Mixed Relay brengt Oranje geen Olympische zekerheid; Fransen winnen Test Event Tokyo – WTJ 1261

ZONDAG – Het zit er op. Vier spraakmakende triathlondagen in de Olympische stad Tokyo. Na de individuele races met Rachel Klamer als enige finishende Nederlandse op een 17e plaats, mocht vannacht om 1 uur Nederlandse tijd het Oranje kwartet opdraven voor het nieuwe Olympisch onderdeel Mixed Relay. Een nummer waar we een paar jaar terug ‘zo maar’ derde van de wereld mee werden en wat sindsdien meer en meer hoofddoel van NTB en TeamNL geworden is.

Natuurlijk hopen we op individuele deelname, maar de kansen in de Mixed Relay worden het grootst geacht. Werden de paratriatleten zaterdagochtend nog geweerd van het zwemwater, gelukkig ging de Mixed Relay normaal door. Al meteen na de start van de 21 teams met als start-triatlete voor Nederland Maya Kingma, was het de Britse Jessica Learmonth, die net als eerder deze week in het water een flink gaatje opbouwde ten opzichte van de Amerikaanse Summer Rappaport en de teams van Portugal en Hongarije. Op de fiets kwamen GB en USA meteen los van de rest te zitten. Tempo goed strak houdend bleven Jessica en Summer vooruit tot en met het lopen. Daarachter ontstond een groep met 15 landen waarbij Maya (die als zesde uit het water kwam, maar een matige wissel kende) en ook Claire Michel namens de Belgian Hammers. Learmonth nam in de slotfase afstand van de Amerikaanse en begon met 15 tellen voorsprong aan de 2 kilometer lopen richting landgenoot Gordon Benson. Van de achtervolgende groep waren het de Fransen en de Australiers die net achter USA aantikten. Lopend gingen Laura Lindemann voor Duitsland en Cassandre Beaugrand voor Frankrijk nog voorbij de Amerikanen. Maya moest op haar tanden bijten om niet te veel tijd te verliezen. Als 16e tikte ze aan bij Marco van der Stel op 1.30 minuut van de Britten. De Belgen deden beter. Zij lagen na de eerste leg op een zesde plaats.

Zo begon de tweede leg met een comfortabele voorsprong voor Team GB en Gordon Benson. Stayeren is in de tweede shift al een stuk minder vaak. Benson reed sterk, maar verloor solo toch tijd. Achter hem formeerde zich een kwartet met de Fransen, de Duitsers, de Amerikanen en – dankzij sterk zwemwerk van Gianlucca Pozzatti – verrassenderwijs ook de Italianen. In een groepje daar achter de Belgen en Zuidafrikanen en helaas knokkend voor wat ie waard was Marco van der Stel, die na het zwemmen nog steeds tegen dezelfde achterstand van 1,5 minuut aankeek. Even later moest Valentin Wernz de rol lossen en zakte Duitsland ver terug. Uit de achterhoede snelt Jelle Geens naar voren, Als de derde wissel daar is, is Team GB nog altijd leider, is change twee voor de Fransen met meteen daarachter Belgie. Hanne de Vet mag haar debuut maken tussen de grote dames. Voor Marco is het een zware opdracht, in z’n uppie het team dichterbij een van de groepjes te halen. Hij tikt als 17e aan bij Rachel Klamer, die voor een al even zware opdracht staat.

Hanne moet in het water lossen bij de Amerikanen en Fransen, ook de taaie Italianen zitten er nog steeds bij. Het koersverloop is lange tijd enigszins saai, doordat de Britten van begin af aan de leiding hebben. Georgia Taylor-Brown – donderdag nog hand in hand met Jessica over de meet – zorgt dat de marge tussen haar en het achtervolgend drietal (USA, F en I) niet kleiner wordt. Spectaculair wordt het nog wel even als francaise Leonie Periault door een onoplettende motard bijna in de hekken gereden wordt. Het loopt gelukkig goed af. Even later hebben de Fransen nog eens pech als Dorian Coninx uitglijdt op de blauwe mat bij aanvang van zijn zwemonderdeel.

De verschillen in de top 4 zijn niet heel groot. Taylor-Brown gaat als eerste lopen, Tamara Gorman (USA) en Leonie Periault (F) volgen en dan is het de nummer twee van eerder deze week Alice Betto als vierde. Hanne de Vet weet de schade redelijk te beperken en komt als zevende door. De Zuidafrikanen verliezen overigens ook terrein, zozeer dat Richard Murray ook vanuit 12e positie aan zijn leg moet beginnen. Periault sluit in de laatste meters zowaar aan bij Taylor-Brown zodat GB nipt voor Frankrijk aan de laatste leg begint. Alex Yee even zij aan zij met Dorian Coninx, die dus even een slippertje maakt. Daarna volgt Ben Kanute als derde. Marten van Riel mag namens de Belgian Hammers als zevende het water in duiken.

 

Coninx maakt zijn foutje in het water snel goed. Alex Yee is niet de allersnelste zwemmer in dit gezelschap dus komen voor het eerst de Fransen en Amerikanen aan de leiding. Vier tellen daarna zit ook Alex Yee op de fiets. Het drietal moet gaan uitmaken hoe de podiumplaatsen verdeeld worden, wat de Italianen (34 seconden) en Australiers (53 seconden) liggen te ver achter. Marten komt als zevende uit het water op 1.25 minuut. Rachel en ook slot-triatleet Jorik van Egdom strijden met de Canadezen en de Spanjaarden om de veertiende plaats. Spanje lijkt de Mixed Relay voor wat betreft de Spelen te laten voor wat het is, want de mondiale toppers zijn niet in Tokyo.  Hamvraag voor TeamNL is, is het genoeg. Mag Oranje op basis van de ITU-ranking zich opmaken voor Olympische Spelen ondanks deze misser op het Olympisch parcours? Het antwoord laat nog even op zich wachten, maar er zal vast enige overredingskracht nodig zijn bij de sportbonzen.

De finale is ingezet met het trio vooraan: Alex Yee voor GB, Ben Kanute voor USA en Dorian Coninx voor Frankrijk. Kanute probeert twee keer weg te komen in de wetenschap dat Yee de beste loper is van het drietal. De Brit wisselt het snelst met Coninx naast zich. Meteen moet Kanute lossen en kunnen de Amerikanen het goud op hun buik schrijven. De Belgen schuiven met Marten – geen hinder van zijn val eerder deze week – op naar de zesde plaats.

Zo eindigt de Mixed Relay toch nog spannend, want Yee en Coninx blijven bij elkaar lopen. Als de eerste loopronde erop zit, wisselt in beeld ook Jorik van Egdom van fietsen naar lopen. In een spectaculaire finish wint Coninx nota bene met een haarlengte van de Yee.

De lange solo van de Britten werd dus toch niet beloond/verzilverd. De Amerikanen worden op 36 seconden derde. Italie vierde op 1.02 minuut en Australie op 1.07 vijfde. Marten van Riel loopt de Nieuw-Zeelanders eruit in de strijd om de zesde plaats. Sterk optreden dus weer van de Belgian Hammers. Richard Murray brengt zijn team zowaar nog terug van een 12e naar een achtste plaats, waarna thuisteam Japan als negende volgt. Door tempo te blijven maken en te focussen keert Nederland terug naar een 13e plaats. Het is geen top acht, maar ook niet in de achterhoede waarin het zich even bevond. Goed herstelwerk van Rachel en Jorik, dat moge duidelijk zijn.

E

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.