Alles over het NK triathlon in Veenendaal en al een vleugje Gelreman – WTJ 1269

ZATERDAG – Veenendaal staat al 37 jaar synoniem aan triathlon en triathlonbeleving. De 37e Admicom-triathlon was een hete, maar dat wisten we al een paar dagen van te voren. Geen excessen derhalve van zwaar vermoeide triatleten. Iedereen was goed voorbereid en het was ook weer geen 40 graden zoals een paar weken geleden nog. De watertemperatuur lag zo tussen de 21 en 22 graden, niks mis mee.

Dat water werd beslissend in de NK’s. Beide winnaars kwamen namelijk al in toppositie uit het water. Menno Koolhaas samen met Marco Akershoek en Sarissa de Vries samen met Maaike Vooren. Dat het voor Marco en Maaike jammer genoeg minder goed afliep was jammer. Zo drukte de nieuwe Nederlands kampioen Menno Koolhaas het ook uit: ,,Marco werkte ontzettend goed mee, jammer dat hij niet op de tweede plaats kon blijven lopen.’’

Dolgelukkige Menno

Tegelijkertijd was Koolhaas dolgelukkig met het heroveren van zijn in 2016 behaalde titel. Toen in Amsterdam, de doorbraak voor de Amstelvener, nu in Veenendaal in een moeilijk jaar. Begonnen op World Cup-niveau aan de andere kant van de wereld, merkte Menno dat hij niet gelukkiger werd van leven vanuit de koffer. Hij koos voor een paar nationale races – Nieuwkoop, Amsteram NW en Klazienaveen onder andere. Met wisselend succes, maar in Veenendaal liep alles gesmeerd. Samen met mede-favoriet Marco dus weg met een maximale voorsprong van 1.05 minuten. Het lopen kwam er aan. Menno stoof weg, Marco meteen honderd meter achterlaten. Die zag vervolgens de hele bende over zich heen komen. Eerst Youri Keulen daarna Joey van ’t Verlaat en nog twee Squadra mannen Lars van de Knaap en Lucas van Deynze. Mannen die allemaal in de omvangrijke groep van 21 achter het duo aan fietste. Erg actief in de achtervolging was ook topfavoriet Thomas Cremers, maar hij kwam in de voorlaatste ronde ten val en stapte vrijwel meteen uit. Pech voor de man uit Elst. In de slotfase van het fietsen demarreerde Joost Somsen nog. De Eibergenaar ging met lichte voorsprong als derde van start op de vier looprondjes rondom de surfvijver. Niet van lange duur echter, want de Squadra-formatie lag op ramkoers en alleen de Rogelli/TriMates met Joey en Victor Goené konden volgen. Maar vooral Youri Keulen was ‘on fire’. Even leken alle Squadra’s zich met de achtervolging op Menno te bemoeien, maar het was wel degelijk de Limburger, die het zilver pakte met slechts 43 tellen achterstand. Daarna duurde het een minuutje, maar dat was voor Joey van ’t Verlaat nog altijd goed voor brons. Terwijl Menno uitkomt bij de seniores, was het rijtje na hem in zoverre bijzonder dat het allemaal beloftes waren: Youri, Joey, Lars van der Knaap, Lucas van Deynze, Victor Goené, Finn Timmermans, juniorenkampioen Ian Pennekamp en Tristan Olij. Pas de nummer is de 24 lentes reeds gepasseerd: Bram Koppenaal. Marco Akershoek zag zijn aanvalslust niet beloond: hij werd 13e. Ook Pim Venderbosch en Stijn Jansen hadden hun dag niet. Edo van der Meer, Devi Wolthuizen en de broertjes Den Braber vielen uit. VZC-er Vincent Böhm deed het wel goed: hij finishte als elfde. De snelst zwemmer was Menno met Marco er nipt achter, snelste fietser was Joost Somsen, snelste loper Youri Keulen. De medaillewinnaars konden hun geluk niet op. Bij de beloftes was het dus goud voor Youri, zilver voor Joey en brons voor Lars. Bas Diederen liet de race toch lopen.

De Sarissa-show

De vrouwenrace, die anderhalf uur eerder van start ging, was de grote Sarissa de Vries-show. Genadeloos sloeg de Maastrichtse toe op het fietsonderdeel, nadat ze samen met Maaike Vooren uit de surfvijver stapte. De Alkmaarse volgde wijselijk niet lang, het zou zelfmoord geweest zijn. Maaike liet zich afzakken naar de groep erachter met Eva Cornelisse, Jony Heerink, Silke de Wolde en Marije Dankelman. Voor Sarissa maakte het allemaal weinig uit. Zij was weg en bleef weg. Voorsprong van 5 tellen na de wisselzone, toen zag ze dat Maaike niet kon volgen en vervolgens trok de atlete van Ferro Mosae fel door. Van 50 seconden, na 1.20 naar 1.50 en zelfs 2.30 minuut. Er was geen houden meer aan. Redelijk safe kon de kampioene van twee jaar terug aan de herovering van de nationale titel beginnen op het lopen. Dat Eva Cornelisse er nog 40 seconden van wist terug te halen was razendknap van de Kijani-triatlete, die we nochtans tipten als gevaarlijk outsider. Zo bleef Sarissa dus buiten schot en was het uit het achtervolgende quintet Eva die zo maar eventjes titelverdedigster Jony Heerink losliep. Het zou de volgorde aan de finish ook worden. Sarissa en Jony smaakten al eens het genoegen een titel te pakken, voor Eva was alles nieuw. Maar loon naar keihard werken, al sinds het prilla voorjaar. Na Jony werd een tweede Kijani triatlete vierde: Joyce Caro ontwikkelde een even straf looptempo als haar clubgenote. Het resulteerde in een onverwachtse vierde plaats nog voor stadsgenote Ilona Eversdijk van TVA. Trudy Veenstra consolideerde op een zesde plaats, terwijl Marije Dankelman terugviel naar positie zeven maar behield een podiumplaats al was het dan nu brons in de beloftecategorie.

Snelste zwemster Maaike Vooren stapte bij het lopen uit, Anna Witteveen kreeg een lekke band. Silke de Wolde kende een lastig loopnummer en daarmee vrije val naar een 18e plek. Goed ging het voor Kim van ’t Verlaat: negende in totaal, vierde neo en Romy Spoelder en Marije Hijman respectievelijk 11e en 14e. De 59.05 minuut fietstijd van Sarissa de Vries haalde zelfs een groot aantal mannen niet. Eva Cornelisse tekende de snelste looptijd op. Het was weer een boeiend kampioenschap, zelfs zonder een aantal gevestigde namen. Zonder lokale held Jorik van Egdom ook, gelukkig was pa Peter er wel. Hij hielp mee bij de inschrijftafels. Wat goed!

Andere series Veenendaal

In Veenendaal deden zo’n 1000 atleten mee. Dennis van der Spoel en Tanja de Boer wonnen de Olympische afstand recreatief. De kwart afstand ging naar Veenendaler Kees Rosendaal. Esther Hoezen bleek beste vrouw en The Specialists wonnen net als vorig jaar de trio-triathlon en de Trio HandicapNL serie ging naar Thomas Kroese. Uit de drie series 1/8e afstand kwam Johan Christen als snelste tevoorschijn. Ver van voren ook eerste vrouw: Samantha de Bruin. Beste trio daar: Tukkie Tukkie Ede. In alle vroegte ontwaakte Veenendaal met de jeugdseries waarin Mats Keulstra (familie van Ynze en Pien) en  Alrxandra Koenis de NTB-reeks en Jilian Ariesen en Kirsten Elings de scholierentriathlon wisten te winnen. Zij allen mochten op het podium zonnebloemen en verdere prijzen in ontvangst nemen. Het podium was voor de gelegenheid omgedoopt tot Perry’s Podium als blijvend eerbetoon aan de veel te vroeg gestorven Perry van den Berg. Veenendaal was gewend dat Perry daar de prijzen uitreikte. Vandaar.

Vleugje Gelreman met Michel en Carla

We hebben al gemeld dat Michel Besseling na zijn derde plaats op de Frysman nu de allereerste Gelreman won. Hij versloeg in en rond Arnhem Koen Rutjes, die lang aan de leiding lag. Nummer drie werd Taeco Tol. Bij de vrouwen zowaar de dubbel voor Carla van Rooijen: Frysman en Gelreman in hetzelfde seizoen winnen. Carla versloeg Marie Klein en Suzanne de Lijser. Morgen veel meer Gelreman.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.