E-coli in zwemwater Tokyo; Preview Mixed Relay; IM Kalmar, Kopenhagen, Rutbeek en Giesbeek – WTJ 1259

VRIJDAG – De rustige tri-weken zijn voorbij, de tweede seizoenshelft is nu echt begonnen. Dat bleek deze week al met het Tokyo Test Event en dat gaat zondag nog even verder met de Mixed Relay op het Olympische parcours. De vier dagen Japan brachten vreugde en verdriet, zoals dat hoort bij topsport. Een aantal atleten verzekerde zich van een Olympisch startbewijs, dat was voor de Nederlandse triatletes niet direct aan de orde. Zondag wordt dat anders. Handhaven in de top zeven van de ITU-ranking is essentieel. In de Mixed Relay neemt Oranje het met Rachel Klamer, Maya Kingma, Marco van der Stel en Jorik van Egdom op tegen ijzersterke kwartetten uit 22 andere landen. Er zal om elke meter, elke seconde en vooral elke positie keihard geknokt moeten worden, maar TeamNL heeft al menigmaal bewezen dat ze het kunnen. Ook de Belgian Hammers gaan een poging doen te klimmen in de ranking, waarin ze nu tiende staan. Dat doen ze met Claire Michel, Hanne de Vet, Jelle Geens en Marten van Riel.

Tussen Nederland en onze zuiderburen staan de Zwitsers en de Canadezen. Achter België volgen dan Italië, Japan en Spanje. Het wordt een strijd op leven en dood, zoveel is zeker. Daartussen zit op zaterdag trouwens nog de World Cup voor paratriatleten. Ook zij alvast op het parcours wat ze volgend jaar tegenkomen op de Paralympics. Toch kon het niet alle toppers in de paratriathlon verleiden naar de Japanse hoofdstad af te reizen. Jetze Plat bijvoorbeeld heeft er bijna een maand hoogtestage in het Italiaanse Livigno op zitten. Zijn ultieme doel is heus titelprolongatie in Tokyo, maar voor dit seizoen ligt de prioriteit bij het WK Lausanne en het WK handbiken in Emmen. In oktober vliegt Jetze wel naar Japan om het parcours te verkennen.

Kan er zondag gezwommen worden in Tokyo?

UPDATE: Juist toen we klaar waren met deze WTJ kwam het bericht binnen dat de Paratriathlon wordt omgezet in een duathlon. Oorzaak is de hoge concentratie E-coli in het zwemwater van Odaiba Park. Het gaat hier wel om hetzelfde zwemparcours als eerder deze week in het Test Event. Over het algemeen is E-coli niet gevaarlijk, niet schadelijk voor de gezondheid. Anderzijds moet de bacterie ook niet op verkeerde plaatsen in het lichaam terecht komen. Dan is blaasontsteking een veelvoorkomende aandoening. Het nieuws is vers van de pers (Sanne wees ons erop) en laten we hopen dat het geen consequenties heeft voor de Mixed Relay van zondag.

Het blijft niet bij Tokyo alleen dit weekend. Ironman is ook weer lekker druk met op zaterdag de Ironman in het Zweedse Kalmar en op zondag de Ironmans Kopenhagen en Mont Tremblant. Laten we de races even doornemen.

Zilveren Ironman Kalmar

Het Zweedse Kalmar viert het feit dat voor de 25e keer een hele triathlon wordt gehouden. Geen zilveren Ironman jubileum, want pas sinds 2012 heeft Kalmar de Ironman-gekte te pakken. Maar dan ook werkelijke gekte. Wat in Zweden aan de finishlijn gebeurt, kan nergens. De Scandinaviërs raken door het dolle heen als speakers als Paul Kaye het vuurtje nog meer opstoken. Het is kortom dé party-finishlijn van de wereld. Of het Giulio Molinari, Boris Stein of oud-winnaar Clemente Alonso is die als eerste de Magic Carpet zal bereiken is de vraag. Zij zijn de favorieten in deze zilveren uitgave. In totaal doen 24 Nederlanders (twee minder dan vorig jaar) mee in Kalmar, een stadje gelegen tegenover het eiland Öland. Bekende namen zijn David van Oosten, Waldo Duin, Jan van Loenen, Tiny Hol en – baardmannetje – Alphons Stevens. Ik kom trouwens hieronder nog terug op Triathlon Baardmannetje.

IM Kopenhagen met Pleuni Hooijman

Wist je trouwens dat Kalmar en Kopenhagen maar 320 kilometer uit elkaar liggen? Geen wonder dat Paul Kaye ooit beide wedstrijden in hetzelfde weekend bijwoonde. De Deense hoofdstad is met Tallinn de enige Capital City van een land waar een Ironman wordt gehouden. Ooit deed kroonprins Frederik mee in zijn eigen stad/land. Is het in Kalmar de beurt aan de mannelijke profs, dan zijn een dag later in Kopenhagen de vrouwen aan de beurt. Met The Big Three uit Denemarken aan de start, kan het evenement al niet meer stuk. Niet eerder stonden Michelle Vesterby (2x gewonnen), Camilla Pedersen (1x gewonnen) en Helle Frederiksen in dezelfde wedstrijd tegenover elkaar. Saleta Castro doet mee, net als Corinne Abraham (vorig jaar snelste in Kalmar), maar topfavoriete is toch wel Anne Haug. Tussen al dat geweld mag Pleuni Hooijman namens Nederland en Team4Talent de vaderlandse eer hoog houden. Pleuni wil de ’troubles’ die ze had op het NK Klazienaveen zo snel mogelijk van zich af sporten. Ze voert een afvaardiging van liefst 61 (!) Nederlanders aan, dat zijn er twintig meer dan het recordaantal van vorig jaar. Naast Pleuni zijn Florian Duterloo, Lionel Wille, Tom Jong en Mark Schoonhoven (28e hele!) bekende namen, met respect voor alle andere landgenoten uiteraard. Maar die komen aan bod vanaf zondag in de einduitslag. Is Kalmar aan de zilveren uitgave toe, Kopenhagen viert het eerste decennium feestje.

Last but not least de Canadese Ironman in Mont Tremblant. Editie acht. Hier zowel profs bij de mannen als vrouwen. Canada kijkt met name uit naar het duel tussen Cody Beals en Lionel Sanders. Bij de vrouwen kon ‘onze’ Lenny Ramsey wel eens voor een verrassing zorgen. Zij is enige Nederlandse triatlete.

Tien Nederlandse Inferno-gangers

Dat is in de loodzware Inferno Triathlon in Zwitserland wel anders. Elf dappere helden wagen zich aan het avontuur van 3 kilometer zwemmen, 100 kilometer wegfietsen, 30 kilometer mountainbiken en 25 kilometer lopen tussen Murren en Schilthorn. Twee fietsen meenemen dus. De Inferno-dutchies noemen we alvast alle acht: Raymond Beeren, Arne en Sjoerd Botter, Peter Errens, Bob Martens, Pieter Coen Ouwehand, Harco Schaafsma, Eric van de Meent, Stefan van Neervan, Elmar van Deijck en Claudia Striekwold.

Verder zijn Yvonne en Per van Vlerken naar het Cologne Triathlon Weekend en is een behoorlijk sterke delegatie crosstriatleten op de Xterra Germany aan het Zittau-meer. We noemen Arie de Jong, Joep Staps, Silvia Brouwer, Lex Kiewied, Tibor Gijssen, Alex Kling en Marcel Swart onder anderen. Er staan Nederlanders (Els Visser o.m.) aan de start in Immenstadt, in Hanau, in de PolskaMan en in Stavanger. Marco Akershoek doet de Hongaars ETU-Cup race in Kercskemet.

 

Triathlons Rutbeek en een nieuwe in Giesbeek

En laten we toch vooral niet onze Nederlandse wedstrijden vergeten. Zaterdag een zwemloop in Scherpenzeel, zondag de Rutbeek triathlon van Enschede met voor het eerst een 1/3e afstand (Oud Gastel is niet langer uniek in het land). Aan die afstand doen onder meer Tom Oosterdijk, Anne Zijderveld en….Daan Schouten mee. De kwart in en rond het Rutbeek-recreatieterrein kent ook veel prominente deelnemers: Dirk Wijnalda, Han Peter Lucas, Eva Janssen en Rudi Bissels onder meer. De dag begint met een ouder-kindrace om 9.30 uur. De 1/3e start een uur later en een jeugd- en juniorenestafette race sluit vanaf 15 uur de altijd gezellige Rutbeek-triathlon af. Ruim 300 deelnemers doen mee en vanaf morgen draait vanaf de site van de organisatie een liveblog waarop de opbouw en de wedstrijddag te zien is.

Een nieuwe triathlon zondag in Giesbeek, een waterrijk gebied in Gelderland tussen Arnhem en Doetinchem. De A&D Totaal Triathlon begint zondag om 10 uur met een mini-triathlon, om 11.30 uur start de 1/8e afstand, de trio’s tenslotte gaan om 13.30 uur te water. Na de prijsuitreiking treedt DJ Jules op. Het parcours ligt op recreatieterrein Rhederlaag waar liefst 350 hectare wateroppervlakte is. Initiatiefnemer Tony Ashek zegt dat de triathlon is voortgekomen uit de populaire bootcamp trainingen. Welkom in de triathlonfamilie.

Baardmannetje nog even terughalen

Zoals gezegd, troffen we bij het ‘terugbladeren’ nog een wedstrijdje aan, die we al vijf jaar over het hoofd zien. De Triathlon Baardmannetje in Oostvoorne aan de Noordzeekust. Met oud-winnaars als Edo van der Meer en Robert de Korte hadden we beter moeten weten. De lustrumeditie was al op 23 juni. Ze werd gewonnen door Dolfijner Wouter Dijkshoorn voor TVS-ers Roel Linde en Theo Kraaijenbrink. Beste vrouw was Joanne Groeneveldt met de Zeeuwse triatletes Chantal Koole en Nicole Wondergem op de plaatsen twee en drie. De Zarbries vormden het beste trio. De mini-afstand ging naar Piet Klaaijsen en Melissa de Bruin. Baardmannetje doet me aan mijn eigen kin denken, daar groeit nu ook haar. Maar dat heeft een (filmische) reden.

Izegem en Halle

Is 15 augustus de vaste wedstrijddag voor Embrun geworden, in België waren er zelfs twee wedstrijden. In Izegem werd de traditie in ere gehouden met onder meer de kwart afstand. Een puur Belgische aangelegenheid met Sven Vandenbroucke en Charlotte Deldaele als verdiende winnaars. Nederlanders konden geen vrij krijgen, onze goede vriend Bart Colpaert was er wel. Topwedstrijden laten zijn lichaam helaas niet meer toe: evengoed werd de oud-Almere winnaar nog 42e. Het zwemmen werd vanwege blauwalg in het Kanaal van Izegem verplaatst naar Gavers in Harelbeke. En de zwaar bezette duathlon van Halle werd gewonnen door Angelo Vandecasteele, die twee andere kanjers Seppe Odeyn en Jan Petralia zijn hielen liet zien. Bij de vrouwen namen de zusjes Maurine en Margot Ricour mede-favoriete Lotte Claes in de tang. Maurine won, Lotte werd tweede, Margot derde. Halle is als duathlon een aanrader, ook voor de Nederlanders.

Veel plezier dit weekend op de wedstrijden en als je tijd hebt, afstemmen op Eurosport van 12.30 tot 13.30 uur. Met natuurlijk onze Ruud weer op z’n post, genieten van topsport van de bovenste plank zoals de afgelopen nachten 22.000 Nederlanders en Belgen al deden. En dat is voor nachtelijke uitzendingen uitzonderlijk veel. Ter illustratie: naar de Binck Bank Tour keken overdag 17.000 mensen. Hoezo triathlon niet populair?

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.