Preview eerste Gelreman; Emmeloord op snelweg; Doetinchem, Vichy en meer – WTJ 1268

VRIJDAG – Het centrum van de tri- en duathlonsport ligt dit weekend in Midden-Oost Nederland. NK Veenendaal randje Utrecht, Deil, Doetinchem en dus ook die eerste Gelreman in Gelderland. En voorts Borne en de Noordoostpolder/Emmeloord.

En van alles wat. Een nieuwe hele (Gelreman), een nieuwe halve (Emmeloord), genoeg kwartjes, sprintjes en ook duathlons. Eentje bewust (Borne), eentje gedwongen (Anna Paulowna). Vergeet trouwens niet dat Nederland ook massa’s andere evenementen heeft, die veel publiek op de been brengen. Zo waarschuwt Veenendaal voor de vliegshow in Ede vanwege 75-jaar herdenking Tweede Wereldoorlog. Rij dus op tijd weg.

 

Gelreman begint al over zeven uurtjes

Dat zal voor de Gelreman-deelnemers niet opgaan. Zij zaten vanavond al bijeen aan de recreatieplas waar morgen de primeur van start gaat. 145 deelnemers in totaal, een prachtig aantal om mee te beginnen. Passend ook in de sfeer/stijl van de Frysman die ook met beheersbare deelnemersaantallen werkt. En al lekker internationaal ook: Nederlanders, Belgen, Duitsers, Spanjaarden, Britten, Zweden en….Gelderlanders. Frysman Carla van Rooijen is de grote favoriete. Andere bekende namen zijn Angelique van der Linden, Corinne Mocking, Yvonne Troost, Bianca van de Kieboom en Christel Muis. De laatste finishte ook in de Frysman en dat geldt bij de vrouwen ook voor Richelle van Helten, Anneke Ruizendaal, Aafke Smeets, Marije Dirkx en – uiteraard – Willeke van der Zand. Samen met Gert-Jan ten Pierick initiatiefnemer van deze derde hele in ons land. Voormalig official Ton Bloothoofd is aan de organisatie toegevoegd en Evert Scheltinga is ambassadeur van de Gelreman en zal zaterdag ook zijn gezicht laten zien.

Nog geen Evert aan de start dit jaar. Wel genoeg snelle mannen. We noemen Michel Besseling, René Vosters, Koen Rutjes, Taeco Tol, Johnny Manders, Bram van den Bergh, Dirk Londema, Dave van Balkum, Wim Timmermans, Niels Persoon en Jeroen Tiebie. De laatste won vijf jaar geleden de allereerste Frysman, zou de Callantsoger ook hier de primeur meepakken? We weten het ergens zaterdagmiddag. Om 7 uur klinkt het startschot. Aanvankelijk zouden daar de eerste twee Gelderse lange afstandstriatleten bij aanwezig zijn: Bert van der Zwan en Marjan Kiep, beiden deelnemers aan de Holland Triathlon in de jaren tachtig. Marjan was zeer vereerd dat ze nog niet vergeten was in de sport, maar had haar vakantie al geboekt. Afijn, er zullen vast genoeg bijzondere momenten zijn.

Parcours langs rivieren

De 3,8 kilometer zijn uitgezet in de Rijkerswoerdseplas. Geen centje pijn daar met de waterkwaliteit. De Gelremannen (en –vrouwen) gaan voor twee rondes zwemmen. Het fietsen gaat over vier rondes van 45 kilometer over snelfietspaden en openbare weg. De dijken langs de uiterwaarden van de rivieren Nederrijn en Waal. Verkeersluw, zo schrijft de organisatie. Een kleurrijk parcours alleen al door de namen waar de fietsers langs komen: Het Duifje, Boerenhoek, Honderdmorgen, Sterreschans, Zandvoort (maar dan in Gelderland), Bemmel (vroeger nog een triathlon) en noordwaarts naar Arnhem alwaar langs het Gelredome gefietst wordt. De marathon tenslotte wordt afgelegd in het recreatiepark Lingezegen tegen de zwemplas aan. Zes keer komen de atleten voorbij op een zo goed als verkeersvrij parcours. Kuitenbijtertjes zijn twee viaducten. En alles waarschijnlijk bij zo’n 30 graden. De uitdaging ligt daar. Gelukkig is het grot van de 145 triatleten gepokt en gemazeld op de volledige afstand. Mark Schoonhoven bijvoorbeeld komt koud uit Kopenhagen waar hij z’n 29e voltooide. Een week later ligt in Gelderland z’n dertigste al klaar. En Bas Hersbach en Reinder Jan de Groot laten Veenendaal voor wat het is en doen mee aan deze nieuwe triathlon tussen de grote rivieren van Arnhem en Nijmegen. Iedereen heel veel succes.

Noordoostpolder voor eerste keer halve en over snelweg

Zondag is het dan raak in Emmeloord. De Noordoostpolder-triathlon is toe aan de achtste editie. Geloof het of niet, maar ook dit wordt een heel bijzondere wedstrijd. Niet alleen heeft de organisatie het programma uitgebreid met een halve afstand, de deelnemers verkeren ook nog eens in de luxe dat de N50 van Rijjkswaterstaat tussen Ens en Emmeloord autovrij wordt gemaakt voor het fietsonderdeel. ,,En dat op zwart zondag van Oost-Nederland’ schrijft De Stentor. Het is unie, want niet eerder werd een rijksweg afgesloten voor een triathlonparcours. Oud Gastel deed weliswaar een aantal jaren terug hetzelfde met de A4, maar dat was kort voor de weg officieel in gebruik kwam. In beide gevallen was een aanvraag en daarna goede contacten met Rijkswaterstaat het middel om de weg te mogen gebruiken. Daarnaast is de Noordoostpolder triathlon een samenwerking aan gegaan met de TriHartlon voor uiteraard de Hartstichting. De organisatie staat onder voorzitterschap van ervaren triatleet Kerst Beuckens. Het fietsgedeelte wordt onder meer gecoördineerd door de oud-wielrenner Egbert Koersen (kennen we nog van de Batavus-formatie).

De halve gaat om 9 uur van start. Daarna volgen business, sprint, kwart, 1/16e, junior Challenge en om 14 uur de familie Trihartlon. Zwemmen geschiedt in de Urkervaart, fietsen vertelden we al, de N50 en lopen is vanaf het evenemententerrein aan de Marknesserweg. Favorieten op de halve zijn Tjardo Visser, de winnaars van vorig jaar op de kwart Erik Doornbos en Marjan Andringa, Annemiek Willemze, Dez de Eerens, Menno Iedema, Koen Overmars, Tijmen Smit en Jort van Zutphen.

Stroombroek aan 36e editie toe

De tweede zondagwedstrijd is de Stroombroek triathlon in Doetinchem. Veenendaal en Anna Paulowna zijn toe aan de 37e uitgave, Doetinchem doet het voor de 36e keer. De formule is simpel. De achtste begint om 10 uur, de kwart om 10.20 uur. Recreatiepark Stroombroek is the place to be. De kwart leggen vier rondes af tussen Doetinchem en Wijnbergen. Het lopen gaat rondom de recreatieplas Stroombroek voorbij de kabelskibaan en het Landal park. Startlijsten toont de organisatie op voorhand niet, dat maakt het extra spannend zondag. Vorig jaar trokken Tom Havekes en Charlotte Lenting aan het langste (of kortste eind).

Ironman Vichy en meer

Kijken we nog snel over de grenzen dan zijn heel veel Nederlanders nu in het Franse Vichy om mee te doen aan of de Ironman of de 70.3 Ironman. Bijzonder is de groep tiratleten, die werkelijk tienduizenden euro’s ingezameld hebben voor het goede doel: Kika Extreme. Als ze er allemaal zijn, starten 32 Nederlanders op de Ironman. Bekende namen zijn Jeanette Smelt en Brenda Schuurkamp en bij de mannen Izak Hanse, Joep Verhoeven, Roderick van Zuylen en masters Kees Kodde, Corné Klein en Norbert van der Plas.

Tot zover de uitgebreidere previews (gisteren en vandaag) op het weekend. Waar komen de triatleten verder nog in actie? Er zijn heles in Estonia, de Duitse Knappenmann en de Tsjechische Krusnoman. Er zijn ITU-races naast World Cup Karlo Vary in het Roemeense Tulcea (ETU junioren), de African Games in Rabat en de Mediterrean Games in het Griekse Patras. Er zijn halves in Vichy, het Ierse Dún Laoghuire, het Indonesische Bintan en het Amerikaanse Maine en Traverse City (allen 70.3 IM). Er is een Xterra op Hawaii en de bekende triathlon van het Belgische Viersel staat op de rol. Ongetwijfeld zijn we er enkele vergeten. Tot ziens op de wedstrijden!

En voor wie de NRC niet heeft, gauw kopen. Mooi verhaal over Els Visser. We kennen het allemaal, maar het blijft bijzonder. Ook nu ze naar Hawaii gaat.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.