Dieter heeft Parkinson en finisht Binnenmaas, Michael/Silvia in Renkum en Michael/Laura in Abbekerk – WTJ 1281

MAANDAG – Met september zitten we voor Nederland al weer zo goed als in de laatste triathlonmaand. Zo snel kan het allemaal gaan al geeft het zomerse weer wellicht aanleiding om tot in november triathlons te blijven houden.

Op de laatste augustusdag was er buiten Tri Ouderkerk nog meer te zwemmen, fietsen en lopen. In Binnenmaas bijvoorbeeld, al meer dan dertig jaar een begrip. Overigens is de naam dit jaar wel gewijzigd in Triathlon Hoeksche Waard, zwemmen doen de triatleten nog wel steeds in de Binnenmaas. Daar kwam uiteraard Alex Schelvis als eerste uit. De voormalig topzwemmer uit Noordwijkerhout hield ook verrassend stand bij het fietsen. Zijn voorsprong was toen opgelopen tot 3 minuten op Carlo van den Bergh plus Leo de Bruijn en iets meer op de Belg Bart Hendrickx. De man uit Rijkevorsel liep de tien kilometer wel vijf minuten rapper dan Alex en bleef daarmee als enige onder de twee uur. Alex zat er als tweede net boven. Daarna was het even wachten tot Erik Peeman als derde binnen liep. Meteen de eerste master 50. Het is nota bene 23 jaar (!) geleden dat Erik deze Binnenmaas-triathlon wist te winnen en nog steeds telt hij mee. Marijn Markusse en de teruggevallen Leo de Bruijn werden vierde en vijfde. Leo snelste master 40. Carlo van den Bergh viel uit bij het lopen.

Natasja wint Binnenmaas, Amber terug met zege sprint

Nieuwkomer Natasja Langendam uit Hendrik-Ido Ambacht kwam, zag en overwon. Na 2.25 uur was haar triathlon klaar, zo’n 26 minuten na de mannenwinnaar. Na het fietsen leek Papendrechtse Annemarie de Groot nog op weg naar de zege. Ze zwom een fractie minder snel dan Natasja maar was weergaloos op de fiets. Toch moest ze die inspanning bij het lopen bekopen. Een minuutje verschil zat er tussen Natasja en Annemarie. De derde plaats ging naar Rotterdamse Christel Hoek voor de ‘bekendere’ Marianne Muijzer-van der Meijden van de organiserende TVHW. Twee bekende winnaars op de 1/8e afstand: Christiaan Solleveld maakt zich op voor de NK crosstriathlon en won nu op de weg. Dat deed ook Amber Hulleman eveneens van TVHW. Amber trok zich dit jaar grotendeels terug van de wedstrijden, maar voor eigen publiek maakte ze een uitzondering. Het beste trio was JoeJoe, Daar Gaan We Weer.

Dieter Kros heeft al twaalf jaar Parkinson, maar finisht wel in triathlon

Bijzonder was de deelname van Dieter Kros. De master 60+ is een sportman in hart en nieren. Hij liep 15 marathons onder andere, was goed in waterpolo en deed kwart triathlons. Het leven lachte hem toe tot in 2007 Parkinson bij Dieter werd geconstateerd. Bewegen bleef zijn doel. Fietsen, wandelen en fitness en werken aan zijn zwemtechniek. Twee jaar lang tussen triatleten, dus ging het toch weer kriebelen. Bij Tri-Experience van Frank Huisman legde Dieter de vraag neer of hij nog een triathlon zou kunnen doen. Frank ging aan de slag.

,,Dit voorjaar kwam Dieter bij me met de vraag of een triathlon doen nog tot de mogelijkheden behoort..Wow, wat een vraag en wat een karakter heeft deze man! Als jij dit wilt, dan gaan we ervoor, was mijn antwoord..en we zijn gaan trainen. Het was geen eenvoudig traject, want de belastbaarheid van iemand die twaalf jaar Parkison heeft is niet elke dag te voorspellen, maar zoals gehoopt gingen de trainingen steeds beter en beter. Maar naast het zwemmen, fietsen en lopen kwam er nog een element bij: medicatie tijdens de race. Ook dat werd getraind.”

Zaterdag was het D-Day voor Dieter. De triathlon Binnenmaas. Zijn hele familie vergezelde hem tijdens de tocht. Broer, dochter, zoon en schoonzoon. Zij debuteerden allen in de triathlonsport. Frank vertelt: ,,Het is gelukt, zonder wandelstrategie en uiteindelijk zonder hulp van het supporterteam is Dieter gefinished. Wow kippenvel.”

Michael heeft eindelijk Renkum te pakken

Ook de crosstriatleten kwamen aan hun trekken. Voorgaande jaren viel de Renkumse crosstriathlon samen met Veenendaal. Niet handig, zo dichtbij elkaar. Nu een week ertussen. Het was Bram van der Wal die als eerste de Rijn verliet met Michael Krijnen er kort achter. Na het mountainbiken zaten de Culemborger en de Noord-Hollander nog steeds bij elkaar, het lopen bracht de beslissing. Michael was daarin de betere crosser, drie minuten later volgde Bram. Michael aasde al een paar jaar op de overwinning in Renkum, steeds was iemand hem te snel af geweest. Bram is minder ervaren in crosstriathlons maar in Renkum wel in staat om een specialist als Ferdinand Oldeman te kloppen. De RTC-er verloor te veel tijd op de fiets. Vierde werd verrassend Utrechtenaar Peter Kuin, in het voorjaar nog winnaar van de zwemloop Het Lint. Vijfde was Michael Emmerik, waar we zo nog meer over lezen. Renkum maakte dit jaar geen onderscheid meer in master-categorieën.

Silvia maakt het kwartet vol in Renkumse crosstri

Silvia Brouwer heeft patent op de overwinning in de Renkumse bossen. De Friezin won voor de vierde keer, terwijl het toch pas de zesde editie was. In de aanloop ging van alles mis. Silvia was haar wetsuit vergeten, chip kwijt en de ketting sloeg over bij het fietsen, waar ook de bidon nog kwijt raakte. Desondanks toch het kwartet overwinningen op zak. Dit keer gaf de Heerenveense haar stadgenote Suzanne van Gelder klop. Telma van de Kamp, Amelandse en dochter van crosstriathlon-promotor Casper, eindigde derde. Ameland is ook het eiland waar Silvia geboren is en waar over twee weken de eerste Xterra plaats heeft. Van Renkum kunnen we zeggen dat het bij de vrouwen een echte Frieze clean sweep was. De Noord-Hollandse vrouwen Janneke Sinnige en Dagmar Krijnen (echtgenote van Michael) finishten vierde en vijfde. De recreantenserie werd gewonnen door Zeger Zeilemaker en Floortje Gierman. Beste trio heette Wetsus. Sprintzeges waren er voor Martin Vermeer en Joyce Mulder, beste trio daar: Ruisseau Coloré. De mini’s tenslotte met Holtenaar Maquinho Vorst en Rebekka Kool als winnaars. Op dezelfde zaterdag is ook de Renkumse Rijntocht, waar ook altijd wel enkele triatleten aan mee doen. Ivo Nijhuis en Anne Dickens waren binnen het uur terug over de 5 kilometer, nota bene Anne het snelst van allemaal. Triatleet René Bosch uit Vorden was derde zwemmer.

Abbekerk voor Michael, daags na vijfde plaats Renkum

In Abbekerk weten ze sinds 1984 niet beter of begin september vindt de triathlon plaats. Geen grote race, maar wel een betrouwbare. Anders hou je het zo lang niet vol. Zwemmen in bad De Spetter, fietsen en lopen door Abbekerk en polder De Weere. Zo was en zo is het ook nu nog. Zondag editie 36. De veertig baantjes in het 25-meter bad waren voor plaatselijk favoriet Jan Klaver het snelst klaar. Remco Geltink fietste hem voorbij, maar het venijn zat hem in de staart toen Michael Emmerik met een looptijd van 36,5 minuut de zege naar zich toe trok. Na het kwartje Anna Paulowna vorige week de tweede zege binnen acht dagen voor de man uit Alkmaar, die het niet per se van zwemmen moet hebben maar ook niet enkel duatleet wil zijn. Want was hij daags tevoren ook al niet in Renkum gesignaleerd waar hij vijfde werd met eveneens de snelste ATB-tijd.

Het was ‘Michael-dag’ in Abbekerk want de tweede plaats ging naar Michael Rippens, weliswaar drie minuten na de winnaar. Ivar Ottenbros greep een halve minuut later de derde plek, net als vorig jaar. Joost Jan Ruiter liep voorbij Jan Klaver naar de vierde stek. Topzwemmer Jan was op de vijfde plaats nog steeds de beste Abbekerker. Rap fietser Remco Geltink was op de zesde plaats beste master.

Laura Hak won Abbekerk opnieuw

Laura Hak was voor de derde keer beste vrouw in Abbekerk. De DTC-atlete uit Alkmaar doet misschien niet zo veel wedstrijden meer als een paar jaar terug, waar ze staat is het oppassen geblazen. Net als Michael heeft Laura bij het zwemmen aanvankelijk het nakijken. Carla Broers gaat haar 2,5 minuut voor, Jacqueline Prins idem dito. Maar op de tweewieler kende Laura haar gelijke niet. Ze consolideert haar voorsprong bij het lopen en wint met zeven minuten voorsprong op stadsgenote Carla Broers. Die is snelste master en bleef op haar beurt de Hoornse Jacqueline Prins voor. Beste trio was Team Dam Bijwaard Jacobse. De sprint-triathlon ging naar de verrassend snelle paratriatleet Brendan Bischoff. De Fries wil dolgraag in de voetsporen treden van Jetze en Geert. Tweede werd Ivan Beerepoot en beste vrouw was de Helderse Audrey Breur. Snelste trio was CPJ Techniek en op de jeugdafstanden waren het Jelle Hessing en Jasmijn van Genderen die kort na elkaar juichend over de streep kwamen als snelste jongen en meisje. Daar was het Dream Team het beste jeugdtrio.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.