Supersnelle Ironman Kalmar; Kritische noot op Tokyo; Inferno met Heleen, Claudia en Bob – WTJ 1260

ZATERDAG – De zaterdag vordert, de uitslagen en wedstrijdverslagen druppelen binnen. Ironman Kalmar was er vroeg bij. De Zweedse wedstrijd ging dan ook extreem snel. Zwem- en fietsrecords werden gebroken en aan het eind van de rit doken liefst zeven triatleten onder de magische 8 uur barrière. Dat was in 25 jaar Kalmar nog nooit vertoond.
Toegegeven, recordtijden moet je op Ironman-races altijd met een korreltje zout nemen. De zwemtijd van de Zweed Alexander Berggren bijvoorbeeld was 43.50 minuten, dat neigt naar een te kort zwemonderdeel. Tegelijkertijd is het leuk om op die manier de heles met elkaar te vergelijken. Het was vandaag Boris Stein, die zijn startbewijs voor Kona verzilverde met een klinkende overwinning. De Duitser staat vooral bekend om zijn reeks zeges op 70.3 IM-races (negen in totaal), maar hij won ook de Ironmans Zwitserland en Nice al eens. Die zeges dateren echter alweer van 2014 en 2015.

 


Berggren hield de leiding niet lang vast. Eerst Giulio Molinari, daarna oud-Maastricht winnaar Igor Amorelli en intussen ook de latere podiumwinnaars kwamen op het winderige parcours naar voren. Boris Stein moest van ver komen, hij lag in het water dik vijf minuten achter. Het duurde even voor de Germaan z’n juiste cadans te pakken had, maar halfkoers had hij alleen Amorelli nog voor zich. Toen ook die gelost was, ging het vol gas naar de tweede wisselzone. Een 4.03.08 is de zevende tijd ooit gerealiseerd. Alleen fietsbeesten als Andrew Starykowicz en Cameron Wurf waren ooit sneller. Als de afstanden kloppen tikte Boris – Boom Boom – Stein een gemiddeld van bijna 45 in het uur aan. Was het fietsonderdeel voor de Duitser, de Fransman Denis Chevrot gaf een sterk staaltje marathon lopen weg. Zijn 2.44.06 over de 42 kilometer was nooit eerder vertoond in Kalmar. Het bracht de Fransman vanuit ogenschijnlijk kansloze positie naar de tweede plek op minder dan twee minuten van winnaar Boris Stein. Het brons ging vier minuten later zeer verrassend naar de Deen Matthias Petersen. Voor zover we kunnen nagaan zette hij de snelste debuuttijd ooit neer. Het is toch ook wonderlijk, dat je 2.47 uur loopt en toch nog gepasseerd wordt in de strijd om de tweede plaats. Matthias zat er niet mee. Dolblij bereikte hij de Magic Carpet en de kolkende Zweedse massa, die hem hartstochtelijk binnenhaalde als eerste Scandinaviër. De beste Zweed kwam trouwens pas op een dertiende plaats binnen: Erik Holmberg. Oud-winnaar Molinari zakte door het ijs: hij werd pas zestiende pro.

Nederlanders in Kalmar: Peter en Emy tweede


De vrouwenrace was agegroup-only. Daar wel Zweedse winst met Jessica Fridlund in 9.44.45 uur. De Tsjechische Lucie Snebergerova werd drie minuten later tweede, een tweede Zweedse Isa Larsson, vijf minuten later, derde. Uiteindelijk gingen 21 Nederlanders van start in Kalmar, een mooi aantal. Het eerste terug kwam Mark van Ooij op een 116e plaats in 9.34. Ook Marnix Reedijk en Waldo Duin doken onder de tien uur. Voor routinier Waldo betekende dat tevens een negende plaats M50. De beste prestatie kwam op naam van Peter van den Bent uit Vlaardingen. Hij was de nummer twee bij de M55 en mag nog hopen op een slot voor Kona. Mogelijk geldt dat ook voor de Tilburgse Emy Theunissen, die tweede F25 werd en zelfs zeventiende in totaal. De atlete, werkzaam bij de KNAU was klaar in 10.34.49 uur. Met Jan van Loenen als 12e M55, met Tom de Wilt als 15e M18 en met Tiny Hol als 14e F50 zaten de Nederlanders her en der van voren. Hieronder het reeds gefinishte lijstje Nederlanders in Kalmar. Morgen komen er nog eens 61 namen bij in Kopenhagen!

M:
116.Mark van Ooij 9.34.02
200.Marnix Reedijk 9.54.29
202.Waldo Duin 9.54.39 (9e M50)
335.Rene de Vries 10.22.03
371.Peter van den Bent 10.27.44 (2e M55)
375.Tom de Wilt 10.27.57 (15e M18)
520.Gert Jan van den Berg 10.51.11
600.Nicolaas Dantuma 11.02.51
611.Michiel Kroese 11.06.37
618.Jan van Loenen 11.07.16 (12e M55)
705.Michel Dekker 11.18.56
741.Peter Hoogwerf 11.22.40
977.Alexander Eggenhuizen 11.51.08
1146.Sipke Moes 12.21.12
1243.Alphons Stevens 12.40.42
1586.Mark Potze 14.15.43
DNF David van Oosten
V:
17.Emy Theunissen 10.34.49 (2e F25)
176.Tiny Hol 12.25.42 (14e F50)
275.Madelon Stol 13.30.01
DNF Anouk Timmer

Tokyo moest al twee aanpassingen doen in wedstrijdschema


De derde dag in Tokyo zit erop. Voor de paratriatleten was het niet direct een kwalificatiemoment, wel de test op het Olympische parcours in Odaiba Park. Een mislukte test, want door de (plotse?) aanwezigheid van de E-colli bacterie in het zwemwater, werd de race omgezet in een run-bike-run. De hele week staat de waterkwaliteit van in de Odaiba Baai al ter discussie. Dat begon al bij de open water zwemmers en nu dus ook in de triathlons. Een watertemperatuur van dik 30 graden doet er ons inziens ook niet goed aan. Goed het mag dan overmacht zijn, maar het is wel de tweede keer deze week dat de ITU de plannen moet aanpassen. Eerder werd de vrouwenwedstrijd met vijf kilometer ingekort vanwege de bloedhete omstandigheden op de vroege donderdagochtend.
We zullen bij terugkeer triatleten, begeleiders en direct betrokken eens vragen naar hun ervaringen met het Olympisch parcours, maar de constatering een maand geleden van het IOC dat de Japanse organisatie de zaakjes al goed op orde heeft een jaar voor de Spelen delen we wat betreft triathlon die constatering nog even niet. Afwachten hoe het vannacht om 1 uur eraan toe gaat bij de Mixed Relay.

Heleen en Claudia in top tien van Inferno Triathlon Zwitserland


Voorlopig even afsluitend met de Inferno triathlon tussen Murren en Schilthorn in Zwitserland, u weet wel die bizarre race met vier onderdelen: zwemmen, fietsen, mountainbiken en hardlopen. Heleen de Hooge-bij de Vaate heeft de smaak van de pittige uitdagingen te pakken. Na Extreme Swissman volgde de Inferno en volgend jaar dus de Norseman. Heleen werd vandaag vijfde, een uurtje na de Zwitserse winnares Petra Eggenschwiler. Tweede was Alexandra Zürcher en Sabine Stalder. De 11.12 uur van Heleen was mooi, de 10.10 uur van Petra super. Maar ook Claudia Striekwold mag trots zijn op haar prestatie. De Eindhovense debuteerde met een achtste plaats in 11.55 uur. Twee Nederlandse vrouwen in de top tien van de Inferno, het was nog niet eerder voorgekomen.
De mannenwinst ging naar Samuel Hurzeler in 8.49 uur. De Zwitser versloeg zijn landgenoten Ramon Krebs en Sami Götz. Beste Nederlander was Limburger Bob Martens. Hij keerde terug in competitie in Maastricht en maakte dit nieuwe uitstapje, resulterend in een 39e plaats in 10.58 uur. Gelderlander Eric van de Meent volgde vijf minuten later als 42e. De komende tijd meer over de Inferno triathlon-ervaringen van onze toppers.

Nu sluiten we even af, zodat we vannacht nagel bijtend de Mixed Relay kunnen volgen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.