Preview NK triathlon Veenendaal; Xtri Stavanger; Twee Poolse heles, 1 Russische – WTJ 1265

WOENSDAG – De Nederlands kampioenschapen triathlon komen eraan. Elk jaar herhaal ik weer dat het jammer is dat triathlon niet zoals wielrennen één weekend vrijmaakt waarop elke triatleet in eigen land kan uitkomen op de nationale titelstrijd. Komende zaterdag is het weer zo ver. In Veenendaal strijdt de senioren en neo-senioren om de rood-wit-blauwe truien.

Nooit de absolute top bijeen op NK’s

Zeker het startveld komende zaterdag op de Admicom triathlon Veenendaal mag er wezen. Toch missen we het kwartet Rachel Klamer, Marco van der Stel, Maya Kingma en – nu ook – Jorik van Egdom nota bene uit Veenendaal. Rachel en Maya sloegen vrijwel elk NK over. En we snappen ze helemaal. De road naar Tokyo is moordend, daar kun je amper wedstrijden zonder ITU-punten bij hebben. Maar toch. Als de Kruijswijken, Van der Poels en Dumoulins van deze wereld jaar in jaar uit trouw acte de présence geven op het wieler-NK, moeten we dat ooit als triathlonsport toch ook voor elkaar krijgen.

Geen Jorik dus als titelverdediger en ook de bronzen medaillewinnaar van vorig jaar Jardy van den Heuvel ontbreekt. Op 9 juni, het seizoen moest nog op gang komen, bracht Jardy openhartig naar buiten dat hij een burn-out had.

Waar het seizoen pas begint voor de meeste atleten, en voor mij ook eigenlijk, ben ik helaas genoodzaakt om die van mij alweer te stoppen.

Na een geruime tijd van vooral mentale klachten, was het voor mij duidelijk dat er iets niet klopte. Mentaal gezien was en ben ik nog steeds uitgeput.. Na een bezoek aan de huisarts werd duidelijk dat ik klachten ondervind van een burn-out, van overbelasting, van overtraindheid. Het is maar net welk naamkaartje je eraan wilt hangen 😉

Voor nu is het tijd om aan m’n gezondheid te denken, en te gaan revalideren.
Nu een flinke stap terug, wat moeilijk is en vooral ook pijn doet. Maar strijdvaardig als ik ben, kom ik sterker terug. Wanneer dat is, dat weet ik alleen nog niet.

Het goede nieuws is dat Jardy weer lekker actief is, zijn studie heeft voltooid en aan de slag is gegaan als Sports Nutritonist en Videa Analist bij voetbalclub FC Den Bosch. Nog belangrijker: hij heeft overal weer plezier in. We zien de Kijani-triatleet ongetwijfeld in komende seizoenen nog eens terug. Bij de vrouwen ligt het anders. De top drie van 2018 is er weer bij. En dus zijn Jony Heerink, Sarissa de Vries en Marije Dankelman de te kloppen dames.

Geen uitgesproken favoriet bij de mannen

Komt zilveren medaillewinnaar Marco Akershoek dit jaar toe aan zijn eerste grote titel? De manier waarop hij Brouwersdam won, maakte indruk. Maar in internationale wedstrijden kent de Ouddorper zijn plaats. Andere oud-medaillewinnaars op NK’s zijn: Donald Hillebregt, Menno Koolhaas, Frank Heestermans, Edo van der Meer, Stephan van Thiel, Sander Berk en…Bas Diederen. De Limburger had vorig jaar al mee willen doen, maar kampte toen met een blessure. Een achtste titel lijkt niet reëel, maar je weet het met Bas nooit natuurlijk. Noemen we verder Thomas Cremers, Youri Keulen, Lars van der Knaap en Joey van ’t Verlaat en we hebben een aardig rijtje favorieten voor een van de twee titels.

(NK 2010 Holten)

Verrassing niet uitgesloten bij vrouwen

Naast het genoemde drietal bij de vrouwen, zijn ook andere kampioenen c.q. medaillewinnaars van vorige NK’s van de partij. Het rijtje: Danne Boterenbrood, Ilona Eversdijk, Anne Zijderveld, Rina Zijgers en – ook terug van weg geweest – Eva Janssen. Vlak verder Eva Cornelisse, Sophie van der Most, Diede Diederiks, Anna Witteveen en Silke de Wolde niet uit.

Buitenlandse inbreng

En uiteraard is er de buitenlandse inbreng vanuit de Teamcompetitie. Niet zozeer bij de vrouwen, wel bij de mannen. De Belgen Tim van Hemel en Lucas van Deynze, de Duitser Yannic Stollenwerk, de Hongaar Andras Czigany en de Syriër Mohamad Masoo niet uit. Veenendaal is verder natuurlijk gevuld met vele series op de kwart en achtste triathlon. Zo’n 1500 triatleten uit het hele land komen er samen. De komende dagen nog meer over de 37e editie en ook over de andere Nederlandse races natuurlijk. Over NK’s gesproken: de komende vier weken is er elk weekend eentje: Veenendaal – Ouderkerk – Almere en nogmaals Almere.

Heles in Noorwegen, Polen en Rusland

Hadden we uit het vorige weekeinde nog wedstrijdjes. Jazeker. Kleinere hele triathlons, zoals de Thor Xtri in het Noorse Stavanger. Geen onderdeel van de Xtreme World Tour, maar zeker zo zwaar. De Noor Christian Bjerkreim won voor het tweede opeenvolgende jaar, nu in 11.47 uur. De Rus Pavel Laputo eindigde tweede, de Brit Calum McIntyre derde.

In Polen zetten ze de Ocean Lava-race in Bydgoszcz gerust op dezelfde dag als de Polskaman. Drie hele triathlons telt Polen, twee ervan waren op 17 augustus. De Polskaman werd gewonnen door Pawel Najmowicz in 9.02.35 uur, beste (en enige) vrouw was Maja Partyka in 15.38.13 uur. Totaal 52 deelnemers. De poging om een wereldrecord in estafettevorm neer te zetten slaagde met 7.27 uur aardig, maar daarbij de aantekening dat niet het team uit vijf Poolse atleten bestond (1 zwemmen, 2 fietsers, 2 hardlopers), dus of Guiness het record meeneemt?

De enige Ocean Lava triathlon over de volledige afsand is in Bydgoszcz. De wedstrijd won het van de Polskaman. Hier waren 211 deelnemers waaronder Nederlander Mark Lodewijks. Als veertiende kwam hij uit het water, na de 180 kilometer Pools asfalt lag ‘Markie Mark’ nog altijd in de top dertig. Maar van een lekker marathon kwam het helaas niet meer. Mark liet een DNF noteren. De winst ging naar de Pool Marek Kowalczyk, die 9.11.49 uur over de hele deed. Op snelheid won Polskaman dus wel. Pawel Mazur was een minuut later de nummer twee en ook de derde man kwam uit Polen: Michal Sowa in 9.19 uur. Beste vrouw was de Croatische Marina Jurjevic in een tijd net boven de 10 uur: 10.01.14 uur. Sabina Bartecka uit Polen eindigde een uur later tweede, de Britse Grazyna Monaghan werd derde.

Nog verder oostwaarts: de Ironstar in het Russische Kaliningrad. Een Russisch, Oekraïnse aangelegenheid. De winnnaars: Nikolay Yaroshenko en Alekseeva Ekaterina. Maar of we daar de triathlonwereld versteld van doen staan?

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.