Preview op NK sprint/finale Eredivisie Ouderkerk; Amersfoort, Eindhoven, Renkum – WTJ 1277

VRIJDAG – Het WK ten spijt, zullen we toch ook nog het weekend moeten voorbeschouwen. Want wie niet in Lausanne is, gaat dichterbij huis wellicht een triathlon doen. Bovendien staat het tweede in een reeks van vier NK’s op de rol.
Na de Olympische afstand in Veenendaal komen zaterdag de sprintkanonnen bijeen in Ouderkerk aan de Amstel. De triathlon maakt deel uit van de TRI-Hard Series en hoewel het een beetje passen en meten leek in de Ouderkerkplas belooft het wel een spectaculaire race te worden. De recreatieve sprints beginnen om 9, 10 en uur. En dat de race bekend staat om z’n zomers sfeertje dat zal morgen weer duidelijk worden, de temperatuurtjes lopen weer lekker op. Maar we zijn niet anders gewend hè.

 

Wint Sarissa opnieuw?

 

Het NK sprint staat om 12 uur voor de vrouwen op het programma. Het veld ziet er goed uit. Kan Sarissa de Vries ook deze keer toeslaan en haar titel prolongeren of komt Eva Cornelisse hier al haar eerste nationale titel ophalen? Of is Kijani-teamgenote Joyce Caro daar al toe in staat? Is Danne Boterenbrood voldoende hersteld van de knieblessure? Wat voor revanche neemt Marije Dankelman op Veenendaal? Kan Maaike Vooren het nu wel afmaken net als Silke de Wolde? Verliest Diede Diederiks minder tijd bij het zwemmen? Deborah Wissink wil beslist ook wat laten zien? Of wordt het toch gewoon Jony Heerink, die orde op zaken stelt? Of moeten we het hele veld van Veenendaal vergeten en ervan uitgaan dat de ‘internationals’ Quinty Schoens en Rani Skrabanja het hele veld in de luren leggen. Een topbezetting is bijeen. Enkel Rachel en Maya niet, die gaan een uurtje of zes later voor de mondiale titelstrijd.

 

Revanche van Thomas

 

Zo’n sprint NK kan natuurlijk alle kanten op. De verschillen zullen klein zijn, het peloton groot. Wie kan er vervolgens nog een explosieve 5 kilometer tegenaan gooien. Bij de mannen is het rijtje kanshebbers zo mogelijk nog groter. Aangevuld (t.o.v. Veenendaal) met titelverdediger Marco van der Stel en Donald Hillebregt komt het neusje van de zalm in de woonplaats van voormalig triathlontopper Axel Koenders bijeen. Thomas Cremers gaat er beslist voor. Is Bas Diederen er nu wel bij, dan zal ie niet anoniem blijven. Acht mannen van de top tien van vorig jaar zijn er sowieso. Na Marco waren dat Youri Keulen. Thomas, Stijn Jansen, Wouter Dijkshoorn, Wesley Mols, Koen Hijman en Finn Timmermans. In the winning mood is Menno Koolhaas en let ook op Lars van der Knaap en Joey van ’t Verlaat natuurlijk. Het mooiste zou zijn dat morgen rond tien over twee (de start is om 13.15 uur) een man door het winnaarslint loopt, die we nu niet genoemd hebben.

 

Topspanning in Lotto Eredivisie

 

En dan is er dus nog de finale van de Lotto Eredivisie. De spanning is om te snijden, vooral bij de vrouwen, waar Ferro Mosae, Kijani en TV Almere alle drie op hetzelfde aantal punten staan en Hellas op 1 puntje. Zo spannend daags voor de finale hebben we het in acht jaar Teamcompetities nog nooit meegemaakt. Kunnen Sarissa, Sophie, Rani en Danne toeslaan? Wordt het Inge, Eva, Joyce en Trudy of de jonge formatie met Silke, Romy, Robin en Maaike. Maar Marit, Jony, Rina en Anne zitten dus op het vinkentouw.

 

Bij de mannen duelleren Squadra en Rogelli/Trimates om de landstitel. Marco, Youri, Lars, Tom en Mika zorgen voor een topformatie uit Eindhoven. Het Utrechtse Yellow-team stelt er Daan, Simon, Victor, Pim en Joey tegenover. TC Twente en Trican/Visma staan iets verder daarachter. Sprint betekent in Ouderkerk 2 rondes zwemmen, vier rondes fietsen en 2 looprondes. Publieksvriendelijker kun je het niet maken. Na het sprintgeweld is het vanaf 14.30 uur de beurt aan twee series Olympische afstand.

Het NK sprint viert in Ouderkerk een feestje. De kampioenschappen bestaan tien jaar. Oud-winnaars zijn Martijn Dekker (2x), Bas Diederen, Evert Scheltinga, Jorik van Egdom (3x), Niek Heldoorn en – vorig jaar in Rotterdam – Marco van der Stel. Bij de vrouwen ook een mooi rijtje: Maaike Caelers (2x), Marieke van der Vegt (2x), Sarissa de Vries (2x), Danne Boterenbrood en Kirsten Nuyes (2x).

 

Ook finaledag lagere divisies

 

Zondag komen ook de 3e en 4e Divisie Zuid tot een apotheose tijdens de Keistad triathlon in Amersfoort. Het is de tweede triathlon dit jaar al in Amersfoort. Ook zondag de Hight Tech Campus triathlon van Eindhoven, maar ook de stokoude triathlon van Abbekerk staat op het tri-menu. Sinds 1984 wordt deze Noord-Hollandse wedstrijd al georganiseerd. Zonder uitschieters. Geen teamcompetitie, geen kampioenschappen. Gewoon degelijk. Eindhoven is natuurlijk het innovatieve broertje onder de triathlons. Daar ligt ‘the future’ van onze sport. Goed kans dat de Squadra’s zondag komen uitbollen in eigen Eindhoven. Het is zondag ook de eerste van de drie Friese W-triathlons. Workum is aan de beurt. De zwemkloop van Wassenaar is eveneens zondag.

 

Crosstriatleten krijgen het ook druk
 
We gaan nog even terug naar zaterdag, want dan komen de crosstriatleten ook weer in eigen land aan hun trekken. Voor hen beginnen drie leuke weken. Eerst de Renkumse crosstriathlon, volgende week het NK in Almere en een week later de Xterra TriAmbla op Ameland. Overigens is er ook de Xterra Luxemburg zondag in Rosport.

 

Over de grenzen heen, maar geen Keulen?

 

Kijken we nog wat verder over de landsgrenzen dan is de Icon Xtreme in Livigno in volle gang, is de Austria Podersdorf te doen, is Onno de Boer bezig met de Triple  en  Carlo Pappot  in The Brutal , In het Britse Llanberisen hebben we de Ierse Hardman.
Ironman heeft 1 race: 70.3 in Zell am See, paar jaar terug nog WK-locatie. Bij de profs doen Milan Brons en Els Visser mee. Bij de agegroupers liefst 103 Nederlanders, van wie wellicht André Aanstoot de beste gaat worden. Misschien ook niet.De Belgen hebben hun wedstrijden in Balen (Ben Mariën Memorial) en Eeklo.

 

En in Duitsland stond het overbekende Cologne Weekend op het programma. Stond ja. Want de organisatoren kregen de vergunning bij het stadsbestuur van Keulen niet rond. Nou ja zeg! En dan pas een dag van tevoren de boel afblazen? Dat zijn we van onze punktliche oosterburen toch niet gewend. Per en Yvonne van Vlerken waren er al en kunnen nu onverrichterzake naar huis. Of komen jullie nog gauw naar een leuk Nederlands wedstrijdje?
Iedereen veel plezier komende dagen.

 

Tot op Trikipedia!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.