Foei watersporters; Giesbeek vertroebeld; Frodo in Immenstadt; Fredrik; Gent WTJ 1264

DINSDAG – Je hebt watersporters en je hebt watersporters. De aanwezigheid van de E-coli bacterie in het zwemwater van de Giese Kop is mogelijk veroorzaakt door illegale poeplozingen van watersporters met (zeil-)boten. De poepbacterie gooide dus haast letterlijk roet in het eten van de deelnemers aan de eerste triathlon te Giesbeek.
De Gelderlander meldde de verontreiniging van het recreatiegebied Rhederlaag, waar borden zijn geplaatst met een negatief zwemadvies. Volgens de Gezondheidsregio Gelderland-Midden is de overgscheiding minimaal. ,,Maar we gaan op veilig’’, aldus de directie. Ook organisator Tony Ashek nam geen enkel risico al was het een moeilijke beslissing. Gelukkig waren alle triatleten onmiddellijk bereid tot een duathlon met de belofte volgend jaar terug te komen. De deskundigen verwachten dat er komende weekeind weer in heel Rhederlaag gezwommen kan worden. Mits de watersporters zich een beetje gedragen. Het wordt mooi weer. Dus ook voor de Gelreman met liefst 28 Frysman-finishers aan de start. Zouden zij allemaal voor de Triple Dutch gaan? En ook mooi weer voor het NK Veenendaal, de triathlons Deil, Anna Paulowna, Doetinchem en Emmeloord. Om er maar eens een paar te noemen. We previewen pas later deze week.
Giesbeek compleet

Over Giesbeek hadden we al geschreven dat de primeur desondanks prima verlopen was. Wouter Dijkshoorn, Mathijs van Ark en Erik Schröder zijn bovendien prima triatleten, die op het eerste podia niet misstonden. En dat gold ook voor het Gelderse trio bij de vrouwen: Heleen Moes, Nicole Voet en Lisanne Bruijsten. Beste masters waren Arnaud Kruizinga en de als vijfde gefinishte Paula van de Pouw-Kuiper. Beste Giesbeker (of is het Giesbekenaar?) was Peter van Beersum op een 51e plaats. De mini-afstanden werden gewonnen door Justin van der Steen, onlangs ook al winnaar van de Henschoter Summer Games. De trio-duathlon werd gewonnen door de Zoefkes. Het team van Diederik Scheltinga, Linda van der Horst en Marcel Gierman eindigde overigens derde. Zij stonden eerder deze week mooi op de foto ook al omdat ze vol lof waren over de organisatie. Wij denken terecht!
Meer over Allgäu triathlon, daar waar ooit eerste EK was

Zoals gezegd, leverde de 37e (!) editie van de Allgäu triathlon een puike zege op voor Els Visser. De Utrechtse globetrotster kan de winst prima gebruiken in de aanloop naar Ironman Hawaii. Roelien de Wolf was op een 40e plaats tweede vrouw. De winst bij mannen ging overtuigend naar de Ozzie met Nederlandse voorouders Nick Kastelein. Zeer bijzonder was ook de Olympische afstand in Immenstadt. Op zijn 38e verjaardag won Jan Frodeno deze afstand. Hij klopte royaal zijn landgenoten Philipp Bahlke en Sven Eckers. Verena Walter was zeventiende totaal en snelste vrouw. Bert Wallet van AV Triathlon was op de 34e plaats beste Nederlander.
Frodo nu ook al goed met de mountainbike?

Toen we de beelden terugzagen van de loodzware Allgäu Triathlon dachten we even dat Frodo zijn debuut op een crosstriathlon maakte. Op het steilste stukje parcours had hij plots een mountainbike in de hand. Het bleek niet de ATB van de groot kampioen, maar van de voorfietser die eigenlijk voor Jan uit moest blijven rijden. De arme man kwam echt niet tegen de puist op. Jarige Jan vond alles best, zijn feestje was al lang begonnen. Hij besloot met tien minuten voorsprong de man een handje te helpen door de ATB in de hand mee naar boven te nemen. De voorfietser ging hollend naar boven. Ook toen viel Frodo amper bij te houden. Mooi dat de 38-jarige Grossmeister de 37e editie heeft gewonnen. Weten jullie trouwens wie de eerste editie won in 1985 toevallig ook het allereerste Europees kampioenschap op de toen wat lang uitgevallen kwart triathlon? Juist, onze eigen Rob Barel. Ongetwijfeld zal Jan met een grote glimlach de wisselbeker bekeken hebben. Jan Frodeno en Els Visser die op hetzelfde parcours, zelfde dag een wedstrijd winnen? Dat mag begin oktober nog wel een keer.

Keep on Rockin’ Fredrik

Hilarisch was het filmpje van de Zweedse triatleet Fredrik Isberg. Tot zaterdag had niemand ooit van de man gehoord, maar tijdens de marathon hield Fredrik halt in een straat waar het meer dan gezellig was met de Zweedse rockband Love & Hate in de voortuin. Fredrik aarzelde geen moment, stond stil, greep de microfoon en vertaalde Neil Youngs klassieker in Keep on running in the Ironman Kalmar. De man maakte indruk op de wijkbewoners, alles werd gefilmd en na het refrein vervolgde Fredrik weer vrolijk zijn weg. Er waren meer atleten, die stopten om mee te doen maar Fredrik – voor al uw bruiloften en partijen – werd gefilmd en haalde de Zweedse media en inmiddels ook de wereldpers. Wat wij dan weer willen weten is: haalde Fredrik ook de finish of was ie voor het zingen de kerk uit? Welnu, onze sympathieke Zweedse rockstar klaarde de klus na een marathon van bijna zeven uur in een eindtijd van 14.53.01 uur. Daarmee keurig 2041e (van de 2647 deelnemers). Klasse.
Chris vierde in triathlon Gent
De naam suggereert dat er vooral ook mannen mee doen, maar de Mr. T-triathlon van Gent is vooral populair omdat er een aparte vrouwenrace wordt gehouden. Liefst 214 triatletes stonden aan de start, vergelijkbaar met de aantallen die Siones vrouwentriathlons in ons land teweeg brengen. Belangrijk verschil is wel dat ook hele snelle triatletes mee doen in Gent. Net als vorig jaar won Amber Rombaut te race. Toen was trouwens Eva Cornelisse haar runner-up en Mieke Suys toen derde. De legendarische triatlete uit Gent – deelneemster aan de eerste Olympische Spelen in Sydney – schoof nu een plaatsje op: tweede. Achter Amber en Mieke was het Estelle Coupin die de derde plaats opeiste. Parallel aan de Mr. T.-triathlon is er toch een mannenwedstrijd. Daarin wel Nederlandse deelname: Chris Steenbakker bood de Belgen goed partij en eindigde als vierde. Het podium bestond uit Dennis Dieussaer, Dries Demeulenaere en Quentin de Vos.
Steratlon
Ook in België voor de 28e keer al weer: de Steratlon in Sint Niklaas. Altijd voor het goede doel, altijd voor de fun. Maar na 27 jaar recreatief, was er voor het eerst ook een wedstrijdelement op de kwart afstand. Nederlanders hebben het dit jaar doornatte evenement nog niet ontdekt. De winst ging naar Niels Vanhove en Lies Maes.
Vanavond weer meer nieuws in een volgende WTJ en tussendoor nog een bijzondere blog van wederom een zeer succesvolle tri- en duatlete, feitelijk een alleskunner. U leest het.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.