Els tweede, Milan 14e in Zell am See; alles over Eindhoven en Keistad Amersfoort – WTJ 1280

ZONDAG – Aan de triatleten van de lange afstand waren het NK sprint en ook het WK in Lausanne niet besteed. Voor de wereldtoppers is de aanloopperiode naar Kona 2019 begonnen. Een belangrijke tussenstop is het WK 70.3 IM in Nice volgende week, maar ook de 70.3 IM Zell am See staat hoog aangeschreven.
De Oostenrijkse wedstrijd had immers al eens het WK in huis. De organisatiegraad ligt er hoog. Het was voor Els Visser een mooie graadmeter richting Hawaii. Voor de tweede Nederlandse prof in het startveld. Milan Brons, vooral een race om te kijken of de top tien weer eens binnen bereik was. We laten Milan hier aan het woord.

 

Toch 53 pro’s in Zell am See

 

,,Na het NK halve in Klazienaveen had ik een mid-season break. Even herstellen en de batterij opladen voor de tweede seizoenshelft. Vijf weken hard getraind om in orde te geraken voor Zell am See onder andere. Zwaar trainingsblok, ik begon me echt top te voelen. Met de verwachting dat de echte toppers vanwege Nice niet zouden starten, ging ik naar Oostenrijk. Blijkbaar was ik niet de enige met die gedachte. Een mannenveld met 53 pro’s en ook nog die volgende week het WK doen.’’
Toch stelde Milan zijn ambities niet bij. Met de tweede grote groep kwam hij als veertiende uit het water, waarna de Almeerder in de groep van de latere winnaar Thomas Steger kwam te zitten. ,,Die mannen trokken vanaf de voet van de lange klim cvol door. Ik besloot mijn eigen tempo te zoeken.’’ Met 1 plekje winst wisselde Milan richting halve marathon. ,,De eerste elf kilometer gingen best okee. Daarna kreeg ik het serieus warm en nam bij elke verzorging de tijd om water en ijs aan te pakken. Uiteindelijk als veertiende gefinisht. Ik ging voor top tien, maar de mannen voor me waren beter. Qua klassering zegt het niet zo veel, ik ben gematigd tevreden al zat de sterke Duitser Lukas Wojt bijvoorbeeld maar dertig seconden voor me.’’

Goede race Dennis Bakker

De Oostenrijkse triatleten stonden op scherp in hun thuiswedstrijd. Thomas Steger won. Hij liet de Duitser Frederic Funk en zijn landgenoot Florian Angert achter zich. Steger was favoriet al won ie niet eerder een 70.3 Ironman, maar wel een viertal Challenge-races. Na Milan op een veertiende plaats in 4.11 uur was het Dennis Bakker, die 34e werd, twintig minuten na de man uit het IQ2-team. Dennis werd er tevens vierde M25 mee. Marcus Schut kwam tot een 68e plaats in 4.43 uur, tevens zesde M40. Net boven de vijf uur zaten John Lennackers (214e) en André Aanstoot (221e).

Els tankt zelfvertrouwen met ‘Zeller zilver’

 

Maar de meeste opzienbarende prestatie kwam natuurlijk van Els Visser. Op amper vier minuten van winnares Daniela Bleymehl-Sämmler kwam Els op een prachtige tweede plaats over het rood-zwarte tapijt. Drie minuten lag Els achter op de Italiaanse Margie Santimaria bij het verlaten van de Zeller See. Die achterstand en achtste plaats toen, poetste ze moeiteloos in de eerste 30 fietskilometers weg. Daarna bouwde Els op vrijwel alle concurrenten haar voorsprong gestaag uit, behalve dan op Daniela, die na 90 kilometer langszij kwam. Dat was het punt van fiets weg, loopschoenen aan. Op dat onderdeel was de Duitse net even te sterk. Op haar beurt kon Els onbedreigd op zilver af, want de Oostenrijkse Lisa Hutthaler kwam geen stap dichterbij. Brons dus voor Hutthaler, die exact tien jaar geleden toegaf Epo te hebben gebruikt en toen accuut haar triathloncarrière stopzette. Dat duurde een paar jaar, toen was ze terug.

Let op Marlene de Boer, pas een jaar bezig

Er was nóg een topprestatie bij de vrouwen, want Marlene de Boer debuteerde met een fabelachtig sterke 4.48 uur, goed voor de achtste plaats overall en de dikke winst bij de F30. Weet u het nog? Exact 1 jaar geleden debuteerde Marlene in de Triathlon van Ouderkerk, meteen met de overwinning. En nu een jaar later is de Amsterdamse al in staat een geweldige halve Ironman neer te zetten. Wat kunnen we nog meer van haar verwachten? Groots. Ook de 20e plaats van Kyra Meulenberg en derde F25 en de 87e van Leonie Rijk, daarmee zesde F45 mochten er wezen.

 

Triathlon en Campus Pop

 

Het mooie van triathlons is dat iedere organisatie er zijn eigen draai aan geeft. Zo steekt de High Tech triathlon niet zo zeer in op het binnen halen van topatleten, maar wil het wel innoveren in faciliteiten, techniek enzovoorts. Klinkt ook logisch natuurlijk. Zwemmen in de Camous-vijver, fietsen langs het hoofdkantoor van Shimano en lopen langs Philips, NXP en ASML om te eindigen op de Campus-boulevard The Strip. Daar waar ’s middags ook Campus Pop losbarstte. Voeg daar nog wat infotainment van het speakerduo The Striek en Le Coq aan toe en je hebt een studentikoos evenement. Als hardnekkige uitslagenjager blijven we ook in deze relaxte setting op zoek naar de uitslagen. De HTC-ers hebben in de ochtenduren hun eigen triathlon. De winst ging naar Bart Linden en Elke Aarts. Alessio Meroni en Mayra Goevaerts wonnen de HTC-sprint triathlon.

Koen en Bregtje winnen HTC Triathlon

In de middaguren is de Open Serie. De winst ging naar Koen Beijens uit Hogeloon. De Oostbrabander draait een sterk seizoen. Master Koen was in Weert al winnaar van de open serie, werd derde in Nuenen en Eijsden en steeg ook in Eindhoven van de tweede naar de eerste plaats.  Ook Job van Leeuwen boekte progressie. Bij de eerste editie 2018 nog vierde, nu tweede. De derde plaats ging naar Ossenaar Robert Bijl, die het triathlonnen ook nog steeds niet verleerd is. Tweede master ook deze dag. Paul Lijten en Ruben Timmermans vulden de top vijf.
Nu Claudia Striekwold het striekeren (Eindhovens voor speakeren) leuker vond dan zelf mee doen, schoof Bregtje Hermans net als Koen een plekje op naar de overwinning. De Geldropse was vier minuten sneller dan master Manon Broumels uit Roosendaal. Voor haar gold ook: vorig jaar derde, nu tweede dus 1 plekkie winst. Daphne Schoenmakers uit Maastricht mocht de dankzij Claudia’s absentie vrijkomende podiumplaats met brons invullen. Beste trio was het team Océ Varioprinbt 6000 Titan. De sprint-triathlon werd gewonnen door de Belg Sander d’Hont en Janneke van Schijndel uit Buurmalsen. De oud/kindrace was voor Dennis Geraedts met junior aan zijn zijde.

 

Keistad triathlon voor Omar en Jony

 

Hij trok er tijdens het fietsen op het NK sprint nog even op uit. Even smijten met de krachten, laten zien dat ie nog hard kon fietsen. Omar Brons, over hem gaat hier, ondervindt geen eenvoudig seizoen. Maar moeilijk gaat ook, zeggen ze wel eens. Dus zet de sympathieke Almeerder stug door. Zaterdag kwam het heilig vuur al even bovendrijven, zondag kreeg hij de bevestiging met winst in de Keistad triathlon van Amersfoort. Als eerste kwam hij uit de haven van Amersfoort. Bij het fietsen kwam Hilversummer Henk Galenkamp langszij, maar lopend door hartje Keistad kende Omar zijn meederen niet. Henk volgde 3,5 minuut later als tweede en het brons ging 5 minuten na de winnaar naar de onverwoestbare Michel Besseling. Hij kondigde vorige week na de zege in de Gelreman al aan dat hij voor eigen publiek wilde uitbollen. Dat uitbollen betekende dus gewoon weer een podiumplek. Marijn Geurken, terug van Vichy, werd vierde. Tweede master Jan Stehouwer (na Michel) viel met lopen wat terug en eindigde vijfde voor Geert Lantink, die hetzelfde ondervond. Geert organiseerde eerder dit jaar de Vathorst-race, ook al in Amersfoort. De tweede TV Soest-man Toine Hulshof kwam zevende het Eemplein op.

 

Tiende overall was trouwens Jony Heerink. De Amersfoortse pakte – net als Omar – de dubbel. Ze scoorde bovendien na haar derde plaats op het NK sprint hier een dikke overwinning. Sandra Wassink-Hitzert vindt haar draai ook weer in de wedstrijdjes en eindigde op zes minuten van Jony tweede. Een pracht podium trouwens, want met snelste master/Hawaii-gangster Rahel Bellinga was de top drie compleet al moet gezegd dat Woerdens Mandy Beukers het als vierde ook prima deed. De recreanten Olympische afstand werd gewonnen door Rick van Manen uit Veenendaal en de Amsterdamse Krista Vaes. Ook Amsterdamse winst op de sprint met Joep Kluwen. Beste vrouw daar Nadine Naaijkens uit Bodegraven. Eveneens onderscheid tussen wedstrijdatleten en recreanten op die afstand. Chris Scherpenzeel uit Enclavedorp Baarle-Nassau won en Martine Haanschoten uit Scherpenzaal kon kort daarna ook juichen. De stroomversneller.nu triathlon ging naar Allard Haarman en Mirjam Beute.

Keistad had ook de Divisies in huis: Bob en Rob winnenIn de Badmutsen.com 3e Divisie was het Bob Glaudemans, die niet voor het eerst de winst greep in een divisiewedstrijd. Hij won de sprint namens TC Maastricht en wimpelde daarbij Sven Schulz van Ferro Mosae en RDG-er Bart Pinkse van zich af. Qua teams was er een eerste plaats voor Ferro Mosae, tweede werd ATV Venray en derde TV Breda 2. Het eindklassement was net even anders. Ferro Mosae wint ook daar, maar tweede is TC Maastricht en derde ATV Venray. Een Limburgse coup derhalve.

In de Pionier 4 divisie bestond de top drie uit Rob Mulders voor RZC, Marcel Bezemer van TV Dordrecht 2 en diens teamgenoot Sander van der Matten. In het dagklassement waren het TV Dordrecht 2, TZC Vahalis 3 en TOGA 2, die de top drie vormden. De laatste had Rotterdam laten lopen, omdat ze samenviel met de eigen wedstrijd in Oud Gastel anders had de eindklassering stukken korter geweest. Nu eindigden ze elfde. TV Dodrecht boekte vier zeges en dus de eindwinst. Tweede was TZC-Vahalis, derde RZC.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.