Alles over triathlons Emmeloord; Anna Paulowna, Deil, Oosterhout en Doetinchem – WTJ 1272

MAANDAG – Toch leuk, zo’n André van Duin en Janny van der Heijden die jouw zwemparcours van de triathlon bekijken. Weliswaar vanaf een bootje, maar toch. Prima promotie voor de wateren van West-Brabant en Oud Gastel. Het programma Denkend Aan Holland wordt bovendien door zo’n 1,4 miljoen mensen bekeken. Gratis promotie dus.

Nog meer Noordoostpolder triathlon


Genoeg gebabbeld. We hebben nog veel wedstrijden uit het weekend in de WTJ’s op te nemen. We waren gebleven bij de Fit Fun Triathlon Emmeloord. Edwin Dasselaar en Charlotte Dieteren wonnen, zoals gezegd. Edwin studeert nu overigens in Maastricht. Van het hoge noorden (Groningen) naar het diepe zuiden dus. Achter Edwin volgden Erik Doornbos en Dave Rost en daarna kwamen Jort van Zutphen en Tijmen Smit, zoals altijd fietsend als een malle en daarna de ‘dood of de gladiolen’. Aparte master-categorie was er niet. De kwart afstand kende ook een goede bezetting. Topmaster Edwin Ophof won de kwart, vanzelfsprekend weer dankzij een top tijdrit. Over de N50 haalde de man uit Raalte snelheden van 45 kilometer in het uur. Iedereen was enthousiast over dat stukje parcours en ook voorzitter Kerst Beuckens vond het fantastisch. ,,Het ongeluk verderop heeft niets met ons te maken, anders hadden we het wel gehoord.’’ De hulpdiensten bevestigen dat. ,,We konden prima bij het incident komen.’’

Team Fleur weer lekker bezig


Achter Edwin werd Tim Hezemans tweede en Kelvin van der Doe derde. Marleen Vos kwam weer eens als allereerste uit het water, liet nog 18 mannen voor bij het fietsen en lopen maar won wel. Trikipedia-girl Berber Bergsma finishte tweede, Aafke Willemsen derde. De sprint afstand ging naar de Zeeuw Lous Wondergem. Annemarie Rustenburg was daags na het NK Veenendaal al weer goed voor de sprintzege in Emmeloord. De 1/16e afstand ging naar Holtens talent Maquinho Vorst en thuisdeelneemster Iris Vroegop. Dan was er nog de business trio-triathlon met Team Enduro als eindwinnaar, bestaande uit Kyra Wijnker, Wilco Timmerman en Remko Kap. De Junior Challenge ging naar Joran Stobbe en Nynke Tinga (pa Tiedo werd trouwens vijfde op de kwart). Dat de Fit Fun Triathlon veel meer deelnemers (795 in totaal) dan vorig jaar kreeg, kwam ook door de toevoeging van de TriHartlon. Het evenement was vorig jaar nog in Biddinghuizen, nu iets opgeschoven. Tientallen duo’s deden mee aan deze bijzondere race. Op de drie afstanden waren Dreves/Teune, Team Dako en het overbekende Team Fleur de winnaars. Wytse en Fleur Wierda zijn er al een aantal jaren bij in de race waar het avontuur voor lieve Fleur ooit begon. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken bij de wedstrijden. Oud Gastel, Emmeloord en Almere sowieso jaarlijks. Diep respect.

Spanning in Eredivisie met nog 1 race te gaan


We moeten ook nog even terug naar Veenendaal. Het was immers de voorlaatste race in de Eredivisie Teamcompetitie en de strijd is boeiend. Veel meer dan voorgaande jaren hebben wij het idee dat de teams aan elkaar gewaagd zijn. Bij de mannen was de zege overigens meer dan overtuigend voor Squadra met Youri Keulen (inclusief een blaar) op 2, Lars van der Knaap op 4, Lucasd van Denyze op 5 en Finn Timmermans op 7. Tweede werd Rogelli/TriMates, zodat de stand tussen beide teams nu 2-2 is. De spanning loopt op richting finale in Ouderkerk aan de Amstel, het NK sprint. Derde werden de mannen van TC Twente. Al net zo duidelijk was de winst van Kijani bij de vrouwen. Met een ‘werelds’ NK voor Eva Cornelisse op 2 en Joyce Caro op 4, maar ook Trudy Veenstra op 6 en Anne Zijderveld op 19 was het kat in het bakkie voor de Beesd-women! Tweede eindigde Hellas op toch al 19 punten achterstand. Derde was TV Almere. Met twee keer Ferro Mosae, een keer TVA en nu Kijani is ook bij de vrouwen nog van alles mogelijk.

Michael wint Anna Paulowna; Janneke doet het voor pa


Jammer dat Anna Paulowna zaterdag naar een run-bike-run moet. Is de klimaatverandering hier van invloed? Je weet het niet hè. Feit is dat in 37 jaar tijd het Kwartje Anna Paulowna nooit een duathlon werd. We hebben geen hekel aan RBR’s, maar daar schreven de deelnemers natuurlijk niet voor in. Michael Emmerik won de race. De laatste drie jaar was hij al wel in de top tien geëindigd, maar nu lagen er kansen voor de snelle Alkmaarder. Jeffrey van der Park opende het bal met de snelste run, maar hij verliet de koers vanwege een blessure als snel bij het fietsen. Michael nam over en kreeg op een halve minuut Arie van der Lee en op anderhalve minuut Richard Bartels uit Utrecht. In die volgorde kwamen de mannen ook binnen. René Hoep liep de snelste slotrun, maar verloor te veel tijd op de fiets en werd vierde. Schagenaar Nico van Langen was niet alleen vijfde, hij was ook snelste master. Voor de als zesde gefinishte Emiel van Tongerlo had het beter een triathlon geweest.

Anna Paulowna was ook de eerste grote winst voor Janneke Sinnige. Het was voor het eerste dat ze meedeed, maar wel een bewuste keuze. ,,Mijn vader deed precies 30 jaar geleden hier voor het eerst mee.’’ De Amsterdamse Dolfijn-atlete was drie minuten sneller dan de Amersfoortse Wesselien te Raa. Drie minuten later maakte streekfavoriete Cora Kiekens-Klaver de medailleverdeling duidelijk. Vierde en vijfde waren meteen de beste masters: Audrey Breur en Claudine Jansen-Leonhardt, stads- en teamgenote van de winnares. Zelden was het zo warm, nooit een run-bike-run. Wat bleef was het enorme aantal toeschouwers, zoals vrijwel altijd bij de Noord-Hollandse wedstrijdjes.

Jeroen knabbelt 1 tel van parcourstijd af in Deil


Met welhaast Zwitserse precisie won Jeroen Velders opnieuw de kwart triathlon van Deil. De man uit Tiel zegevierde vorig jaar in 1.56.23 en snoepte er dit jaar precies 1 tel af. In sportkringen noemen ze dat ook wel het ‘Serge Boebka-effect’, maar of Jeroen er evenveel mee verdient als de Oekrainse polstokhoogspringer valt te bezien. Hoewel mannen als Jaap Bakker en Bram van der Wal harder fietsen, heeft Jeroen enige marge omdat hij veruit het snelst zwom en ook met de benenwagen het hardst gaat. Eerste ‘achtervolger’ was Tijmen Kooij, vier minuten later. Immer snelle master Marco Glastra eindigde derde en won het H40-klassement. Alleen Jeroen en hij bleven onder de 40 minuten op de lange tien kilometer in de tropische hitte van het Betuwedorp. Bram van der Wal en Jaap Bakker fietsten zich met name naar de vierde en vijfde plaats in de eindrangschikking. Beste vrouw was master Heleen van Keulen, plaatselijk favoriete. De Deilse kwam na Lenja Witlox uit de recreatieplas bij Enspijk, waarna ze bij het fietsen de leiding overnam. Marthe Lindenbergh uit Odijk naderde nog wel met lopen, maar bleef op een minuutje steken. Derde werd de Utrechtse Lenja Witlox, zodat Hellas weer in vrijwel alle landelijke wedstrijden in de prijzen viel. Beste trio was net als vorig jaar Nick Lettink, Kevin Kuijperij en Wouter Baas.
Even dachten we trouwens dat de startnummers van de Gelreman afkomstig waren. Maar Gelre Administratie en Advies is een fijne sponsor van de kleinschalige en gezellige 32e triathlon Deil.

Patrick Dekkers en Lynn Lossie winnen Oosterhout


Het was ook nog Triathlon Experience in Oosterhout (voor Trikipedia niet ver van huis). De gemeente werkte goed mee, wetende dat op dezelfde dag ook de Etapas Tour en de Dorpsloop Teteringen veel wegen lam leggen. De vierde editie werd eindelijk gewonnen door Patrick Dekkers. De voormalig top-ATBer was al twee keer tweede. Nu lukte het wel. Nog onzichtbaar kwam de Nulander als vijftiende uit het water op dik 2 minuten van Ivar Koevoet. Bij het fietsen nam Bryan van Rutten van de organiserende vereniging Ironmanagers het heft in handen. De Bredanaar kwam 50 seconden eerder van de fiets dan Patrick Dekkers, maar die was in een winning-flow en snelde Bryan voorbij. Derde werd Zaandammer Eddy van Leeuwen. Net als vorig jaar wederom snelste master in Oosterhout, ’s lands grootste plaats (50.000 plus) zonder treinstation. Reinier Vos en Michel van Schie vulden de top vijf. Snelste loper Sander d’Hont werd vlak voor Zeeuw Niels Koole zesde.

Nog royaler was de voorsprong van Lynn Lossie die eventjes na Chantal Koole uit het water kwam, maar daarna glorieerde. De Bergse bleef de eega van Niels Koole vierenhalve minuut voor. Bredase Maartje van Gestel, vorig jaar nog in de prijzen op het EK Aquabike op Ibiza, werd in Oosterhout derde. Bij de trio’s won het team Verpaalen. Zonder heel veel reclame trok de Triatlon Experience toch 200 deelnemers naar de Warande.

Belg Pieter wint Stroombroek, Heleen ook trouwens


De laatste van binnen de landsgrenzen is de Stroombroek triathlon van Doetinchem, editie 36 ook al weer. Voor het eerst in al die jaren een Belgische zege. Bij de aanwezigen was Pieter Sacré niet bekend. Toch was man uit Gent vorig jaar in 9.12 uur klaar met de Ironman Maastricht, waarmee hij net voor Tom Oosterdijk als zesde finishte. De Gentenaar kwam als vierde aan de kant van de Stroombroek, dik twee minuten eerder was Aaltenaar Danny Boom al aan het fietsen begonnen. Op dat onderdeel liet oud-pro Guido Gosselink zich weer eens gelden. De drievoudig winnaar van Doetinchem mocht als eerste gaan lopen, maar mist op dat onderdeel even de absolute snelheid. Guido viel terug naar een vijfde plaats. Vooraan keerde even Danny Boom aan de kop terug, maar weldra schoot de Belg met de Post Scriptum-initialen hem voorbij. Danny bleef steken op 50 seconden, snelste loper Emiel Pieterse werd derde (beste M40) en daarna volgden Jochem Tolsma en Guido Gosselink. Vorig jaar Hawaii-ganger, thans woonachtig in Bonn, finishte negende en eerste M50.
Een spannende strijd maakten Heleen Moes en Cindy Brussé ervan. Twee minuten maar liefst was het voordeel van Cindy op Heleen in het water. Op de fiets verkleinde de Arnhemse de achterstand tot 40 seconden en bij het lopen zette ze alles om in een 22-tellen winst.  Na de overwinning vorige week in Giesbeek nu dus weer succes voor Heleen. Marjan Doppen scoorde de derde plaats. D50 Marian van Hilst stond weliswaar buiten het podium maar stond er toch: als eerste D50. De sprint afstand was een kolfje naar de hand van Merijn Ellenkamp en Nicole Voet.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.