BK Wuustwezel: Eva op vierde plaats; Sterke Peer voor sterke Shirin; vergeten uitslagen – WTJ 1249

 

ZATERDAG – En het was nog lang onrustig in Wuustwezel na afloop van de Sterke Peer Triathlon. Het evenement kenmerkt zich niet alleen door de topwedstrijden (ETU Cups, Belgische kampioenschappen), maar ook door het gigantische feest in de avonduren als eerst de Sterke Peer triathlon wordt afgewerkt en intussen de fusten bier al worden aangesloten voor de after-party. We komen er net vandaan. Volgens mede-organisator Marc Herremans gaan er in de ‘Nacht van Wuustwezel’ gemiddeld ruim 50 vaten bier (van 50 liter) doorheen. Vrijwilligers, supporters en ook triatleten zijn daar verantwoordelijk voor. Bijzondere sfeer, die zich laat vergelijken met Holten in ons land. Ze noemen het in België ook wel ‘het kleine Rock Werchter’.

Belgische titels voor Simon en Laura; Eva klasse

Maar eerst de wedstrijden. Al vroeg stond Wuustwezel op scherp voor het (open) Belgisch kampioenschap kwart triathlon. Het was Simon de Cuyper, die zijn zilveren plak op het BK sprint inruilde voor goud. Daarmee is Simon terug aan de top al weten we dat de WTS en World Cup-mannen (en vrouwen) in Wuustwezel ontbraken. Het zilver ging naar Pieter Heemeryck, die moeiteloos schakelt tussen lange en korte afstand kennelijk. Brons was er voor Tim – papa – Van Hemel, die van z’n voornaamste blessures lijkt hersteld. De toppers zaten tot aan het lopen dicht bijeen. Met 14 begonnen ze aan de afsluitende tien kilometer. Bij de vrouwen was het verrassend Laura Swannet, die vanuit de achterhoede naar voren kwam en de zwart-geel-rode winnaar strui veroverde. Achter haar waren het Jolien Vermeylen en Hanne de Vet, die lange tijd de race domineerden maar toch naast goud grepen. Een ijzersterke vierde plaats was weg gelegd voor onze eigen Eva Cornelisse. De triatlete van Kijani wordt misschien nog te vaak onderschat in de Benelux, maar de Rhoonse is onmiskenbaar aan een opmars bezig. We zullen zien waar dat toe leidt op de NK’s straks in eigen land en ook de Beach Games in Doha, waar ze later dit jaar met Silke de Wolde ons land vertegenwoordigt.

Wat een week voor Shirin van Anrooij!

Na Kids-races werd in de avonduren het programma hervat met de originele Sterke Peer-triathlon. Carnavaleske sferen bij de trio-teams, maar ook een pracht wedstrijd op de 1/8e afstand. Voor Shirin van Anrooij was het EK Alkmaar al ten einde. Nagenieten van haar Europese titel tijdrijden deed ze liever in de plaats van haar coach/mentor Marc Herremans dan de Kaasstad. Shirin kwam, zag en overwon ook hier. Niet alleen was ze de Vlaamse meiden Lynn Vermeiren en Evelyn Bosch royaal de baas, in de Battle of The Sexes (de vrouwen vertrekken eerder dan de mannen) bleef ze mannenwinnaar Geert Lauryssen (allebei van dezelfde 185-Sportoase formatie trouwens) voor. Geert op zijn beurt klopte Siebe de Winter en Ben de Wolf. Marc keek toe en zag dat het ‘goe’ was. Maar wat een week zeg, voor kleine Shirin van 17 lentes. Dat is een verhaal waarde en dat tekenen we volgende week dan ook graag op uit de mond van de Zeeuwse.

Wie doen Hawaii alvast?

Het is verder nog rustig aan het wedstrijdfront deze zaterdag. Iemand vroeg ons om ook de Ironman Hawaii-gangers alvast te vermelden. Welnu, hier komen ze. Negentien in totaal tot dusverre. In alfabetische volgorde.

Sjoerd Algera, Rosanne de Boer, Derk de Korver, Bart Hollemans, Martin Kleinjan, Roy Lagerburg, Arjen Langbroek, Tom Oosterdijk, Haitske Overbeek, Niels Ros, Jan-Peter Simons, Anton Smit, Dennis Vandermeer, Henk van Laar, Pepijn van Overeem, Marcel van Wees, Tjebbe Venema en Els Visser.

Inhaalslag: Gastelse Sem toch derde op NK jeugd

Facebook-berichten teruglezend, zie ik dat mijn plaatsgenoot Sem Lazaroms trouwens nog een plaatsje is opgeschoven op het NK jeugdtriathlon. De Gastelaar kwam als eerste uit het water en finishte als vierde totaal. Maar de nummer drie was de Duitse triatleet Gus Otte en dus is na Mauro Dieters en Hugo Overmeen het NK brons wel degelijk voor Sem. Jammer dat hij daarvoor niet op het podium in Klazienaveen heeft mogen staan. Mooi rijtje waar die mannen van afkomstig zijn trouwens: Almere – Holten – Oud Gastel. Hoe zou dat toch komen? Er was bij het NK jeugd sowieso veel inbreng van over de grens. De Duitse Felipa Hermann won, negen seconden later kwam Sonja de Koning als tweede over de finish. Sonja woont net als zusje Barbara in Engeland, maar met Nederlands paspoort. NK dus. Daarna volgde Noémi van der Kaaij. Ook daar moest even duidelijkheid geschapen worden, want vrijwel niemand kende haar. Woonachtig in Zwitserland, maar net als Sonja met Nederlands paspoort. Dus zilver. Het brons ging naar het meisje dat de kortste reis naar Klazienaveen had moeten maken: Aniek Mars uit Zwolle. O ja, en nu we toch Klazienaveen nog even afronden. De waterkwaliteit bleek uiteindelijk voldoende. Dat een aantal mensen na afloop ziek geworden waren, lag in elk geval niet aan het Van Echtenkanaal, waarvan wij juist vonden dat de deelnemers er ‘schoner’ uit kwamen. En de open race over de halve afstand werd uiteindelijk gewonnen door Wesley de Does en Lise Devits. Het is een maandje geleden, maar we wilden het maar even compleet hebben….

Arie de Jong derde in Xterra Schalkemehren

O ja, en Arie de Jong toog vorige week niet naar het EK Xterra, maar vond een crosstriathlon dichterbij huis. In en aan het Schalkemehren (Vulkanisch Eiffelgebied, Duitsland) finishte hij als derde op een kwartier van de Duitse winnaar Jens Roth. Daartussen kwam nog crossduathlonspecialist Wouter Wuilmus uit België binnen. Twee Friezen waren naar de race door de prachtige natuur afgereisd. Bij de vrouwen was het Suzanne van Gelder van AV Heerenveen, die vijfde werd. Ruim twintig minuten na de winnares Anna Pauline Sasserath.

Even terug naar Tramelan: Miriam tweede in Powerman

Veel verder terug in de tijd – 30 juni  om precies te zijn – was toch ook nog de Powerman in het Zwitserse Tramelan. Het kleine broertje van Zofingen werd door niemand groots aan- of aangekondigd, terwijl er voor Miriam van Reijen toch een mooie tweede plaats was weg gelegd. Misschien was het omdat John Raadschelders in hetzelfde weekend zijn geliefde Powerman Indonesia moest loslaten. De derde editie ging wegens financiële problemen niet door. Geen volgens reisje Azië dus. Maar wel Tramelan. De mannenwedstrijd werd verrassend gewonnen door de Zwitser Michael Ott, zijn eerste Powerman-zege ooit. De Italiaan Michele Paonne volgde op tweede minuten als tweede, derde op dit open Zwitsers kampioenschap werd de Helveet Rolf Wermelinger. Europees kampioen Daan de Groot had een mindere dag: hij finishte als achtste op 18 minuten van de winnaar. Hellas-teamgenoot Luuk Vermunt kwam als vijftiende binnen. Zilver dus voor Miriam. Melanie Maurer was echter ongenaakbaar. Liefst elf minuten liep de Zwitserse uit op de concurrentie. Daarmee won ze voor het tweede jaar PM Tramelan. De derde plaats ging naar de Belgische Virginie Soenen.

Zondag ook Heerjansdam

In ons overzicht zaterdagmorgen waren we nog 1 Nederlandse wedstrijd vergeten. De Challenge Heerjansdam is 10 en 11 augustus ook te doen. Het is al weer heel wat jaartjes geleden dat het Zuid-Hollandse dorp een triathlon had. Al weer enkele jaren is er in ’t Waaltje een open water zwemwedstrijd, daar kwam later een zwemloop bij en nu dus ook een kwart en 1/8e triathlon op deze zondag. Inschrijven ter plaatse kan niet meer. De series zitten vol. Gaan kijken kan natuurlijk wel. Het speelt zich allemaal af op het terrein van de ijsbaan van Heerjansdam. Om 9 uur de kwart, om 14.30 uur de sprint triathlon. Wie weet tot dan!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

2 thoughts on “BK Wuustwezel: Eva op vierde plaats; Sterke Peer voor sterke Shirin; vergeten uitslagen – WTJ 1249

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.