Triathlons Heerjansdam; Leiderdorp; Frodo wint Gdynia; Cebu; Yvonne en Per in Nordhausen – WTJ 1250


ZONDAG – Het moet toch zeker twintig jaar geleden zijn dat er voor het laatst een triathlon in Heerjansdam werd gehouden. Vandaag was het evenement terug. Nog niet op de grote kalender, maar wel als onderdeel van open water zwemwedstrijden van de KNZB. De kwart triathlon werd gewonnen door Reinout Oudijk. De Utrechtse advocaat was eerder dit jaar al derde in Urk en vierde in Krimpen aan de Lek. In een spannende race versloeg hij stadsgenoot Dez de Eerens met 14 seconden. De derde plaats ging naar Jordi Reedijk. Delphin Kruithof Kremer was inmiddels voldoende hersteld van de Frysman en finishte als vierde. Daarna volgde al de eerste vrouw, maar dat was dan ook Diede Diederiks. De Rotterdamse maakt grote kans eind dit jaar ons Trikipedia-puntenklassement te winnen. Ze scoort week in, week uit. De tweede plaats was voor Jolanda Nell, die goed partij bood en ook gewoon twaalfde overall werd. Danielle Vermeulen volgde op een derde plaats. Aan de kwart afstand deden in Heerjansdam – zwemmen in ’t Waaltje – precies 90 triatleten mee.

 

Thomas Cremers in topvorm met winst Leiderdorp

De triathlon van Leiderdorp gooide het roer dus rigoureus om. Na 25 jaar met de halve als hoofdprogramma, kwamen nu de korte afstanden aan bod. Het sterkst bezet was de super sprint waarbij gestayerd mocht worden. Thomas Cremers verkeert in bloedvorm, zo zagen we al in Maastricht. Hij won dankzij sterk lopen de race voor Wouter Dijkshoorn, snelste fietser Sven Strijk, snelste zwemmer Vincent Böhm en Coen Smiers. Na het fietsen waren Thomas, Wouter en Sven nog met drie over. Christina Draijer, tegenwoordig woonachtig in Zeist, was snelste vrouw. Zij klopte Hilde Pape en Anna Lisa Buinen.

Pascal snelste op kwart

De kwart afstand was als vanouds zonder stayeren. Nadat Alex Schelvis als eerste uit De Baanderij kwam begon de voormalig topzwemmer aan een lange solo op de fiets. Hij mocht met veertig seconden voorsprong aan het lopen beginnen, maar kreeg het toen zwaar. De dappere triatleet uit Noordwijkerhout eindigde uiteindelijk achtste. Van achteren kwam Paacal Valentijn opzetten. Hij stapte vrijwel gelijktijdig met Kelvin van der Doe van de fiets. Het duel tussen beide mannen werd in het voordeel van de TC Alphenaar beslecht. Mooie zege voor master Pascal Valentijn, de nieuwe ‘Tsaar van Ter Aar’. Derde was Dennis van der Spoel, waarna andere favorieten als Bjorn van Vliet, Bart Hoeksma en Carlo van den Bergh over de meet kwamen. Geert Meskers was op een twaalfde plaats beste Leiderdorper, maar liet wel de snelste looptijd optekenen.

Annika wint kwart
De in West-Brabant woonachtige Annika Spronk was snelste bij de vrouwen. Ze deed een maand geleden nog in haar geboorteland mee aan de Challenge Roth. Annika kwam pas als zevende uit De Baanderij op een achterstand van vier minuten op Sharon Verstegen. Na het fietsen lag de Rotterdamse Sophie Engels aan de leiding en was Annika dankzij de snelste fietstijd als op een tweede plaats terug. Ruim twee minuten sneller legde ze vervolgens het looponderdeel af. Sophie bleef tweede, Sharon derde. Anne Disseldorp was op een veertiende plaats beste Leiderdorpse. Bij de trio’s wonnen de Haagsche Badgasten. De sprint-afstand waar niet gestayerd mocht worden ging naar Nick van Ingen en Cindy Brussé. Over het algemeen waren de indrukken positief. De jongere garde was weliswaar nog niet bereikt, maar de organisatie gaat de komende jaren het nieuwe concept met een verkeersvrij parcours verder uitbouwen.

Frodo superieur in Gdynia, Polen; Omar dertigste


De grootste triathlon dit weekend? Waarschijnlijk de enige Poolse (70.3) Ironman. In Gdynia wordt het startveld ieder jaar sterker. Nu hadden ze zelfs de onbetwiste nummer 1 aan de start. En Jan Frodeno maakt zijn (ongetwijfeld redelijke) startgage meer dan waar. De Duitser won met glans ook Gdynia tot groot enthousiasme van de Poolse fans. Vier minuten na Frodo, die van start tot finish leidde was het zijn landgenoot Maurice Clavel die tweede werd. Maurice was al vaker runner-up van de meervoudig wereldkampioen, die in Nice zijn titel mag verdedigen. De derde plaats ging zeven minuten later naar de Deen Miki Morck Taagholt. Liefst 70 profs deden mee. Onder hen Omar Brons als enige Nederlander. De Almeerder beleeft allesbehalve een lekker seizoen. Diverse factoren, de trainingen, de motivatie, de perikelen met zijn team IQ2. Het is voor Omar een beetje ploeteren in het wilde weg. ,,Fysiek en mentaal is dit beslist mijn zwaarste seizoen’’ beaamde Omar vanuit Polen. Als er weer wat structuur komt, volgen de resultaten ongetwijfeld vanzelf weer. Wellicht dit seizoen vergeten en met een schone lei 2020 in stappen. Met een achterstand van 35 minuten op de grote Frodo kwam Omar als dertigste over de finsih. Niet goed, maar ook niet heel slecht. Van alle mannen eindigde hij 44e. Toch zaten er ook nog mooie kanten aan de race, vond Omar. ,,Het was een schitterende omgeving om te sporten en de Poolse organisatoren weten er echt iets prachtigs van te maken. Een aanrader.’’ De tweede van in totaal 15 Nederlanders was Harry Franzen op een 195e plaats in 4.41 uur.


Het vrouwenveld mocht er ook wezen. De Nieuw-Zeelandse Amelia Rose Watkinson won toch vrij overtuigend. Negen minuten later was er de Oostenrijkse Lisa Hutthaler, die wel altijd een smetje zal blijven dragen na een dopinggevalletje. Britse veelvrate Susie Cheetham eindigde derde. Leanne Fanoy deed ook weer eens mee. Niet bij de pro’s, maar in de open race. Daarin werd ze tweede in 4.27 uur. In het totaalveld zou dat een tiende plaats hebben opgeleverd. Amber Middelhoek was op de 135e plaats in 5.57 uur tweede Nederlandse.\

Triathlon in Azië: 70.3 IM Cebu

De 70.3 Ironman in Lapu Lapu City op het Phillipijnse eiland Cebu werd een prooi voor Tim Reed. Hij won de race twee jaar eerder ook al eens. In iets meer dan 4 uur was Reed – ouwe rot in het vak – binnen. De Ozzie versloeg de Kiwi, want het was Mike Phillips die op een tweede plaats eindigde. Het podium was volledig dankzij Tim van Berkel, nog een Australiër dus. De altijd in Azië actieve Caroline Steffen won bij de vrouwen. Zij boekte een royale zege op de Australische Dimity Lee Duke (12 minuten verschil) en Courtney Gilfillan. Nederlanders waren er ook daar in het Verre Oosten. Marcel Weijers, waarover we het eerder deze week al hadden. Woonachtig in Australië, maar nog overal ter wereld actief. Hij was de zestigste man, kwam na 5.11 uur (dik uur achter Reed) binnen en daarmee zilver bij de M50. Een tweede top tien klassering was er voor Jelle Beekma. Als 322e van de 1400 triatleten kwam de Nederlander over de finish in 6.13 uur. Het was goed voor de tiende plaats bij de M55. Enige Nederlandse vrouw was Kathy Tjassens Keiser. Na 6.24 uur was haar 70.3 Ironman Cebu gedaan. Goed voor plaats 63 bij de vrouwen, maar ook achtste F45.


De komende week zitten we toch beetje in Aziatische sferen met het Tokyo Qualifying Test Event. De Nederlandse ploeg is inmiddels aangekomen in Japan. De eerste trainingen zijn gedaan, de koelvesten getest. Dagelijkse updates over het team en die race zullen hier te lezen zijn. Intussen kwam er aangaande Azië nog een ‘oud’ wedstrijdverslagje voorbij. Voor het eerst was er eind juni immers een Challenge triathlon in Korea. De wedstrijd in Gunsan-Saemangeum trok dik 400 deelnemers. Winnaar was de Australiër Steven McKenna in 3.57 uur. De sterke Fransman Romain Guillaume bereidde zich in Korea voor op Alpe d’Huez en werd tweede. De derde plaats ging naar oud wereldkampioen/Hawaii Pete Jacobs. Beste vrouw was ook een Australische: Courtney Gilfillan redde het voor landgenote Kirra Seidel en de Hongaarse Anna Eberhardt. We zouden niet meer over de race beginnen als er geen Nederlander mee gedaan had. Maar dat was met Mike Bruggemann wel het geval: 201e in 6.09 uur. Zo krijgt iedereen z’n plekkie in de WTJ’s.

Yvonne en Per winnen voor derde weekend op rij, nu Nordhausen ICAN

 


We houden nog wat over voor de WTJ’s van de komende dagen. Daarin onder meer wederom de dubbele winst voor de Van Vlerkens. Per en Yvonne waagden zich nu aan de ICAN Nordhausen en net als in Leipzig en Maastricht waren ze ook daarin niet te verslaan. Ook de ETU Junior Cup in Riga komt nog aan bod. Australiër Saxon Morgan won ‘m.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.