Martijn tweede in Viersel; Liane vierde in 111 Deinze; Tessa sterk vierde in Ierse 70.3 IM – WTJ 1274

WOENSDAG – Twee sterke Nederlandse triatleten lieten zaterdag het NK links liggen om op zondag mee te doen aan de kwart triathlon van het Belgische Viersel. In de strijd met de Belgen was het Tom Suetens die duelleerde met Martijn Dekker. De Limburger woont tegenwoordig in de buurt van Antwerpen. Samen met z’n vriendin Kaya deed hij mee aan het KTT-triathlonfestival van Viersel. Lopend kwam Martijn een minuutje te kort op Tom. De derde plaats ging naar Lander Dircken, die bij het lopen Adam Lambrechts nog voorbij stak.

Martijn en Sven in top zes Viersel


Sven Strijk deed een solide race, reed de snelste fietstijd en stapte zo als vierde op het loopparcours. De snelheid van kwart specialisten moet Sven af en toe laten varen, hij eindigde in Viersel als zesde. Beste vrouw was Xenia Luxem, die haast een ‘mannentijd’ fietste. Ze lag daarmee zo ver voor dat ze freewheelend de 10 kilometer kon lopen. Vanuit de achterhoede raapten Britt Heirman en Mieke Suys veel deelneemster op om uiteindelijk op vijf minuten van Xenia als tweede en derde te finishen. Naast Mieke Suys deed nog een triathlon klasbak van weleer mee: Kris Mariën finishte als tweede master 50.

foto Henk De Metsenaere

Geen halve triathlon meer in Deinze, wel de steeds populairdere afstand 111. Stein kent die indeling ook en in België hebben we sinds jaar en dag Bilzen. Nu dus ook in Oost-Vlaanderen. De wedstrijd trok wederom veel Nederlanders. Op de sprint afstand niet zo veel, op de 111 waren het er 35 van de 335 gestarte atleten. Stenn Goetstouwers draait een heerlijk seizoen met als klapper het zilver op de Ironman Klagenfurt. Specialist op de 111-races was de Tank altijd al. Nu won ie, maar had toch fikse tegenstand van de immer taaie Pamphiel Pareyn (dat ervoer Evert Scheltinga in Oud Gastel ook al). De derde plaats ging naar de minder bekende Matthias Allegaert.

Zeges voor Liane en Jan in 111 Deinze

foto Runners Lab Facebook

Bij de vrouwen was tegen Londen Olympiër Katrien Verstuyft geen kruit gewassen. De Vlaamse was een kwartier eerder klaar met de klus dan Charlene Ottevaere, toch ook geen kleintje op de langere afstanden. Helene vander Massen bereikte de derde plaats. Van de Nederlanders was Jeroen Korstanje de snelste van allemaal. Eerder won hij al Haarlemmermeer en Utrecht dit seizoen. In Deinze was hij goed voor een 31e plaats en derde M40. Vijfde M40 en 37e totaal werd Pascal Valentijn. Meestal doet partner Liane van Egmond dan ook mee. Zij deed het helemaal voortreffelijk: vierde en winnares F40. Robin den Oudsten kwam 46e aan, Dennis Heilbron 50e (en negende M40) en Jan Blokland werd 56e. Jan verloor zijn drinkbidons bij het fietsen en dat bleek funest om bij de hitte lekker te kunnen hardlopen. Rob Brekelmans finishte 92e en zevende M50. Een fraaie zege boekte ITZU-master 60 Jan Cuypers. De Maastrichtenaar duldde slechts 127 mensen voor zich, allemaal stukken jonger. Tweede beste vrouw was Maaike Kroeze, die derde F40 werd. Claudia van der Poel finishte  als 15e en Ida Sanders 16e.

Vorarlberg voor Steger en Ryf


In Oostenrijk was de immer sterk bezette Triathlon Vorarlberg in het westen van Tirol tegen de Zwitserse grens aan. De race is het bewijs dat je niet per se in een groot circuit moet zitten om toppers te trekken. Thomas Steger won voor eigen publiek voor de vierde keer de Trivorarlberg. Zes minuten na hem volgde Zuidafrikaan Matt Trautman, die de Helveet Ruedi Wild bij het lopen op de pijnbank legde. Tweevoudig winnares Yvonne van Vlerken was er niet. Wel super-champ Daniela Ryf (en die komen elkaar liever niet tegen…). Zij is nog altijd van een andere planeet. Zeventien minuten was het verschil tussen de Zwitserse, op weg naar wellicht weer twee wereldtitels (Nice/Hawaii) en de nummer twee de Zuidafrikaanse Annah Watkinson. Ook hier was het een Zuidafrikaanse, die een Zwitserse versloeg, want Nina Derron kwam tekort op de halve marathon. Vier Nederlanders deden mee. De beste was Marijn Hulsegge op een 114e plaats op 1.20 uur van Steger. TVS-er Edwin van Straten werd 142e, Langstrater Frank van Laere 220e en zesde M60. Zijn partner Monique Haans klokte de 83e tijd bij de vrouwen, goed voor plaats vier F55. Beste Nederlandse vrouw was Cynthia Koning op plaats 77e, maar wel eventjes 1.50 uur achter op de ongenaakbare Daniela Ryf.

70.3 Ironmans van Dun Laoghaire, Bintan en Maine

Naast de (70.3) Ironman van Vichy waren er nog vier andere wedstrijden uit de Ironman-brand over de halve afstand. In het Ierse Dun Laoghaire scoorde Alistair Brownlee een overtuigende dubbel. Hij won immers eerder de IM (latger bike-run) van Cork. Nu koos de dubbel Olympisch kampioen niet voor het Tokyou Test Event, maar koers richting Nice, richting Hawaii. De Ierse wedstrijd was een kolfje naar zijn hand. Even was Tim Don mee vooraan, even ook titelverdediger Elliot Smales. Maar vervolgens was het de lange solo van Ali, die ruim tien minuten voor Smales jubelend binnen kwam. Adam Bowden greep de derde plaats.

Ook Britse successen bij de vrouwen, waar Nikki Bartlett het heft in handen nam nadat voormalig Olympiër Lucy Hall vanzelfsprekend als eerste uit het water kwam. Hall debuteerde op het langere werk en Bartlett is de vrouw met ervaring. Negen minuten scheidden de nummers 1 en 2. Het Britse feestje werd niet helemaal compleet, want op een derde plaats kwam de Amerikaanse Lisa Roberts aan. Vierde werd vervolgens Tessa Kortekaas, opnieuw een fantatische prestatie van de Nederlandse/Lanzarotese/Trikipedia-triatlete (mooi woord voor Scrabble). Tessa praat ons nog bij met een apart verhaal over deze race trouwens.


Voor het eerst op de IM-kalender stond de Amerikaanse race in Traverse City. Hoe groot de gekte rondom die twee letters (IM) kan zijn, bewees het feit dat 2868 deelnemers bereid waren 510 dollar per persoon neer te tellen om mee te mogen doen. De pro’s komen wat makkelijker binnen, waarschijnlijk. Matt Hanson is een regelmatig winnaar. Niet op Hawaii, wel in veel andere races. Hij won ook Traverse Ciry, maar oh oh oh, wat was het spannend. De Canadees Taylor Reid naderde tot op twaalf seconden. Een tweede Canadees – Stephen Klishaw – eindigde derde. Drie keer Stars & Stripes bij de vrouwen: Jackie Hering, Linsdey Corbin en Alissa Doehla. Hierbij waren de onderlinge verschillen groter. Eén Nederlandse starter: Roger van Beveren finishte als 668e in 6.13 uur, dat was 2,5 uur na de winnaar.


In het Indonesische Bintan dit keer een agegroup-only wedstrijd, maar wel met een recorddeelname van 854 triatleten waaronder zeven Nederlanders. De Deen Jacob Wissum won. Hij liet twee Ozzies achter zich: Mark Oakshott en Luke Jones. Singaporees succes bij de vrouwen met op de eerste twee posities Ling Er Choo en Merle Talviste. Derde was vervolgens de Australische Rosie McGeoch. Jan Gremmen mocht zich op een 58e plaats beste Nederlander noemen: 50 minuten na de Scandinavische winnaar. Jan is een expat in Zuid-Oost Azië, hij werd negende M45. Mark van den Haak bleef ook nog binnen de top honderd: 98e. Twee masters 40 uit Nederland: Linda Li eindigde 38e en negende F40, Dymfke Kuijpers 42e en tiende F40. Prima gedaan in voormalig Nederlands Indië, waar triathlon ook mega-populair is.

70.3 IM Maine


Agegroup-only ook in het Amerikaanse Maine, niet ver van de Canadese grens vandaan. De 70.3 werd dan ook gedomineerd door Canadezen met op het podium Jerome Bergeron, Guillaume Belanger en Patrice Brisindi. De Amerikaanse Tara McWilliams redde de eer voor het gastland, ze won met slechts 11 seconden voorsprong op Canades Edith Pepin. Jennifer Zopp scoorde een derde plaats. De Arubaanse Doreen Kralick kwam als 291e aan. Verdere Nederlanders ontbraken.

Heles van Estonia en de Knappenmann


Er waren ook nog enkele hele triathlons. Naast de Ironman van Tallinn heeft Estland ook de Triathlon Estonia. Deze kleine wedstrijd bestaat al veertien jaar. Het parcours was wel weer verlegd naar een ander stadje: Aksi in het midden van het land. Petr Vabrousek doet niet veel grote Ironmans meer. De Tsjech heeft er ruim 200 gedaan en vindt het ver van huis welletjes, zo lijkt het. In Oost-Europa blijven er genoeg races over. Feitelijk doet hij het liefst zo veel mogelijk verschillende wedstrijden, dus we zien hem nog wel eens de Frysman en Gelreman doen. Fenomeen Petr won nu ook de Estonia Tri en dat alles in 9.57.20 uur. De Fin Sami Yilisaarie werd 40 minuten later tweede. Derde werd nog een Tsjech: Martin Pokorny. De enige vrouw en daarmee enige podiumplaats voor Estland ging naar Katriin Ivanov. Zij deed 14.49.08 over de drie afstanden, maar won dus wel. In totaal stonden er 39 triatleten aan de start.

Knappenmann ook voor de Tsjechen

Het was toch een succesvol weekend voor de Tsjechen op de lange afstand. Met de World Cup in het eigen Karlovy Vary waren de fanaten van het langere werk naar het buitenland. Vabrousek in Estland, landgenoot Jan Skrabada in de Knappenmann, Duitsland. Eveneens een kleine wedstrijd – kleine 100 deelnemers – in Lausitzer Seenland. Het heeft niets met knappe mannen te maken, hoewel die wel meedoen. De Tsjech dook onder de negen uur en verbeterde met 8.47.00 het parcoursrecord met een minuutje. Tweede werd de Duitse oud-winnaar Stefan Flachowsky, derde Stefan Rauschenbach.
Het parcoursrecord bij de vrouwen werd met maar liefst tien minuten verbroken door ook een Tsjechische: Kristyna Hajkova in 10.18.37 uur. De Duitse Manja Becker volgde een uur later als tweede en de Amerikaanse Larin McPeak piekte naar brons in 11.32 uur. Geen Nederlandse deelnemers. De halve afstand was voor de Duitsers Sebastian Guhr en Romy Stotz.

Triathlon is Extreme Punk!


In het eigen Tsjechië was ook nog een hele. In Ustecky Kraj ging de tweede Krusnoman Extreme Punk van start. Op basis van de eindtijden veronderstellen we een zware race. Precies twintig Tsjechen aan de start, waarvan er 15 finishen. Geen enkele vrouw. De winst ging voor het tweede jaar naar Otakar Kohl. Hij deed er 13.55 uur over. Martin Bures was een uur en vier minuten later (14.59) bij de eindstreep en Zdenek Vanis tikte als derde aan in 15.32 uur. Dat is das vaak al boven de limiet van menig hele.

Mark vierde op Xterra Hawaii


Nog een laatste Xterra-race om het af te leren. De nieuwe Hawaii Xterra aan de Kohala Coast was een prooi voor de Hawaiianen Tai Scarbrough en Karen Simontacchi Brisson. De Nederlander Mark van Heukelen werd 23e bij de mannen en vierde M50.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.