Daan wint triathlon!; Nordseeman met Mandy; Ruben in Riga; Midnight; Tokyo calling – WTJ 1252

DINSDAG – Wij maar denken dat het een rustig sportweekeinde was op triathlongebied. Uitgerekend in dat weekend wagen een topatleet (Patrick Stitzinger) en een topduatleet (Daan Schouten) zich voor het eerst aan een triathlon. Patrick won en dat deed Daan ook. Voor beiden was het bovendien een eye-opener. Patrick is nu al z’n imposante sportcarrière een nieuwe boost aan het geven. We zien hem terug in de triathlons, zoveel is zeker.

Daan Schouten hervindt plezier in sport met 1e triathlon


En Daan Schouten zal zeker de (cross-)duathlons aanhouden, maar na een terugslag in het voorjaar hervond de Almeloër uitgerekend op een kwart triathlon in Duitsland zijn plezier in het sporten terug. Hij deed mee aan de Channel Triathlon in het Duitse Rheine, niet ver ovr de grens bij Enschede. Nota bene met 2 kilometer zwemmen als eerste onderdeel! Daan legt het zelf uit. ,,Het NK crossduathlon was een keerpunt. Mijn lichaam begon in de aanloop te protesteren, zowel fysiek als mentaal. Na het NK lange afstandsduathlon heb ik mezelfd tijd gegeven om andere dingen een plek te geven en te verwerken. Met vallen en opstaan en met hulp gaat het op alle fronten de goede kant op. In Rheine heb ik zondag weer kunnen genieten van een wedstrijd, het goede gevoel was er weer. Niet helemaal verwacht dat ik mee zou doen voor een podiumplek, laat staan voor de overwinning. De angst voor het zwemmen is overwonnen! Op de fiets het parcoursrecord met twee minuten verbetert. Maar het allerbelangrijkste is dat ik naast triathlon nóg een overwinning heb geboekt. Ik heb weer zin om vooruit te kijken. Op naar een mooie tweede seizoenshelft!

Duathlon rules triathlon (?)

Mooi toch hoe sport je weer terug kan brengen, daar waar je wil zijn! Daan won en het Nederlandse succes werd gecompleteerd door streekgenoot Remco Siers, die tweede werd. Daan de Groot, Patrick Stitzinger, Daan Schouten. Drie mannen, die in triathlons nog best een leuke toekomst voor de boeg hebben. De derde man in Rheine was overigens de Duitser Martin Kade. Rob Martens werd er vijfde. Bij de vrouwen kwam Susanne Schulze als eerste over de finish in 2,5 uur. Daan was klaar na 2.03.09 uur.

Nordseeman voor Ruben, Mandy derde


Helemaal in de kop van Duitsland aan de Jadeboezem ligt de stad Wilhelmshaven. Daar wordt al zo’n twintig jaar de Nordseeman gehouden, een halve triathlon die met name veel noordelijke Nederlanders trekt. Maar dit keer ook de Belg Ruben Geys. De winnaar van de eerste Triathlon Nations Cup is nog niet content over zijn huidige vorm. Met het oog op het EK Almere testte de ITZU-triatleet zich derhalve in de Nordseeman. Dat ging hem goed af. Een week na zijn dertigste verjaardag bleef de sportman uit Balen de Duitse oud-winnaar Benedikt Seibt vijf minuten voor. De Vlaamse feestvreugde nam nog toe met de derde plaats voor Lukas Bosmans. De Leuvenaar nam hier vaker deel, sterker nog hij won in 2015. Een podiumplaats voor Nederland was er ook: Mandy Beukers-Verbakel.
De Bodegraafse werd in haar tweede halve en eerste buitenlandse wedstrijd keurig derde en tweede in haar agegroup. Ze nam bij het zwemmen resoluut de leiding en hoefde de kano maar te volgen om de beste route in het water te kiezen. ,,Onderweg naar de wisselzone, trok ik mijn wetsuit uit, maar dat is in Duitsland niet toegestaan. Het bleef gelukkig bij een waarschuwing.’’

Nagenieten van de spierpijn


Met windkracht vijf startte Mandy – uitkomen voor Siosport/Vrouwentriathlon – voorzichtig bij het fietsen. Vijf rondes hield ze een snelheid van ruim 34 in het uur aan. Als tweede vrouw begonnen aan de halve marathon, maar daar speelde de wind haar meer parten. ,,Ik liet mijn schema’s varen. Het was zorgen de finish hier wel te halen. In Nieuwkoop lukte dat niet vanwege overbelaste peesplaten. In de derde ronde ingehaald en kwam derde te liggen. Ik focuste niet meer op de tijden, maar op de bronzen plek. Over de halve marathon deed ik 1.53 uur, maar aan de finish, waar mijn man stond, kon ik weer lachen. Heerlijk nagenieten van de spierpijn, een sub-5 uur komt later nog wel.’’ Sjoukje Brouwer finishte als 20e. Bij de mannen was Roy Kreeft beste landgenoot op een 23e plaats. Ook Stephan Benninga bleef in de top vijftig: 48e.

Ruben 33e in zijn zesde ETU Cup-race


De ITU-bonzen zijn grotendeels in Tokyo. President Marisol Casado holt van congres naar congres, maar bekijkt ook de parcoursen waar de Olympische triathlons worden gehouden. De ETU was nog wel in Europa, meer specifiek in Riga. In de hoofdstad van Letland wordt sinds 2014 een ETU Junior Cup-race gehouden. Ooit was Pien Keulstra er achtste. Nu deed 1 Nederlander mee: Ruben Slot. De Dalfsenaar reist het liefst met pa Paul de wereld rond voor wedstrijden en draait in eigen land z’n hand ook niet om voor een wedstrijdje meer of minder. Dat de internationale juniorentop nog niet bereikt is, weet Ruben wel. Hij vindt langere afstanden immers ook leuk. De sprint-race in Riga ging naar Kiwi Saxon Morgan voor de Zweed Andreas Carlsson en de Brit Hamish Reilly. Voor Ruben was het zwemmen gedaan in ongeveer dertigste positie. ,,Het zwemmen ging goed tot aan de eerste boei’’, aldus Ruben, ,,Door getrek aan mijn benen veel tijd verloren. Zelf had ik goede fietsbenen, maar ik kwam in een slechte fietsgroep terecht. Halverwege met een andere jongen in het bochtige stuk parcours weg gereden en laatste rondje deze triatleet gelost. Helaas kon ik niet bij de volgende groep komen. Bij het lopen moest ik er even inkomen, daarna wel goed. Resultaat: als 34e over de finish.’’ Het was Rubens zesde ETU-cup race en zijn beste klassering tot dusverre.
Bij de meisjes geen Nederlandsen. De Italiaanse Bianca Seregni behaalde een kop-staart zege. Negen seconden later greep de Britse Sophia Green zilver en wapperde even later ook hier de Zweedse vlag voor de nummer drie Ida Lucia Burrows.

Midnight Man

Voor hen die het daglicht niet zo goed kunnen verdragen, de nachtdieren onder de triatleten dus. Voor hen is er in Engeland de Midnight Man. Een hele of halve triathlon, die zich grotendeels in het donker afspeelt. Start is rond 18 uur ’s avonds. Dat is op Hawaii ook zo, althans als je in Nederland de livestream volgt. In het Engelse Dartford begon zaterdagavond de achtste editie. Fietsen en lopen geschiedt grotendeels in het donker. Op de racefietsen is een voor- en achterlicht verplicht. De organisatoren moesten met het parcours improviseren omdat op het laatste moment zich ook een Food- and Beerfestival aandiende en de bezoekers daaraan kruisten het parcours. Dus moest het aantal fietsrondjes kleiner worden en vaker worden afgelegd. Hoe dan ook de winnaar verbeterde het parcoursrecord, sterker nog Chris Cope (de nummer 1 dus) dook als eerste onder de negen uur op de Midnight Man. Nog geen twee maanden geleden won de Brit ook al de hele triathlon in Yrokshire. Zijn superioriteit was groot. Het duurde bijna 1 uur vooraleer nummer twee binnen kwam. 8.58.36 uur voor Chris Cope, 9.57.00 voor zijn landgenoot John Jacobs. Derde werd Duncan Samwell in 10.15 uur. Beste vrouw was Claire Howard in 11.47.08.Voor het eerst in acht jaar Midnight Man stond ook een Nederlander aan de start. Henk-Jaap Wagenaar studeerde (Cambridge) en woont weliswaar al acht jaar in Engeland, daarvoor was hij Leids student wiskunde. Voor Henk-Jaap eindigde de Midnight Man bij het ochtendgloren na 12.56.23 uur wedstrijd.

Ander nieuws


Maandagavond maakte Sonia Bracegirdle-Moerloose bekend dat ze per direct Team4Talent gaat verlaten. Dinsdagochtend werden de sponsors op de hoogte gebracht en vervolgens kwam T4T-perschef Eddy Lamers ermee naar buiten. Het bericht was opgesteld in het Engels.
Sonia has informed Team4Talent that she prefers to continue on an individual basis as a professional triathlete. “I’ve had some disruptions to my training and racing over the past 9 months, and I’ve found it difficult not being able to represent Team4Talent and our sponsors at races.”
Sonia was part of Team4Talent for only a short time. Being part of a team entails other responsibilities besides the many benefits. Sonia spends a number of months each year outside the Netherlands due to work, training and family demands, and has found it challenging to participate in team-related events and sponsor commitments. “For me it works best if I return to racing independently.” We got to know Sonia as a very passionate athlete and an admirable woman. We wish her all the best with her ambitions and her beautiful sporting years to come.
Teammanager André Kwakernaat vult aan dat Sonia terug naar Down Under vertrekt en het dus nog lastiger wordt om het T4T te vertegenwoordigen of de contacten aan te houden. Sonia won in Beesel het allereerste Long Course Weekend Beesel. Daarna werd het een beetje stil rondom de triatlete, die vorig jaar derde werd in Maastricht en tweede op de Ironman Taiwan.

Hoorn en Tokyo


Tweede nieuwtje is dat de voorinschrijving van de 70.3 Ironman Hoorn vandaag begonnen is. De race is in het laatste weekend van juni. De trend van vroeg voorinschrijven is weer helemaal terug, zo lijkt het. Ook dat tekent de populariteit van de sport.


Tenslotte vanuit Tokyo de signalen dat het er echt heet aan toe gaat. Letterlijk dus. Jorik, Rachel, Maya en Marco houden onze Eurosport-man Ruud vanuit Tateyama op de hoogte. ,,Hoi Ruud, het is hier zo warm en vochtig als ze voorspeld hadden. We zijn echter zo goed als aangepast en vertrokken vandaag naar Odaiba Park, waar het parcours ligt. Een goede week in Tateyama achter de rug om ons aan te passen. Hopelijk krijg je ons goed in beeld.’’

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.