Hollandse successen in Weisswampach; Enschede; Xterra Zittau; Marco; IM Mont Tremblant – WTJ 1263
ZONDAG – Quizvraagje. Waar werden dit weekeinde de meeste podiumplaatsen door Nederlanders behaald. En dan bedoelen we buiten de landsgrenzen. Het antwoord luidt: in Luxemburg. De 24e editie van het Wämper du- en triathlonweekend was uitermate succesvol voor onze landgenoten.
Het begon zaterdag al met de juniorenraces. Niet iedereen was dus in Enschede. In de juniorenrace finishten Jesse Cuijpers en Syb de Jong op de plaatsen twee en drie achter de Belg Antoine Vandenbroek Lucas Goené klasseerde zich als achtste. De volle winst ging naar Marije Hijman. De Boskoopse draaide een puike race. Willemijn Fuite deed lekker mee op een derde plaats en ook Langstraat-teamgenote Soo Yin van Noorloos deelde met een vijfde plaats in de vreugde. In de lagere jeugdcategorieën waren het broer en zus Stijn en Hilde Koole als beste Nederlanders op resp. een achtste en twaalfde plaats. De Team Relay werd vervolgens overtuigend gewonnen door RTC Brabant met ‘aan boord’ Marije Hijman, Jock van Bragt, Syb de Jong en Kim Lahaije.
Duathlonwinst Rody, triathlonwinst Koen en Sophie
Zondag de tweede dag hadden de Belgen hun T3-series, waarvoor jaarlijks een uitstapje naar Luxemburg wordt gemaakt. In Weisswampach – een race die al sinds 1996 wordt gehouden – won de sterke Portugees Alexandre Montez de D1-divisie voor Christophe de Keyser en met Tim van Hemel op een derde plaats. Twee Nederlanders: Victor Goené scoorde een 22e en Bas Diederen een 33e plaats. In de D2-klasse was het Lukas Bosmans, die won. Zeeuw Ruben Martens bleef net buiten de top tien: elfde. Vervolgens was het Oranje boven. De promo-triathlon had als podium Koen Hijman, Ben Muller en Jock van Bragt met Sam Kraaijeveld en Patrick Dekkers op de plaatsen vier en vijf. Fraaie zege voor Sophie van der Most op deze sprint afstand, Kim Lahaije werd derde. De Nederlandse overmacht was het grootst op de duathlon met de plaatsen 1, 2 en 3 voor Rody Kroon, Jaimy Voogt en- coach van het hele spul – Armand van der Smissen. De duathlon en triathlon liepen parallel, een mooi concept omdat de tijden ongeveer hetzelfde waren. Ideetje wat vorig jaar ontstond toen de blauwalg de kop opstak en Armand de handreiking deed.
Rutbeek Enschede
Over Enschede hadden we het al, zij het dat de kwart triathlon toen nog niet helemaal binnen was. De masters speelden wel een prominente rol met zowel Dirk Wijnalda als Eva Janssen als 40-plus overall-winnaars. Dat er overigens geen overall-podium was, werd door Eva nog eventjes fijntjes aangehaald. Het is altijd wat met die categorieën, zullen we maar denken. Zelfs de 50-plussers zaten kort. Rudi Bissels werd achter de Belg Aurelian Gheerardyn vijfde en Janet ten Kate achter Eva en Renate Post derde. Beste trio-team was Existence is Pain op de kwart en MST Spoedeisende Hulp ‘spoedde’ zich naar de winst op de 1/8e. Amsterdammer Hans Huisman en de Lommelse Jolien Vanendert wonnen die 1/8e en tenslotte nog de aanvulling dat het winnende team van GVAV Rapiditas in de ploegentriathlon bestond uit Olaf Jan en Hugo Jan Bosscher alsmede Ivor Feunekes. De hoofdfoto van deze WTJ is de finish van de beduusde winnaar op de 1/3e afstand, Daan Schouten.
Arie de Jong beste master XTerra Germany
Het was ook het weekend van de XTerra Germany. Aan de O-See in Zittau is de wedstrijd een begrip geworden. Het EK was er al eens en als XTerra trekt de wedstrijd altijd de Europese top. Bij de pro’s maakte Arthur Serrieres zijn favorietenrol waar. De Fransman klopte Jens Roth uit Trier, dankzij een sterker loopnummer. De derde plaats ging naar de Tsjech Lukas Kocar, zoon van triathlontopper uit de beginjaren Tomas Kocar. Beste Belg was Geert Lauryssen op een 13e plaats. De Nederlanders kwamen nog te kort op met het zwemmen en mountainbiken. Van de 27 deelnemende pro’s eindigde nationaal kampioen Joep Staps op een 22e plaats en Alex Kling op een 24e plaats. Ze deden zo’n 20 minuten langer over de drie afstanden. Bij de vrouwen ging Helena Erbenova in extremis de Française Loanne Duvoisin voorbij. Dat gebeurde na een boeiend duel tussen beide specialistes. Ver daarachter eindigde de Duitse Ladina Buss als ‘best of the rest’. Nederlandse vrouwen deden niet mee. Roth en Buss kroonden zich tot Duitse kampioenen. Bij de agegroupers viel Nederland wel in de prijzen. Arie de Jong won de M45-klasse, eilanders Lex Kiewied en Casper van de Kamp zevende in respectievelijk M35 en M55, Ralph van Dijk negende M45 en Marcel Swart tiende M50. Marcels echtgenote Silvia Brouwer was de nummer zes in de sterk bezette F40-categorie.
Marco als 37e in sprintfestijn Hongarije
De uitslagen van de ETU Cup in het Hongaarse Kecskemét kwamen pas vanavond binnen. Marco Akershoek rapporteerde al wel dat het een close-race was. ,,Bijna het volledige veld kwam gezamenlijk van de fiets op een racebaan als parcours. 45 kilometer per uur gemiddeld. Ik wisselde aan de staart van de groep en het lukte maar niet naar voren te komen. Kostbare seconden verloren. En het was toch vooral secondenspel.’’ Toch kwamen de twee grote favorieten ook als eersten aan het finishlint. De Fransman Nathans Grayel won voor de Ier Constantine Doherty. De derde plaats ging naar de Israëliet Roee Zuaretz. Anderhalve minuut verstreek toen Marco binnenliep. In dat korte tijdbestek waren dus al 36 mannen gefinisht. De top drie bij de vrouwen bestond uit de Italiaanse Ilaria Zane, de Nieuw-Zeelandse Anneke (Gomez-)Jenkins en de Britse Sian Rainsley.
Je kunt niet overal triatleten naar toe sturen. De ETU Junior Cup in het Slovaakse Zilina moest het bijgevolg zonder Nederlanders stellen. Winnaars waren de Rus Denis Kolobrodov en de Tsjechische Alzbeta Hruskova.
Nog zo’n snelle Ironman: Mont Tremblant met Cody en Carrie
De Ironmans logen er niet om dit weekeinde. Liefst acht mannen doken onder de acht uur (zeven in Kalmar, eentje in Mont Tremblant) en drie vrouwen braken de negen-uurs barrière. De Canadese Ironman was de allerlaatste kans voor de pro’s om het WK Hawaii te bereiken. Het duel op papier tussen Cody Beals en Lionel Sanders werd praktijk. Beide kemphanen waren te sterk voor de rest. Lang leek The Colonel het te gaan maken, maar de sluwe Beals kwam hem toch nog voorbij. Hoe fel ook de strijd, beiden zullen op het WK in Hawaii te vinden zijn. Cody dook dus onder de acht uur: 7.58.34 uur. Lionel bleef daar boven met 8.05.38. Daarna duurde het even voordat Nathan Killam er een Canadese clean sweep van maakte. De nummer drie deed achteneenhalf uur over de Ironman. Bij de vrouwen was geen kruit gewassen tegen de Australische Carrie Lester met een winnende tijd van 8.48.26 uur. Daarna volgden twee Amerikaanse triatletes: Sarah True in 9.04.31 uur en Jodie Robertson in 9.16.16 uur.
Met al die snelheden op de lange afstand, met de vreugde om de laatste Hawaii-tickets met de vreugde en teleurstellingen in Tokyo, sluiten we deze WTJ af. Tot morgen!