de ITU schreef:

Netherlands’ Rachel Klamer finished 9th in the Test Event four years ago and 10th in the Rio 2016 Games themselves and, as well as a good taste of the Olympic circuit, will be confident of leaving Tokyo with another strong result despite mixed fortunes this season.

Technisch zijn er wat aanpassingen in heet wedstrijdreglement, omdat het behoorlijk warm kan zijn in Tokyo (tja, waar niet tegenwoordig?). Het dragen van koelvesten is in elk geval toegestaan, coaches mogen koude/bevroren fietsen meegeven op de fiets op het moment dat de line-up plaats heeft. De starttijden van de races zijn al vervroegd (Nederlandse tijd ’s nachts om 0.30 uur zowel donderdag als vrijdag), er komen extra waterstations, schaduwgebieden en gekoelde ruimtes. Elke 500 meter langs het loopparcours staan er medische posten. Coaches mogen voeding geven bij de coachposten langs fiets- en loopparcours. En er komt een verfstof op het asfalt, die hittereflectie tot een minimum beperkt. Ze gaan niet over 1 nacht ijs (of zon) daar in het land van de Rijzende Zon.

Zaterdagmorgen de preview op een – redelijk – rustig weekend!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.