Geen Donald op NK Veenendaal; Preview World Cup; Anna Paulowna, Deil, Borne – WTJ 1266

DONDERDAG – Wie er niet is, telt niet mee. Zo leerden we dat vroeger al.

Als Marco Akershoek zaterdag Nederlands kampioen triathlon wordt, is dat niet omdat anderen ontbraken. Het gaat altijd om degenen, die er wél zijn. Toch nog even uitleggen waarom er nog een paar andere toppers ontbreken. Gelijk met het NK Veenendaal is immers ook de World Cup Karlovy Vary (Carlsbad) in de Tsjechische Republiek. Het is de tiende World Cup-race en daar vallen nu eenmaal de meeste ITU-punten te verdienen. Marco van der Stel en Jorik van Egdom zijn vanuit Japan vrijwel rechtstreeks door naar deze wereldbekerwedstrijd. Deze week is Donald Hillebregt er nog als derde triatleet aan toegevoegd. ,,Het klopt dat ik Veenendaal als plan B in mijn agenda had staan, mocht ik geen uitnodiging krijgen voor de World Cup. Die kwam deze week alsnog. Tja, dan moet een nationale titel maar een jaartje wachten. Ik ben wel volgende week op het NK sprint’’, aldus Donald donderdagmiddag precies bij het binnenrijden van het Tsjechische kuuroord.

World Cup Karlovy Vary met zes Nederlanders


Bij de vrouwen heeft Nederland ook drie vertegenwoordigers: Quinty Schoens, Rani Skrabanja en Lotte Wilms. Ook voor hen geen Wilhelmus na afloop, hoewel? Als één van hen de wedstrijd zou winnen, klinkt ons volkslied op Tsjechisch grondgebied. En waarom niet hè. In de ITU voorbeschouwing worden de Dutchies niet genoemd, maar dat zegt weinig. De Wereldtriathlonbond beschouwt de Fransen Simon Viain, Felix Duchampt, de Oostenrijker Lukas Hollaus en de Brit Gordon Benson als belangrijke kanshebbers. Vendula Frintova is de ‘home-favourite’ bij de vrouwen met als belangrijkste opponenten Tamara Gorman, Chelsea Burns, Felicity Sheedy-Ryan, Carolyn Hayes and many more….

Ook al vies water in Oude Veer bij Anna Paulowna: RBR

Zondag is het Ironman Vichy, waar we in de vrijdag WTJ op terug komen. We concentreren ons even op de zaterdagwedstrijden. Veenendaal staat immers niet alleen die 24e augustus. Even oud als de wedstrijd van Rob Barel c.s. is immers het Kwartje Triathlon in Anna Paulowna. Nota bene een wedstrijd, die in de beginjaren nog gewonnen werd door Rob. Wat echter in 36 eerdere edities nooit gebeurde is nu helaas wel het geval: een negatief zwemadvies voor het water in jachthaven Oude Veer. Voor het eerst sinds 1982 (pfff toen was ik zeventien!) moet voorzitter Ron Jimmink de wedstrijd omzetten in een run-bike-run. ,,We hebben de laatste testresultaten van de hoeveelheid intestinale enterococcen gerkegen. Gebleken is dat de waarden te hoog zijn. 1295 bij een grens van 400. Het komt tot een primeur waar niemand blij mee is.’’
Het wordt een run-bike-run verdeeld over drie series. De mannen beginnen om 13.15 uur, de vrouwen om 13.20 uur en de teams weer vijf minuten later. Het parcours blijft wel langs de Jachthaven en Kneeskade lopen. Het fietsen gaat door de polders via ’t Zand, Breezand en Afsluitdijk/Van Ewijcksluis. De winnaar vorig jaar waren Joris Boer en Talisa van der Fluit. Door de omzetting is het moeilijk inschatten wie kanshebbers zijn. We noemen Michael Emmerik, Emiel van Tongerlo, Jeffrey van der Park, Rene Hoep en Henk Elbertsen en bij de vrouwen Jeannet Pennings, Renee Woutering en Audrey Breur. En wel of geen zwemwater: de sfeer is altijd goed bij de oudste kwart triathlon van ons land.

32e editie Triathlon Deil: kleinschalig en gezellig


Maar het kan evengoed gezellig zijn in Deil waar zaterdag eveneens de triathlon wordt gehouden. Ook daar een lange traditie: 32 keer liefst. Jeroen Velders verdedigt zijn titel, de winnares van 2018 Nicole Voet is niet van de partij. Favorieten voorts zijn Heleen van Keulen, Johnny van Heel, Cees Verbeek, Tijmen Kooij en Bram van der Wal. De start is in recreatiepark De Rotonde te Enspijk om 14.00 uur voor de hele groep. De polders ten zuiden van Enspijk en Deil vormen het fietsparcours. Het lopen is ten noorden van het Betuwedorp met finish in de Koningsweg.

Run-bike-run Borne, de mooiste/populairste onder de duathlons


Dat duatleten niet halsoverkop naar Anna Paulowna afreizen heeft ook te maken met de zeer populaire run-bike-run van Borne, die zaterdagavond wordt gehouden. Namen? Te veel om op te noemen. Daan de Groot, Daan Schouten, Thijs Wiggers, Alexander Picard, Yennick Wolthuizen, Armand van der Smissen, Roland Besselink, Ann Schoot Uiterkamp, Yvette van Wegen en Rieneke Terink. 200 duatleten in totaal. En dan hebben we het nog niet gehad over de 200 (!) teams en 50 jeugdduatleten. Met recht de mooiste run-bike-run van het land, zeggen ze in Twente. Start en finish zijn op en rond het Dorsetplein in het centrum van Borne. Gelijkertijd worden de zogeheten Melbuuln feesten gehouden, waardoor het altijd gezellig druk is. Wat Holten voor de triathlon is, is Borne voor de duathlon geworden. Het programma begint rond half vijf met de jeugdwedstrijden en loopt tot in de avond door met om 19 uur de start van de vrouwen. Dat duathlon deze week vanwege de afgelasting van de Benny Vansteelant Memorial even in een dipje zat kan, maar is zeker niet te wijten aan de nijvere organisatoren in Borne.

Morgen gaan we inzoomen op die gloednieuwe Gelreman en de andere wedstrijden in het weekend. Dat zijn er al weer meer dan we dachten.

Zibi terug in de sneeuw

Nog een laatste nieuwtje dan? Zibi Szlufcik, mister Challenge Worldwide, heeft nog wat tijd over. Sportief gezien kennen we Zibi vooral als succesvol wintertriatleet met menig medaille op EK en WK. Dat de sneeuw de Duitser lief is, blijkt ook nu hij is aangesteld als nieuwe biathlontrainer van de Duitse skibond. Alleskunner hoor, die Zibi.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.