Embrun en Gelreman in anderhalve week; WK Nations Parade; AXTRI en Peasantman – WTJ 1275

DONDERDAG – In welke sport kom je tegen dat iemand eerlijkheidshalve toegeeft een te korte route te hebben afgelegd en zodoende een mooie tweede plaas inlevert. Koen Rutjes deed het in de Gelreman. Goed de organisatie was hem voor, maar na het contact waren beide partijen er snel uit. Koen moest achteraf bekennen dat hij het parcours misschien wel te goed kende. Volgend jaar revanche voor de man uit Gendt. Taeco Tol en Youri Lentjes en alles daaronder schoof allemaal 1 plekkie op.

Dat betekent ook dat de winnaar van de tweede Gelreman meteen de honderdste finisher is in dit evenement. Ruud heeft ze er alvast tussenuit gezocht. Dertien deelnemers, die zowel Frysman en Gelreman 2019 op hun naam hebben staan, staan ook ingeschreven voor de Challenge Almere. Eén man ontbreekt nog daar: Michel Besseling.

Marc en Erik deden Embun en Gelreman in 9 dagen

Triple Dutch. Het is niet niks. Maar zeker zo bijzonder was de onderneming van Marc van Alst en Erik Elbers. Beiden zijn geboren Doornenburgers, vrienden en triatleten voor het leven. Erik vertelt: ,,Zoals dat gaat aan het einde van het seizoen hadden we onze wedstrijdplanning najaar 2018 gemaakt. De Embrunman. Die moest het worden. Tot in het voorjaar Gert-Jan en Willeke met die bijzondere Gelreman aan kwamen zetten. Een hele triathlon in je achtertuin? Die wil je ook niet missen.’’

 

Gekkenwerk

Embrun is al niet de eerste de beste hele en dan negen dagen later nog eens een hele doen. Gekkenwerk? ,,Gewoon goed trainen en de knop omzetten’’, aldus Erik en Marc. Samen kwamen de mannen – lid van de Bourgondische Triatleten – in het donker na 16.24.21 uur aan in de loeizware Franse race. Daarna rusten, herstellen en zaterdag doken ze – alsof het niks was – de Rijkerswoerdse Plassen in voor 3,8 kilometer. Jammer genoeg moest Erik na 21 kilometer lopen afhaken. ,,Ik kreeg te weinig voeding binnen.’’ Marc finishte wel, in 13.14.42 uur. Hulde aan de twee Gelderlanders.

We moeten al weer vooruit kijken. Een belangrijk weekeinde nadert. Zojuist was in Lausanne de Nations Parade en openingsceremonie voor de ITU Grand Final in de World Triathlon Series. Na Rotterdam 2017, Gold Coast is nu de Zwitserse stad waar het IOC zetelt aan de beut. Een slimme zet van de wereldtriathlonbond, want vandaag tijdens het congres was de hoogste IOC-baas Thomas Bach gastheer en spreker. De bijna tachtig landen paradeerden door Lausanne en vanaf vrijdag gaat het losbarsten.

De 37 Nederlandse deelnemers in Lausanne

Wie vertegenwoordigen ons land? In totaal 37 atleten bijeen in Zwitserland. Bij de elite zijn dat Jorik van Egdom, Rachel Klamer en Maya Kingma. Bij de beloftes helaas niemand. Bij de junioren Jesse Cuijpers, Barbara de Koning en Luna de Bruin. De grootste kans op eremetaal ligt bij de paratriatleten. Jetze Plat, Geert Schipper, Margret Ijdema, Maurits Morsink en Nico van der Burgt.

Op het WK sprint komen voor TeamNL uit Christina Draijer, Frank Janssen, Sandra Middel, Jorinde van der Laan, Mareille Veenman, Sione Jongstra, Ralph Metten, Jurgen Claassen, Bart Rijborz, Gerard van de Bovekamp en Jelle van Raalte. Aan het WK Olympische afstand doe mee: Ester Scholten, Maximiliana Itta, Marijke Zeekant, Theo Kion, Gijs van den Berg, Dennis Angevaare, Josse de Bruin, Jurgen Claassen (enige die sprint en OD combineert), Eddy van Leeuwen, Vincent Beijk, Michael Raaijmakers, Bas Groothedde, Albert van der Smissen, Eric Lammers, Willem Ketting en Pim Veeger.

Uiteraard gaan we de races zo goed mogelijk volgen, in de wetenschap dat er zaterdag ook een NK sprint op het spel staat in Ouderkek aan de Amstel, er zijn races in Abbekerk, Amersfoort, Eindhoven en Workum. En ook in de Alpenlanden is de toch ook niet malse 70.3 Ironman in Zell am See. Kortom veel te beleven. Het WK begint vrijdagmorgen voor de juniores (Barabara en Luna) al om 8 uur, om 10 uur zijn de jongens (Jesse) aan de beurt. Later die dag de WK beloftes, waar we niet vertegenwoordigd zijn. Zaterdagochtend dan het WK sprint agegroupers, de elite mannen gaan om 14.21 uur te water, de elite vrouwen om 17.06 uur. Zondag tenslotte gaat het WK Olympische afstand om 7.15 uur beginnen voor agegroupers. De paratriatleten komen vanaf 14.00 uur in actie en tenslotte is er nog een Mixed Relay voor junioren om 18 uur. Helaas zonder Nederlandse deelname.

Medaillekansen op het WK?

Of we veel medailles halen, valt altijd te bezien. Sione, Marijke, Jetze, Geert en Nico zijn er zeker toe in staat. Maurits en Theo wellicht ook. Alles wat daarbij komt, is meegenomen. Kijken we naar de elite dan is Mario Mola niet zeker van een vierde wereldtitel. Voorlopig gaat Vincent Luis hem voor, derde staat toch weer Javier Gomez. Jorik van Egdom staat precies op een 55e plaats (exact hetzelfde aantal dat mee mag doen aan de Olympische Spelen).

Bij de vrouwen moet het al raar lopen wil Katie Zaferes niet haar eerst wereldtitel ophalen. Mooi rijtje trouwens: derde na Rotterdam, tweede aan de Gold Coast, goud na Lauranne. Tweede en derde staan de Britse triatletes Jessica Learmonth en Georgia Taylor-Brown. Die zullen het hier wel uit hun hoofd laten om hand in hand over de finish te komen. Hoe rustig misschien het seizoen ook was voor Rachel Klamer, ze staat toch gewoon zevende in de ranking. Mocht Rachel nog een plekje kunnen winnen dan evenaart ze haar beste seizoen in 2015. En ook Maya Kingma kan in de mondiale top 25 finishen. De Brabantse staat nu 25e. Vorig jaar eindigde Maya nog 39e in de WTS.

AXTRI met RTC-er Erik Wolf op 16e plaats

In het rijtje vergeten uitslagen, hadden we nog de Noorse race AXTRI te Aurland Sfjellet op de plank liggen. Erik Wolf was daar lekker op dreef. Binnen het uur van de Noorse winnaar Geir Edward Geitle finishte de RTC-triatleet uit Den Haag. Hij deed over de zware halve triathlon, die qua watertemperatuur, buitenlucht en hoogtemeters niet onder doet voor de Norseman in 7.31.55 uur. Het leverde hem een prachtige zestiende plaats op in een totaal van 200 (!) triatleten. David van Eijndthoven haalde de meet oo: 194e in iets meer dan tien uur. Dick van der Sluis finishte 159e in 10.47 uur. Het waren de Noren die op alle fronten heersten. Elin Steinsbǿ was beste vrouw en goed voor een top 25-klassering in 7.47 uur. De enige Nederlandse was Janine Herweijer, liefhebber van bijzondere tri-uitstapjes. De Brielse atlete kwam als 24e binnen in 11.27 uur.

Enkele kleinere heles, om het af te leren

Geen Nederlanders in de Amerikaanse Peasantman, een hele in de buurt van New York. De winst ging naar David Patzer in 11.40 uur en Tina Hunt in 12.37 uur. Twee andere heles afgelopen zoner waren de Britse Lakerman in Koswick, gewonnen door Sam Laidlow in een snelle 8.21 uur en Jo Shallcross. De Poolse Beskid Extreme in Diablak ging voor het tweede jaar naar Wojciech Ptak in 12.45. Beste vrouw was Sabina Bartecka uit Polen in 16.15 uur. De tweede editie van de ToursNMan in het Franse Villandy leverde op de hele zeges op voor Sebastien Escola-Fasseur in 8.51.09 en voor Elodie Davy in 9.59.30, net binnen de magische tien uur grens dus. Tweede vrouw werd Clarisse Lemaitre en derde de Vlaamse Els de Jaeger-Braet, dochter van de fameus ultraloper Luc. Ramon van der Wilde en Christel Muis – altijd op zoek naar kleinere heles – waren er ook. Het werd voor het Vlaardings koppel geen succes: Ramon kreeg een DSQ aan de broek, Christel viel uit, zodat er maar 1 Nederlandse finisher was. Dat was Damien van Cauwenberg. Niet op de hele, maar de tegelijkertijd gehouden halve. Hij finishte 76e in de door Aurelien Raphael voor de tweede maal gewonnen Halve ToursNMan. Audrey Merle was beste vrouw. O ja, bij de mannen op de hele was Sebastien 11 minuten sneller dan zijn landgenoot Laurent Nobels en 13 dan derde Fransman Thomas Marin.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.