Korte terugblik Tokyo; IM Kopenhagen met Pleuni; Inferno; Giesbeek, Enschede, Allgau voor Els – WTJ 1262
ZONDAG – Toneelspelers gebruiken de uitdrukking vaak: een slechte generale is een goede uitvoering. Laat dat het uitgangspunt worden van TeamNL na de vier dagen Tokyo, waarin Oranje terugkeert met een 17e plaats voor Rachel Klamer en een dertiende met het team in de Mixed Relay. Iedereen weet dat er werk aan de winkel is, daar hebben we dan ook nog 12 maanden de tijd voor. De zevende positie in de ITU-kwalificatie ranking zijn we niet kwijt geraakt. Andere teams (Italianen, Belgen) naderen wel, maar we lieten de Zwitsers en Canadezen bijvoorbeeld weer achter ons. Het was ook een mentale strijd zondagnacht daar in Japan. Want ook in de ogenschijnlijk kansloze positie zijn Maya (die een slechte wissel zwemmen-fietsen kende), Marco, Rachel en Jorik blijven knokken om elk plekje. Elke positie telt en zal bepalend zijn voor een nieuwe reis naar Tokyo, zomer 2020.
Tim Don in World Cup en op de Spelen volgend jaar?
De World Cup paratriathlon werd dus wel omgezet in een run-bike-run of wheelchair-handbike-wheelchair zou je wilt. Blijft toch een vreemd zaakje die waterkwaliteit in de Japanse binnenwateren. Niemand die ons kon uitleggen, waarom de paratriatleten wel en de ‘gewone’ triatleten geen last zouden hebben van de E-colie bacterie. Uitgangspunt zal toch zijn dat de organisatoren gaan werken aan een betere waterkwaliteit, voor zover dat mogelijk is. Drie Britse, drie Amerikaanse, twee Canadese, een Russische en een Koreaanse overwinning. Dat was de oogst van deze World Cup paratriathlon, waarbij Tim Don zijn debuut maakte met Dave Ellis in de categorie visueel gehandicapten.
Over naar de andere races. Ironman Kalmar hebben we gisteren behandeld. Met Mark Potze in iets meer dan 14 uur waren de 18 gefinishte Nederlanders binnen. De Fries David van Oosten, tevoren een van de kanshebbers om beste landgenoot te worden, stapte bij de marathon uit. Een andere Fries denkt dit weekend helemaal niet aan uitstappen. Stefan van der Pal traint volop voor Zijn Elfstedentocht volgend jaar. Dat kan hij thuis in zijn Endless Pool in de garage, maar dit weekend stond er een aaneengesloten zwemtraining in de Friese wateren op het menu. Die heeft Stefan goed doorstaan.
Anne Haug verpulvert parcoursrecord Kopenhagen
Kalmar en Kopenhagen zitten altijd in hetzelfde weekend. De Zweden zaterdag, de Denen zondag. Het werd een dubbele Duitse victorie, want na Boris Stein was het in de Deense hoofdstad Anne Haug die een magistrale race bekroonde met een krankzinnige eindtijd: 8.31.32 uur. De nummer drie van Hawaii werd in het natte Kopenhagen gevolgd door twee Deense favorieten: Camilla Pedersen in 8.49.23 en Maja Stage Nielsen in 9.02.49 uur. Tegen dit geweld kon Pleuni Hooijman niet op. Toch deed de Team4Talent-atlete een goede race. Als achtste kwam de voormalig roeister uit het water, fietsen schoof ze twee plaatsen op naar zes al moest ze op de marathon op het laatst nog één plaatsje prijsgeven. Simona Krivankova liep dan ook wel een erg snelle marathon. Na 9.21.44 uur was de klus geklaard. Prima prestatie, al is Anne Haug van een andere planeet natuurlijk. De Duitse maakte de stap uit het ITU-circuit al moeiteloos. Hawaii ging goed en wellicht moet Daniela Ryf dit jaar in Kona echt vrezen voor Anne. 51.04 bij het zwemmen, een waanzinnige 4.37.28 op de fiets en een marathon van 2.57.26 er achteraan. Je moet het maar kunnen. De over-all winst was nog wel voor een mannelijke agegrouper. Ook hier Deutschland über Alles met Philip Herber finishend in 8.19.14. Er volgden nog de Denen Lars Dyrholm en Jaco Aagaard Ernst, maar daarna was het toch echt Anne Haug als vierde overall. Het Wünderbar schalde over het plein van Kopenhagen!
Heleen, Claudia en de anderen in die gek zware Inferno
Stefan doorstond zijn zwemtest. Goed doorstaan hebben ook de meeste Nederlanders de Zwitserse klassieker de Inferno triathlon. Het was er vooral Girlpower met Heleen de Hooge-Bij de Vaate op een vijfde plaats tevens beste master en Claudia Striekwold op een sterke achtste positie en vijf in haar agegroup. Beide vrouwen ligt dit pittige werk wel. Anderzijds waren ze allebei onder de indruk. Heleen: ,Wat een race. 3 kilometer zwemmen in de Thunersee, 97 km. op de fiets met de 2100 hoogtemeters Gross Scheidegg, dan 27 op de ATB met de Kleine Scheidegg en nog eens 25 kilometer berglopen tot de 2100 meter hoge Schilthorn. Dolblij met mijn finish. Prachtige dag, mooi omgeving en dat alles met sterk benen, maakt me gelukkig.’’ Ook Claudia is euforisch: ,,Helemaal op. De meest wonderlijke en zwaarste race, die ik ooit deed. Died for sure, all out.’’ Bob Martens, die als 39e en beste Nederlander finishte is wat korter in zijn commentaar: ,,Lang dagje vandaag.’’ De rij van alle deelnemers werd gesloten door de Rijnsburgse triathlonpionier Harco Schaafsma, die nu ook de Inferno van zijn bucketlist kan halen.
De Nederlanders op een rijtje:
39.Bob Martens 10.58.46
42.Eric van de Meent 11.03.15
62.Sjoerd Botter 11.33.02
94.Pieter Coen Ouwehand 12.15.10
119.Raymond Beeren 12.43.45
142.Arne Botter 13.12.15
156.Elmar van Deijck 13.29.02
180.Harco Schaafsma 14.14.52
Peter Errens DNF
Stefan van Neerven DNF
V:
5.Heleen de Hooge-bij de Vaate 11.12.53 (1e F40)
8.Claudia Striekwold 11.55.35 (5e sen)
Hurzeler zesvoudig winnaar Inferno
Voor de Zwitserse winnaar Samuel Hurzeler was het al weer zijn zesde overwinning op de Inferno. Toch is de Helveet daarmee de Duitser Marc Pschebizin nog niet voorbij. Deze topduatleet van weleer won deze speciale triathlon maar liefst tien keer. Voor Petra Eggenschwiler uit Zwitserland was het na twee tweede plaatsen eindelijk raak: winst in de Inferno is het mooiste wat een Zwitser kan overkomen.

Impression of the Inferno Triathlon on Saturday, August 20, 2011.
swiss-image.ch/Photo by Remy Steinegger
Wouter en Heleen winnen eerste tri/duathlon Giesbeek
In eigen land dan. De zwemloop in Scherpenzeel was vooral recreatief bedoeld en om het 60 (!)-jarig bestaan van zwembad ’t Willaer luister bij te zetten. Zondag moest nieuwkomer triathlon Giesbeek het zwemonderdeel vanwege de waterkwaliteit van de Rherderlaag laten varen. Het evenement werd een run-bike-run. Verder had de Gelderse organisatie onder leiding van fitnessinstructeur Tony Ashek de zaakjes prima op orde. Bij de Giese Kop, waar hij z’n bootcamps houdt werd nog wel gestart, maar niet in het water. Water was er wel in de vorm van regen. Toch schrok dat de vele toeschouwers niet af. Het zal niet bij deze eenmalige wedstrijd blijven.
Wouter Dijkshoorn (specialist kleine triathlons want hij won ook het Triathlon Baardmannetje) was de snelste over de 5/25/2,5-combinatie. Even later volgde Mathijs van Ark op een tweede plaats. Hij was wel samen met Wouter aan de slotrun begonnen. Voor de Groningse topzwemmer Erik Schröder pakte de race even anders uit. Toch werd hij nog derde op een dikke twee minuten van de Dolfijn-man Wouter. Bij de vrouwen kwam Heleen Moes uit Arnhem als eerste bij de finish. Twee minuten langer deed Wychen-winnares Nicole Voet erover en de derde plaats ging naar Lisanne Bruijsten, die Jolien de Gruijter nipt versloeg. Overigens had ook vinzwemspecialiste Nicole Voet liever gezwommen, maar ‘that’s all in the game’. De trio-duathlon werd gewonnen door
Daan Schouten scoort 2 op 2 in triathlons, nu de Rutbeek; toprace Marlene de Boer
Blijft over de klassieke Rutbeek-triathlon ten zuiden van Enschede. In navolging van Oud Gastel voor het eerst een 1/3e afstand in Twente. Korter zwemmen, langer fietsen en lopen. Dat ligt een van origine duatleet als Daan Schouten wel. In pas zijn tweede triathlon won de man uit Almelo opnieuw. 100 procent score dus voor Daan, die zo’n beetje als vijftiende uit de Rutbeek-recreatieplas kwam en vervolgens met de Belg Jeroen de Winter op kop kwam fietsen. Lopend wist Daan deze zuiderbuur snel achter zich te laten, waarna hij met ruim negen minuten voorsprong de zege binnenhaalde. Jeroen bleef tweede al nadere Thomas Hounjet uit Ede met rasse schreden. Daarna werden de verschillen kleiner met Nijmegenaar Job van Leeuwen op een vierde en de Holtense master André Aanstoot op een vijfde plaats. Meteen erachter volgde een ijzersterke Marlene de Boer. De Amsterdamse is op alle fronten Anne Zijderveld de baas. Anne won eerder dit jaar wel de 1/3e van Oud Gastel en draaide met o.m. Hamburg al een zwaar programma. De derde plaats ging naar de Vlaamse Marie Luyckx. De kwart triathlon heeft ook een prima bezetting, getuige het mannenpodium: Dirk Wijnalda heeft de Frysman voldoende verteerd en won, achter hem volgden Han Peter Lucas en trouw deelnemer aan Nederlandse wedstrijden, de Duitser Klaus Schlüter. Mooi om te zien dat Eva Janssen weer eens een wedstrijdje wist te winnen. Ze liet op de kwart Renate Post achter zich. Hans Huisman en Jolien Vanderent.
Niels en Kim op dreef in juniorenrace Enschede
Ook in Enschede de strijd om het jeugd- en juniorencircuit en dus alle talentjes uit het land bijeen. Liefst 64 in totaal. De winst ging in de tijdritformule overtuigend naar Niels van Lanen van TriCan voor Ruben Slot (Triade) en Pim Bakker van Argo. De juniores maakten er een spannende race van. Kim van ’t Verlaat (TVS), Robin Dreyling en Luna de Bruin (beiden TVA) lieten in die volgorde de drie snelste tijden noteren. In de middaguren doen de junioren een teamtriathlon. Die wordt gewonnen door GVAV voor TriCan en TVA. Girlpower op de kidstriathlon waar Lynn Oosterhuis en Lieke Murra de eerste jongen voor bleven. Dat was de als derde aankomende Felix Kouwenhoven. De ouder-kidrace ging naar De Flitsende Nijens. De Rutbeek triathlon begon met regen, maar het klaarde snel op en daarna was het sfeertje op en rondom het grote recreatieterrein als vanouds gezellig. Veel triatleten keerden terug van vakantie en ontmoeten elkaar weer. Intussen snode plannen makend voor de tweede seizoenshelft.
Tot slot wat losse flodders, waar we op terug komen. Marco Akershoek is in de Hongaarse ETU-Cup race van Kecskemet ongeveer veertigste geworden. Het was 1 grote groep die van de fiets stapte en op de racebaan vijf kilometer voluit sprintte. De verschillen waren minimaal, maar korter dan veertigste kwam Marco niet.
Prachtzege voor Els Visser in Immenstadt
Els Visser wint de Allgäu Triathlon, een Duitse klassieker in Immenstadt over de halve afstand. In de aanloop naar haar debuut op Hawaii een mooie opsteker voor de Nederlands kampioene. Tien minuten later pas volgt Anne Reischmann op een tweede plaats. Anna-Lena Pohl wordt derde. Els kwam pas als vijfde uit het water, maar domineerde op de fiets en bij het lopen. De winst bij de mannen ging naar de Australiër Nick Kastelein (ook paar keer in Holten gestart), vijf minuten na hem volgde de Spanjaard Nan Oliveras, derde werd Christian Störtzer. Beste Nederlander: Jan-Roelf Heerssema op een 67e plaats. Grappig: de Duitsers heersten dus wel in de Ironmans, maar niet in eigen land.
Vanavond nog wel meer Kopenhagen en wat verder op ons bordje komt….